MariPSRantanen

ΚΗΦΑΑΜΕΑ - rakkaudella rakennettu talo

Vietin viime viikon lomailemassa Kreetalla Haniassa. Loma sisälsi luonnollisesti loman perusperiaatteet eli aurinkoa, ystäviä ja hyvää ruokaa mutta myös vapaaehtoistyötä kodittomien koirien hyväksi. Paras osa viikosta tällä kertaa tapahtui kuitenkin, kun pääsin vierailemaan Kifaameassa eli vammaisten lasten päivähoito- ja opetusyksikössä.

Kifaamea on vammaisten lasten vanhempien perustama yksikkö, ensimmäisiä laatuaan koko Kreikassa. Kreikassa vammaiset lapset eivät käy koulua, joka olisi tuettu julkisin varoin ja muutoinkin sosiaaliturva tunnistaa vammaisperheet huonosti. Lähes kaikki kustannukset ovat sellaisia, joista vanhemmat vastaavat itse. Se lienee yksi syy miksi tämä yksikkö on perustettu, jotta lapsilla on paikka vertaistukeen, kuntoutukseen ja turvalliseen päivään vanhempien ollessa työssä.

Minut ja kreetalainen ystäväni Elizabeth otettiin erittäin lämpimästi vastaan varsin lyhyellä varoitusjalla. Talo on suht vanha eikä siinä ollut mm. invavessoja. Sen sijaan sisältä löytyi värikkäästi maalattuja seiniä, valokuvia ja lämmin tunnelma. Heille oli rakennettu fysioterapiaan sopiva huone, askarteluhuone, puheterapiaan sopiva huone sekä lepohuoneet pojille ja tytöille. Piha oli suuri mutta sorapohjainen ja siellä ei varjoa antanut kuin yksi puu, jonka alla lapset eivät ole varjossa.

Lapset olivat juuri menossa päivälevolle ja voitte kuvitella riemua, jonka vierailumme aiheutti. Useimmat lapset muistuttivat vammaisuuden asteessa omaa lastani. Vaikeavammaisia lapsia ilman puhetta, mutta ne hymyt joita minulle annettiin, menivät suoraan sydämeen. Hulinaa siis piisasi, joten ensi kerralla pyrin sopimaan vierailun muualle kuin siesta-aikaan.

Kifaamean työntekijät tekevät pienellä budjetilla valtavan hienoa työtä. Taloa ylläpidetään ja rakennetaan rakkaudella. Mutta tosiasia on se, että ilman varoja se on mahdotonta, pelkkä sitoutuminen ei riitä. Paikalliset yritykset ja hyväntekeväisyystapahtumat toki auttavat, aivan kuten Kifaamean omat myyjäiset ja varainkeruu. Haniassa joka vuosi järjestettävä Santa Run lahjoitti viime vuonna puolet varoista uuteen inva-autoon, jolla lapset pääsevät liikkeelle. Toisen puolen autoon lahjoitti paikallinen Inka-market.

Kävimme sosiaalityöntekijän kanssa keskustelua vanhakantaisesta asenneilmapiiristä, jota edelleen on, joskin se on pikkuhiljaa muuttumassa. Vammainen lapsi on edelleen tabu, kirous ja seuraus synneistä. Tämä kohta vierailusta sattui. Meillä Suomessa kun vammaiset ovat jo luonnollinen osa yhteiskuntaa enkä minä ainakaan häpeä lastani yhtään. Sikäli tämä asia on ollut jo tiedossani, sillä en ole aiemmin törmännyt yhteenkään paikalliseen vammaiseen. Oma lapseni saa Haniassa paljon positiivista huomiota ja häntä pidetään lähes kunniavieraana aina kun sinne menemme.

Olen nyt pari päivää pyrkinyt etsimään yhteistyökumppaneita ja verkostoa, jolla voisimme tehdä jotakin hyvää yhdessä näille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Näkisin, että meillä suomalaisilla voisi olla annettavaa niin asenneilmapiirin muutokseen kuin taloudellisestikin. En ole löytänyt toistaiseksi ketään sen enempää koulumaailmasta kuin yksityishenkilöistäkään. Meillä esimerkiksi vammaiset lapset voivat harjoitella motoriikkaa ja kommunikaatiota ipadeilla, joista Haniassa vain haaveillaan. On kuitenkin niin, että nämä kohtalotoverimme ovat samaa eurooppaa kuin mekin, joten tiedottaminen tilanteesta lienee yksi tapa auttaa. Lisäksi poliittinen vaikuttaminen voisi auttaa esimerkiksi paremman sosiaaliturvan luomiseen perheille.  

Mikäli koet, että tämä voisi olla sinun hyväntekeväisyyskohteesi, otathan yhteyttä niin annan yhteistietoja ja lisätietoja mielelläni.

Lopuksi pieni runon pätkä, jollaisen asenteen toivoisin leviävän koko eurooppaan:

Eilen Herralle tuumivat enkelit näin:

On aika syntymän uuden.

Hyvin paljon rakkautta tarvitsee

tämä lapsi salaisuuden.

Hänen kasvunsa ei liene nopeaa

ei hän saavuta tähtiä siellä.

Paljon hellyyttä kaipaa hän ihmisiltä,

joita kohtaa hän elämän tiellä.

 


Ehkei koskaan hän nauraa ja leikkiä voi,

ei sanoja mietteilleen löydä.

Kovin monissa paikoissa sopeudu ei,

saa hän vammaisen nimellä käydä.

Siispä huolella kotinsa valitkaamme

hän saakoon elämää täyttä.

Herra, etsi vanhemmat, joita voit

tähän erikoistehtävään käyttää.Heti tehtävän arvoa huomaa he ei,

ja niin ehkä onkin hyvä,

mutta lahjana lapsosen mukana on

luja usko ja rakkaus syvä.

Pian alkavat varmaan he ymmärtää,

minkä aarteen suuren he saikaan

saavat iloita heikosta, hennosta

salaisuuden lapsesta taivaan."

(Tuntematon kirjoittaja)

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Sama täällä. Eli Suomi ei ole auttanut Kreikkaa pätkääkään, vaan päinvastoin: Lähettänyt erilaisia tukipaketteja saksalaisille ja ranskalaisille yms. pankeille.
Jotka kaikkein hankalimmassa ja vaikeimmassa asemassa olevien kreikkalaisten tulisi nyt maksaa.
Ei onnistu kun ei ole mistä ottaa, jää niiden suomalaisten maksettavaksi, jotka ovat täällä kaikkein hankalimmassa ja vaikeimmassa asemassa.

En tunne vammaisten ongelmia Kreikassa, sitä vastoin kyllä aika hyvin näiden hylättyjen kotieläinten ongelmia.

Olen myös tutustunut lasten ongelmiin, koulutusongelmiin jne.
_______________________________

Sivusit tuossa Ipad yms. Ei tarvita edes Ipad'ejä. Tarvitaan käytöstä poistettuja tietokoneita. Suomessa näitä käytöstä poistettuja tietokoneita romutetaan n. vajaa miljoona konetta vuodessa.
Kreikassa on rakennettu koulutusverkosto, jonka kautta koululaiset voivat opiskella tietsikoita käyttäen.
Ei puutu kuin tietsikat.
Kaikki kelpaa - kaikki voidaan rakentaa uudelleen ja ladata näihin Linux jne.
Ja ketään ei kiinnosta - ei kiinnosta auttaa.

Jos Sinua kiinnostaa, niin kirjoita Henry.Finland@gmail.com

Selvitän tässä blogissa tämän päivän aikana mistä on kysymys - ja kuinka voitaisiin muodostaa Suomeen työttömien kursseja tämän asian ympärille - kuinka voidaan saada aikaan ihan konkreettisia kursseja, joista opittuaan - saavat konkreettisia työpaikkoja. Kyse ei siis olisi mistään "kortistosta-vek-hetkeksi-huu-haasta".

Jos jotakuta kiinnostaa.

Palataan.

henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ennenkuin joku ehtii laulamaan: "Ekaks' pitäisi auttaa suomalaisia...", mikä on sinänsä totta, laitan tähän tämän, joka vain sivuaa suomalaisia työttömiä, mutta joka voidaan laajentaa hyvinkin paljon siihen suuntaan - jos vain halutaan:

http://ankka-kuvaus.weebly.com/

Palaan tuohon aiemmin lupaamani tietsikka-kuvioon, tämä on vain tällainen asiaa sivuaava asia, jonka kirjoitin Jari Lindströmille ja hänen "esikunnalleen".
Eli teillä näyttää olevan siellä PS-puolella paljonkin näistä asioista kiinnostuneita. Nyt vaan muutkin poliittiset päättäjät mukaan.
Suomi nostetaan rakentamalla.

Aiheeseen liittyvää lukemista:
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1429406585232?ref=hs-ar...

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

LTPS-järjestelmistä 56,8% sijaitsee Kreikassa.
Tässä propellihatuille luettavaa - sopisi meidänkin koulutus- yms. järjestelmiin vallan mainiosti - ja säästettäisiin sikana rahaa samalla kun palvelutaso nousisi:

"Introduction to LTSP
The Linux Terminal Server Project adds thin client support to Linux servers. LTSP is a flexible, cost effective solution that is empowering schools, businesses, and organizations all over the world to easily install and deploy thin clients.

New thin clients and legacy PCs alike can be used to browse the web, send e-mail, create documents, and run other desktop applications.

LTSP not only improves Total Cost of Ownership (TCO), but more importantly, provides increased value over traditional computing solutions.

LTSP workstations can run applications from Linux and Windows servers. Linux based thin clients have proven to be extremely reliable because tampering and viruses are virtually non-existent."

http://www.ltsp.org/

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tässä vielä hieman pätkitty kirje, jonka kirjoitin runsas vuosi sitten ja joka valaisee mistä on kysymys - tunnistettavuuden vuoksi on joitakin kohtia poistettu ja nimi vaihdettu N.N.:ksi:

"Mulla on ollut tällainen projekti päällä - ensin taustat:

- Komotinin kaupungissa 16 alasteen koulua ja lasten vanhemmat tuottavat taimia, joita sitten jaetaan ilmaiseksi kaupunkilaisille. Enimmäkseen kyseessä on tomaatin taimia, joita viime ja tänä vuonna lahjoitettiin 16.000 kpl:tta.
- Koska olen ollut vapaaehtoistyössä mukana, tutustuin kouluun, jossa työskentelin vapaaehtoisten kanssa iltaisin.
- Koulussa, jossa olin, oli yksi tietokone per luokka. Koulussa 20 opettajaa ja opettajahuoneessa yksi (1) tietokone. Koulun kaikista tietokoneista uusin on kahdeksan vuotta vanha.
- Kerroin, että Suomessa 4-5 vuotta vanhat tietokoneet menevät sulattamoon, joten niitähän voisi rahdata tänne Kreikkaan pilvin pimein.
- Otin selvää asioista: Ateenassa, Opetusministeriön alaisina on pari kaveria, jotka ovat verkottaneet paljon kouluja, käyttävät Linuxia, testaavat opetusohjelmia jne. Järjestelmä toimii siten, että tarvitaan yksi kone, joka vastaa suunnilleen tasoa joka koneilla oli 5-6 vuotta sitten. Tämä toimisi serverinä (fat client) ja yhtä fat clientiä kohti olisi 10 thin clientia, jossa vaatimustaso on niin alhainen, ettei tarvita kuin 1 Gb RAM-muistia - kovalevyä ei välttämättä tarvita ollenkaan.
- Puuttuu siis vain tietokoneet.

Homma:
- Esim. N.N. ryhtyy projektin vetäjäksi.
- N.N. neuvottelee kaupungin kanssa, siitä, että kaikki kouluista ja kirjastoista poistettavat koneet (eli koneet, joissa ei ole mitään luottamuksellista tietoa), saadaan sellaisinaan, joskin kovalevyt voidaan niistäkin puhdistaa.
- N.N. Neuvottelee työkkärin kanssa kurssista, jossa työttömille opetetaan oikeasti hyödyllistä tietoa tällaisista järjestelmistä.
- N.N. saa siis projektin, koska tosiasia on, että työkkärillä on vaikeuksia löytää oikeita koulutuspaikkoja, näiden patalappu-virkkuukoukkukurssien sijaan.
- N.N. palkkaa kurssille kouluttajan - niitähän on (kaupungin nimi poistettu) pullollaan.
- Nämä kaksi hoitaa koulutettavien valinnan - (kaupungin nimi poistettu)ssa on paljon niitäkin työttömiä, joita ei tarvitse kouluttaa kovinkaan paljoa, osaavat englantia jne.
- Tiloiksi riittänee melkein mikä tahansa rakennus, jossa on lämpö, sähkö ja valo. (Laskuthan maksaa "koulu", eli loppupäässä työkkäri). On kuitenkin hyvä, jos kaupunki on mukana vaikka subventoimassa vuokraa tms., koska kaupunki hyötyy siitä, että työttömiä työllistetään.
- Kovalevyt tyhjennetään, kaikki 'jutut' tietokoneista tarkistetaan, pakataan konttiin.
- Konttirahti tänne maksanee noin 4.000 €.
- N.N. hoitaa Suomen päässä propagandan ja minä Kreikan päässä. Eli; jos vaikkapa (yhtiön nimi poistettu) tai muu sellainen yhtiö lähtee sponsoriksi, saa se "PR-mainosta" helposti 25.000 - 50.000 € edestä - kummassakin maassa. Voin taata saavani täällä päässä television paikalle, koska he tulevat muutenkin aina näihin Komotiniin "taimien lahjoitusfestivaaleihin". Myös pormestari tulee ja niin hän vetää perässäään lehdistön - siis pelkästään jo näiden taimien vuoksi.
Jos vielä lisäjuttuna on kontillinen tietsikoita koululaisille - taivas repee! (Konttiin mahtunee jotakuinkin 500 - 600 tietsikkaa, toisaalta voisi ensin tehdä jonkun 30 - 100 tietsikan piloottijutun.)
- Koululaisille on opetettu: "Kun autat ihmistä, Sinuakin autetaan" jne.

Ja aina kun käytte täällä Komotinissa, voitte asua minun luonani ilmaiseksi, jne.

Tottakai, tämän koko homman läpivieminen vie kyllä aikaa, mutta toisaalta tällaista kierrätystä voi harjoittaa hamaan tappiin saakka.
Kyse on lähinnä neuvottelutaidoista ja oikeiden kontaktien löytämisestä."
______________________________

Tällä tavoin voisi myös auttaa Kreetalla - kaikkia lapsia.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kiinnostus auttamista kohtaan on VALTAVA! Yli kuusi tuntia jo mennyt ja olen ainoa kommentoija. (:>/)
Eurooppa maksaa vielä kalliisti tämän, että kokonaiset sukupolvet jätetään kehityksestä jälkeen, koska ei viitsitä "romuja kuskata" tarvitseville. Näitä tarvitsija-maita on EUssakin ehkä noin tusinan verran.

Ja kerättyjen vaatteiden rahdit ovat myös ongelma...

Henry

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Kiitos Henri, että edes sinä kommentoit. Ehkä meillä ajatellaan, että euroopassa kaikilla on asiat niin valtavan hyvin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Olen yhteydessä heti kun tuolla avustusrintamalla jokin liikahtaa.
Voi olla aika piankin, mutta toteutus kestää kyllä aikansa.

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset