MariPSRantanen

Apu taivaalta vaihtuu matkaksi taivaaseen?

  • Apu taivaalta vaihtuu matkaksi taivaaseen?

Oletko koskaan miettinyt tilannetta, jossa sanot aamulla puolisollesi hei ja lähdette töihin ajatuksena, että iltapäivällä soitellaan sitten kauppalistaa. Mitä jos se iltapäivän puhelu tuleekin sairaalasta tai poliisilta? Puolisosi on ollut pahassa liikenneonnettomuudessa. Toivoisitko tuolloin, että tapahtumapaikalla olisi mahdollisimman ammattitaitoisia auttajia, joilla olisi riittävä varustus ja osaaminen tehdä kaikkensa rakkaasi eteen?

Suomessa on kansainvälisestikin vertailtuna erittäin laadukas porrasteinen ensihoitojärjestelmä, jossa yhtenä avun linkkinä toimivat ensihoitolääkärit. Helsingissä lääkäriyksikkö toimii autolla, mutta muualla maassa auton lisäksi lääkärillä on käytössään helikopteri, jolla pitkät välimatkat taittuvat siten, että lääkärin vienti potilaan luokse mahdollistuu järkevissä aikarajoissa. Suomalaiset ensihoitajat ovat korkeasti koulutettuja ja pystyvät varsin paljon hoitamaan ilman lääkäriäkin, mutta on tilanteita, joissa lääkärin paikalle saaminen on ensiarvoisen tärkeää. Ne tilanteet ovat sellaisia, joissa ilman lääkärin antamaa hoitoa potilas menehtyy tai vammautuu vakavasti. Ei auta vaikka ambulanssi olisi paikalla ja ”kiidättäisi” potilaan nopeasti oikeaan hoitopaikkaan. Tyypillinen tällainen tilanne on esimerkiksi liikenneonnettomuuksien nk. monivammapotilaat.

Lääkärihelikopterit hoitavat Suomessa lisäksi ensihoitajien tekemät konsultaatiopuhelut, joita on luonnollisesti runsaasti. Ensihoitajat voivat soittaa potilaan tilasta, hoidosta, lääkityksistä ja vastaamassa on aina alaan ja asiaansa perehtynyt lääkäri. Näin ei aina ole ollut ja olisi erinomaisen suuri virhe luopua tästä potilaille ehdottoman hyödyn tuovasta systeemistä. Lääkärihelikopterin henkilöstö myös tuottaa alueelleen koulutusta, jolloin osaamista kehitetään myös koko järjestelmän kannalta.

Aamulehti uutisoi 12.8, että valtio on vetämässä rahoitustaan pois lääkärihelikoptereilta. Valtionvarainministeriö esittää, että rahoitus tulisi jatkossa sairaanhoitopiireiltä eli kunnilta, mutta tietäen kuntatalouden ongelmat on ajatus vähintäänkin erikoinen. Tarvittava summa olisi 30 miljoonaa euroa ja sairaanhoitopiirit ovat vedonneet ministeriöön rahoituksen järjestämiseksi. Haluaisin nyt vedota myös maan hallitukseen, tiedättekö te mitä olette tekemässä? Alussa kuvailemani tilanne on arkipäivää meille ensihoidossa työskenteleville ja meille jokainen elämä on tärkeä, mutta erityisesti omaisille ja läheisille. Onnettomuudet ja vakavat äkilliset sairastumiset eivät katso aikaa, ei paikkaa, ei sosiaalista statusta. Tässä on samalla viivalla jokainen suomalainen ministeristä rapajuoppoon.

Onko tärkeämpi kotitalousvähennyksen lisääminen, joka on sama summa kuin lääkärihelikopterien tarvitsema rahoitus 30 miljoonaa euroa? Entä makeis- ja jäätelöveron poisto, joka on yli kolme kertaa suurempi kuin tähän tarkoitukseen tarvittavat rahat? Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä samaisesta vuoden 2017 valtion talousarvioesityksestä, jossa ei rahoitusta lääkärihelikoptereille ole. Jos tämä tärkeä ensihoitojärjestelmän osa  ajetaan alas, ei parasta mahdollista apua ja hoitoa sairaalan ulkopuolella ole tarjolla edes rahalla. Ja potilaiden apu taivaalta vaihtuu matkaksi taivaaseen.

..ja varjele noita Suomen herroja, etteivät toista kertaa löisi päätään Karjalan mäntyyn. (Tuntematon Sotilas, sotamies Honkajoki)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Mari, puhut elämän ja kuoleman tilanteista.

Kotitalousvähennyksellä ilmeisimmin pyritään lisäämään työllisyyttä, joka kuitenkin on varakkaiden perheiden onnenkantamoisia.

Nämä rahanjaot ovat aina valinnaisia - valitettavasti Perussuomalaiset on hallituksen päätöksistä kiinnipitäviä.

Ihmishenget ovat nykyisessä suomalaisessa todellisuudessa pelinappuloita, joiden siirtäjinä toimivat Sipilän hallituksen hallitusohjelmaan 'alistetut' hallituspuolueet.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Helsinki on globaalisti katsottuna ainoa kooltaan merkittävä kaupunki Suomessa. Helsinkiin on myös keskitetty valtion ja jopa kuntien hallinto. Näin ollen Helsingin voimavarat ovat merkittävästi muita kaupunkeja suuremmat minkä tahansa asian järjestämiseksi.

Helsinkiin onkin rakennettu ensivastejärjestelmä, joka takaa 10 minuutin vasteajan kaupungin jokaiseen kolkkaan. Helsinki onkin todennut maanpäällisen järjestelmänsä tehokkuuteen vedoten, ettei Helsingissä tarvita yhtään helikopteria.

Ikävä kyllä, koska hallinto on Helsingissä, jossa kaikki toimii, niin päättäjille syntyy helposti Helsinki-keskeinen ajattelumaailma, jossa asiat toimivat kuin Trömsössä myös kehä III:n ulkopuolella.

Suomessa ei myöskään varauduta pahan päivän varalle ja voi sitä itkun ja porun määrää, kun jotain isompaa sattuu. Sitten etsitään syyllisiä.

Yhden armeijan kuljetuskopterin hinnalla olisi saatu 3-4 ensihoitokopteria miehistöineen, mutta täytyyhän asiat priorisoida. Mieluummin armeijalle hyödyttömiä ja kalliita leluja kun yhteiskunnalle tarpeellisia ja yleishyödyllisiä vekottimia.

Käsittääkseni armeijan NH-90 kopterit eivät ole vielä kovin montaa ihmishenkeä ehtineet pelastaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Potilasturvallisuus varmaankin parantuu, Pohjois-Suomen synnytyksetkin ja ympärivuorökautinen päivystyskin keskitetään Ouluun.

Käyttäjän JuhaniNorrkniivila kuva
Juhani Norrkniivila

Missään tapauksessa ei saa vaarantaa lääkärihelikopterien toimintaa, se olisi päättäjiltä täysin edesvastuutonta. Rikkaiden kotitalousvähennyksen kyllä voi poistaa vaikka kokonaan ja jäätelö - ja makeisvero saa säilyä tai sitä voi korottaa.

Käyttäjän JuhaniNorrkniivila kuva
Juhani Norrkniivila

Missään tapauksessa ei saa vaarantaa lääkärihelikopterien toimintaa, se olisi päättäjiltä täysin edesvastuutonta. Rikkaiden kotitalousvähennyksen kyllä voi poistaa vaikka kokonaan ja jäätelö - ja makeisvero saa säilyä tai sitä voi korottaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset