MariPSRantanen

Vielä kerran omaishoitajien Helsingistä

Helsingin kaupungin kiristettyä omaishoitajien kriteereitä, on kaupungissa virinnyt vilkas keskustelu sekä aiheesta että itse prosessista poliitikkojen keskuudessa. On ollut ilo huomata, että varsin monet poliittiset ryhmät ovat asian suhteen hyvin samoilla linjoilla kuin Perussuomalaiset. Kirjoitin aiheesta 13.2.2017 sen jälkeen kun eräs asioita tarkoin seuraava omaishoitaja oli minulle toimittanut materiaalia ja kysymyksen, ”voiko tämä todella mennä näin?”.

http://marirantanen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231415-helsinki-leikkaa-rajusti-omaishoitajilta-ilman-poliitikkoja

On syytä korostaa vielä kerran muutamaa seikkaa, joita virheellisesti käytetään nyt Helsingissä tehdyn kriteeriuudistuksen perusteena.

  • Omaishoidon kriteerejä ei ole uudistettu 20 vuoteen joten nyt on aika uudistaa ne

Tämä ei pidä paikkaansa sillä omaishoitolaki on ollut vasta 11 vuotta voimassa, joten koko kriteerejä ei ole ollut 20 vuotta sitten

  • Omaishoidon kriteerit on nyt uudistettava, koska laki muuttui viime vuonna

Tämä ei pidä paikkaansa sillä omaishoitolain uudistuksessa muutettiin 3 pykälää eikä mikään niistä koskenut kriteeristöjä. Laki muuttui siten, että se takaa kaikille omaishoitajille 2 vapaapäivää ja  hoito- ja palvelusuunnitelman laatimisen.  Kolmas pykälämuutos koski työeläkkeeseen koskevaa pykälää, jolla ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa.

  • Rahaa ei ole tai sitä tarvitaan lisää

Omaishoitoon myönnettiin tälle vuodelle 8 miljoonaa euroa lisää. Rahat myönnettiin siten, kuin oli arvioitu paljonko omaishoitolain tuoma muutos 2 vapaapäivästä maksaa niille omaishoitajille joilla ei vielä vapaapäiväoikeutta ollut. On hyvä huomata myös se asia, että kun hallitus muutti omaishoitolakia, teki se samalla päätöksen korvata täysimääräisenä laista tulevat kustannukset kunnille. Tänä vuonna lisärahoitusta on myönnetty 75 miljoonaa euroa ja kahdelle seuraavalle vuodelle 95 miljoonaa euroa. Paljonko Helsingin osuus on tästä? Ja mihin Helsinki on ajatellut tämän kompensaation käyttää?

  • Kun virkamiehet ovat tehneet esityksen, ei sitä sovi poliitikkojen ronkkia

On hyvä kysyä, mihin sitten ylipäänsä demokratiaa tarvitaan jos virkamiehet voisivat tehdä kaikki päätökset kaupungissa? Mielestäni poliitikkojen pitääkin puuttua tilanteeseen silloin kun virkamiehet vievät päätöksiä toiseen suuntaan kuin mihin poliitikot niitä haluavat vietävän.

 

On uskomatonta miten lyhytnäköistä säästämistä vielä tänäkin päivänä voi olla. Kuvitellaanpa, että nyt kaupunkimme omaishoitajat uuvutetaan parissa vuodessa siihen pisteeseen, että he päättävät luopua tästä luottamustehtävästään. Se olisi katastrofi. Ja maksaisi Helsingille laskentatavasta riippuen useita satoja miljoonia euroja. Omaishoidon toiseksi ylimmällä kuukausipalkkiolla saa kaksi päivää laitoshoitoa. Siis kaksi päivää. Kuka tällaisen riskin haluaa ottaa? Ei ainakaan yksikään taloudellisesti ja inhimillisesti ajatteleva poliitikko. On hyvä huomata, että maamme omaishoitajat saisivat taloutemme ja palvelujärjestelmämme polvilleen hetkessä, niin halutessaan. Mutta eiväthän he niin tekisi? Eiväthän? Itse asiassa nyt jos haluaisimme varmistaa tämän edullisen ja inhimillisen hoitomuodon käytön tulevaisuudessakin, olisi omaishoitajat otettava kaupungin erityiseen suojaan ja pyrkiä tukemaan heitä kaikin mahdollisin tavoin. Omaishoitajat kukaksi kaupungin kämmenelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset