MariPSRantanen

Kehen luotat omaishoitaja?

  • Äänestyskartta aloitteesta
    Äänestyskartta aloitteesta

Arvoisa omaishoitaja-kollegani, hyvää omaishoidon viikkoa! Kiitos siitä, että sinäkin jaksat tehdä tätä vanhemmuuden lisäksi ehkä tärkeintä luottamustehtävää. Kutsun omaishoitoa luottamustehtäväksi, sillä sitä se on kaikin puolin. Omaishoitajuus ei ole työ, harraste, vapaa-ajan toiminto eikä siitä makseta palkkaa vaan palkkio kuten kaikista muistakin luottamustehtävistä.

Eilen Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli Sari Mäkimattilan (kd) aloitetta kehitysvammaisten tilapäishoidon järjestämisestä. Aloitteen tarkoitus oli tuoda ilmi hoidon määrän ja laadun riittämättömyys. Sari Mäkimattila teki palautusehdotuksen Nina Hurun (ps) kannattamana. Palautusehdotus tarkoittaa sitä, että aloite palautuu kaupunginhallitukseen, jossa tulee tehdä palautusehdotukseen kirjatut toimenpiteet. Aloite palautuu aikanaan takaisin valtuuston käsittelyyn, jossa se käsitellään taasen uudelleen. Aloite palautui, mahtavaa kyllä, kaupunginhallitukseen äänin 40-29, tyhjää äänesti 10 ja poissa oli 6 valtuutettua. Perussuomalaisten ryhmä kannatti yksimielisesti asian palauttamista kaupunginhallitukseen.

Sdp, joka tuoreessa vaaliohjelmassaan kertoo teemanaan tukevansa omaishoitajien työtä kunnostautui äänestyksessä. Sara Paavolainen, joka on profiloitunut kehitysvammaisten ja heidän perheidensä puolustajana, äänesti palautusta vastaan. Toisin sanoen kanta oli siis se, että kehitysvammaisten perheillä pyyhkii riittävän hyvin. Muut Sdp:stä äänestivät tyhjää tai olivat poissa, myös mm. Ville Jalovaara, joka  on 18.6.2014 vaatinut sosiaali- ja terveysviraston ryhtymään viipymättä toimiin omaishoitajien vapaapäivien riittävyyden osalta. Perusteluna palautusta vastaan kuultiin demareilta mm. se, että on tehty budjettisopu ja näin ollen kuluja ei voida lisätä. Taitaa olla turha sanoa, että Kokoomus, Rkp ja osa Vihreistä äänesti myös palautusta vastaan. Olisin itse ollut yhdellä paikalla, mutta olin pakotettu lähtemään kotiin kesken kokouksen, koska lapseni hoito vaati sitä, pahoittelen.

Apulaiskaupunginjohtaja Pia Sutinen vaikutti puheenvuorossaan siltä, ettei tiennyt mistä on kysymys. Sutinen kertoi, että kaupunki järjestää lakisääteiset palvelut ja muita sitten määrärahojen puitteissa. Sutinen ei ilmeisesti ole tutustunut alan lainsäädäntöön. Omaishoitolaki toteaa, että lakisääteisiä vapaita on vähintään 3 kuukaudessa. Siis vähintään, mutta käytännössä tästä on tullut maksimi. Vammaispalvelulaki taas edellyttää, että kunnan on järjestettävä palveluita kunnassa esiintyvän tarpeen mukaan. Jotta tarpeesta saataisiin käsitys, tulee kehitysvammaisille laatia hoito- ja palvelusuunnitelma, jonne tulisi kirjata kaikki yksilön ja perheen palvelutarpeet. Palvelutarpeiden perusteella tulisi kunnan varautua budjeteissaan riittävien palveluiden järjestämiseen. Näin ollen vaikuttaa siltä, että Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto ei ole toiminut näin vaan yksinkertaisesti leikannut budjettia pienemmäksi. Laki ei lähde siitä, että palvelutarpeet määritellään viraston tarpeiden pohjalta vaan siitä, mitä kukin perhe tarvitsee. Ja demareille muuten tiedoksi, ettei em. laeissa ole myöskään mainintaa siitä, että palveluja ei tarvitse järjestää jos valtuustoryhmät ovat sopineet nk. budjettisovusta.

Hyvä kollegani, olethan tarkkana näin vaalien alla. Käy eduskunnan sivuilta seuraamassa edustajan valtiopäivätoimia ja tutustu myös kunnalliseen päätöksentekoon. Lähes tulkoon jokainen eduskuntavaaliehdokas pitää omaishoitajien tehtävää tärkeänä ja lupaa parantaa asemaamme. Teot kertovat enemmän kuin sanat. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

SDP ei perheistä välitäkkään.Ylimielisyys onkin tullut hyvin esiin es.lastensuojelu asioissa.Keskustan naispoliitikon sijaisperheiden ajamat etuisuudet ja palkkiot,tuet jne.ovatkin hänen sydäntään lähellä,sdp:n ministeri Huovisen.Rouvakerho onkin saanut ,myös kokoomuslainen ministeri,heidän asiansa ajettua.Siellä sitä juhlistetaan keskenään huostabisneksen kasvua.2008 saivatkin "uudistettua"lastensuojelulain siihen malliin,huostakertoimineen.

RAY rahoittaa kerholaisten pyrkimyksiä.

Niihin ei kuulu perheet ja heidän lapsensa.Perheiltä vähennettiinkin erityislasten saamaa apua ja kyytejä.Kuten kouluissakin,ja seuraushan on tietysti lisääntyvät huostaanotot,sillä varjolla ettei vanhemmat kykene hoitamaan.Normiluokille, ilman avustajaa kun kokoomuksen ja vihreiden halu on.Kuten myös mammuttikoulujen saaminen pienempien tilalle.1000 oppilaan hirviöitä takaamaan ongelmia perheille.

Omaishoitajien asioita on nyt jauhettu muutama vuosi,ja eikös ne korvaukset jääneet nostamatta,kuten omaishoitajien oikeus niihin lomittajiinkin takkuaa.Eikö siellä laissa ole jokaisen vammaisen oikeus subjektiivinen,avustajaan,ainakin vaikeasti vammaisella on.Lasten kohdalla tulee tietysti myös lastensuojelulainkin mukaisesti antaa kaikki apu ja tuki perheelle.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Itse asiassa tuohon avustajaan ei oikein enää vaikeavammaisilla ole oikeutta, koska vammaisen pitää itse kertoa mihin apua tarvitsee. Tarkoittaa siis sitä, että jos on vaikeavammainen puhumaton kehitysvammainen, ei ainakaan vapaa-ajan avustajatunteja Helsingissä tipu.

Jos kaikki, jotka ennen vaaleja ilmoittaa edistävänsä omaihoitajien asiaa, myös tekisivät niin, pitäisi eduskunnassa olla melkoinen yksimielisyys asiasta ja näin ollen parannuksia pitäisi myös tulla. Halusin tämänkin vuoksi kirjoittaa tämän blogin, sillä mielestäni ihmiset seuraavat liian vähän päätöksentekijöiden toimia. Tosin omaishoitajalla ei ole aikaa eikä jaksamista tätä tehdäkään.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Vammaislakiin on kirjattu nuo oikeudet,siihen lakiinhan tehtiin muutoksia.Se henkilötasolla tehty mielivalta ei kuulu lakiin,koskee myös lastensuojelua.

Lastensuojelu ja vammaislaki jne.niitä tulkitaan joidenkin ihmisten toimesta,se ei kuitenkaan oikeuta lakisääteisten palvelujen antamatta jättämiseen.Sama koskee kouluissa lapsille kuuluvia oikeuksia tukiopetukseen,avustajaan jne.Siinä tulevat myös lastensuojelulaki,lapsen oikeus saada opetusta jne.jotka kaikki on kirjattu lakiin.Ei sillä periaatteella että työntekijä arpoo oman mielensä mukaisesti kelle antaa palveluita,kelle ei.

Sama koskee myös toimeentulotukea ynm.lainmukaisia OIKEUKSIA joita ihmisillä on.Työntekijät kyllä usein jättävät VELVOLLISUUTENSA täyttämättä,eivätkä neuvo ja opasta ihmisiä.Sos.ja terveydenhoidossahan on omat lakinsa joita tulee noudattaa,kuten lastensuojelussa jne.Vammaislaissa on vammaisen subjektiivinen oikeus avustajaan,se ei poistu millään tempuilla.

Jos ihmisten yli kävellään alentuvasti suhtautuen ja työntekijöiden omien mielihalujen mukaan,ei lakeja silloin tarvittaisikaan mihinkään.Näinhän se EI kuulu mennä,eikä ole.Ihmisten pitää vaan lyödä nyrkkiä pöytään ja ottaa asianajaja,lakimies mukaansa kun asioi kyseisissä viranomaisissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset