MariPSRantanen

Ensiavun osaaminen on kansalaistaito

Ensiaputaidot ovat kansalaistaito, joka tulisi tarjota jokaiselle suomalaiselle peruskoulun yhteydessä. Hätäensiavun taitamisella nimittäin pelastetaan henkiä joka vuosi myös Suomessa ja tällaisen tilanteen kohtaaminen ei katso aikaa eikä paikkaa. Valitettavasti tämän taidon osaaminen ei ole saanut vieläkään paikkaansa peruskoulun opetussuunnitelmaan siinä laajuudessa kuin olisi tarpeen.

Suomalainen ensiapuopetus on hyvin pitkälti Suomen punaisen ristin vapaaehtoisten, maksullisten kurssien varassa. Yksityishenkilölle ea1 kurssi kustantaa 97 euroa per oppilas.  Spr on jo vuosia pyrkinyt saamaan ensiapukurssit peruskoulun opetussuunnitelmaan, tuloksetta. Terveystiedon tunneilla yläasteella pidetään ensiaputunteja jonkin verran, mutta ei niin, että oppilas hallitsisi oleelliset taidot kuten hätäilmoitus, tajuttoman potilaan ensiapu, peruselvytys ja maallikkodefibrillaattorin käyttö, vierasesine hengitysteissä sekä runsaan verenvuodon tyrehdyttäminen. Näitä edellä mainittuja taitoja kutsutaan hätäensiavuksi.

Spr:n ponnistelut asian eteen ovat hyviä, mutta toisaalta on huomattava se asia, että Spr myös pitää maassamme ensiapuopetusta lähes monopoliaseman tavoin itsellään. Todennäköisesti tässä on syy, jonka vuoksi asia ei ole edennyt perusopetuksen osalta sillä koulutus tulisi kovin kalliiksi kunnille ja kuten arvata saattaa, siihen ei varoja tahdo löytyä. Monopoliasemaa ilmentää parhaiten se, että yritykset saavat Kelalta korvauksen työntekijöilleen järjestettävästä ensiapukurssista vain jos kouluttaja on käynyt Spr:n ensiavun ja terveystiedon kouluttajakoulutuksen (ETK), jonka voi suorittaa sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja ja joka maksaa 2250 euroa, jolla saa kolmen vuoden lisenssin. 3 vuoden välein lisenssi on uusittava täydennyskoulutuksella, joka maksaa 425 euroa per osallistuja. Tilanne on sikäli erikoinen, että ensiavun kanssa ei tarvitse muutoin olla missään tekemisissä työssään. Esimerkiksi olen itse toiminut ensihoitajana 16 vuotta, mutta en ole maassamme pätevä kouluttaja ennen kuin olen maksanut tuon 2250 euroa vaikka vastaan ensihoidollisesti ihmisten hätään työkseni. Eipä silti, ei ole lääkäritkään, vain terveydenhoitajat ja sairaanhoitajat, jotka kurssin käyvät.

Nyt Spr:n valikoimaan on tullut hätäensiavun kouluttajakoulutus (HEK), jonne ovat myös lääkärit päteviä hakemaan ja saavat kolmen vuoden lisenssin 1970 euron hintaan. Standardoitu koulutussysteemi on luonnollisesti hyvä asia, mutta eihän tämä nyt sentään rakettitiedettä ole vaan noudattaa esimerkiksi elvytyksen osalta euroopan elvytysneuvoston suosituksia. Samoja perusteita ja ohjeita noudattavat myös ne yritykset työssään, jotka antavat ensiapuopetusta ilman kirjoitettavaa korttia. Näin ollen monopoliaseman perusteet eivät ole kovin helposti perusteltavissa, mutta onko tätä asiaa juurikaan pohdittu julkisessa keskustelussa? Pitäisikö tästä keskustella, jotta ensiapu saataisiin kansalaistaidoksi järkevin kustannuksin? Ja voisiko pätevänä kouluttajana toimia joku muukin kuin kalliin kurssin suorittanut henkilö?

Suomi 100 -juhlavuoden hengessä jätin 2.2.2017 Helsingin kaupunginvaltuustossa aloitteen, jossa pyydän kaupunginhallitusta selvittämään ensiapukoulutuksen antamista vähintään hätäensiavun laajuudessa peruskoululaisille. Se olisi hieno ja mahdollisesti jonkun hengen pelastava lahja kaupunkimme lapsille.

http://www.hel.fi/static/public/apk/rantamar5/DF06466A-AE30-C009-8506-59FF9BA00000/Liite.pdf

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset