MariPSRantanen

Joulun taikaa sinivilkkujen takaa

Isä kännissä, äiti kännissä, äiti baarissa ja lapset yksin kotona, sossulle ilmoituksia, pahoinpitelyjä, kotiväkivaltaa, kännissä kaatumisia, aineiden yliannoksia, itsetuhoisia henkilöitä. Taas pahoinpitelyjä, kotiväkivaltaa, yliannoksia, sossuilmoituksia, kännissä kaatumisia jne. Sellainen on joulumaa, kun kotimaata katsoo viranomaisten silmin. Ja se maa on varsinkin joulun aikaan pimeä ja ruma. Toki joukkoon mahtuu sairastumisia ja loukkaantumisia myös aivan muista syistä, mutta valitettavasti alussa luetellut tilanteet ovat pääosissa joulun vietossa sinivilkkujen takaa.

Itselleni on tänä päivänäkin piirtynyt vuosien takaa kuva pienestä tytöstä aattoyönä polvillaan joulukuusen edessä kädet ristissä sylissä. Kotona oli isä alkanut riehua humalassa. Tuo pieni ihminen pää painuksissa oli jotakin, jota en voi vieläkään unohtaa. Näky oli sydäntä särkevä ja toivon totisesti että tämän pienen tytön joulu olisi ollut tänä vuonna erilainen. Raitis,rauhallinen ja rakastava.

En osaa oikein pukea sanoiksi mitä haluaisin tästä maailmasta kertoa, mutta sen voin sanoa, että joulurauhan julistus kaikuu tänä päivänä kuuroille korville. Käsi nostaa lasin huulille ja puristuu nyrkkiin siinä missä muinakin päivinä. Miksi? Onko juuri jouluna se ensimmäinen kerta kun näin käy? Tuskinpa vain. Facebookissa poliisi Timo Härkönen oli eilen päivittänyt myös vetoomuksen perheväkivaltaan puuttumisesta, johon perin usein liittyy myös päihteet. Me ilmoitamme kovin herkästi viranomaisille kadulla tapahtuvasta väkivallasta, mutta kun mäiske ja huuto kuuluu kerrostalossa, ilmoituskynnys nousee. Luonnollisestikaan syy ei ole ilmoittajassa vaan pahoinpitelijässä, mutta useimmiten asiaan päästään kiinni vasta kun joku ulkopuolinen puuttuu toimintaan.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=725870937571650&set=a.115664941925589.22485.100004462514309&type=3&theater

Useina jouluina töitä tehdessä on käynyt mielessä väistämättä se seikka, että onko meidän sosiaaliturva sittenkin liian iso, kun siitä riittää aina päihteitä ostettavaksi? Miten on mahdollista, että päihteettömällä työttömyydestä kärsivällä perheellä ei ole jouluna ruokaa, mutta samaan aikaan päihteiden käyttäjillä oli juhlat? Miksi lapsiperheillä menee tällä hetkellä huonommin kuin alkoholisteilla? On totta, että nämä kysymykset ovat kärjistettyjä, mutta 16 vuotta erilaisissa sinivilkkutehtävissä toimineena en saata olla heräämättä kysymykseen, missä kulkee oman vastuun raja ja pitäisikö sosiaaliturvaa todella porrastaa sen mukaan, kuinka ihminen pyrkii eteenpäin ja osaksi yhteiskuntaa. Tästä suuttunee joku varmasti ja kommentoi että alkoholismi on sairaus, jolle ihminen ei voi mitään. Näin varmasti jossakin kohtaa onkin, mutta sekin tiedetään, ettei mikään tai kukaan muu voi tilannetta pelastaa kuin ihminen itse, omalla motivaatiollaan. Vanha viisaus on se, että jokainen alkoholisti tarvitsee yhden hyväksyjän ja valitettavasti tänä päivänä se hyväksyjä voi olla myös yhteiskunta ja tämä kehitys on huolestuttavaa. Jos ei itse halua lopettaa, on sitä turha kenenkään muunkaan yrittää tehdä, rakkaus alkoholiin ja muihin päihteisiin kun voittaa usein jopa rakkauden omiin lapsiin.

Vuosi 2017 alkaa juuri ja taas on mahdollisuus muutokseen. Sinä isä tai äiti, joka olit nyt jouluna kännissä tai löit perheesi jäseniä, hae apua, jotta perheelläsi olisi vuonna 2017 raitis ja rauhallinen joulu. Sinä alkoholisti tai narkomaani, joka olit joulun täysin sekaisin, tiedätkö kuinka paljon toimintasi satuttaa perhettäsi? Hae apua ja anna perheellesi paras mahdollinen joululahja ensi vuonna. Kukaan muu ei voi sinua auttaa kuin sinä itse, ammattilaiset ja saman kokeneet voivat olla vain tukena.

 

Kun laiva uppoaa

on lähdettävä uimaan

ja unelman upotessa

on pakko etsiä pohjaa

jalkojensa alle.

 

Mutta päästyäsi rannalle

ala rakentaa uutta laivaa

ja etsi itsellesi uusi unelma -

sillä haaksirikosta voit vielä

hengissä selviytyäkin,

mutta elämä ilman unelmia

ei ole mitään elämää.

(Raili Malmberg Riekonmarjat)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Auttaisiko asiaan yhtään jos noissa tapauksissa, kun ei perheellä ruokaa ole, ruoka tuodaan kotiin suoraan, eikä anneta rahaa siihen?

On paljon ihmisiä, jotka eivät saa auttaa, eikä tehdä vapaaehtoistyötä siis esimerkiksi viedä sen ruuan kotiin, koska valtio on sen kieltänyt. Tulee työttömyyskorvauksen suhteen karenssi jos jää kiinni vapaaehtoistyöstä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kysyin työministeri Lindströmiltä vapaaehtoistyöhön liittyvästä karenssikäytännöstä. Ei oikein osannut sanoa siihen yhtään mitään. Aihe on ilmeisesti hankala. Mielivalta rehottaa, on pärstäkertoimesta kiinni kuka saa vapaaehtoistyöstä karenssia ja kuka ei.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Joo totta kai auttaisi ja itse asiassa tänä jouluna käsitykseni mukaan lahjoituksilla ohjautuikin aika kivasti apua vähävaraisille perheille. Mun mutu-tuntuma on kuitenkin se, että iso osa avuntarvitsijoista jää vaille apua sillä se on nöyryyttävää ja avun hakemiseen liittyy vahva häpeä. Edelleen. Se on varsin korkean kynnyksen takana seistä lapsensa kanssa avustuskassijonossa jos on tottunut pärjäämään omillaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Kysyin työministeri Lindströmiltä vapaaehtoistyöhön liittyvästä karenssikäytännöstä. Ei oikein osannut sanoa siihen yhtään mitään."

Tuohonkin voisi jotain todeta. Nykykäytäntö on järjetön. Ihminen joka haluaa auttaa muita ja samalla luultavasti auttaa itseäänkin (tulee tehtyä jotain jne.) saa karenssia. Hip hei Suomi.

Petri Hämäläinen

Tärkeä kirjoitus. Hienoa ja poikkeuksellista myös että kirjoitus on sukupuoliasetelmaltaan neutraali. Sekä alkoholismi että kotiväkivalta sävytetään turhan usein vain miesten asiaksi. Ammattilainen näkee asian toisin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Jaahas, että sosiaaliturvaa tässä syytellään.
Alkoholisteja on moneen lähtöön, monet jopa varakkaita.
Voisiko olla etä monesti on kyseessä hoitamaton mielensairaus taustalla?

Itse olen roudannut hätäapuna muutamalle ihmiselle ruokaa koska korkki kyllä narahtaa heti jos rahana saavat. Ovatten ahdingossa sairauksineen. Enkä todellakaan tiedä mitä Sote-soppa tuo tullessaan.

Käyttäjän amgs kuva

Suomalaiseen jouluun mahtuu paljon muuta ja hyvin myönteistä kuin yhden henkilön kokemia ja näkemiä epäkohtia. Jos vaikkapa itse kirjoittaisin noin yksipuolisesti kuin Rantanen, sanottaisiin heti, että vihaan suomalaisia!
En vähättele ongelmia, mutta on ihan väärin syyllistää kaikkia suomalaisia.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Ei kai tässä kaikkia suomalaisia syytetä. Siellä missä nämä ongelmat vaivaavat ne kärjistyvät juuri jouluna. Jouluna voivat toiveet olla korkealla ja niiden kaatuminen sattuu normaalia enemmän.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Tässä kirjoituksessa ei puhuta kaikista suomalaisista. Tässä kirjoituksessa puhutaan siitä, mitä viranomaiset työssään näkevät ja millainen joulu on ruma ja synkkä. Tässä kirjoituksessa ei myöskään syyllistetä kaikkia suomalaisia vaan tuodaan esiin kuva, joka valitettavasti jää päällimmäisenä mieleen jos tekee hälytysluonteista tai päivystysluonteista työtä. Minusta on hyvä tuoda myös tämä esiin, kaikki meistä ei ole niin onnekkaita että kotona on ruokaa, rauhaa ja rakkautta. En näe mitään syytä miksi tätä asiaa ei voisi kirjoittaa esiin ja toisaalta tämän kirjoituksen tarkoitus oli tuoda esiin myös se, että on muitakin mahdollisuuksia. Jos tämä kirjoitus tavoittaa yhdenkin, jonka omaatuntoa pistää ja ensi joulu on perheessä erilainen, on se jo tehnyt tavoitteensa. Se, että tästä pahastuu joku jolla ei ole näiden asioiden kanssa mitään tekemistä, ei ole minulle merkitystä. Kohtaamillani elämänkohtaloilla on.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Ei millään pahalla, tällainen Suomi todellisuudessa on Joulun aikaan. Silloin purkautuvat kaikki paineet esiin. Suomessa juodaan kaikkein eniten Jouluna, ajattele juhlana. kaikkein eniten ihmisiä pakenee turvakoteihin, kaikkein eniten tapahtuu muita ikäviä asioita.
Suomessa on paljon myönteistä ja hyvää, mutta sen syyn varjolla ei pidä lakaista tuota tarpeetonta pahaa maton alle.
Onko vääriin syyllistää kaikkia Suomalaisia, ei tietenkään ole, en usko että kirjoittaja sitä tekeekään.
Yhteiskunta muodostuu yksilöistä, yksilöistä sinusta ja minusta, joiden tehtävä on kantaa myös niitä heikompia ihmisiä, mutta myös yksilöinä kantaa vastuu koko yhteiskunnasta. Ei ainoastaan siitä hyvinvoivasta yhteiskunnasta ja yksilöstä.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Kyllä. Moneen lähtöön on alkoholin suurkuluttajia ja alkoholistejakin. Tämä kirjoitus kertoo siitä mitä itse työssäni näen ja olen nähnyt. Esitin kysymyksen pitäiskö sosiaaliturvaa jotenkin porrastaa sillä onhan se nyt melko kaksinaismoralistista, että yhdeltä luukulta maksetaan etuuksia, jotka sitten alkoon ja kaljakauppaan kärrätään. Yksi vaihtoehto on nopeampi siirtyminen edunvalvontaan, joka taas on varsin kallis ja raskas järjestelmä.

Käyttäjän HarriSuomi kuva
Harri Suomi

Niin ei se sosiaaliturvan vika ole, jos se käytetään väärin. Eihän se työnantajankaan tai palkkajärjestelmän vika ole, jos palkkansa käyttää väärin!! Toki järjestelmällä voisi asioihin hiukan vaikuttaa, kun tosiaan ei annettaisi rahaa, vaan vaikka maksusitoumuksia kauppoihin, joilla ei saisi alkoholia, eikä tupakkaa. Samoin vuokran voi sosiaalitoimi hoitaa suoraan, myös sähkö-vesi ja muut laskut. Rahaa ei tarvitse antaa oikeastaan yhtään!! Kaiken voi hoitaa maksusitoumuksilla, tms! Silloin ongelma ainakin pienenee, vaikkei kai koskaan poistu: juoppo saa ana jostakin viinaa tai rahaa viinaan!! :(

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Teksti on sisällöltään ja asenteiltaan ihan Turmiolan Tommi -tasoa. Tuollaisia valitusvirsiä on kuultu aivan riittävästi ilman, että asioiden tilaan on saatu mitään korjausta ja tuskin sitä koskaan tuleekaan Suomen ankeuttavassa kulttuuri-ilmastossa.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Kirjoitan sitä mitä näen ja koen. Enkä suinkaan ole yksin asian kanssa vaan meitä on tuhansia tässä maassa. Otaksun, että kollegani voivat nämä asiat allekirjoittaa. Tapanani ei ole muutoinkaan kirjoittaa pelkästään kivoista asioista korulauseilla kuorrutettuna.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Miksi lapsiperheillä menee tällä hetkellä huonommin kuin alkoholisteilla?"

Tuo on aikamoinen yleistys, sillä useimmilla lapsiperheillä ei "mene huonosti", mutta useimmilla alkoholisteilla kylläkin, tavalla tai toisella.

"Miten on mahdollista, että päihteettömällä työttömyydestä kärsivällä perheellä ei ole jouluna ruokaa, mutta samaan aikaan päihteiden käyttäjillä oli juhlat?"

Koska alkoholista saa kaloreita, joita ei sitten tarvitse saada enää ruoasta. Niitä ruoattomia perheitä ei mitenkään auttaisi sosiaaliturvan heikentäminen siksi, että joku hankkii kalorinsa "Valdemarista", jossa etanolihinta suhde lienee "edullisin".

Tämänkaltaisia sosiaalisia ongelmia käsiteltäessä Suomessa katsotaan asioita hiukan liian paljon alkoholihuurujen läpi. Ongelmana on ennen kaikkea lapsien laiminlyönti, vanhempien väkivaltaisuus t.m.s. Siitä riippumatta juodaanko alkoholia vai ei. Lukuisissa perheissä vietetään hauskaa joulujuhlaa vaikka pienet snapsit ja viinilasilliset otettaisiin kaikkien aikuisten toimesta mummoihin ja vaareihin asti.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Kuten jo tekstissä todettua, ko kohdat on kärjistetty. Mutta kysymykseni kuului siis pitäisikö sosiaaliturvaa porrastaa sen mukaan miten ihminen toimii. JOs juot rahasi, on se sitten pienempi. Loppupelissä on kyseessä valintoja, joskaan ei helppoja. Apuarmeija tässä maassa on kyllä valmiina kun itse on valmis pyytämään auttavan käden siihen rämpimiseen ylössuosta.

Tämä kiroitus ei ota kantaa ruokajuomiin eikä maltilliseen alkoholin käyttöön vaan nimenomaan siihen millaisen valitettavan kuvan menosta näkee kenttätyössä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Alkoholistien kohdalla sosiaaliturvan "porrastaminen" aiheuttaisi vain lisää ongelmia heidän (mahdollisille) perheilleen. Ruokaan ei jäisi senkään vertaa.

Lisäksi riskinä on orwellimainen kontrolli, joka useinkin johtaisi vääriin johtopäätöksiin sekä hidastaisi suomalaisen alkoholikulttuurin normalisoitumista.

Voin taata, että esimerkiksi lähes täydellisen vapaan alkoholikulttuurin maassa Italiassa ei tällaista keskustelua käydä lainkaan. Toki sielläkin on suurkuluttajia, mutta se on enemmän henkilökohtainen terveysongelma, jolla ei yleensä ole sosiaalista ulottuvuutta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Joulu on useille ryyppyjuhla valitettavaa. Ikävää että lapset joutuvat kärsimään. Se ei ole sosiaalitukien syytä kummminkaan. Niin ja alkoholi plus lääkkeet aiheuttaa eniten ongelmia se on selvä asia. Se on kumminkin päihde joka tuo agressiot helposti esiin. Harvat huumeet niin tekee.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Joulu saa runosuonen sykkimään, joka ikinen vuosi.

"Tää on ihanainen maa tämä humalaisten maa
siellä kaikki ovat lattialla humalassa
siellä äiti sanoo hik siellä isä sanoo hik
siellä lapset sanoo lattialla hik hik hik."

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Kiitos hyvästä kirjoituksesta, tiedät mistä puhut.
Minulla on jonkinlainen kosketuspinta tuonne "juoppotasolle" sinne sosiaalipuolen laitamille. Yli kolmenkymmentä ( 32 v.) sitten kuten omassa kirjoituksessani kerroin aiemmin, minun pääasiallinen tehtävä oli Hakaniemen torin päivystys ( Hakaniemenseisoja).
Olen tuosta ajasta eteenpäin seuraillut kaikkea päihteisiin liittyvää, kehitystä ja keskustelua ja ollut myös itse aika aktiivinen ottamaan osaa keskusteluihin ja ohjelmiin jopa naamallani. Minulle siitä esillä olosta tai esillä pitämisestä ei ole ollut koskaan häpeän tunnetta.
Suurin osa näistä suurista päätöksistä, jotka koskevat päihteitä on syntynyt. Kravattikaulus herrojen ja rouvien mietinnöistä. Koskaan ei ole otettu huomioon sitä ääntä ja kokemusta joka kentällä syntyy.
Sen ainoan kerran kun esimerkiksi Myllyhoitoyhdistys kehitti hoitomallin Suomessa, se ammuttiin alas siitä syystä kun työntekijöiden koulutus taso oli päihdetyönammattitutkinto. Heillä oli kaikki työntekijät omankokemuksenomaavia, virallisen OPH:n tutkinnon mukaisia ammattilaisia. Kun tämä työ ajettiin alas, alkoi A-Klinkkasäätiön suuri ja mahtava kokeilu kokemusasiantuntijoista, joka sa jopa THL;n palkinnon. Sitten on tämä edestakaisin sahaava alkoholipolitiikka, hintoja ylös, alas, tuonnin vapautus, rajoitus, vapautetaan ei vapauteta leikki. Rattijuoppojen kanssa edestakaisin seilaaminen, on myös samaasia. Mitä ihmettä näistä on ollut hyötyä. Meidän alkoholipolitiikka pitää laittaa kerralla kuntoon ja lopettaa tuo leikkiminen. Alkoholismi ja siihen liittyvät syy on aina seurausta jostain ja yhtenä osatekijänä on päätön toiminta.
Tuolla aiemmin Juha Kuikka sanoo asian hyvin selkeästi, jonka sosiaalipuoli on jo jotenkin ymmärtänyt( orwellimainen kontrolli). Kun itse käytin noita sosiaalipalvelun etuja, silloin alettiin jakamaan rahan sijasta ( bingolippuja, ne oli Elannon ostokortteja) joita sai tietyn rahan arvosta. Jos niitä saatiin se 400.00 mk verran, ne myytiin torikauppiaille 200 mk käteistä. Miten se hyödytti ja miten se opetti yhteiskuntaan paluuta? Minä kun en itse usko noihin porrastettuihin apuihin, sen enempää kuin siihen mitä joku viisas esitti että aletaan antaa maksusitoumus lappu ruokajakeluun. Kaikki ei tapahdu kuin koulussa opetetaan, kentällä alan miehet ja naiset elävät kentän ehdoilla ja tavalla.
Minä en ole vielä löytänyt yhtään päihdettä joka parantaa ihmisen psyykettä, tai takaa heidän häiriöttömän käytöksen, vaikka sitäkin mahdollisuutta tuolla ylempänä esitetään. Minulla on oma kokemukseni ihan kenttätyöstä, myös siltä puolen joka ei ole virallista hoitotyötä, vaan hieman nykyisin virheellisesti kutsuttua kolmannen sektorintyötä.
Jospa nyt alkaisi olla hyvä aika kuunnella myös kokemuksen tuomia oppejakin ja hyödyntää sitä osaamista perusteellisemmin.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Nyt tuli Hannulta asiaa kerrassaan.

Empiiriset havaintoni pitkältä ajanjaksolta ovat kertoneet minulle selkokielellä, että nykyinen vallitseva hoitomalli tuottaa kroonistumista (puolinaiset toimenpiteet), sekakäyttöä (riippuvuuden psykiatrisointi), selittämätöntä ennalta-arvaamatonta väkivaltaa (kts. edellinen), invaliditeettia (tapaturmat, syrjäytyminen, aivovammat, aivoinfarktit, aivojen tuhoutuminen), työkyvyttömyyttä (kts. edellinen) ja ennenaikaisia kuolemia. Tällä tiellä ei voida enää jatkaa.

Surullisinta tässä kaikessa ovat lasten kärsimykset.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

#20# Kiitos vain...

Mutta kannattaa aina muistaa että tämä minun kannanottoni on vain yksi näkemys yhdestä suunnasta katsottuna. Odotan sitä päivää että saamme kerrankin sellaisen keskustelun aikaan jossa voimme yhteen liittää kaikkien asiantuntijoiden, alanasiantuntijoiden työntekijöiden mutta myös niiden henkilöiden joilla on oma kokemus päihteistä ja enne kaikkea selviäminen niistä. Näitä eri hoitomallejakin on useita. Jospa jonakin päivänä myös nämä eri hoitomallien edustajat istuisivat samaan pöytään etsimään ratkaisua asiaan. Ei ainoastaan kertomaan sitä oman työn täydellistä tulosta ja oikeassa olemista. Minulle itselleni aina särähtää korvaan kun puhutaan joistain hirvittävän isoista parenemis- tai toipumistuloksista. Meiltä olisi niiden tulosten mukaan loppuneet juopot jo aikaa sitten! Jenkeissä on iät ajat ollut käytössä ns.puolimatkankoti systeemi, meille sitä ei uskalleta edes kokeilla tai tuoda, koska niissä on liian paljon "maallikkoja" töissä. Meillä istutaan laitoksissa tai siihen verrattavissa paikoissa ja joka laman jälkeen niitä supistetaan. Kysymykseni kuuluu kuka tarvitsee 3 - 20 kertaan katkoa tai laitoshoitoa vuodessa. Minusta se kertoo vastuunpakoilusta ja hoidon tasosta ja tavoitteista. Tämä on sitä todellista Nimby ajattelua parhaimmillaan, poissa, silmistä, poissa näkyvistä.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Minunkin näkemykseni lienevät subjektiivisia, mutta väitän seuranneeni tilanteita lähempää kuin moni muu.

Lääketiede ei ole tuonut ratkaisua, pikemminkin monimutkaistanut ongelman. On havaintoja, että hyvin alkeellisissakin olosuhteissa ihmiset toipuvat, kun henki on hyvä, ilman korkealentoista terapiaa.

Moni tarvitsee alkuun pitkän päihteettömän ympäristön. Sen ei tarvitse olla kallis kaakeliseinäinen miljöö ja korkeasti koulutetun henkilökunnan miehittämä. Asiat ovat yksinkertaisia.

Prosenteista viis, kunhan riittävän moni...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vaikka blogisti kommenteissa selittääkin näkökulmaa hälytystyön kokemukseksi, se ei muuta sitä vahvaa mielikuvan luontia, jota hän harrastaa kertomalla rukoilevasta tytöstä joulukuusen ääressä. Yksisilmäistä kauhukuvan luontia omissa silmissäni!

En antanut lapsilleni joululahjoja. Tarjosin heille oman käsitykseni mukaan nautinnollisen aterian, sisältäen blogistin terminologiaa käyttääkseni päihteitä:
Peter Lauer Faß 2, Aglo Riesling VDP Ortswein, Saar 2014
Marimar Estate La Masia, Pinot Noir, Russian River Valley 2009
Pilliteri Eiswine, Vidal, Niagara 2011

Päihteiden tarjoamiseksi keksin toki tekosyyksi pientä purtavaa, joten alkupalaksi saivat graavattua siikaa ja lohta sekä siianmätiä Naruskalta. Pääruuaksi yrttipaistettua possua omena-valkoviinikastikkeella paistettujen "joulujuuresten" kera. Jälkiruuaksi syötiin puolukkaparfait. Saatan toki olla kykenemätön lukemaan lasteni mietteitä, mutta en voi rehellisesti uskoa etteivät olisi kovasti arvostaneet tarjoamaani.

Yksisilmäisyys, tai pirunkuvat, eivät ole rationaaliselle keskustelulle hyvä kasvualusta. Voisiko juurisyy pikkutytön pilatulle joululle kuitenkin olla syvemmällä kuin alkoholissa? Näin joulun aikana en halua lausua blogistin analyysikyvyistä mitään, vaan tyydyn toivottamaan nautinnollista uutta vuotta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Alkoholilain mukaan alkoholirikkomukseen syyllistyy henkilö, joka tarjoaa alle 18-vuotiaalle alkoholijuomaa siten, että alaikäinen juopuu. Tarjoamista on kuitenkin pidettävä myös kokonaisuudessaan moitittavana ottaen huomioon alaikäisen ikä, kypsyysaste ja muut olosuhteet. Alaikäisen ikä ja kypsyysaste ovatkin arvioinnissa olennaisia: alkoholijuoman tarjoaminen 16-17 -vuotiaalle ei ole yhtä moitittavaa kuin alkoholijuoman tarjoaminen esimerkiksi 10-12 -vuotiaalle. Kuitenkaan esimerkiksi vähäisen alkoholimäärän tarjoaminen nuorelle perhepiirissä aterian yhteydessä ei ole rangaistavaa.

Stenbäckin kolmen alkoholijuomapullon kokonaismäärää ei voi pitää millään muotoa vähäisenä.

Olisiko lastensuojeluilmoituksen paikka.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minäkin tarjosin lapsilleni alkoholia jouluruoan yhteydessä.
Et kuitenkaan tiedä lapsieni ikiä etkä varmaankaan myöskään Maxin lapsien.
Niin ikään et tiedä kuinka paljon kukin niistä pulloista nautiskeli.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #24

Jos Mari Rantanen puhuu alaikäisistä lapsista, niin turha hänen blogissaan on viisastella sillä, että tarjoaa alkoholia täysi-ikäisille ihmisille, oli nämä sitten omia tai vieraita lapsia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #25

Vastaavasti voisi kysyä onko juhlallisen perheen yhteisen jouluaterian nauttimisen kohdalla kovin oikeaan osuvaa muutoinkaan tässä yhteydessä viitata lakipykäliin, kun tämä blogi käsittelee nimenomaan väkivaltaa, ahdistusta ja henkistä tuskaa.

Nuo lakipykälätkin ovat summittaisesti laadittuja. Esimerkiksi Tanskassa saivat vielä viitisen vuotta sitten 16-vuotiaat ostaa kaikkia alkoholijuomia. Myöhemmin tuo ikäraja on väkevien osalta korotettu 18 vuoteen sielläkin.

1970-luvun lopulla asuin jonkin aikaa Italiassa ja silloin siellä ei ollut minkäänlaista alkoholilainsäädäntöä. Vasta EU toi sen tullessaan. Mutta voin vakuuttaa, että italialaisen perheen lapset eivät koe ahdistusta skoolatessaan juhla-aterialla perheensä kanssa viinilaseilla, joihin nuorimmillekin on veden joukkoon lisätty väriksi hiukan punkkua. Ei se suomalainen lainsäädäntö, jonka seurauksena vain perheen isä tai äiti örveltää tolkuttomassa tilassa, objektiivisesti ottaen mitenkään parempi tunnu olevan.

Edelleen korostan jo aiemmin esittämääni näkemystä, että kyse on ennen kaikkea psyykkisistä ja sosiaalisista ongelmista, joiden kompleksikkuus ajaa "ratkaisijat" yksinkertaistamaan juurisyytä kuvitellen, että alkoholi on kaiken pahan alku.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #25

En halua joulun hengessä lausua myöskään mitään Kososen luetun ymmärtämisestä. Itse käsitin Rantasen kirjoittaneen paljon yleisemmin, kuin pelkästään alaikäisistä lapsista. Itse asiassa kuvittelin hänen kirjoittaneen ensisijaisesti täysi-ikäisten toimista, kuten itsekin tein.

Kososen maailmankatsomuksesta kertonee jotakin, hänen perusteeton oletuksensa nautittujen viinien tasajaosta ja siitä että viiniä nautittiin juuri kolme pulloa. En myöskään tiedä mistä Kosonen päätteli montako henkilöä mainittuja viinejä nautti. Vahvasti tulee tunne että joku muu kuin allekirjoittanut viisastelee, ihan riippumatta lasteni iästä.

Kiitos kuitenkin viestini tehostamisesta. Kysymys lastensuoleluilmoituksen tarpeesta alleviivaa tehokkaasti sanomaani. Julkisessa keskustelussamme alkoholiin suhtaudutaan yleisesti ihmeellisen vainoharhaisesti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #28

Hänen kommenttinsa antoikin jotenkin ymmärtää, että hän automaattisesti ajatteli, että yksi aikuinen ja kaksi alaikäistä lasta kolmeen pekkaan joi kilpaa pullon suusta kolme pulloa viiniä.

Uskonnon opettajani aikoinaan koulussa edusti hyvin liberaalia suuntautuneisuutta ja hän kertoi meille rippikoululeirillä tapauksen, joka oli sattunut hänen pappiskolleegalleen muutamaa vutta aiemmin. Kyseinen kolleega rippikoululeirin vetäjänä oli huomannut, että muutamalla pojalla oli salakuljetettu viinipullo illalla kämpässään. Se oli tietysti monistakin syistä siinä tilanteessa kiellettyä, mutta kyseinen leirivastaava oli todennut pojille, että tuokaa se pullo tänne pöytään, niin tasataan siitä tilkat jokaiselle. Hän voi myös sitten kertoa hiukan tietyistä asioista viinin nauttimiseen liittyen.

Näin meneteltiin, mutta kesken kaiken sattui joku suurempi kirkkokiho saapumaan paikalle yllättäen ja nähdessään leirivastaavan "ryyppäämässä" yhdessä rippikoululaisten kanssa asiasta sukeutui valtava kohu ja kyseinen leirivastaava sai samantien potkut. Kurin palautus oli ankara.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #29

Oi sitä ironiaa, kun kirkkokiho itse viikkoa myöhemmin tarjoaa ehtoollisella samanlaisen tilkan...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Miten sinä tulet kuntatasolla vaikuttamaan päihdepolitiikkaan?

http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228943...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset