MariPSRantanen

Rajavartiolaitoksen hullut päivät?

Heti alkuun haluan todeta, että arvostan kollegoitani ensihoitajia äärettömän paljon ja tämä kirjoitus ei ole missään nimessä kritiikkiä hienoa ammattikuntaani kohtaan.

Rajavartiolaitos korvasi säästösyistä tämän vuoden alussa Turun helikopterimiehityksen toisen pintapelastajan ensihoitajalla. Kahden pintapelastajan miehitys oli otettu käyttöön Estonia-kokemuksen jälkeen ja nyt ilmeisesti Rajavartiolaitos katsoo, ettei merialueillamme enää vastaavaa tapahdu. Sanoisin, että melko uhkarohkeaa analysointia.

Rajavartiolaitos on palkannut ensihoitajia kahden vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen ja kokeilun onnistuttua suunnittelee kouluttavansa ensihoitajat erikoisupseereiksi. Tällöin ensihoitajat saavat samoja valtuuksia kuin muillakin Rajavartiolaitoksen palveluksessa olevilla on mm. voimankäyttöoikeuksia.

Rajavartijoilla on samat voimankäyttövälineet kuin poliisilla. Nyt palkatuilla ensihoitajilla ei ole voimankäyttöoikeuksia, joten rajavartija on täysin yksin mikäli tehtävällä joudutaan voimankäyttötilanteeseen. Miten voimankäyttö yleensäkään sopii ensihoitajalle? Haluammeko nähdä otsikon, jossa kerrotaan ensihoitajan ampuneen jotakuta? Ensihoitajan työ on auttamistyötä vai onko enää?

Entä rajavartija-pintapelastajan työturvallisuus? Tilanne on se, että ensihoitaja ei voi mennä pelastamaan työtoveriaan mikäli pintapelastaja joutuu vaaraan vedessä.

Rajavartiolaitokselle on määritelty kuusi ydintoimintoa: rajojen valvonta, rajatarkastukset, rikostorjunta, merialueen turvallisuus, kansainvälinen yhteistyö ja maanpuolustus. Missä lukee ensihoito? Itse aikoinaan ensihoitoa opiskelleena en kyllä muista lukeneeni mitään asiaa, joka koskettaisi Rajavartiolaitoksen tehtäviä. Viranomaisyhteistyö ja ensivastetehtävät ovat keskeistä kaikessa viranomaistoiminnassa, mutta se on eri asia.

Tämä linjaus avaa vaarallisen väylän alkaa rikkoa ammattitoimintaa muillakin sektoreilla jos työntekijä saadaan halvemmalla kuten nyt  kun ensihoitajille ei makseta mm.lentolisiä. Vai mitä sanotte, poliisin työpariksi täydennyspoliisi? Ensihoitajan pariksi Spr:n ensiapukurssin käynyt innokas vapaaehtoinen? Palomiehen kanssa tulipaloja sammuttamaan sähkömies? Rajavartija, poliisi, ensihoitaja ja palomies ovat ammatteja ja niihin on tietyt koulutukset ja pätevyydet ja nämä ammatit turvaavat niitä tilanteita kun hätä on suurin. Haluammeko me romuttaa säästövimmassa näiden ammattilaisten mahdollisuudet työskennellä turvallisesti meitä veromaksajia kaikin tavoin turvaten?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Onhan sitä nähty palomiehen seurana vapaapalokuntalaisia sähkömiesten sijaan. Silloin kun hätä on suurin, ei kysellä papereita.

Se, onko tällainen käytäntö mielestäni oikein koulutettuja ammattia harjoittavia kohtaan, niin ehdottomasti ei.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset