MariPSRantanen

Vihapuhetta hallituksen työntekijöihin kohdistuvista säästöistä

Tämä kirjoitus on vihapuhetta, sillä minä olen vihainen. Kollegani ovat vihaisia. Ja minä kirjoitan nyt meidän kaikkien puolesta.

Eipähän sitten parempaa keksitty kun kurittaa tavallista duunaria etenkin vuoroduunaria. Vuorolisät, jotka tulevat siitä että me olemme töissä silloin kun ovat perheensä kanssa. Me olemme töissä kun päivätyöläinen avaa paketteja lastensa kanssa, me olemme töissä kun päivätyöläinen sytyttää kokkoa lastensa kanssa. Me olemme töissä kun päivätyöläinen valaa tinaa lapsensa kanssa. Siitä lienee vähintäänkin reilua, että maksetaan asianmukainen korvaus. Ja se korvaus on sellainen, jonka vuoksi mekin ensihoitajat, palomiehet, poliisit ja hoitajat voimme asua pääkaupunkiseudulla. (Edellyttäen toki, että teemme vielä hieman lisätöitä vapaapäivinä)

Eilen ulkoministeri Soinin suulla lehtitietojen mukaan kerrottiin, että tämän tarkoituksena on ohjata työaika ajoittumaan klo 8-16 välille ja että tämä koskee noin 25% työllisistä. Haluaisin nyt kysyä hallitukselta, että haluaisitteko todella, että tämän maan ensihoito, pelastuslaitos, poliisi ja sairaalat toimivat klo 8-16 välillä? Tehkäämme kukin pieni ajatusleikki mitä se tarkoittaa..

Entäpä ylityöt? Jos me emme näissä organisaatioissa enää suostu tekemään ylityötä, mitä sitten? Kun se kunnan ainoa ambulanssi ei ole toimintakykyinen kun puuttuu toinen ensihoitaja? Tai kun poliisin partioita joudutaan tiputtamaan kun ylitöihin jääjiä eikä tulijoita ole? Sillä se varma, että halu tehdä ylitöitä pienenee takuulla. Ai niin, mutta tehän voitte aina tehdä pakottavaa lainsäädäntöä..

Entä sitten vuosilomat? Kysyisin hallituspuolueiden eduskuntaryhmien jäseniltä, kuinka monta kertaa vuodessa sinä näet silpoutuneen ruumiin? Kuinka monta kertaa vuodessa sinä näet kätkytkuoleman kohdanneen vauvan? Kuinka monta kertaa vuodessa sinä elvytät elotonta ja kohtaat omaisten hädän? Kuinka monta kertaa vuodessa sinä kohtaat raiskauksen uhrin? Kuinka monta kertaa vuodessa sinä näet henkirikoksen uhrin? Kuinka monta kertaa vuodessa sinä haet pahoin palaneen ihmisen huoneistopalosta? Kuinka monta kertaa vuodessa sinä kannat ja nostat 100 kg ihmisiä? Kuinka monta kertaa sinä kannat täyttä varustusta kun kiipeät portaita töissä? Aivan, et kertaakaan. Nämä kaikki aspektit niin fyysiset kuin psyykkiset puoltavat sitä, että näillä aloilla on pitkät lomat. Silloin latautuu niin akut kuin fyysinen kuormitus saadaan hetkeksi pois. Ja ihminen pysyy työkykyisenä pidempään, joka kaiketi piti olla yksi kestävyysvajeen paikkaamisen oleellinen osa.

Onhan nyt niin, että myös eduskunta osallistuu näihin talkoisiin siten, että istuntotauko ja lomat niin edustajilla kuin virkamiehillä on max 30 päivää? Ja luonnollisesti niin, että arkipyhät voi olla vapaalla vain jos palkkiosta pidätetään tuon päivän palkka?

Nämä toimet, joita nyt ollaan tekemässä tulevat vähentämään ostovoimaa, vähentämään veronmaksuhalukuutta ja lyhentämään työuria. Ja kaikki tämä valuu yksityisten yritysten laariin. Hallitus kertoi, että näillä toimin luodaan työpaikkoja? Tuskinpa vain. Eilen juuri kyselin yhdeltä yrittäjäkaverilta, aikooko hän nyt työllistää. Ei aio kuin vain tarpeeseen. Tästä säästyneet rahat voi käyttää vaikkapa nykyisten työntekijöiden virkistykseen. Että se siitä.  Jos joku vielä muistaa niin edellisen hallituksen yhteisöveron laskeminen ei myöskään tätä tehnyt.

Me kaikki ymmärrämme, että pitää säästää ja vielä minä nuo arkipyhät jotenkin sulatan, mutta nyt mennään yli ja kovaa. Samaan aikaan meidän pitäisi laskea palkkaa pidemmällä työajalla ja vihervasemmisto järjestää ”Suomi says welcome, meillä on tilaa, meillä on varaa ja meillä on halu auttaa” mielenilmauksen?

Tähän loppuun sopii erinomaisesti Rokan sanat:

Mie en väsy pokkuroinnist, mut ko se ei auta meit yhtää nii mie en pokkuroi. Mie en kuulkaa juokse tääl teijän takkii. Miul on eukko ja lapset ja miun pitäs tiäl hypätä tein ajatuksen mukkaa just ko koira. Ei tuu mittää. Ei tule mittää. Nyt on asja silviisii jot myö hävitää tää sota. Ja mitä lähemmäks se tulloo, sitä järettömämpii hommii työ keksittä. Pane kenttäoikeuteen, mut et näe miun tiäl kunnioittava herroi. Meit onkii puol miljoonaa ukkoo tiäl. Senkö takkii työ luulette mein tiäl oleva, jot tein ies ain seisoo joku jalat yhes ja höpäjää: kyllä herra, kyllä herra...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin, huomauttaisin että hallitus (jossa muuten puolueesi Perussuomalaiset on mukana) yritti ensin antaa työmarkkinajärjestöille mahdollisuuden sopia toimenpiteistä. Pöydällä taisi olla ehdotus työajan pidennyksestä, joka toteutuessaan olisi kirpaissut kaikkia työntekijöitä samalla tavalla.

Ei kelvannut.

Nyt kun hallitus käyttää niitä keinoja, joita sen vaikutuspiirissä ovat, alkaa rutina.

Mikä olisi ollut Rantasen lääke miljarditolkulla alijäämäiseen julkiseen talouteen ja työpaikkakatoon yksityisellä sektorilla?

Pidetään kaikkien edut ennallaan, ja sopeutetaan julkinen talous kenkimällä 150 000 kortistoon?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Näinä aikoina pitäisi olla tyytyväinen siihen, että on töitä eikä ruikuttaa. Sipilän toimenpiteet ovat oikean suuntaisia. Niiden ansiosta uskon, että yrittäminen saattaa vielä Suomessa kannattaa, ja siksi peruin suunnitelmani yhden tuotteen tuotannon siirtämisestä maan rajojen ulkopuolelle.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Jos kieltäytyy ylitöistä, niin on todennäköisemmin se tyyppi, joka seuraavissa YT-neuvotteluissa saa ensimmäisenä kenkää. Kriisitietoisuus ei ehkä vielä julkisella sektorilla ole samalla tasolla, kuin yksityissektorilla.

Käyttäjän akinieminen kuva
Aki Nieminen

Kun hakee poliisiksi, sairaanhoitajaksi, lääkäriksi tai palomieheksi, niin siinä vaiheessa kyllä tietää, että on töissä myös pyhinä silloin tällöin.

Jos ei työnteko kiinnosta, niin siellä aina löytyy 10 muuta tekemään se yli- tai sunnuntaityö.

Yksityisellä puolella painetaan jo monesti standardina 10-14 tunnin päiviä pitämättä kunnon lomia tai saamatta ylityökorvauksia. Pätkätyöläinen voi tehdä 2-3 eri duunia (allekirjoittanut). Monet ylityökustannukset saadaan piilotettua pois manager tittelillä.

Kansanedustajat ovat luottamustehtävässä eli periaatteessa 24/7 tavoitettavissa. Lomat ovat mahdollisia omia aikataulutettuja vapaita. Virkamiehille tulee maximi 30 päivän loma.

Yrittäjä ei tietenkään työllistä, jos niillä ei ole töitä työntekijälle. Jos tämän esimerkkisi yrittäjä investoi rahat virkistystoimintaan, niin se parantaa sitä työmotivaatiota, informaatiota ja lisää paikallisten toimijoiden tuloja, mihin rahat sitten menevätkin. Hyvä niin.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ravintolayrittäjät lupaavat tuhansia uusia työpaikkoja mikäli sunnuntailisiä lasketaan 75 %.

Juha Jauhiainen

Uskotko hyvä mies vielä tuolla iällä joulupukkiin =D On näitä lupauksia aiemmikin tehty ja ihme ja kumma ei ole vielä näkynyt vaikka vuosikymmeniä hommia tehnyt. Päin vastoin on tullut 0 sopimuksia,töihin kutsuttaessa yms. =D Ja kiristetty entisestään vapaita ja työaikoja. Hei haloo =D Näyttää,että puhutaan Kokoomuksen suulla =P

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Käy nyt mielessä, että ollaanko tässä pelastamassa suomalaista pelastusyhteiskuntaa vai nurjentamalla alas? Kolmivuorotyötätekevien palkkaahan tässä viedään - julmalla tavalla!

Eerikki Perälähde

Kun ensin säästettiin lapsilta, sairailta ja vanhuksilta niin huuto ja valitus oli mahdoton. Nyt kun säästetään niiltä joilta ei ole vielä otettu, niin taas itketään ja raivotaan. Missä logiikka?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tilattiin häränlihaa punaviinissä ja pöytään kannetaan tillilihaa.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Meinaatko että Perussuomalaiset(kin) puijasivat äänestäjiään? En usko.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #19

Puijata on pehmeä sana kuvaamaan poliittista petosta.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Ylitöiden uudet korotusosat ovat vieläkin liian suuret. Olisi pitänyt ottaa huomioon, että esimerkiksi Ranskassa työtunnit 1-40 ovat ilman korotusta, viikkoylityöt välillä 40,1-45 tuntia antavat 25 % korotuksen ja yli 45 menneet työtunnit 50 %. Suomen järjestelmä on alennettunakin varsin antelias Ranskaan verrattuna. Ei ihme, että loistoristeilijätilaus meni Ranskaan eikä sitä saatu Suomeen.

Kilpailukyvyn turvaamiseksi ylityöiden lisiä pitää karsia vieläkin kovemmalla kädellä. Ja jos ylitöiden teko eivät maita, saadaan palkatuksi lisää työvoimaa tekemään ne työt, jotka nyt tehdään ylitöinä.

Win-win.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ymmärrän blogistin tuskan jo tässä vaiheessa. Toisaalta...
Voisin kuvitella, että - sisäisen devalvaation ja sen seurausten sijasta - Mari Rantanen saattaisi PS:n jäsenenä kannattaa Suomen irtautumista €urosta?

Oma (aluksi alaspäin?) kelluva valuutta nostaisi ehkä tuontitavaroiden hintoja, mutta todennäköisesti tarve tällaiseen hevoskuuriin olisi vähäisempi, kun viennille avautuisi mahdollisuuksia.

Ruotsin kasvu näkyy olevan noin 3% ja työttömyys 7-8% välillä eikä suuria irtisanomisia ole näköpiirissä. - Olisiko meillä opittavaa muualta tai jopa omasta 1990-luvun laman historiasta?
Tässä Suomen Uutisten toimittajan blogi:
http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198279-...

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Alat on erilaisia. Ay-liike ja työelämän tasa-arvopolitiikka on vaatinut yhdenmukaisuutta, joka nyt kääntyy sitä itseään vastaan. Monilla aloilla sunnuntai- ja ylityökorvaukset ovat oleellinen ansioiden osa, mutta joillakin toisilla ne estää yhdessä sääntelyn kanssa ansiot kokonaan. Suomessa vaan kaikkien pitää olla samanlaisia.

Kai Mielty

Lisätäänpä vielä vaikka joukkoliikenne pääkaupunkiseudulla !!!
Ihmisten työssäkäynti rampautetaan alkuunsa, kun vuoroja tulee ajamatta !!!
Meneekö tämä 1 sairausloman piikkiin ???
Se on nyt aivan varma !!! Tähän on totuttu "kuskissa vika"...
Muutenkin kuski tilanne on kortilla !!!

Aivan sama juttu taitaa päteä maakunnissa !!!

Eipä virkamiehet ajatelleet nokkaansa pidemmälle !!!

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Pauli
"Ei ihme, että loistoristeilijätilaus meni Ranskaan eikä sitä saatu Suomeen."

Suuomen metalli alan ulkomaankaupan palkkakustannukset ovat 7% liikevaihdosta, Ranskan 8,9%

Miten Suomen palkkakustannukset olisivat voineet vaikuttaa laivatilausten saamiseksi Suomeen?

Suomessa paukkuu välittömästi roimat verot ylitöistä, samoin sunnuntai lisistä 45% - 55% Ollaanko näitä alentamassa, se ainakin kompensoisi vaikutusta.

Plogi kirjoittajan teksti kertoo erittäin seikkaperäisesti keskeytymättömän vuorotyön vaikutuksista henkilöön. Siksi ne ovat olosuhdelisiä. Kukaan työnantaja ei varmaan teetä ylitöitä, sunnuntai töitä ellei se kannattaisi.

Juuri kauppojen aukioloaikoja helpotettiin, välittömästi monet kauppaketjut ilmoittivat lisäävän viikonloppuisin myymälöidensä palvelua ja palkkaavan lisää työntekijöitä.
Eikä silloin ollut hajuakaan, ei edes Sipilän päiväunissa nyt esiin tulleita suunnitelmia millä leikattaisiin palkkoja heiltä, jotkka ovat töissä kun me muut olemme vapaalla.
Älkää olko kateellisia heille heidän olosuhdelisistä.

Lauri Toikka

Hei, hevonen män ja valjaat jäi.

Suomen virkamies koneisto käyttää
58% Suomen Brutto kansantulosta
tilastokeskuksen mukaan.
Riittää yli 20 miljoonaisen Kansan
tarpeisiin.
Tähän tilanteeseen on päästy puolueiden
yhteistoiminnan avulla luomalla uusia
keksittyjä virkoja (neuvos sitä ja neuvos tätä)
puolue jäsenilleen.
Kaikki virkailija yli,ali,keski.väli johtajat
potku takapuoleen niin ei ole enää
talousvaikeuksia.

Ei se ole ne suuret tulot (verot) vaan
ne pienet menot jotka pitävät talouden
tasapainossa.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

"...Me kaikki ymmärrämme, että pitää säästää..."

Itse asiassa en ymmärrä ollenkaan. Meillä on emu-jätjestelmän vauhdittama kysyntälama josta noustaan vain kysyntää nostamalla eli käytännössä velkaantumalla lisää. Leikkaaminen nyt vain syventää lamaa ja nostaa velkasuhdetta. Älä usko näitä "työn tarjontakeijuja" kuten J. Vartiaista koska hänen talouspoliittiset neuvot edustavat talouseliitin intressejä.

Miika Snåre

Hyvä Mari,

Kiitos kirjoituksesta.

Jaan tunteen kyseisistä hallituksen suunnitelmista sinun ja kollegoittesi kanssa. Näiden nykyhallituksen suunnitelmien takaa kajastavat kuitenkin kansalaisten henkilökohtaiset äänestyspäätökset – pettymysten ja vihantunteidenkin keskellä on hyvä pohtia omaa toimintaansa äänestyskopissa niin viime vaaleissa, kuin tulevissakin. Toivokaamme suomalaisille viisautta päättää keitä ja mitä puolueita äänestävät, ja että ymmärtävät ylipäänsä äänestää. Lisäksi toivokaamme heille tarkkaavaisuutta seurata vastaavatko valtaapitävien puolueiden toimet taannoisia vaalipuheitaan.

Niko Siukola

Hei!

Kiitos kirjoituksesta! Toivottavasti nyt eroat perussuomalaisista kuten kollegasi Hursti teki ja äänestät tätä asiaa vastaan eduskunnan äänestyksessä! Voitko enään hyväksyä perussuomalaisten politiikkaa??? kaikki vaalilupaukset on petetty (äänestin perussuomalaisia)!

Kari Putkonen

Kiitos Mari!

T Kari sairaanhoitaja, joka nyt näemmä sitten maksaa näissä kinkereissä aika ison laskun!

Käyttäjän HannuVesala kuva
Hannu Vesala

Mari puhuu asiaa kirjoituksessaan, samoin Pasi. Ei näitä ongelmia hoideta kurjistamalla palkansaajia; samallahan menee kotimarkkinoiden ostovoima alas. EK ja muut ei tunnu vaan tajuavan, että ne samat työntekijät joista haluttaisiin kaikki irti, ovat samalla myös kotimaan markkinoiden asiakaskunta. Ja miksi maksumiehiksi vielä ne, jotka pakosta joutuu olemaan varpaillaan illat yöt ja viikonloput? Käsittämätöntä! Miksei puututa veroparatiiseihin ja vapaamatkustajiin?

Haarala Markus

hallitus ampuu täs tapauksessa vain ja omaan nilkkaansa, on aloja joissa ylityö ja viikonlopputyö on jo pakollista. ammattilaisia ei ole tarpeeksi. työn viihtyvyys kärsii mikäli ei oo jo muuten kärsinyt. rosvot ei nuku öisin eikä viikon loppuisin. paloja syttyy tahattomassti, ei katso kellonaikaa. joka minuttii voi olla ihmis elämälle se tärkein, saapuuko apu ajoissa. joo ite kuljen vuorotöissä, saan sen 1 ainokaisen iltalisää. ei oo paljoa, joten ittestäni en nurise. mut moraali, missä se on, meiän pitäs pitää yhtä noidenkin edestä joka uhraa sen paraimman aikansa tehden tärkeää työtä jotta asiat kulkevat hyvin. lopetetaan se omaan napaan kahtominen. piretähä niiden puolta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset