MariPSRantanen

Kuka auttaa kun hätä on suurin?

  • Poliisien määrä 2010-2018 lähde:Spjl www-sivu
    Poliisien määrä 2010-2018 lähde:Spjl www-sivu

Viime päivinä olemme saaneet lukea mediasta kauhukuvia siitä, mitä säästöt poliisin hallinnossa tarkoittavat. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen päällikkö Rantala kertoi säästöjen tarkoittavan 70 poliisiviran vähentämistä jos lisäresursseja ei saada. Se on hurja luku ja koskettaa vain yhtä poliisilaitostamme. Tänään 29.7 Turun Sanomat uutisoivat, että jopa 21% poliisihallinnossa työskentelevistä harkitsevat alan vaihtoa, näistä poliisimiehiä noin 300 kpl.

Suomessa on poliiseja vähiten per asukas koko euroopassa ja nyt suunnitellut säästöt vähentävät poliiseja entisestään. Tilanne on täysin kestämätön niin kansalaisen mutta myös työtä tekevän poliisin näkökulmasta. Kansalainen ei saa apua hädän hetkellä eikä poliisin työtaakka ja työturvallisuus ole likimainkaan hyväksyttävällä tasolla.

Ensihoitajan näkökulmasta poliisin resurssit ovat äärimmäisen tärkeitä. Ensihoitajien kohtaama väkivalta ja sen uhka lisääntyy jatkuvasti pääsääntöisesti päihteiden ja mielenterveysongelmien sekä näiden yhdistelmän myötä. Olen itse viimeisen parin kuukauden aikana joutunut kolmeen vaaratilanteeseen, joissa onni, nopeat jalat ja saatavilla oleva poliisipartio ovat pelastaneet yksikkömme loukkaantumisilta. Mitä jos poliisia ei olisi ollut saatavilla, kuka olisi tullut apuun? Mihin tämä maailma on menossa kun auttamaan tuleva taho saa pelätä turvallisuutensa puolesta ja näyttää siltä, että jatkossa ei edes apua ole saatavilla mikäli nämä suunnitellut poliisin säästöt toteutuvat. On myös hyvä huomata, että ensihoitajat ovat vain yksi ammattiryhmä, joiden työtä poliisi joutuu lisääntyvästi turvaamaan.

Eurooppa elää tällä hetkellä hyvin epävakaata aikaa ja on käsittämätöntä, että Suomessa edes harkitaan turvallisuusorganisaatioiden säästöjä. Tilannekuva on muuttunut ja näin ollen tulee muuttua myös hallituksen toimet. Kansalaisten turvallisuus, rikosten ennaltaehkäisy ja tutkinta tulee taata myös jatkossa. Mikäli taustalla muhii ajatus yksityisten turvapalveluiden lisäämisestä, on aika ja paikka täysin väärä.

Tamperelaiset ensihoitajat ovat tehneet kansalaisaloitteen poliisin resurssien määrittämisestä lakiin. Aloite on hyvä ja itse asiassa kuuluisi jokaisen suomalaisen allekirjoittaa, sillä me kaikki tarvitsemme poliisia vaikka he eivät kaikkien ihmisten arjessa näykään.  Aloite on tärkeä ja kannatettava kunhan ei käy niin, että resurssien minimistä tulee maksimi, joka on tässä aloitteessa se akilleen kantapää. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2085

Suomalainen poliisi on taitava, hyvin koulutettu ja luotettava, mutta valitettavasti laatu ei tämän ammattiryhmän kohdalla korvaa määrää.

Polii-ii-ii-iisi, minne sinä meet?

 

http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/417158-ita-uudenmaan-poliisi-lakkauttaa-70-virkaa-jos-rahaa-ei-tule-lisaa

http://yle.fi/uutiset/poliisien_maaran_vaheneminen_lisaa_tyoturvallisuusriskeja_ja_hidastaa_halytyspaikalle_paasya/9053196

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/2732707/Kiire+ja+paineet+kasvussa++sadat+poliisit+harkitsevat+alanvaihtoa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Juhani Nurminen

"Tamperelaiset ensihoitajat ovat tehneet kansalaisaloitteen poliisin resurssien määrittämisestä lakiin."

Sehän on jo laissa - eikö?

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Valitettavasti poliisimiesten vähimmäismäärää ei ole kirjattu lakiin. Sitä varten on juurikin tehty tämä kansalaisaloite, jotta sellainen kirjataan eikä vain säästetä siten että poliisien määrää voidaan rajattomasti vähentää.

Juhani Nurminen

Olet väärässä.

Poliisimiesten vähimmäismäärä on kirjattu lakiin.

t. Juhani (ps.)

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen Vastaus kommenttiin #9

Linkkaatko Juhani ystävällisesti tuon lain ja kohdan?

Vakaan käsitykseni mukaan sellaista ei ole. Ei myöskään sellaista rahoitusjärjestelmää, jossa operatiivinen toiminta eli siis poliisimiesten määrä olisi eroteltu muista toimintamenoista. Poliisilaitokset saavat könttäsumman rahaa, jolla on pärjättävä. Näin ollen karrikoiden yksi uusittu auto vie mahdollisesti työpaikkoja. Tosin noin 85% ko alan menoista ovat palkkoja, joten muusta on kovin vaikea suuria säästöjä saada.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Muun muassa Securitas ja Odinin sotilaat tekevät niitä töitä mitkä poliisilta jää tekemättä. Tämä on hallituksen linjan mukaista, eli valtion tehtäviä siirretään enenevässä määrin yksityiselle sektorille.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Tämän kaltainen säästäminen on hyvin lyhytnäköistä sillä yksityinen turva-ala ei voi tehdä viranomaisille kuuluvia tehtäviä juurikaan enempää.

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Tämä on todella suuri huolenaihe; sekä poliisien määrän jatkuva vähentäminen että ensihoitajien turvallisuustilanne heidän tehdessä omaa vaativaa työtään.

Selittäkää nyt herran jestas joku poliittinen päättäjä meille kansalaisille, miten tällaiseen tilanteeseen on voitu Suomessa ajautua. Päättäjät vastuuseen!

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Niin, huonot päätökset ovat inhimillisiä kun niitä ihminen tekee, mutta vastuullinen päättäjä osaa korjata virheensä.

Juhani Nurminen

"... vastuullinen päättäjä osaa korjata virheensaä."

Osaako?

Suomalainen tapa on, että virheen peittelyyn valjastetaan koko koneisto.

Olisi hyvä alku jos virheet edes myönnettäisiin. Puhumattakaan korjaamisesta.

Juhani Nurminen

J H sen sanoi: "Päättäjät vastuuseen"

Ja kuten minä olen aina sanonut: veroprosenttia voi aina korottaa.

Lopputulos on kannaltani kohtuullinen: minun ja läheisteni asiat hoidetaan, ja niiden myös joiden "touhuissa" olen mukana.

Ongelma: väliinputoajat, joita ei Suomessa pitäisi olla, mutta joita on :-(

Ja taas pätkä:

"Hei Juhani...,
Asianne on meillä vireillä ja kesken numerolla R16/2xx. Tutkinnanjohtajana asiassanne on kihlakunnansyyttäjä Laura Sairanen.
 
Terveisin
Paula Viitasaari
Rikosylikonstaapeli

Valtakunnansyyttäjänvirasto
Poliisirikosten käsittely-yksikkö
Albertinkatu 25 A, PL 333
00181 Helsinki”

Edellä siis lainaus saamastani sähköpostista, ja se vastannee myös erääseen kysymykseen joka minulle täällä taannoin esitettiin, kun "minua epäiltiin" höpöttämisestä?

Reijo Jokela

Kuvan mukaan poliisien määrä on puolittunut sitten vuoden 2010. Onko näin tapahtunut, vai onko kuvan tarkoitus anttaa tietoisesti väärä kuva todellisista tapahtumista?

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

"Poliisien määrän oletettu kehitys, jos leikkaukset jatkuvat samaan tahtiin kuin nyt.
Poliisien määrä vuonna 2010 oli 7876, 2014 määrä on vähentynyt 7483:ään, jos poliiseja vähennetään samassa suhteessa, vuonna 2018 poliiseja on enää 7000.
Lähde: Poliisiammattikorkeakoulu" LÄhde Spjl:n materiaalipankki

On totta, ettei pylväät kerro totuutta, mutta näytti pylväät miltä hyvänsä, on kehitys erinomaisen huolestuttava.

Reijo Jokela

Resurssipula on yksi osa ongelmaa. Toinen on resurssien kohdentaminen.
Onko olemasa kuvaajia siitä miten kenttätyöttä tekevien poliisien suhde on muuttunut hallinnollisissa tehtävissä työkenteleviin vuodesta esim. vuodesta 2000?

Juhani Nurminen

"Oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen

Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen."

Tuo perustuslaissa oleva pykälä takaa sen, että minä (ja nimenomaan minä)
a) saan tarpeen mukaan vierelleni poliisipartion kuljeksimaan
b) läheiseni saavat sen myös
c) ellei a/b onnistu niin valtio korvaa riittävästi

Tuo oli siis käytännön elämää...

Tosielämässä on joskus pakko joustaa (paitsi minun[?]?

Mutta: Hallintolaki, kuten esim. päätös henkilökortista, RI:n kirjaaminen, jne.;

"Asian ratkaiseminen

43 § (11.6.2010/581)

Päätöksen muoto

Hallintopäätös on annettava kirjallisesti.

Päätös voidaan antaa suullisesti, jos se on välttämätöntä asian kiireellisyyden vuoksi.

Suullinen päätös on viipymättä annettava myös kirjallisena oikaisuvaatimusohjeineen tai valitusosoituksineen. Määräaika oikaisuvaatimuksen tekemiseen tai muutoksenhakuun alkaa kirjallisen päätöksen tiedoksisaannista siten kuin siitä erikseen säädetään."

Ja tuohan tuottaa poliisille ongelmia. Olen suositellut PolAMK:lle, että ottavat minut sinne luennoimaan - ainoa asia jonka osaan hyvin on:... :-D

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tunnustuksen arvoinen blogi.

Itse asiassa koko oikeuslaitos on hätää kärsimässä Suomessa. Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen mukaan syyttäjälaitos tekisi ihmeitä yhden Hornetin renkaan hinnalla.

Niin tekisi myös poliisi.

Poliisista keskusteltaessa usein unohtuu se seikka, että poliisi organisaationa jakautuu kahteen osaan, eli hälytys- ja valvontasektoriin sekä rikospoliisisektoriin.

Näistä nimenomaisesti rikospoliisisektori on pahemmassa jamassa tällä hetkellä.

Henkilöstö ei viihdy työtehtävissään erityisen hyvin ja työn yletön määrä heikentää motivaatiota entisestään. Tutkijakunta on myös keski-iältään hyvin nuorta. Nuoret ovat valmiimpia kokeilemaan elämässään myös muuta kuin poliisin epäkiitollista työtä.

Poliisin virka ei enää nykyisin ole samanlainen eläkevirka kuin mitä se oli joskus aikaisemmin. Moni alalle kouluttautunut on huomannut, ettei poliisin työ olekaan niin hohdokasta.

Henkilöstöpoistuma koskettaakin enenevissä määrin nimenomaisesti tutkintapuolta, josta hakeudutaan aktiivisesti hälytys- ja valvontapuolen tai siviilitehtäviin.

Vaikka poliisille annettaisiin tässä ja nyt sata miljoonaa euroa lisää, ei uusia poliiseja saada kuin aina kurssin valmistuessa POLAMK:sta.

Kurssien koot ovat tällä hetkellä minimissään. Ne on mitoitettu nimenomaisesti siten, että vuonna 2018 poliiseja on tuo 7000kpl.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Esille ottamasi asia on tärkeä, mutta eikö asiaa kannattaisi edistää suoraan puolueesi kautta? Puolueesi on yksi kolmesta hallituspuolueesta joten luulisin sen ja mm kokoomuksen poliisimyönteisten kansanedustajien yhteistyöllä voitaisiin nämä leikkaukset perua. Tällä hetkellä tiukimmat omiin silmiini osuneet kritiikit hallituksen päätöstä kohtaan ovat tulleet oppostion toimesta. Tämän asian kuitenkin luulisi yhdistävän monet niin opposition kuin hallituksen riveistä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Taas pelottelua.
Nyt blogistin vetämänä koko kommetoijaketju ihastui samaan.

Monet rikokset ovat vähentyneet Suomessa.

Eikö poliitikko pääse muuten pinnalle kuin pelottelemalla.
Tasapuolisuutta, moni asia on hyvin.

Aika moni suomalainen menee tänä iltanakin nukkumaan ihan rauhallisesti puhtaiden, valkoisten lakanoiden väliin

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Oletko tosissasi, että asiat ovat mielestäsi hyvin, jos henkirikosten määrä laskee vuodessa 5% ?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#18

Eivät ne hyvin ole, mutta paremmin. Jos suunta jatkuu niin aina vaan parempi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset