MariPSRantanen

Kirje Kreikasta

Sain ystävältäni kirjeen Kreikasta, jossa hän asuu. Kreikan tukipaketit eivät ole auttaneet tavallista Kreikkalaista millään tavalla vaan Eu:n ja Troikan toiminta on vain kurjistanut elämää. Seuraavan kerran kun matkaat Kreikkaan, olisi suotavaa ettei siellä kyseltäisi minkä saaren Suomi saa tai tuoda jatkuvasti esiin sitä kuinka paljon me suomalaiset heille maksammekaan.  Viime kesänä eräs suomalainen oli laukkukaupassa puhellut vaimolleen: ”Järkyttävän hintaisia laukkuja, nyt pyydät reilusti alennusta kun mehän maksetaan muutenkin näiden eläminen”… Myyjä oli suomalainen, mutta ei tohtinut pahoittaa pariskunnan mieltä kertomalla, että näiden laukkujen myynnillä yritetään elää Kreikassa.

Julkaisen tämän kirjeen lähettäjän luvalla, mutta ilman nimeä.

Hei Mari,

kiitos viimeisestä. On tosi upeaa, että kaiken kiireen keskellä ehdit pitää yhteyttä ystäviisi eri puolille Eurooppaa ja seurata objektiivisesti arkista elämää eri maissa, mediahan usein perustaa ”uutisensa” hyvin marginaalisen ja ”virallisesti hyväksytyn” totuuden ympärille. Millä ei ole mitään tekemistä sen jokapäiväisen arjen kanssa, iloineen ja suruineen.

Tuntuu ja täältä katsottuna näyttää, että Eurooppaa tasapäistetään ja sitä myötä kurjistetaan oikein urakalla. Lamaa kärsivät maat pysyvät paremmin EU:n keskushallinnon hyppysissä, koska ovat taloudellisesti riippuvaisia ”isännistään”. Niille maille jotka vielä ovat ns. hyvinvoivia isketään lisää maksettavaa ja ne joilla kaikki meni jo, roikkuvat hirressä ja maksavat loputonta lainaa ja lainan korkoa, jota ei minkään laskuopin mukaan saada kuitattua! Ja lisää kuitenkin tarjotaan koko ajan. No, pysyypä Saksan pankit pystyssä!

Mietin muuten sitä, että EU:han se tässä se pohjaton rahareikä on. Olisiko meillä Euroopan asukkailla sittenkin parempi elämä jos jokaisella olisi omat rahat ja omat rajat? Esimerkiksi täällä Kreikassa ei aikana ennen kriisiä valtio juurikaan auttanut kansalaisen elämää ajanmukaisen sosiaalipolitiikan kautta, se sara oli olematon. Mutta silti pärjättiin. Ja nyt ”kriisin” aikana palveluita on edelleen vähemmän ja verotus kiristyy, eläkkeet ja palkat laskevat jne. Ja tämä aiheuttaa sen, ettei entisellä keskiluokalla ole varaa investoida niin avokätisesti esim. yksityisiin lääkäripalveluihin ja julkinen toimii edelleen huonommin kuin ennen. EU:n kautta tänne ohjautuneet avustukset eivät juuri tavallisen kansalaisen arkeen vaikuta tai siinä tunnu. Entinen keskiluokka kurjistuu ja kapenee, sosiaaliset erot kasvavat: on tosi rikkaita, hyvin varakkaita ja sitten isolla, siis oikeasti isolla erolla ”keskiluokka” ja siitä vain vaaksan matka vähävaraisiin ja todella köyhiin.

Meidän arjessa se näkyy niin, että olen ottanut tavaksi laittaa lapsille mukaan kouluun ylimääräiset leivät silloin tällöin, että voivat tarjota sen sille tietylle luokkakaverille, jolla useimpina päivinä ei omia eväitä ole mukana lainkaan. Tai ruokimme alueemme kodittomia eläimiä, joiden määrä on selkeästi kasvanut viime vuosien saatossa, jopa koiran ylläpitäminen saattaa nykyään olla joillekin ylivoimaista. Niin kuin hyvin tiedät, ei meilläkään ole paljoa ylimääräistä mistä nyhjäistä mutta pienetkin teot arjessa auttavat lähimmäistä, jolla on vielä vähemmän.

Huomaathan, että se mitä EU:ssa yleisellä tasolla pidetään ns. köyhyysrajana (vuotuisten tulojen mukaan mitattuna) ei päde täällä… n.850e/kk netto tulot ovat arvostetut (mutta eihän niillä perhettä elätä).

Täällä Kreikassa kevät on jo pitkällä, vaikka talvi on ollut harvinaisen kolea ja sateinen Välimeren ilmastolle. Myös nyt maaliskuun alussa Pohjois-Kreikan vuoristoilla tupruttaa yhä lunta.

Tammikuun lopun vaalien ajan riehakas tunnelma alkaa laantua ja arki asettuu taas sijoilleen. Seurataan ilman solmiota paidan helmat lepattaen ympäri Eurooppaa viilettävien poliitikkojen kommentteja ja lyödään vetoa milloin EU:n eliitti saa heidät alistumaan pukuihin ja kaulaa kiristäviin kravatteihin. Vaaleissa monet äänestivät muutosta, yli oman puoluekannan, uutta tuulahdusta maata kymmeniä vuosia hallinneiden, omaa etuaan ja ainoastaan sitä ajavien, ammattipoliitikkojen sijaan.

Suomesta tänne kantautui mielenkiintoinen ja ilolla vastaanotettu uutinen koskien valintaa euroviisuihin: Hyvä PKN! Hyvä Suomi! Haluan uskoa, että asenteissaan vähän vanhanaikainen Kreikka lankeaa polvilleen kunnon yhteiskunnallisesti kantaa-ottavan punk esityksen edessä. Meidän perheeltä ja ystäviltämme on ainakin tulossa monta, monta ääntä.

Parhaat terveiset sinulle ja perheellesi. Hyvää kevään jatkoa ja voimia sinne omaan arkeesi. Voi hyvin!

Lämpimat terveiset, M.”

 

Kuka vielä muistaa mitä Timo Soini kirjoitti 2.5.2010 plokissaan:

”Kreikalla ei ole mitään mahdollisuuksia maksaa lainoja takaisin, vaan ne ajan oloon annetaan anteeksi!”

”Mikä siis avuksi; ensin Kreikka ulos euroalueesta ja tulevan drakman devalvaatio 30-40 prosentilla ja EU:n hajauttaminen talous- ja vapaakauppaliitoksi.”

http://timosoini.fi/2010/05/missa-eu-siella-ongelma/

Nyt tätä mieltä alkavat olla jo kreikkalaiset itse, tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta kun kuulen Kreikkalaisten halun irtautua eurosta. Eikö sekään riitä muuttamaan suhtautumista tukipakettipolitiikkaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mistäpä muualta sen tosielämän tunnelman kuulee jollei paikan päällä asuvilta.

Mari, erittäin hyvä ja ajankohtainen kirjoitus.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Mitä luulet, että jos perussuomalaiset olisivat saaneet tahtonsa lävitse ja Kreikkaa ei oltaisi autettu, niin mitä siitä olisi seurannut? Oma veikkaukseni olisi ollut Kreikan valtion ja pankkien meno konkurssiin, palkanmaksun lähes täydellinen pysähtyminen ja ja hyvin kaaottiset olot. Olisiko tuollainen sitten ollut parempi vai pahempi nyt valittuun tilanteeseen? Varmaa on, että tavallista kreikkalaista olisi tuokin toimintatapa sattunut todella pahasti.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Kuten nuo Kreikkalaiset itse sanovat, he kollapeeraisivat joskikin aikaa, mutta nousisivat sieltä ylös ajan myötä omalla valuutallaankin. Mitä hyvää tämä nyt on tuonut tullessaan Kreikkalaisille tai Suomalaisille? Siirtänyt väistämätöntä tilannetta, sillä viimeistään nyt pitäisi kaikille olla selvää ettei Kreikka selviä veloistaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Marko, saanen vastata vaikka kommentin esititkin kirjoittajalle?

Jos Kreikan pankit olisivat menneet nurin valtion syliin, niin kyllä siinä olisi mennyt nurin saksalaiset, ranskalaiset ja brittien pankkeja veronmaksajien syliin mitä suurimmassa määrin. Nuoista pankeista oli rahoitettu Kreikkaa. Nyt Angela Merkel ja Nicolas Sarkozy saivat muut euromaat mukaan tukipeketeilla pelastamaan omien pankkiensa pääomittamisen.

Suomalaisen veronmaksajan kannalta katsottuna olisi ollut parempi jättäytyä ulkopuolelle ja antaa noiden kolmen maan hoitaa pankkisektorinsa kuntoon.

Kreikan olisi ehdottomasti pitänyt jättäytyä ainakin euron ulkopuolelle jo ennen ensimmäistäkään pakettia.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Sirpa onko sinulla mitään käsitystä mitä esittämäsi tilanne olisi tarkoittanut Euroopan ja Suomen taloudelle?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #5

Marko, enpä usko että löytyy yhtäkään henkilöä joka kysymykseesi pystyy antamaan relevantin vastauksen. Uskon kuitenkin ettei kreikkalaisten elämä olisi enempää vaikeutunut kuin nyt on tapahtunut ja vielä tulee jossain vaiheessa lisää pahentamaan. Suomalaisten kohdalla työttömyys on pahentunut toisin kuin luvattiin estää tukipaketilla sen syntyä. Näin ollen kun otetaan nykyinen taloustilanne ja työttömyys huomioon sekä myös mahdolliset maksuun tulevat takausvastuut, niin tokkopa tämän huonompaan olisi tultu jäämällä pois niistä tukipaketeista.

Lisäys; Juncker puhuu ettei Kreikkaa päästetä missään vaiheessa eroamaan eurosta.

http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2015/03/08/jun...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Väärin Marko.
Jos Suomi olisi maksanut sen 26 miljoonaa, (eikä yli miljardia), joka Suomella oli riskinä, olisi mm. Saksa joutunut maksamaan sen verran kuin heillä oli siellä riskiä jne. => eli ei olisi käynyt mitenkään.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tämän sanottuani haluan kuitenkin tuoda esiin sen ettei PS (johto) enää pyri EU:sta tai €urosta eroon. Haluavat mukaan NATOon ja tulevat hyväksymään TTIP-sopimuksen. Kova tuntuu olevan ympäripyöreiden lausuntojen hiontatarve ennen hallitusneuvotteluja.

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset