MariPSRantanen

Mun koti ei oo täällä

Oletko koskaan ajatellut tilannetta, jossa sinulle sanottaisiin, että sinä muutat kuukauden päästä toiseen paikkaan. Jätät tutut ihmiset ja tutun paikan taaksesi ja menet asumaan täysin vieraiden ihmisten luokse ja vieraaseen ympäristöön. Sulje hetkeksi silmäsi ja mieti miltä se voisi tuntua. Mieti myös miltä sinusta tuntuisi jos et voisi sanoa yhtään sanaa, et voisi kertoa tunteitasi ja ajatuksiasi ulos.

Tämä on arkipäivää kehitysvammaisille ihmisille. Niille ihmisille, joista meidän ”terveiden” ihmisten ja päättäjien pitäisi pitää huolta jo lain mukaan. Viime aikoina on muissa yhteyksissä paljon puhuttu vapaasta oikeudesta päättää missä asuu mutta miksi oikeus ei kosketa vammaisia ihmisiä?

Suomi ratifioi YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen vihdoin ja viimein tänä vuonna ja se tuli voimaan kesäkuussa. YK:n vammaissopimuksessa todetaan, että vammaisen ihmisen pitää saada päättää itsenäisesti, missä ja kenen kanssa hän asuu. Tätä periaatetta ei kuitenkaan noudateta Suomessa,  vuosittain moni kehitysvammainen joutuu muuttamaan vastentahtoisesti mikäli henkilö käyttää asumispalveluja. Tilanne syntyy, kun hoiva- ja asumispalvelut kilpailutetaan. Tarjouskilpailun voittaneella yrityksellä ei ole välttämättä toimipistettä samalla paikkakunnalla tai sillä ei ole kaikkea kehitysvammaisen hoivatyössä tarvittavaa osaamista. Kehitysvammainen ihminen ei voi siksi olla varma, missä hänen kotinsa on, kun uusi yritys on voittanut tarjouskilpailun.

Kysymyksessä on siis pakkomuutto, halusi henkilö sitä tai ei. Halvin tarjous tuntuu olevan se, joka painaa kilpailutuksissa eniten ja siinä unohtuvat niin ihmisoikeudet kuin YK:n vammaissopimuksetkin. Kehitysvammaisen oikeuksia mitataan rahalla, kehitysvammainen halvalla. Huutolaisena.

Eduskunnalla on tällä hetkellä käsittelyssään uudistettava hankintalaki, jossa tämä epäkohta olisi mahdollista poistaa. Toki laki antaa kunnille tälläkin hetkellä mahdollisuuden olla kilpailuttamatta kyseisiä asumispalveluita, mutta käytännössä näin ei tapahdu. Sen vuoksi vetoan, että Suomi poistaa hankintalain piiristä vammaisten palveluiden kilpailutuksen ja lopettaa toiminnan joka mahdollistaa kehitysvammaisten heittelyn halvimpaan hoitokotiin. Kehitysvammaisellakin on oikeus omaan kotiin, tuttuun paikkaan tuttujen ihmisten kanssa, siellä missä on hyvä ja turvallinen olla.

”Anna mun mennä, anna mun mennä

Mä oven avaan, en henkeä saa

Anna mun mennä

En tänne kuulukaan

Mun koti ei oo täällä

Mun koti ei oo täällä”

Chisu/Mun koti ei oo täällä

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Oletko koskaan ajatellut tilannetta, jossa sinulle sanottaisiin, että sinä muutat kuukauden päästä toiseen paikkaan. Jätät tutut ihmiset ja tutun paikan taaksesi ja menet asumaan täysin vieraiden ihmisten luokse ja vieraaseen ympäristöön. Sulje hetkeksi silmäsi ja mieti miltä se voisi tuntua. Mieti myös miltä sinusta tuntuisi jos et voisi sanoa yhtään sanaa, et voisi kertoa tunteitasi ja ajatuksiasi ulos."

Luulin, että kuvailit maahanmuuttajapakolaisten fiiliksiä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tai yksinäisten ihmisten.. Mutta joo.. Asia on tärkeä ja toivottavasti PS pystyy asialle jotain tekemään. Kokoomuksesta siihen ei ainakaan ole.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Minäkin jo pelästyin, että yksi perussuomalainen on seonnut ja kirjoittanut myönteis-inhimillisen blogin tai plokin turvapaikanhakijan näkökulmasta. Pelästys oli turha.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

REL:"Minäkin jo pelästyin, että yksi.."

Itsekin pelästyin että yksi ps-kriittinen olisi joskus osannut löytää perussuomalaisen kirjoittamasta blogista jotain myönteistä, mutta pelästys oli turha.
_________
Samaa mieltä kirjoittajan kanssa, meidän maassa kohdellaan ihmisiä todella kurjasti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

"meidän maassa kohdellaan ihmisiä todella kurjasti."

No tuosta esimerkkinä ainakin nyt on ollut tapetilla juuri sodan jaloista paenneiden oleskeluluvan heppoisin perustein tapahtuva epääminen, joten kyllä asiaan varmaan aletaan kiinnittää enenevässä määrin huomiota.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #5

Sulla varmaan on jotain faktaa tuohon heppoisin perustein tehtyihin päätöksiin, oletko päässyt tutustumaan päätöksiin ja päätöksentekoprosessiin, ilmeisesti koska näin epäilet.

No ohi tuntuu menevän kuitenkin aika monen kommentointi, heti kun persu kirjoittaa jostain asiasta, niin alkaa se älytön ohikirjoittelu.

Vammaiset ja vanhukset ovat niitä, jotka eivät saa ääntään kuuluviin, hallituksen väristä riippumatta pitäisi sen verran löytyä jokaiselta päättäjältä järkeä, että säästöjen takia ei voi ihmisarvoa syrjäyttää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Ei ole omakohtaista faktaa tai tietoa päätöksiin liittyvistä yksityiskohdista. Totesin vain, että asia on ollut "tapetilla". Kriittisiä kannanottoja on tullut useilta kansanedustajilta, viranomaisilta sekä jo kansalaisuuden saaneiden aiempien maahanmuuttajien taholta.

Kovin selkeää kuvaa minulla ei myöskään ole vammaisten asemasta ja niistä epäkohdista, joista blogisti tässä kirjoittaa. En epäile hänen sanomaansa sinänsä, koska epäilykselle ei ole mitään pohjaa. Oli kuitenkin positiivista havaita, että hän omaa empaattista asennetta kotinsa jättämään joutuvien tilanteeseen, vaikkakaan aiemmat ulostulot eivät ole kielineet siitä, että tuota asennetta riittäisi kaikenkattavasti kaikkiin tapauksiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset