MariPSRantanen

Onko Helsingissä mielenosoitus vai leiri?

Nyt kun pandoran lippaan avasi ensin kokoomuksen Pasterstein vaatimalla blogissaan Pekka Sauria purkamaan leirit, on syytä itsekin hieman hämmästellä kaupungin toimintaa Helsingin keskustassa sijaitsevan mielenosoituksen/leirin osalta. Asiasta on tullut lukuisia yhteydenottoja helsinkiläisiltä, joissa on hämmästelty miten tämän annetaan vain jatkua keskellä kaupunkia.

Kyseessä on siis alunperin ollut mielenosoitus maahanmuuttoviraston tekemiä kielteisiä oleskelulupapäätöksiä vastaan. Päätökseen pettyneet turvapaikanhakijat ja heidän tukijansa päättivät osoittaa mieltään pystyttämällä leirin keskelle Helsingin kaupunkia. Paikalle saapui myös vastamielenosoittajia omine leireineen.

Pääsääntöisesti mielenosoituksesta annetaan ilmoitus poliisille, jotta yleinen järjestys ja turvallisuus pystytään takaamaan. Mieltä ei yleensä osoiteta useita päivä varsinkaan siten, että paikalle pystytetään yöpymiseen tarkoitetut teltat ja paikalla viivytään pitkäaikaisesti. Tällainen paikalleen jääminen "asumistarkoituksessa" voidaan tulkita leiriytymiseksi, joka on käsitykseni mukaan Helsingissä kielletty. Helsinki päivitti joitakin vuosia sitten omia ohjeitaan romanileirien vuoksi.

Tiedustelin viime viikolla twitterin kautta Jussi Pajuselta, Anni Sinnemäeltä ja Pekka Saurilta, miksi kaupunki ei pura leirejä, kun jo poliisikin asiaa mediassa ihmetteli. Ainoa vastaaja oli Sauri (kiitos siitä), joka vastasi että kaupunki seuraa tilannetta rauhanomaisesti ja että tilanne on tulkittu mielenosoitukseksi. Kerroin Saurille, että niin seuraa kaupunkilaisetkin ja hämmästelevät miksi asiaan ei puututa. Ja tilanne vain jatkuu.

TIlanne on täysin absurdi. Mieltä osoitetaan siitä, että Suomi, tarkalleen ottaen maahanmuuttovirasto on käyttänyt lakiperusteista harkintaa oleskelulupa-asiassa. Jos joku ei halua noudattaa lakia, on täysin käsittämätöntä että tällaisen mielenosoituksen, joka tosiasiassa näyttää leiriytymiseltä, annetaan jatkua keskellä kaupunkia. Paikalla on käynyt tilannetta pahoittelemassa joukko eturivin poliitikkoja ja myös Migrin väkeä, jotka jo epäilivät mahdollisia virheitään päätöksenteossa. Pahasti näyttää siltä, että tilanne on politisoitu suvaitsevuuden voimannäyttönä. Poliittinen korrektius ei saa olla este toimia silloin kun sen aika on. Millaisen kuvan toiminta antaa suomalaisen yhteiskunnan toiminnasta häiriötilanteessa? On vaarana, että tämä edesauttaa auktoriteettien entistä pienempää kunnioitusta. Niin lain kuin poliisinkin osalta. Ja mihin se sitten johtaa loppupelissä, sitä voi kukin mielessään miettiä. Uhmakkaasti herrasmies videolla sanookin: "Finland is for me, Finland is for everybody."

Asia on tullut selväksi jo, Migrin toimintaan ei olla tyytyväisiä kuten varmasti aina on kun kielteinen päätös annetaan. Nyt leirit purkuun, sillä kyse on leiriytymisestä, ei enää mielenosoittamisesta.

Finland is for me too. Finland is for its citizens.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ymmärrän että herättää tunteita tuollainen.

Toisaalta Tennarilla on aina pitkäaikaiset telttaleirit kun jonotellaan Harry Pottereita ja muita suosikkileffoja.

Niistä en ole kuullut raivottavan eli kyllä se hikeentyminen on rajoittunut romanien leiriin tai tähän miekkarileiriin.

Semmoista vähän valikoivaa se kaupungin katselu tuppaa olemaan.

Itseäni miekkari ei häiritse, eikä liioin sen purkaminen.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Näin se suurin piirtein menee.
Harri Potterin jonottajienkin leiri on purettavissa jos ja kun se herättää närkästystä.

Varsinkin jos Finn-Kino on antanut kieltävän päätöksen.

;)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Niin, epäilemättä joku oman elämänsä Aina Inkeri Ankeinen on varmasti Tennarin telttaleireistäkin joskus mielensä pahoittanut.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Tämähän on loistava idea! Ensi kesänä tullaan koko perhe (suvunkin voi ottaa) Helsinkiin ja tadaa, makkarit ja teltta mukaan. Senhän voi tällä logiikalla laittaa siis ihan mihin vaan. Säästyis paljon rahaa!

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tuohan helpottaisi pysäköintiä Helsingissä. Jos ei halua kalliita pysäköintimaksuja maksaa, niin heittää puolijoukkueteltan auton päälle tai vetää sen yli rullaverhon. Sitten lappu oveen, että "olen pysäköinyt laittomasti enkä lähde mihinkään, ennen kuin tämä pysäköinti on laillista". Mitenkähän tuossa mahtaisi käydä; saisikohan uuden untuvatakin ja lämmintä teetä vai hinattaisiinko auto Tattarisuolle?

Juuso Hämäläinen

Minua ei haittaa telttaleiri eikä sääntöjen noudattamatta jättäminen näin pienissä asioissa. Kyllä ne siitä aikanaan jonnekin lähtevät tai laitetaan lähtemään.

Antaa niiden telttojen nyt olla tovi paikallaan. Olisi EUn pitänyt hieman aiemmin miettiä mitä tekee siirtolaisten kanssa ja keitä alueelle lasketaan seilaamaan. Turhaa enää kärvistellä. Nyt pitää suvaita. Ehdottomasti lisää telttoja Eiraan, Kaivopuistoon ja Kauniaisiin sekä Suomen Pankin, Ulkoministeriön ja Eduskunnan eteen.

Juha Muurinen

Mihin tarvitaan Rastilaa kun voi telttailla keskustassakin.

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Olen samaamieltä Juuso Hämäläisen kanssa, että annetaan nyt alkajaiseksi matujen olla vaikka pari-kolme kuukautta leireineen pitkin Helsingin katuja ja toreja. Tulee 'suvaitsevaisen' vihervasemmiston viesti hyvin selville näiden laittomien maassaolijoiden hyysäämisessä. Harmivaan kun Suomi Ensin-ryhmän vastaava leiri purettiin pakolla....nääs on käytännöt ja lait tilanteen mukaan...

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Mitä enemmän telttoja ympäri Helsinkiä, mielellään näkyville paikoille päättäjien silmien alle, sitä parempi.. Siellähän ne päättäjätkin on.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

"TIlanne on täysin absurdi. Mieltä osoitetaan siitä, että Suomi, tarkalleen ottaen maahanmuuttovirasto on käyttänyt lakiperusteista harkintaa oleskelulupa-asiassa. Jos joku ei halua noudattaa lakia, on täysin käsittämätöntä että tällaisen mielenosoituksen, joka tosiasiassa näyttää leiriytymiseltä, annetaan jatkua keskellä kaupunkia."

Suomi nyt vaan sattuu olemaan sellainen maa, jossa uskaltaa ja saa näyttää sen, että on eri mieltä viranomaisten kanssa.

Juuso Hämäläinen

Suomi on itseasiassa äärimmäisen harvinainen maa maailmassa yksilönvapauksissa. Meillä saa aukoa päätään syystä tai syyttä esimiehelle, poliitikoille, virkavallalle sekä julkisuudessa ilman, että sinut pidätetään, pamputetaan, vangitaan tai erotetaan. Puhumattakaan, että sinut teloitettaisiin tai vain katoaisit.

Käyttäjän MarjaJylh-saario kuva
Marja Jylhä-saario

"Suomi nyt vaan sattuu olemaan sellainen maa, jossa uskaltaa ja saa näyttää sen että on eri mieltä viranomaisen kanssa" Ei pidä paikkaansa, kyllä on erinäisistä viimepäivien videoinneista huomannut että toisilla on oikeuksia ja toisilta se yritetään estää. Tänään viimeksi toiselta ryhmältä poliisi yritti kieltää pitämästä Suomen lippuja käsissään, mikä laki sen kieltää, samoin yöpyminen teltassa on kiellettyä, kuka valvoo nukutaanko näissä muissa teltoissa, poliisi?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ettei vaan olisi Suomi ensin -ravakkien leirissä hilluttu kännissä tms? Joku syy poliisilla on ollut puuttua heidän käyttäytymiseensä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Keskiviikkona tulee lumimyräkkä.

Finnish winter is for me !

Käyttäjän jptlehtinen kuva
Janne Lehtinen

"Mieltä osoitetaan siitä, että Suomi, tarkalleen ottaen maahanmuuttovirasto on käyttänyt lakiperusteista harkintaa oleskelulupa-asiassa."

Pieni tarkennus, että maahanmuuttoviraston lisäksi hallinto-oikeus mikäli maahanmuttoviraston päätöksestä on valitettu.

Monilla on siis maahanmuuttoviraston ja hallinto-oikeuden päätös käännytyksestä, eli heillä ei ole minkään sortin edellytyksiä oleskeluluvan saamiseksi.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Tohtorismies ja piti mennä henkilöön, Saudi-Arabiaan... Olisit voinut pitäytyä akateemisuudessa, vaikka se onkin vaikeaa 02.35 tienoilla. Ei hätiä mitiä, kyllä jokin poppoo kustantaa sinulle arvonimen sitten joskus.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jiri Nieminen on juuri niitä akateemikkoja, joita tohtori Hankamäki katselee pitkin nenänvarttaan ja ihmettelee millä ansioilla nuokin päätään aukovat.

Itseasiassa aika huolestuttavaa, että yhteiskuntatieteiden tohtori avautuu noinkin rahvaanomaisesti. Menköön sanan- ja mielipiteenvapauden piikkiin. Typerätkin kommentit on vain nieltävä.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Saudi-Arabia johtaa YK:n ihmisoikeuspaneelia.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Hesarissa oli kirjoitus otsikolla ”Turvapaikkalinja pysyy ennallaan” 18.1.2017. Siitä ilmenee, että Helsingin hallinto-oikeus vastaanotti viime vuonna yli 10 000 valitusta. Tätä taustaa vasten on todettava, että leiriväkeä tulee näillä näkymin riittämään. Väkilukukin saattaa kasvaa, kun ollaan kevättä kohti menossa. Viranomaiset eivät näytä uskaltavan tehdä mitään. Puuttumiseen voidaan käyttää taikalausetta ”se on rasismia”, jota ”vihervasemmikot” näyttävät olevan ensimmäisenä huutamassa.

Vuonna 2015 EU:sta haki turvapaikkaa 1 322 825 henkilöä. Viime vuonna luku oli 1 189 697 henkilöä (11.12.2016 mennessä). Suomi on saanut siitä osansa. Mikäli tätä kansainvaellusta ei saada kuriin, se tulee aiheuttamaan lisää ongelmia EU:ssa ja myös Suomessa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

En oikein usko, että kansainvaellusta halutaan saada kuriin. Jos lennät pikku-Cessnalla luvatta toiseen valtioon, saat vastaasi muutaman hävittäjän ja lentokentälle komppanian verran miehiä - silloin ei ole rahasta eikä resursseista pulaa. Jos taas saavut maahan luvatta laivalla tai linja-autolla, se ei kiinnosta yhtään ketään.
Koska täsmälleen sama asia, eli luvaton rajanylitys käsitellään näin täysin eri tavoilla, ei kyse voi olla sattumasta.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Presidentti Mauno Koivisto kirjoittaa kirjassaan ”Historian tekijät” luvussa ”Neuvostoliiton rajat alkavat vuotaa” mm. seuraavaa sivulla 292: ”Marraskuun 26. päivänä Neuvostoliitosta tuli junalla yhdellä kertaa 119 somalilaista, jotka anoivat täällä turvapaikkaa.”
”Pidin välttämättömänä, että pakolaisvirta saataisiin hallintaan. Tilanne oli riistäytymässä käsistä. Huipputapaus oli se, kun suomalaisella bussilla tuli Leningradista somaleja ja rajalla vain todettiin, että jaaha, pakolaisia, selvä on. Lahteen menossa. Ei otettu edes nimiä ylös.”

Presidentti Koivisto kirjoittaa sivulla 294: ”Totesin 9. tammikuuta kokoontuneelle hallituksen ulkoasianvaliokunnalle: ”On välttämätöntä, että Neuvostoliitossakin ymmärretään, että me palautamme, me palautamme tarvittaessa vaikka koko junan.”
Nämä asiat tapahtuivat marraskuussa 1990 ja tammikuussa 1991.

Presidentti Mauno Koivisto suhtautui tähän pakolaisongelmaan realistisesti ja nimenomaan oman kansan etua ajatellen.

Tuija Salminen

- Kyllähän kyseessä on lainvastainen leiriytyminen kaupungin keskustassa. Ohikulkijoita häiritsevä leiri, jonka ympäristö on sotkettu roskilla ja sinne tehdään myös tarpeita.... tulee ehdottomasti poistaa.

-Ihmetystä herättää suvaitsevainen suhtautuminen muslimien tekemisiin...se poikkeaa täysin siitä kuinka suomalaisiin tai Romanian romaneihin suhtaudutaan. Suomessa on yksi laki, jonka tulee koskea kaikkia... ja jonka pitäisi itseasiassa olla tiukempi kun kyse on ei Suomen kansalaisista.

- Mielenilmaisun ovat masinoineet vasemmisto anarkistit, jotka ilakoivat Facebookin Rasmus-ryhmän sivuilla aiheuttamastaan hämmingistä. Itseasiassa nuo anarkistit kiihottavat maahan tulleita vastustamaan maan lakia ja järjestystä ja jo sen tulisi aiheuttaa toimenpiteitä.

- Suvaitsevaiset ovat vieneet tuohon leiriin myös pieniä lapsiaan ilta myöhään... jolloin lasten tulisi olla nukkumassa... ei kuvattavana suuren mieslauman keskellä... miesten näyttäessä voitonmerkkiä ja lasten näyttäessä lähinnä pelokkailta ja hämmentyneiltä. Kuvat leviävät myös miesten lähtömaihin...joka lasten aseman kannalta on kyseenalaista. Ihmettelen ettei poliisi, joka paikalla on suojaamassa leiriä...puutu lasten tilanteeseen kutsumalla lastensuojeluviranomaista paikalle.

- Ruotsi teki juuri nämä virheet suhtautumisessaan maahanmuuttajiin ja me kaikki tiedämme miten siinä on käynyt.... emme halua samaa menoa Suomeen.

- Odotan, että viranomaiset purkavat leirit nopeasti... mieluummin heti. Se, että kaupungin johtopaikoilla on punavihreitä edustajia ei saa merkitä sitä, että heidän ideologiansa menee lakien edelle ja että ideologisista syistä kaupunkilaisten turvallisuutta ei voida taata.

Käyttäjän MarjaJylh-saario kuva
Marja Jylhä-saario

Esa Mäkinen, "ettei vaan SE- leirissä olisi hilluttu kännissä"? Ei ole, noin niinkuin mutu tuntumaanko perustat väitteesi?Koet sitkeiden Suomen puolesta mieltäänosoittavien olevan enemmän häiriöksi kuin näiden hylynsaaneiden leireilyn Helsingin paraatipaikalla? Onko sinusta esim. Suomen lipun pitäminen kädessä julkisella paikalla kiellettyä? Poliisin mielestä on!Suomalaisten miekkarista on paljon videomateriaalia, joista voi tarkistaa faktoja, ettei tarvitse perustaa kirjoitustaan arvailulle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset