MariPSRantanen

Leipää vai lääkkeitä?

Kierreltyäni nyt viimeiset pari kuukautta kiihtyvällä tahdilla vaalikentillä, on melko usein juttusille tullut vanhus, joka kertoo ettei ole rahaa ostaa lääkärin määräämiä lääkkeitä. Valitettavasti nämä tarinat toistuvat kentällä jatkuvasti. Pienellä eläkkeellä sinnittelevät ihmiset ovat todellakin pulassa maassamme ja tätä taustaa vasten hallituksen ”kiitos”, jossa kaikille tuli 45 euron lääkeomavastuu vuoden 2016 alusta, tuntuu kohtuuttomalta. Ei se tunnu meillä työssäkäyvillä ihmisillä, joilla ei muutoinkaan ole lääkekustannukset korkeita, puhumattakaan ministerien palkoista. Tämä rankaisee kaikkein pienituloisimpia ja sairaimpia eniten.

Vuosittaiset maksukatot eli omavastuut vuodelle 2015 ovat seuraavat: terveydenhuollon asiakasmaksut 679 euroa, lääkekustannukset 679 euroa ja terveydenhuollon matkat 272,25 euroa. Näistä tulee yhteensä peräti 1630,25 euroa ja se on paljon. Summa jaettuna kuukautta kohden on 135 euroa ja kun muistamme, että alin eläke on 746,57 euroa, ovat luvut melko hurjia. Näihin lukuihin peilaten Stubbin hallituksen viimeisimpinä tekoina asettama 45 euron omavastuu on todella korkea ja heikentää entisestään pienituloisen mahdollisuuksia säälliseen elämän ja sairauksien hoitoon.

Mielestäni nämä maksukatot tulisi yhdistää yhdeksi maksukatoksi ja pienentää omavastuun hintaa, jotta myös pienituloisella olisi mahdollista hoitaa sairautensa asianmukaisesti.  Yksi maksukatto vähentäisi Kelan pyörittämää byrokratiaa ja henkilöstökustannuksia kun kolmen maksukaton sijaan seurattaisi vain yhtä kertymää.

Hoitamatta jääneet sairaudet tulevat pitkässä juoksussa varmasti kalliimmiksi kuin se, että alennamme vuosittaista omavastuuta. Eikä tällöin ihmisen tarvitsisi pohtia ostaako leipää vai lääkkeensä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Välttämätön terveydenhoito ja lääkkeet pitäisi olla kokonaan ilmaisia. Rahaa säästyisi, kun eläkkeiden suuruus voitaisiin säätää terveiden ihmisten mukaan. Nyt terveille maksetaan liikaa eläkettä, koska niissä pitää ottaa huomioon sairastamisen kustannukset.

Ja lisäksi pakollisesta työeläkejärjestelmästä pitää päästä kokonaan eroon, niin rahaa riittäisi muuhunkin kuin joidenkin ylisuuriin eläkkeisiin.

Pekka Pylkkönen

Juuri noin. Samalla loppuisivat nämä nyyhkytarinat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset