MariPSRantanen

Kreikka koijaa, taas

Välimeren kautta on tullut tänä vuonna jo yli 130 000 turvapaikanhakijaa Eurooppaan. Näistä Kreikan kautta on tullut 122 637 ihmistä (Talouselämä 1.3.2016).

Nyt rajat sulkeutuvat yksi kerrallaan, koska Eu ei ole saanut käytännössä yhtään vaikuttavaa päätöstä aikaan, jolla tilanne helpottuisi. Kreikan ja Makedonian vastaiselle rajalle on jäänyt jumiin noin 13 000 ihmistä ja Kreikkalainen pormestari Apostolos Tzitzikostas on vaatinut maan hallitusta julkistamaan alueelle hätätilan, koska "emme voi kantaa tätä taakkaa enää yksin" hän sanoi.  Kreikka on hakenut 1.3.2016 EU-komissiolta 480 miljoonaa euroa pakolaiskriisin hoitoon.

Nyt jokin tässä yhtälössä ei täsmää. Kreikkaan on tullut alkuvuoden aikana reilut 122 000 ihmistä, mutta noin 13 000 ihmistä on nyt jumissa Kreikassa. Loput ovatkin sitten Kreikan suosiollisella avustuksella siirtyneet muiden Eu-maiden huoleksi. Kreikka on tälle määrälle ihmisiä hakenut 480 miljoonaa euroa tukea Eu:lta? Vertailun vuoksi on hyvä huomata, että Suomelle myönnettiin 8 miljoonaa euroa apua 32 000 ihmisen vastaanottoon, joista suurin osa on edelleen Suomessa. Eihän se tietysti ole tyhmä joka pyytää, mutta ihan oikeasti joku roti tässäkin touhussa pitäisi olla. 

Kreikan oma "arhinmäki" Alexis Tsipras on toistuvasti mm. twiittaillut, että Kreikka tekee kaikkensa pitääkseen euroopan rajat auki kaikille. Sikäli lausunnot ovat mielenkiintoisia peilaten siihen, että Kreikan tulisi valvoa eu:n ulkorajoja. Ihan kiva Tsipras, mutta ei kai se niinkään voi mennä, että Kreikka esiintyy maailman hyväntekijänä, mutta kippaa ihmiset toisten maiden vastuulle. Sikäli on oikea suunta, että Makedonia pitää tiukasti rajansa kiinni ja Kreikan on pakko ottaa itsekin vastuuta. Itse asiassa Kreikka olisi pitänyt jo heittää ulos Schengenistä.

Sitten toinen perin mielenkiintoinen kysymys on se miksi Kreikka vaatii vain muiden maiden rajojen avaamista? Miksi Kreikka ei ota lusikkaa kauniiseen käteen ja ala toimia kuten sopimukset edellyttävät? Kreikka voisi aivan hyvin tehdä nyt itse rekisteröinnin ja turvapaikkatutkinnan ja toimia sen mukaan. Mikäli nämä ihmiset ovat sotaa karussa, tarjoaa Kreikka rauhallisen turvapaikan kyllä kaikille. Sen sijaan avokätisiä sosiaalietuuksia ei Kreikassa ole. Niitä ei ole tarjolla edes omille kansalaisille. Kreikka tarjoaa majoituksen vastaanottokeskuksessa sekä luvan tehdä töitä jo hakuvaiheessa. Siispä työhaluisille sotaa pakenevalle Kreikka on aivan kelpo maa odottaa oman maan rauhoittumista.

Mutta että 480 miljoonaa euroa? Tähän sopinee Kummelista tuttu sanonta: "taas koijataan apinaa?"

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Kyllä ne pakolaiset ovat Kreikan oma päänsärky, kun ei valvo rajojaan.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Taitaa se olla hiukan vaikeata. Eihän niitä paatteja upottaakkaan voi.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

#2
Niin ei paatteja tietenkään pidä upottaa voi mutta kreikan omalla laivastolla, frontexin aluksilla ja nyt vielä Naton aluksilla pyrkijät voidaan palauttaa sinne mistä ovat tulleetkin.

Mikäli Kreikka tekisi turvapaikkatutkinnan kuten sen kuuluisi, sen jälkeen Kreikka toimii aivan kuin täälläkin. perusteettomat kotimatkalle ja turvapaikan saaneille katto pään päälle.

Käyttäjän HannaKylmanen kuva
Hanna Kylmanen Vastaus kommenttiin #4

Mielestäsi ihmiset joiden kumiveneet hajoavat ovat ¨vapaata valuuttaa¨? Heitä ei siis tarvitse pelastaa ja tuoda Euroopan satamoihin. Turvapaikkatutkinnat ihmisille joilla on ainoastaan mukanansa märät vaatteet ja pelastusliivit on melko vaikeaa. Se että et ole syntynyt hopealusikka suussasi ja et ole saanut syntyessäsi tapaa jolla voit varmasti todistaa henkilöllisyytesi ilman virallisia papereita on rikos? Jos näin on, häpeän olla kanssasi eurooppalainen / suomalainen.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #17

#17
Merellä sattuu usein vahinkoja eli merihavereita. Aina on riski, kun merelle lähdetään.

En ole mitenkään ylpeä suomalaisuudestani tai eurooppalaisuudestani. Ne tulivat minulle syntymälahjana, enkä saanut valita vanhempiani.

Käyttäjän HannaKylmanen kuva
Hanna Kylmanen Vastaus kommenttiin #18

On eri asia lähteä merelle seilaamaan, seikkailemaan tai hakemaan rahaa palkkapussiin verrattuna epätoivoiseen pakoyritykseen perheesi kanssa pois sotatilanteesta. Se että joutuu lähtemään pienten lasten kanssa kumiveneellä avomerelle jo kertoo jotain tilanteen vakavuudesta. Eurooppalaiset / suomalaiset ovat saaneet syntyessään lottovoiton - ei kuitenkaan poljeta jalkoihin muita huonommin lotonneita.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #19

#19
Sieltä tulee asekuntoisia nuoria miehiä. Miksi eivät puolusta maataan?

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen Vastaus kommenttiin #17

Hanna kysyisin sinulta millä tavoin se turvapaikkatutkinta helpottuu useiden turvallisten maiden jälkeen? On hyvä huomata, että nämä ihmiset tulevat Turkista joka on turvallinen maa.

Käyttäjän HannaKylmanen kuva
Hanna Kylmanen Vastaus kommenttiin #20

¨Useiden turvallisten maiden jälkeen¨ on ehkä yliveto kun puhutaan Syyriasta, Irakista, Afganistanista ja kyllä, myös Turkista. Turkin kyseenalainen kansainvälinen politiikka ja maassa harrastetut ihmisoikeusrikokset ovat asioita jotka vaativat pitempää keskustelua kuin tässä tilanteessa on mahdollista vastata kattavasti. Kaikilla Kreikan kautta Eurooppaan saapuvilla ihmisillä ei välttämättä ole virallisia papereita mukanansa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä että heidät pitää jättää nälkäisinä jäätymään perheinensä maan rajoille tai upottaa välimereen.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #29

#29
Suomi tuhosi 66.000 yrittäjää, joista useat sadat tekivät itsemurhan. Meni omaisuus ja terveys.

Kannattaa Hanna keskittyä oman maan ihmisoikeuksiin ja sitten mennä muualle jeesustelemaan.

Käyttäjän HannaKylmanen kuva
Hanna Kylmanen Vastaus kommenttiin #31

Olen yrittäjänä perheessä jonka yritys on yli 125 vuotta vanha. Tänä vuonna joudumme maksamaan veroja 60-70% tuotosta joka on alle 100 000 euroa. Elätämme viisihenkisen perheemme tässä tilanteessa ja myös maksamamme yksityisesti kahden vanhemman lapsemme lisäkoulutuksen kuten on käytännön pakko eteläeuroopan maissa. En itke kohtaloani enkä yritä itsemurhaa. Verrattuna muiden ihmisten kohtaloon minulla on edelleen katto pään päällä ja voin tarjota lämmintä ruokaa lapsilleni. Tarjoan mielelläni myös ruokaa, ylimääräiset viltit ja kengät ihmisille jotka tulevat uuden kotimaani kautta etsien perustarpeita perheillensä. Inhimillisyys pitää löytyä vaikeassakin tilanteessa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #32

#32
Edes Suomessa ei ole tuollaista yritysverotusta, joten se siitä.

Käyttäjän HannaKylmanen kuva
Hanna Kylmanen Vastaus kommenttiin #34

Tällä hetkellä yrittäjänä Kreikassa joudumme maksamaan 40% tuloveroa + 80% seuraavan vuoden tuloveroista ennakkoon (tulot jotka edelleen oletetaan olevan vuoden 2015 tasolla ennakkoveroina) + kiinteistöverot jonka osuus on meillä yli 15 000 euroa vuodessa. Lisäksi maksamme ylimääräiset verot koska meillä on oma koti, lomamökki, kolme lasta ja kaksi autoa, eli meillä pitäisi olla tuloja vähintään yli 100 000 Euron edestä. Valitettavasti Kreikassa on talouskriisi jo kuudetta vuotta. Tuloja ei ole niin paljon firmassamme - kysy Pekka ihan vapaasti Kreikan verotuksesta tai mistä hyvänsä haluat. Tämä on totuus tällä hetkellä. www.epigramma.gr

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #36

#36
Pekka oli väärässä. Luulin teidän olevan Suomessa. OK. Olet kylmanen ja minä Iiskonmaki.

Johtuu siitä, että asumme ulkomailla.

Käyttäjän HannaKylmanen kuva
Hanna Kylmanen Vastaus kommenttiin #38

Nimeni on Hanna Kylmänen ja olen tottunut olemaan vastuussa siitä mistä puhun. Jos haluat lisää tietoa niin sen kun vaan kysyt.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #41

#41
Minä otan pakolaisista poliittisen vastuun ja kannan sen poliitikon arvokkuudella.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen Vastaus kommenttiin #29

No jos nyt puhutaan vaikka Ruotsiin tai Suomeen tulleista, ovat he melko monen turvallisen maan läpi tulleet. Mitä tulee Turkkiin niin kaikkihan me tiedämme millainen maa tämä on, mutta kelpaa eu:lle? Ja en ole kyllä huomannut että matkustussuosituksetkaan sinne olisivat muuttuneet eli kyllä Turkkia kuitenkin turvallisen apidetään eikä siellä tosiaan sodita.

Kukaan ei ole sanonut eikä ehdottanut tässä keskustelussa kenenkään upottamista tai jäätymään jättämistä. En ymmärrä miten tuollainen tulee mieleesi. Nythän tässä on herätetty keskustelua siitä miten Kreikka ja loppu eu tilanteessa toimii. Toisaalta puhutaan sotaa pakenevista ja kuitenkin ihmiset tulevat turvallisesta maasta, se hämmentää.

Käyttäjän HannaKylmanen kuva
Hanna Kylmanen Vastaus kommenttiin #35

Tällä hetkellä tuhannet ihmiset ihmiset jäätyvät ja sairastuvat Kreikan rajoilla, näkevät myös nälkää. Jos kumiveneitä häädetään pois takaisin Turkin rannikoille avomerellä on varma asia se että lisää ihmisiä hukkuu joka päivä. Kerro mielipiteesi siitä mitä tekisit tänään paremmin kyseisessä tilanteessa? Otatko vastuun ihmisistä jotka menehtyvät?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #39

'' Otatko vastuun ihmisistä jotka menehtyvät?''

En ota, koska en ole siihen syyllinen.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen Vastaus kommenttiin #39

Otanko vastuun hukkuneista on vähän samantyyppinen kysymys kuin jos kysyisin sinulta otatko vastuun maailman nälänhädästä.

On hyvä nyt ymmärtää se seikka, että ottamalla kaikki tulijat eurooppaan ei tätä tilannetta ratkaista. Kenenkään ei tarvitse paeta Turkista sotaa joten kumivenematka Kreikkaan ei ole pakollinen vaan valinta. Ja se taas ruokkii rikollisia ihmissalakuljettajia, joiden saamat miljardit menevät ties minne. Kuten nyt jo tässä ketjussa monettako kertaa esitän, että eu tukee pakolaisleirejä lähellä kriisialuetta josta voi sitten palata kotiin kun tilanne on rauhoittunut. Leiri ei ole koti mutta jos se on turvallinen ja järkevät fasiliteetit sisältävä, lienee kuitenkin ihmiselle parempi kuin sodan keskellä. Leireiltä kukin eu maa voi sitten ottaa resurssiensa puitteissa jo pakolaisstatuksen saaneita ihmisiä, siis niitä jotka nyt ovat suurimassa hädässä. Kirjoitin jo tuonne alle tämän rallin hintaluokkaa eli Suomi ja Ruotsi maksavat jo enemmän kuin Yk:n koko pakolaisbudjetti on eli niillä rahoilla saisi jo melko hyvät oltavat mutta kun ei.

En aivan nyt ymmärrä. Esität kommenteissasi että jos ei oteta kaikkia vastaan eurooppaan, on mahdollisuus ampua, upottaa lautat jne. Uskomatonta tekstiä ja melkoisen mustavalkoista. Kyllä vaihtoehtoja on muitakin kuten edellä leireistä esitin, ne vaativat vain ensin kovan poliittisen päätöksen. Mutta jos jatkamme tätä tahtia, luulen että me valitettavasti näemme myös voimankäyttöä rajoilla ja sitä ei varmasti kukaan halua nähdä.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #46

#46
Ainakaan niskaan ei sada kranaatteja ja raketteja. Kyllä sellaisessa paikassa saa paremmin unen kuin kranaattisateessa.

Tuo suomalainen ääripäästä toiseen heiluminen ja mustasta valkoiseen ei ole poistunut, vaikka on vuosia asunut Kreikassa.

Minä olen muuttunut suomalaisuudestani todella paljon ulkomailla ja katselen Suomea ulkopuolisen silmin.

Käyttäjän HannaKylmanen kuva
Hanna Kylmanen Vastaus kommenttiin #46

Nyt täytyy sanoa että puhut ihan sitä mitä sylki suuhun tuo.

EN MISSÄÄN KOMMENTISSANI ole maininnut: 'Esität kommenteissasi että jos ei oteta kaikkia vastaan eurooppaan, on mahdollisuus ampua, upottaa lautat jne'

Tuo on lähinnä naurettavaa - et voi vääristää sitä mitä olen kirjoittanut. Jokainen asiasta kiinnostunut voi seurata edellisiä kommenttejani.

Käyttäjän HannaKylmanen kuva
Hanna Kylmanen

Millä tavalla mielestäsi Kreikka voisi valvoa rajojaan kun suurin osa Turkin välisestä rajasta on merta? Ei kukaan voi valvoa tuhansien kilometrien avointa väliä - tai ehkä voisi? - Ampumalla kaikki tyyliin Berliiniin muurin ylittäjien yrittäneet vuonna viisi. Hmm. Historia toistaa itseänsä? - Mieti parempi kommentti vastaukseesi. Iso osa pakolaisista on pieniä lapsia.

Pekka Iiskonmaki

#13
Tutkat on keksitty. Neuvostoliitosta ei pääsyt oravaa suuremmat rajan yli.

Pekka Iiskonmaki

#2
Kreikalla on suuri laivasto. Nyt vaan reippaasti palautukset käyntiin.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Kreikka koijaa aina, muiden vastuulla on huolehtia, ettei itse ole se apina.

Sanna Ahonen

Kannattaa ottaa selvää faktoista ennenkun kirjoittaa tällaista paatosta.
Se että kreikan ja Makedonian rajalla on 14.000 pakolaista, ei ole koko luku..
Niitä on huomattavan paljon enemmän Kreikassa, puhutaan PALJON isommasta luvusta. Ihan jo Samoksen saarella on useampi tuhat odottamassa siirtoa johonkin päin.
Pakolaisia on useammalla saarella sekä monessa mantereen kaupungissa.

Sillä heitä ei ole täällä vain ne jotka ovat tulleet nyt tämän vuoden puolella.. Vaan jumissa on myös heitä jotka ovat tulleet viime vuonna.
Puhutaan siis kokonaisuudessaan kymmenistä tuhansista ihmisistä.. Ellei jopa 100 000.

Ymmärrän että tähtäimessäsi on vaalit ja Kreikan sekä kreikkalaisten mollaaminen on helppo keino saalistaa ääniä.. Mutta koita edes tehdä se faktoilla, älä fiktiolla.

Tuleppa ihan vaikka paikan päälle Kreikkaan asiaa selvittämään, kierrä muutama saari ja Pireus jne. Jotta saat oikean kuvan tilanteesta.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

29.2 Kriti lehti oli kuvan kanssa listannut määrät ja siinä ilmoitettu kokonaismäärä oli 22 000 ihmistä. Missä ovat siis ne noin 100 000? Kreikka fb-ryhmässäkin on tätä asiaa käsitelty ja sielläkin kirjoitetaan asiasta siten, että tulijoita siirretään lähemmäs Kreikan rajoja, josta päästä eteenpäin. Eli siis muualle eurooppaan kuten tuossa blogissa kirjoitinkin.

Nyt kyse ei ole vaaleista vaan siitä, että tätä asiaa on lähdetty hoitamaan varsin erikoisella tavalla koko eu:ssa. Kuten hyvin varmasti kaikki tiedämme, on Kreikka yksi eu:n maa, jolla on schengen ulkoraja ja se on vastuussa ulkorajansa vartioinnista. Minä en ole mollannut kreikkalaisia ihmisinä vaan harjoitettua politiikkaa sillä toimet ovat poliittisen päätöksen tulos. Käsitykseni mukaan nämä ihmiset tulevat Turkista joka on turvallinen maa ja näin ollen turvapaikkatutkinta voitaisiin tehdä Kreikassa aivan kuten oletetaan muidenkin maiden tekevän. Ongelma on nyt se, että tulijat eivät lopu koskaan jos tälle touhulle ei saada stoppia. Olen koko ajan viime syksystä lähtien hämmästellyt sitä, miksi eu ei tue pakolaisleirejä ja ota sieltä hallitusti niitä eniten avun tarpeessa olevia siten kun resurssit antavat myöten vaan nyt tällä toiminnalla tuetaan rikollista ihmisssalakuljetusta jonka seurauksena meillä on eurooppa täynnä nuoria miehiä joiden taustoista ei tiedetä mitään.

Mari.... kannattaa nyt vähän mennä lukemaan asioita... netistä vaikkapa, jollet ehdi seurata teeveestä. Vai eikö siellä Suomessa asioita informoida?? Vai kuunteletko tiedot, niinkuin haluat? Eihän tuolla tietotaidolla voi pyrkiä eteenpäin??? Kun faktat on vähän nyt sekaisi!!

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Kiitos kysymästä Reetta, seuraan kyllä uutisia niin Suomessa kuin kansainvälistä lehdistöäkin. Mihin varsinaisesti viittaat ja mikä fakta on nyt sekaisin?

Maroulaki Maikko

yhdyn täysin Sanna Ahosen kommenttiin ja ottaen vielä kantaa Kreikan valtion toimiin tässä pakolaistilanteessa....Mikä mahdollisuus Kreikalla on Turkkia vastaan, joka antaa pakolaisvirran virrata päivittäin tuhansien ihmishenkien kustannuksella rajojen ylitse ja muiden ns. valtavaltioden hyväksynnällä ja Euroopan Unionin yltäkatselmuksella..Kreikalla ei ole mahdollisuuksia toimia millään tavalla!

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Edelleen Kreikka on svhengen alueen ulkorajan vartija myös ko sopimuksen mukaan. Jos siitä ei yksin selviä voisi olla viisasta pyytää apua rajojen vartiointiin kuten ilmeisesti nyt on tehtykin. On huolestuttavaa jos Kreikka ei voi tehdä mitään.

Mirka Kovalainen

Pakolaisasiaa on yleisesti ottaen hoidettu huonosti koko Euroopassa. Paras vaihtoehtohan olisi ollut, että ihmisiä olisi autettu omassa maassaan, siis niitä, jotka apua oikeasti tarvitsevat. Harmillisesti tuohon pakolaisryppääseen lyöttäytyi ihmisiä, jotka eivät varsinaisesti ole turvapaikkaa vailla.
Kreikka on jätetty mahdottomaan tilanteeseen ja Kreikkalaisia yrittäjiä erityisesti mietin, joilla elinkeino menee turismin kadotessa joillain saarilla. Kreikassa ei taida valtio kompensoida menetyksiä tai vuokrata hotelleja pakolaisten käyttöön, kuten meillä täällä Suomessa. Turkki on saanut EU:lta varoja tilanteen hoitamiseen ja toivoisi sen toimivan nyt sovitulla tavalla. Eu:ssa pitäsi nyt löytyä joku yhteinen linja, että ne jotka eivät täytä kriteerejä, palautuvat kotimaihinsa mahdollisimman pian ja ne jotka kriteerit täyttävät, kotoutetaan eri maihin.

Tino Lintunen

Luulisi oikeasti hävettävän, millaisia aivopieruja päästää julki. Ai niin, eihän persuja yksinkertaisuus hävetä, sehän on ainoa tapa saada yhteys kannattajiinsa.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Mikä kohta erityisesti ei pidä paikkaansa? Hyvään keskusteluun ja dialogiin kuuluu se, että esittää selkeästi kohdan josta ei ole samaa mieltä ja oman argumenttinsa. Sen sijaan ylimalkaiset aivopieruihin ja puoluetaustaan viittaukset eivät edistä juurikaan keskustelua.

Päivi Papadakis

Taas tuli nähtyä suomalaisten ja etenkin perussuomalaisten yksipuolinen näkemys maailmasta. Todella surullista lukea noin asiatonta tekstiä.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Mikä kohta mielestäsi oli asiaton? Hyvään dialogiin kuuluu muukin kuin puoluetaustaan viittaava ylimalkainen kommentointi. Tilanne koko euroopan osalta on surullinen puhumattakaan niistä ihmisistä, jotka eivät kumiveneisiin edes pääse ja joihin tämä apu olisi pitänyt kohdistaa.

Käyttäjän MarjutZaloumis kuva
Marjut Zaloumis

Toivoisin kyllä Mari Rantaselta vastausta näihin em. kommentteihin. Mielestäni on erittäin surullista lukea sellaista paatoksellista kommentointia, joihin kirjoittajalla ei ole oikeasti tuntumaa (mitä nyt ehkä MV lehden kirjoitukset).Ja kylmä totuushan on myös se, että näistä asioista ei oikeasti uutisoida Suomessa! Kreikan pakolaiskriisi ei todellakaan ole tämän vuoden haaste/ongelma. Kreikkaan on virrannut jo kymmen vuoden ajan pakolaisia, joista Kreikka on vastannut aivan itse. Nyt vain Eurooppa on sattunut heräämään todellisuuteen, kun haaste koskettaa myös muita maita. Lesboksen saarelle on esim. tullut víimeisen vuoden aikana n. 60 000 pakolaista ja ihmiset tekevät JOKA PÄIVÄ töitä henkiä pelastaakseen. Miten voi olla niin kylmäveristä porukkaa Persuissa, että ylpeällä asenteella aliarvioivat näiden kreikkalaisten "hyväntekeväisyyttä". Se, että Kreikka ei pidä sopimuksesta kiinni "kippaamalla pakolaiset muiden maiden vastuulle" ei ole sen pahempi sopimusrike kuin rajojen sulkeminenkaan. Vai onko toisen säännön rikkominen pahempi kuin toisen? Ihan oikeasti! Kreikan tilanteen huomioiden inhimillisyyttä ja sydäntä ihmiset! Ja Persut, Yrittäkäähän keksiä jokin muu äänien onkimistapa kuin muiden ihmisten ahdinkoa hyväksikäyttäen! Jos se ei onnistu, niin olisi ehkä parasta olla ihan vaan hiljaa!

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Marjut, välillä on tehtävä töitä enkä valitettavasti aina ehdi heti kommentoida.
Mikä kohta kirjoituksesta oli mielestäsi mv-lehdestä? Olen merkinnyt lähteet ja muutoin perustan ajatukseni kaikkeen luettuun, johon sisältyy niin kotimaista kuin kansainvälistä mediaa.

Kuten tuossa itsekin kirjoitat, ei Kreikka katso ongelmaksi sitä, että se lähettää ottamansa maahantulijat eteenpäin. Se ei ole kuitenkaan valitettavasti ole oikein. Ymmärrän erinomaisesti että nyt tilanne eskaloituu kun rajat toisensa jälkeen euroopassa menevät kiinni. Tässä on valitettavasti lähdetty hoitamaan alunperinkin asiaa hiukan nurinkurisesti.

Tässä ei ole kyse äänistä edelleenkään vaan siitä, että sanoin asian ääneen jota ei saisi sanoa. Niitä tuntuu tänä päivänä olevan kovin paljon. Onneksi meillä on kuitenkin vielä sananvapaus ja vaikeistakin asioista pitää ja voidaan keskustella.

Kun sitä sydäntä nyt kovasti huudetaan niin toistan vielä sen, että viime syksystä lähtien olen hämmästellyt sitä, että miksi apua ei mene sinne missä sitä eniten tarvitaan eli pakolaisleireille. Siellä ovat ne kaikkein vaikeimmassa tilanteessa olevat. Suurin osa viime vuonna Suomeenkin tulleista ovat nuoria työikäisiä miehiä. On myös hyvä huomata, että Suomen ja ruotsin kuluttamat rahat tphakijoihin on summana suurempi kuin koko Yk:n pakolaisbudjetti, joten tämän nykyisen toimintatavan mielekkyyttä on syytäkin kyseenalaistaa.

Marianne Batakis

Ei ymmärretä vai ei haluta ymmärtää?
Kreikkalaiset tuntuvat olevan ainoita eurooppalaisia, jotka näkevät pakolaiset ihmisinä, ja käyttäytyvät heitä kohtaan ihmisinä, muut saisivat hävetä.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Näyttää myös valitettavasti hiukan siltä, että Kreikkalaiset näkevät tulijat ihmisinä, jotka on syytä lähettää kiireen vilkkaa eteenpäin.

Pirjo Vainio-Stefanis

EU on tehnyt alustavia päätöksiä pakolaisvirran tyrehdyttämiseksi. Lopullisia päätöksiä ja niiden toimeenpanoa odotellessa kymmenet tuhannet henkensä uhalla ja kaiken omaisuutensa maksamalla Turkin kautta Kreikkaan tulleet pakolaiset joutuvat elämään epäinhimillisissä olosuhteissa. Pakolaisista on kolmasosa lapsia, ja on pelättävissä, että erilaiset tartuntataudit alkavat levitä. Turhautuminen ja pettymys pakolaisten tiedostettua, että tiet EUrooppaan ovat suljettuina ja unelmat paremmasta elämästä romahtavat, ovat tulenherkkää räjähdysainetta arvaamattomine seurauksineen. Kreikan on saatava nopeasti apua kunnollisten vastaanottokeskusten rakentamiseksi, muuten edessä on Euroopan nykyhistorian suurin tragedia. -Ihmettelen Rantasen vajavaisia tietoja Kreikan tilanteesta ylipäätäänkin, mutta kaiken huippu on ehdotus " Kreikka tarjoaa majoituksen vastaanottokeskuksessa sekä luvan tehdä töitä jo hakuvaiheessa. Siispä työhaluisille sotaa pakenevalle Kreikka on aivan kelpo maa odottaa oman maan rauhoittumista." Voisitko kertoa, mistä löytyisi työtä maahanmuuttajille maassa, jossa työttömyys on 26 % (nuorisotyöttömyys lähes 60 %)? Miten estää rikollisuuden kasvu , jos maassa on satojatuhansia työttömiä maahanmuuttajia ilman minkäänlaista sosiaaliturvaa? -Kirjoittajan kannattaisi lukea läksynsä, ennenkuin menee mestaroimaan.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Kuten tässä on jo julkisuudessa ollutkin, on nämä eu:n toimet kovastikin myöhäss ja toimeenpano vähintääkin epäselvää.

Tässä on katastrofin merkit olleet ilmassa jo pitkään ja humanitäärisen kriisi Kreikkaan varmasti syntyykin. Nyt kuitenkin ollaan siinä pisteessä, että jollakin tavalla tilannetta on alettava hoitaa toisin. Kuten tuossa sanotkin ihmiset tulevat Turkista, turvallisesta maasta. Hämmästelen sitä, että miksi lähteä vaaralliselle merimatkalle jos on jo turvallisessa maassa?

Todennäköisesti jos töitä ei löydy voitanee Kreikassa tehdä sama kuin Suomessa, ryhtyä maksamaan etuuksia. Se toki tarkoittaa varmaan verojen nousua mutta koska apua halutaan tarjota, ei lisäverojen maksu varmastikaan ole pahastuta ketään.

Oma kirjoituksesi oikeastaan vastaa aika hyvin siihen kysymykseen voidaanko näin jatkaa, ottamalla kaikki tulijat. Ei voida, sitä ei kestä sen enempää Kreikka kuin muutkaan eu maat.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Vielä kaikille yhteisesti on syytä kirjoittaa muutama sananen. Näyttää siltä, että ketjun kommentit ovat lähinnä itselleni rakkaalta Kreetalta, kiitos siitä.

Politiikka ylipäänsä on laji, jossa vaihdetaan mielipiteitä ja ajatuksia harjoitetusta politiikasta ja niin blogissakin. Näyttää siltä, että nyt on taas sanottu asioita joita ei saisi sanoa. Pidän hyvänä että aihe on herättänyt ajatuksia joskin herää hiukan kysymys jopa siitä, onko aihe otettu henkilökohtaisesti.

Yhteisesti haluaisin muistuttaa schengen sopimuksesta, jonka allekirjoittaneet maat ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro. Schengen maiden ulkorajojen valvonta on kunkin valtion velvollisuus, jolla on Schengen ulkoraja. Schengen maiden kansalaisilla on vapaa liikkuvuus alueen valtioiden alueella ja muilla tulee olla asialliset matka-asiakirjat sekä viisumi. Turvapaikkaa tulee hakea siitä valtiosta jonne ensimmäisenä schengen alueelle tulee, jonka tulisi siis suorittaa turvapaikkatutkinta. Kuten olemme nähneet on dominopalikoiden tavoin näitä sääntöjä rikottu ja tulos on nyt tämä. Sietokyky on euroopassa ylittynyt ja rajat sulkeutuvat. Yksi suuri kysymys on varmasti se, miten tulisi suhtautua ihmisiin jotka tulevat turvallisesta maasta, silloinhan ei enää sotaa paeta.

On hyvä myös huomata, että kaiken takana on kuitenkin se, että olot lähtömaassa rauhoittuvat. Viittaan tässä nyt lähinnä Syyriaan, jossa sota on. Se on kuitenkin varmaa, että sotia tulee aina valitettavasti olemaan ja eu:n on löydettävä yhteinen linja jolal jatkossa vastaavanlainen sotku estetään. Mikäli eu nyt ylipäänsä pysyy koossa tulevaisuudessa. Joka tapauksessa se on selvää, että Syyrian sotaa käytetään hyväksi saapua eurooppaan ja se ei ole kestävä tie. Suomessa on turvapaikkaa haettu mm. Intiasta, Banghladeshista, Egyptistä jne., enkä kyllä ole vielä vastausta löytänyt siihen mikä sota näissä maissa on. Eli mielestäni tähän asiaan kannattaa suhtautua ilman suuria tunnetta, jotta kaikki puolet asioista tulisi katsottua. Vaan on meille tullut myös niitä todellisessa avuntarpeessa olevia mm. muslimimaista joissa kristittynä tai länsimaalaisittain ei voi elää ilman vainoa.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Kiinnittäisin huomiota myös siihen, että käsitykseni mukaan kreikkalaisilla itselläänkään ei mene kaikilla hyvin, kunnollisesta sosiaaliturvasta puhumattakaan. Itse olen Suomessa huolissani ensisijaisesti suomalaisista, koska meilläkin on vain yksi rahapussi josta jaetaan. Jos johonkin rahaa laitetaan, otetaan se jostakin muusta pois. Tässä keskustelussa on hyvin vähän tuotu esiin kreikkalaisten hätää ja vähävaraisuutta, eikö se kiinnosta ketään? Johan lentokoneidenkin turvaohjeissa kehoitetaan ensin laittamaan happimaski omille kasvoille ja auttamaan sitten vasta muita.

Käyttäjän HannaKylmanen kuva
Hanna Kylmanen

Oletko todellakin sitä mieltä että me eurooppalaiset ja suomalaiset olemme etuoikeutettuja suhteessa muihin? Oletko sitä mieltä että meidän taloudellinen ahdinko on verrattavissa ihmisten ahdinkoon jotka pakenevat sotaa? Ostan sinulle mielelläni ilmaisen lentolipun tänne Kreikkaan. Tulet tapaamaan henkilökohtaisesti varsinaisia ihmisiä pakolaisleireillä (lapsineen pahvilaatikoissa) ja voit kertoa heille miksi olemme eriarvoisia?

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Oletko sinä sitä mieltä, että myös euroopan on tultava kehitysmaaksi? Sillä niin siinä ennen pitkää käy jos me siirrämme riittävästi väestöä toisesta maan osasta toiseen maanosaan. Onko sinun mielestäsi hyvinvointivaltiot ja niiden rahoitus syntynyt tyhjästä? Ikäänkuin se olisi tekemätön saavuttamaton tilanne? Entä rauha? Se on meille saatu hiellä, verellä ja kyynelillä. Kun eurooppaan tuodaan runsaasti ihmisiä, jotka ovat osallisena sotiin, kuinka käykään jossain vaiheessa.

Kun ihminen todella pakenee sotaa, hän käsitykseni mukaan on tyytyväinen päästessään pommien ja ampumisen alta pois eikä tällöin vaadi pääsyä Saksaan, Ruotsiin tai Suomeen.

Ja ongelman ydin on nyt se, että eu pitämällä rajat auki ja ottamalla kaikki rikollisten höynäyttämät ja rahastamat ihmiset, on syypää tähän tilanteeseen. Ja nähtävästi osa haluaa sitä myös jatkaa edelleen. Mikäli teillä on siis nämä leirit niin silloinhan tässä ei ole mitään ongelmaa, eikö vain. Kreikka tekee turvapaikkatutkinnan, joko palauttaa tai antaa turvapaikan. Ja hoitaa tulijoille katon pään päälle vaikka sitten velalla tai budjetista kuten Suomessakin tehdään.

Sinun ei tarvitse maksaa lentolippuani. Olen matkustamassa Kreikkaan tänä vuonna pariinkin otteeseen.

Käyttäjän HannaKylmanen kuva
Hanna Kylmanen Vastaus kommenttiin #47

Se että otamme vastaan ihmisiä sota-alueilta on mielestäsi verrattavissa tilanteeseen jossa meidän länsimainen kehitys puutuu kehitysmaiden tilaan? - Todellako?

Hyvinvointivaltiot ovat kehittyneet ajatuksella: - Ihmiset ovat saman arvoisia ja heillä on oikeus ihmisten perusoikeuksiin.

Ikävää että et ole samaa mieltä kanssani.

Nina Heino

On sulta Mari yksi asia mennyt ihan ohi.Kukaan naista Kreikkaan tulleista pakolaisista EI halua jaada Kreikkaan, vaan pyrkivat muualle Eurooppaan heti.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

No juu, se on ollut selvää koko ajan. Tuskin ihmissalakuljettajat Kreikkaa mainostavat vaan lähinnä korkeamman sosiaaliturvan maita. Joka sitten ei liity mm. Syyrian sotaan millään tavalla.

Pirjo Vainio-Stefanis

Pidin itsestään selvänä kirjoittaessani edellisen kommenttini, että olet (kuten varmaan lukijatkin) tietoinen Kreikan talouden syvästä kriisistä enkä erikseen maininnut sita ja sen seurauksia maan asukkaille. Me täällä olevat olemme liiankin tietoisia ympärillämme olevasta hädästä, monet itse jääneet täysin tyhjän päälle esim.työttömyyden tai sairauden kohdatessa. Kuinka käytännössä konkurssitilassa oleva maa, joka ei pysty huolehtimaan omista kansalaisistaan, joista yli kolmasosa elää köyhyysrajan alapuolella, pystyisi ylläpitämään kymmeniätuhansia pakolaisia ilman EU:n apua, puhumattakaan maksamaan avustuksia? - Pragmaatikkona en todellakaan anna pakolaiskriisin hoidosta Kreikan hallitukselle edes tyydyttävää arvosanaa, mutta kukaan ei voi kieltää, että kreikkalaiset, sekä yksityiset että vapaaehtoisjärjestöt, ovat osoittaneet sellaista humaaniutta ja solidaarisuutta hädässä olevia kohtaan, jota ei mikään muu kansakunta ole tehnyt. Pakolaiset ovat päättäjille tällä hetkellä pelinappuloita ja kaupankäynnin välineitä.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Kyllä. Ja mitä suurimmassa määrin he ovat rahantekoautomaatti alkaen rikollisista ihmissalakuljettajista ja päättyen vastaanottokeskuksiin. tai tänä päivänä itse asiassa nk. transitkeskuksiin.

Kreikkalaisten venymistä ei tässäkään ketjussa ole kukaan kieltänytkään. Minä arvostelen "maahanmuuttopolitiikkaa" ja tämän kriisin hoitoa tai hoitamatta jättämistä. Kreikkaa mutta myös eu:ta. Kaikki mitä tapahtuu on poliittisen päätöksenteon tai sen tekemättä jättämisen tulosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset