MariPSRantanen

Piipaa puupää piipaa puupää; Sotea ja ambulansseja

Huomenna torstaina hallitus on ilmoittanut antavansa tiedoksi mitä Sotesta on päätetty. Malli tulee olemaan itsehallintoaluemalli, joiden määrästä nyt kiistellään. Jos lyhyesti asiaa pohtii aivan maalaisjärjellä, olemme palaamassa ikään kuin vanhoihin lääneihin. Läänit toimivat valtion keskushallinnon toimeenpanoeliminä ja valvoivat, että kunnat panivat toimeen valtionhallinnon päätökset alueilla. Läänejä oli ennen niiden lakkauttamista 6 kappaletta. Läänit kun lakkautettiin, tuli tilalle aluehallintovirastot sekä  elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset. Samaa touhua siis kun aiemminkin, vain uusilla nimillä ja useampi virasto. Vähän kuin Postista tuli Itella ja sitten taas Posti. Edelleen posti jakaa postia kuten aiemminkin.

Nyt itsellä herää tässä kysymys, että miksi me emme luo itsehallintoalueita siten, että aluejaot toimivat poliisin, hätäkeskuksen, liikenteen, ympäristön ym. viranomaisten kanssa samalla tavalla. Miksi me emme siis ikään kuin palaa vanhoihin lääneihin, jota jakoa voitaisiin käyttää kaikissa eri sektoreiden toiminnoissa? Tällöin myös kaikenlainen yhteistyö ja hallinnointi olisi varmasti helpompaa. Mikäli me nyt katsomme aiheelliseksi luoda 18 itsehallintoaluetta niin ketä se palvelee? Siis että 18 aluetta tekevät samaa asiaa kun esimerkiksi poliisi pärjää 11 poliisilaitoksella. Mitä jos Suomeen tulisikin takaisin läänit, vaikkapa 6-11? Niinkuin Postista tuli Itella ja taas sitten Posti.. Käsi sydämelle, vaikuttaako päätökseen enemmän se mikä on järkevää vai se kuka hallinnoi ja miten hyvän veljen jakkaralle käy?

Sitten hiukan asiaa ensihoidosta ja ambulansseista. Viimeisen viikon aikana useampi lehti on uutisoinut kirkuvin otsikoin ambulanssien tekemistä virheistä. Lähinnä uutisointi on keskittynyt siihen, että ambulanssi on jättänyt potilaita kuljettamatta vaikka kuljetuksen tarvetta olisi ollut. Olen havainnut somen kautta, että esimerkiksi poliitikoille kommentoidaan tätä ilmiötä mitä ihmeellisimmin perustein ja ajatuksin ja soppa on valmis. Ja asiaa aletaan "hoitamaan" ilman tarvittavaa substanssia.

Valvira on tarkemmassa haastattelussa ilmaissut, että kyseessä on noin 10 tapausta puolen vuoden aikana. Suomessa ambulanssit ajavat vuosittain lähes miljoona ensihoitotehtävää ja puolen vuoden aikana siis lähes puoli miljoonaa tehtävää. Jos näistä tehtävistä noin kymmenessä on huomautettavaa, ei se ole paljoa. Jokainen virhe on luonnollisesti liikaa ja niistä on opittava, mutta en näkisi tätä sellaisena ilmiönä, josta kannattaisi otsikoilla revitellä. 

Valviran raportissa on monia muitakin huolestuttavia seikkoja joihin tulisi kiireesti kiinnittää huomiota mm. se että useilla vastavalmistuneilla lähihoitajille on havaittu jo vuosia jatkunut päihderiippuvuus. Tai että vammaispalvelun asiakkaat kokevat edelleen melko merkittäviä itsemääräämisoikeuden loukkauksia. Olisin itse eniten huolissani arvioista, joissa on esitetty Suomessa kuolevan hoitovirheisiin jopa 1700 ihmistä vuosittain, se jos mikä on huolestuttavaa. Ei siis ammuta kärpästä tykillä, ensihoito on edelleen turvallista ja sinua hoitaa korkeasti koulutettu, jatkuvasti testattu henkilökunta yhteistyössä puhelimen päässä olevan ensihoitolääkärin kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset