MariPSRantanen

Sairaanhoitajan puolustuspuhe

Viime viikkoina on käyty keskustelua runsaasti erityisesti päivystyspoliklinikoilla osalta potilaiden kohtelusta. Asiaa puitiin myös Ylen ajankohtaisohjelmassa, jonne ei kuitenkaan kutsuttu yhtään sairaanhoitajaa lukuun ottamatta ammattipoliitikkoa, joka on joskus toiminut sairaanhoitajana. Todennäköisesti aikana jolloin palveluiden keskittäminen ja perusterveydenhuollon romahdus oli vain kaukainen ajatus jonkun päässä. Sikäli keskustelussa oli pieni häivähdys valoa tunnelin päässä, kun peruspalveluministeri Juha Rehula totesi, että terveydenhuollon työ- ja toimintatavat sekä johtaminen tulisi saattaa vastaamaan tätä päivää. Muutoin keskustelun sisältö unohti muutamia merkittäviä asioita kuten hoitajien työssä jaksamisen tukemisen sekä syyt miksi päivystykset ruuhkautuvat.

Huono käytös ei ole koskaan hyväksyttävää, mutta mielestäni nyt meneillään oleva keskustelu keskittyy lähinnä ”oireeseen, ei sen hoitamiseen”.

Sairaanhoitajat ja muu hoitohenkilökunta tekee päivystyksissä tällä hetkellä työtä kovan paineen alla ja äärimmilleen kuormitettuna. Mistä tämä kaikki sitten voisi johtua? Tilanteeseen voidaan löytää heti muutamia syitä. Huonokuntoisten vanhusten kotona asumisen lisääntyminen, potilaat eivät pääse virka-aikaan auki olevalle terveysasemalle vaan ohjautuvat päivystyksiin, päihteiden käyttäjien keskittymät sekä alati vähenevät päivystyspisteet ja palveluiden keskittäminen. On aivan selvää, että edellä mainitsemani seikat vaikuttavat päivystysten kuormittumiseen sillä päivystys on se paikka, jonne potilaat kasautuvat, myös pääkaupunkiseudulla.

Kun vanhusten kotihoitoa on lisätty ja laitos- sekä palveluasumista vähennetty, ovat vanhukset entistä huonokuntoisempina kotonaan. Tämä johtaa epäinhimilliseen ja tehottomaan ralliin koti – ambulanssi- päivystyspoliklinikka- koti ja tämä toistuu jatkuvasti. EI päivystyspoliklinikka ole se paikka, joka kykenee tekemään vanhuksen kannalta tarpeelliset arviot ja toimenpiteet siitä, milloin olisi aika muuttaa tiiviimmän avun piiriin. Tämä tulisi hoitaa kunnan vanhuspalveluiden kautta, mutta mitä voidaan tehdä jos paikkoja ei ole? Nämä päätökset tehdään politiikassa ja siellä asunee tällä hetkellä arvotyhjiö siitä mikä on arvokasta ja mihin resursseja suunnataan.

Miksi meillä edelleen terveysasemat ovat vain virka-aikaan auki jos kerran siellä ei saada virka-ajan puitteissa hoidettua niitä potilaiden asioita, jotka sinne kuuluvat? Miksi meillä ylläpidetään terveysasemia, joissa ei ole yksinkertaisia mahdollisuuksia diagnostiikkaan? On täysin käsittämätöntä, että potilas menee terveysasemalle, lähtee toiselle terveysasemalle laboratorioon ja röntgeniin ja palaa taas alkuperäiselle terveysasemalle. Ei mitään järkeä, on helpompi mennä päivystykseen klo 16 jälkeen.

Kun tähän yhtälöön lisätään vielä ihmisten lisääntyvä uusavuttomuus, on soppa valmis. Valitettavasti ambulanssissa ja päivystyksissä näkee tämän kehityksen. Ihmiset eivät enää osaa hoitaa itseään eikä myöskään varustautua. Kotona olisi hyvä olla kuume- ja särkylääkettä sekä yksinkertaiset sidostarpeet pieniä haavoja varten, jotka eivät tarvitse terveydenhuoltoa. Vai mitä ajattelette, jos ambulanssi tilataan paikkaan, jossa laitetaan laastari sormessa olevaan haavaan tai jos ambulanssi tilataan kun perusterveellä ihmisellä on ensimmäistä päivää kuumetta ilman mitään yleisoireita eikä kotona ole kuumelääkettä. Näyttää siltä, että me tarvitsemme myös tähän muutosta ja omahoidon tiedotuskampanjoita.

En malta olla mainitsematta myöskään sitä, että tänä päivänä hoitajien työn arvostus on laskenut myös potilaiden osalta. Hoitajat kohtaavat haistattelua, huutamista, uhkailua ja myös fyysistä väkivaltaa. Tämä on tilastoinnin mukaan nousussa ja on aivan selvä, että se vaikuttaa niin työn mielekkyyteen kuin työssä jaksamiseen. Ja se vaikuttaa myös siihen kuinka hymyssä suin työtään jaksaa tehdä. Olisi silkkaa palturia väittää, että kaikki meistä hoitajista jaksaa aina vain hymyillä, kun työtaakka kasvaa valtavaksi ja kiitoksena potilas sylkee kasvoihin tai lyö nyrkillä.

Ovatko sitten sairaanhoitajat syypäitä vallitsevaan tilanteeseen? Eivät ole. He ovat yksi niistä ammattiryhmistä, jotka nyt ottavat vastaan poliittisten päätösten seuraukset. Ja tekevät parhaansa. Onko heillä tarpeeksi tukea työn kuormittavuudesta johtuen? Onko sairaanhoitajien työnohjaukseen ja työssä jaksamiseen kiinnitetty riittävästi huomiota?  Miten terveydenhuollon yksiköitä johdetaan? Tuodaanko ongelmien syitä esiin vai syyllistetäänkö ongelmista yksilöitä?

Jotta blogista ei välittyisi käsitys, että hyväksyn epäasiallisen käytöksen puhumattakaan potilaisiin kohdistuvan fyysisen väkivallan, on syytä alleviivata, että en hyväksy. Pyrin vain tuomaan kirjoituksellani esiin sitä mistä turhautuminen ja sitä kautta purkautuva käytös voisi johtua. On myös hyvä huomata, se että varsin monet hoitajia kouluttavat oppilaitokset ovat luopuneet soveltuvuusarvioista ja niiden palauttamisesta olisi hyvä keskustella. Soveltuvuusarvioilla ainakin pyrittäisiin löytämään ne ihmiset ennen koulutusta, jotka eivät alalle sovellu.

Olen jo vuosikausia puhunut, että terveydenhuoltomme sisällä on kolme ongelmaa ja ne ovat asenne, työ- ja toimintatavat sekä johtaminen. Näiden asioiden korjaaminen ja koko henkilökunnan mukaan ottaminen kehittämistyössä voisi auttaa. Kaikki muu korjaaminen on poliittisten toimijoiden käsissä. Olen kirjoittanut Malmin päivystyksestä blogin 12.1.2015, jossa käsittelen jo silloin toiminnan mielekkyyttä. Mitä ilmeisimmin korjauksia ei ole tuonkaan jälkeen tapahtunut. 

http://marirantanen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184212-parannetaan-sairas-....

Hoidetaan syytä eikä oiretta kuten potilaillakin. Ja annetaan arvoa sille kovalle työlle, jota maamme hoitajat tekevät kuormittuneena ja yhä lisääntyvän väkivallan ja sen uhan alla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Se että vetelee potilasta turpaan ei voi olla edes kiireen verukkeella hyväksyttävää. Mielestäni sellaisen ihmisen jolla ei ole paineensietokykyä ei pitäisi ensinnäkään hakeutua hoitoalalle.

Nykyäänhän jopa suositellaan miltei kaikille työttömille tuota sairaanhoito-oppilaitosta. Onko siellä enää soveltuvuustestejäkään?

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Kiitos Taru, en huomannutkaan tuota fyysistä kajoamista mainita. Asia korjattu ja juuri näin, se ei ole millään verukkeella hyväksyttyä. Paitsi itsensä puolustamiseksi, mutta silloin se onkin hätävarjelua tai pakkotila, johon on olemassa voimassa oleva lainsäädäntö.

Valitettavasti soveltuvuustestit ovat maksullisia ja rahan puutteen vuoksi niistä on monin paikoin luovuttu. Se on mielestäni virhe sillä vaikka ne eivät koskaan aukottomia olekaan, karsivat ne kuitenkin karkeimmin epäsopivat alalta pois. Tuo on iso ongelma jonka tuot esiin, että ihmisiä työnnetään hoitoalalle vaikka mitään motivatiota tahi kykyjä olisikaan.

Reijo Jokela

"Huonokuntoisten vanhusten kotona asumisen lisääntyminen"
Miten tämä vaikuttaa asiaan. Jos nuo huonokuntoiset vanhukset ovat laitoksessa ja tilanne vaatii, niin heidäthän tuodaa päivystykseen ihan samalla tavalla kuin kotona asuva.

"päihteiden käyttäjien keskittymät"
Tälläkään ei mielestäni ole asian kanssa mitään tekemistä. Ei kait sillä, että ovatko nuo päihteiden käyttäjät "hajasijoitettuna" vai keskittymissä ole mitään vaikutusta päivystyksen kuormitukseen.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Reijo, molemmat asiat vaikuttavat päivystyskäynteihin.

Vanhukset, jotka ovat avun piirissä, saavat useimmiten apua sieltä asumisyksiköstä. Joka asian vuokis ei tarvitse lähteä lääkäriin. Siinä olet oikeassa, että kaupunkien tulisi kilpailutuksessa huomiooida esimerkiksi se, että yksikkö kykenee riittävään kipulääkitykseen ja nesteytykseen ja että heillä olisi käytössään riittävät lääkäri ja labrapalvelut ja vasta sitten jos tarvetta on, lähdetään sairaalaan.

Päihteet ja niiden väärinkäyttö aiheuttavat valtavan määrän päivystyskäyntejä. Myrkytykset, pahoinpitelyt ja tapaturmat noin ensin mainitakseni. On aivan selvää, että pääkaupunkiseudulle kerääntyy näitä ongelmia, jotka eivät ole vähenemään päin, päinvastoin.

Reijo Jokela

"että yksikkö kykenee riittävään kipulääkitykseen ja nesteytykseen ja että heillä olisi käytössään riittävät lääkäri ja labrapalvelut ja vasta sitten jos tarvetta on, lähdetään sairaalaan".
Eihän tällaisia vanhusyksiköitä edes taida olla jossa on lääkäripäivystys ja labratouhut pelaa. En ainakaan ole tällaisesta kuullut. Kyllä täälläpäin ainakin vanhustenhoitoyksiköistä ja ympäristökuntien vastaavista kuskataan päivystykseen tarpeen vaatiessa. Aivan kuten kotoa.

En ole lukenut, että pääkaupunkiseudulle mitenkään kerääntyisi näitä päihdeongelmia väkilukuun nähden. Tokihan nuo päivystyksiä rasittavat, mutta nuo ongelmat ovat olleet olemassa jo vuosia, joten eikö nuo olisi jo pitänyt oppia ottamaan huomioon.

Olli Kankaanpää

Kuudentena päivänä Töölön sairaalaassa vaimoni pääsi lopulta leikattavaksi. Käytävällä somalitaustainen hunnutettu hoitoapulainen tönäisi sauvoilla kävelevää kumppaniani vedoten etukävelyoikeuteen. Tilanteen todisti paikalla ollut fysioterapeutti. Asiasta on tehty reklamaatio.

Samalla osastolla oli myös dementia- ja psyykepotilas, jotka häiriköivät koko osastoa. Näin Töölön sairaalassa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jotta olisi myöskin jutullesi vastapainoa, niin en voi olla kertomatta, kuinka anoppini kehui hunnutettua hoitoapulaista, joka kiirettä ja lempeästi harjasi sairaalan osastolla hänen hiuksiaan. Se kuulosti ihan mukavalta. Meitä kun on ihan joka junaan:)

Toinen hoitaja taas kertoi minulle samaisessa sairaalassa, kuinka hän oli ollut yöllä sairaan lapsensa kanssa päivystyksessä Jorvissa. Ja kahden tunnin jonottamisen jälkeen he pääsivät lääkärin ovelle asti, kun tuli örisevä, vertavuotava humalainen kahden poliisin tukemana ja tietysti pääsi ovesta ennen heitä...

Siinä mielessä ymmärrettävää, että poliiseilla oli muita keikkoja edessään, mutta väärinhän tuokin oli. Humalaisille tappelijoille pitäisi olla ihan oma vastaanotto jossakin muualla.

Reijo Jokela

"Jotta olisi myöskin jutullesi vastapainoa, niin en voi olla kertomatta, kuinka anoppini kehui hunnutettua hoitoapulaista, joka kiirettä ja lempeästi harjasi sairaalan osastolla hänen hiuksiaan".
Kiva kuulla, että jossakin on vielä kiireettömiä hoitoapulaisia. Oman kokemukseni mukaan nuohan siellä aina menevät pää kolmantena jalkana, kun kaikki toimet on kellotettu.

Olli Kankaanpää

Asioita ei tietenkään voi yleistää.

Reijo Jokela

Miksi muuten sairaanhoitajan pitää pitää puolustuspuhe, kun kukaan ei ole mistään syyttänytkään?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vastikään oli julkisuudessa potilaaksi joutuneen lääkärin kertomus havainnoistaan sairaalan ensiavussa.

Tarina oli ns. korutonta kertomaa, jossa kritiikin kärki kohdistui kansliassa istuviin sairaanhoitajiin, joilta kyseinen potilas sai tyrmistyttävää kohtelua mentyään näitä häiritsemään toisen potilaan asialla, vanhuspotilaan tuntien turhan odottelun ja avunpyyntöjen jälkeen.

Reijo Jokela

Kieltämättä tuossa tapauksessa syytetään hoitajia, mutta sen verran olen päivystyksessä aikaa viettänyt ja menoa tarkkaillut, että asiassa saattaa hyvinkin olla jotakin mitä emme tiedä. Eikä tuollainen yksittäistapaus mielestäni anna aihetta mihinkään puolustukseen, kun ei tuossakaan mitenkään kollektiivisesti hoitajia syyllistetä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hoitajat ovat oudosti kiireisiä ja kovan paineen alla huolimatta siitä, että työssä olevien hoitajien määrä on Suomessa ehkä maailman korkein suhteutettuna väestömäärään.

Jos julkisten verovaroin kustannettujen palvelujen toimija ja tuottaja toimii ilmiselvästi vastoin tehtäviään ja sille kuuluvia odotuksia, on systeemissä jotakin pahasti vialla ja varsinkin jos laiminlyödään palveluetikettiä käytännön tasolla.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Hoitajien ja muiden sairaalassa työskentelevien kiire ja työmäärä johtuu lisääntyneestä paperityöstä. Paperittomuus sairaaloissa aiheuttaa sen, että hoitajat istuvat kansliassa kirjoittamassa. Omassa työssäni terapeuttina voi olla, että tapaan potilasta 10min ajan ja tämä poikii tietokone- tai puhelin työtä tunniksi. Olen sanonutkin joskus, että hoitaisin potilaita vaikka 20-30 päivässä, jos kirjallisia yms töitä ei tarvitsisi tehdä! Jokaisesta, todellakin jokaisesta potilaskontaktista täytyy kirjata, työ tarvitsee tilastoida ja laskuttaa, lisäksi potilaiden jatkohoito ym täytyy hoitaa puhelimitse...

Paperibyrokratia (joka siirtynyt atk-laitteille) on syy, miksi on kiirettä!

Pekka Pylkkönen

Malmin sairaalan päivystyksestä vastaava lääkäri sanoi että potilaspiikit tulevat virka-ajan ulkopuolella mutta henkilökunta on paikalla virka-aikana.

Olisiko ammattiyhdistysliikkeellä ja vuorolisillä vaikutusta asiaan? On muuten.

Ja miten niitä henkilöstöresursseja ei saada siirrettyä paikasta toiseen? Niitä paikkoja joissa päivä on yhtä iltapäivälehtien selailua nimittäin riittää myös. Ei muuta kuin porukka vaihtamaan työmaata kun jossain on kiire.

Käyttäjän LauriViherv kuva
Lauri Vihervä

Ay-liike tähänkin syynä? Höpöhöpö. Alkaa mennä jo noloksi tämä ammattiyhdistysliikkeen trollaaminen. Vuoro/ haittalisät ovat olemassa syystäkin. Katso vaikka kuukkelista

Julkisen terveydenhuollon kolme isointa ongelmaa ovat alibudjetointi, huono diagnostiikka terveysasemilla ja huono johtaminen.

Tämän lisäksi latteuksia viljelevät konsultit (kok.) tulisi pitää lailla erossa terveydenhuollon "kehittämisestä".

Pekka Pylkkönen

Ovatko vuorolisät kohdallaan? Esimerkiksi työskentely lauantaina tai sunnuntaina ei aiheuta haittaa. Eikä useimmille iltavuorokaan. Yövuoron haitoista lienee aika kiistaton näyttö, joten siellä se perustelu kyllä pätee.

Suomi käyttää terveydenhuoltoon toiseksi eniten resursseja Euroopassa. Alibudjetoinnista tuskin on kyse.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #22

Vuorotyössä olevien perheillä saattaisi olla eri näkemys kuin Pekka Pylkkösellä.

Markku Tulkki

Näitä ns. kommentteja lukiessa tulee se käsitys että täällä suomessa on kaikki terveyden hoidon asiat aivan, sanoisinko p.....tä.
Ja jos näin on on vain yksi taho joka sen voi korjata, tämä RASISTI sipilöijän hallitus.
No voi tuosta osittain myös syyttävän sormen suunnata noita n. 200 ns.kansanedustajaa kohti jotka istuvat takapuoli tiukasti kiinni jakkarassa ettei tule sanottua mitään pahaa ns. ministerille. Sitten mennään omaan loossiin torkupeiton alle, ei torkkumaan vaan nukkumaan, kuitenkin niin että on painanut nappia "paikalla".
Erotetaan hallitus koska on huomattu että siitä ei ole tuohon hommaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset