MariPSRantanen

Nelijalkaiset helsinkiläiset Musti ja Mirri

Pääkaupunkimme lemmikit omistajineen ovat muutamassakin asiassa eriarvoisessa asemassa verrattuna maamme muihin kuntiin ja ensimmäinen niistä on koiravero. Helsingin lisäksi koiraveroa peritään ainoastaan Tampereella. Suomessa on enää kaksi kuntaa, jotka tätä perivät. Vero on jo lähtökohtaisesti alusta alkaen ollut outo - miksi vain koirat katsotaan olevan verolle pantavia, ei esimerkiksi kissat tai fretit? Helsingin PS nuoret ovat vaatineet koiraveron poistamista ja olen itse tehnyt valtuustoaloitteen asiaan liittyen. Veroa ei ole ainakaan kunnallisten eläinlääkäripalveluiden ylläpitämiseksi Helsingissä kerätty, sillä meillä ei kaupungin eläinlääkäripalveluita ole ja sekin eriarvoistaa kaupunkimme koiria ja niiden omistajia.

http://www.hel.fi/static/public/apk/rantamar5/D7BEE479-F9AB-C5C5-8610-58...

Ylen uutisten mukaan eläinlääkäripalvelujen hinnat ovat nousseet rajusti koko Suomessa viimeisten vuosien aikana. Pahiten tilanne on koskettanut juuri helsinkiläisiä, jonka markkinoita dominoi isot ketjut eikä kunnallista eläinlääkäripalvelua ole saatavilla. Kun helsinkiläinen Musti sairastuu vaikkapa ärhäkkääseen suolitulehdukseen on toimittava aika nopeasti siitä huolimatta, että palvelua on saatavana ainoastaan yksityisiltä palvelutarjoajilta. Yö Viikin eläinsairaalassa tehohoidossa syö helposti lähes tonnin reiän Mustin omistajan lompakkoon. Vakuutus auttaa monessa tilanteessa, mutta kaikilla ei niihin mahdollisuutta ole. Ja vaikka olisikin, lemmikin ikääntyessä myös vakuutusturva heikkenee tai lakkaa kokonaan. Lemmikin omistamiseen kuuluu olennaisesti taloudellinenkin vastuu, mutta nykyisellään eläinlääkäripalvelujen hinnat ovat karanneet käsistä. Ne syöksevät jo keskituloisenkin perheen ahdinkoon pienituloisista puhumattakaan. Ei siis ihme, että eläinsuojeluyhdistykset saavat hätääntyneitä yhteydenottoja avun tarpeessa olevilta omistajilta, joilla ei ole varaa kustantaa eläimelle tarvittavaa hoitoa. Kunnallisia, edullisempia palveluita tarvitaan siis Helsingissäkin. On hyvä muistaa, että koirien omistajat maksavat jo ison siivun muita välillisiä veroja tarvikkeiden ja palveluiden muodossa ja auttaa näin työllistämään Helsingissä valtavan määrän ihmisiä.

http://yle.fi/uutiset/3-9363127

Kun helsinkiläinen Mirri pääsee omille teilleen ja jos onni on myötä, kissa päätyy Viikin Löytöeläintaloon. Siellä kissa odottelee kunnan vastuulla 15 vuorokautta omistajaansa. Mikäli omistaja ei Mirriään pois hae, siirtyy kissan omistajuus kunnalle. Kunnalla on tässä tapauksessa mahdollisuus päättää mitä Mirrille tehdään. Lopetetaanko se, etsitäänkö sille uusi koti vai annetaanko se eläinsuojeluyhdistyksen vastuulle, jotka yleensä sen uuden kodin sitten etsivät. Mustit ovat Mirrejä onnellisemmassa asemassa näissä tilanteissa, sillä löytöeläinkoteihin päätyneistä koirista 9/10 pääsee takaisin kotiin. Kissojen kanssa luku on päinvastainen – 1/10. Uudistuvassa eläinsuojelulaissa tätä kissaongelmaa pyritään taklaamaan hyvinkin yksinkertaisella toimenpiteellä: kissojen (ja myös koirien) tunnusmerkintä sekä merkinnän rekisteröinti tulee säätää pakolliseksi. Kun helsinkiläinen Mirri karkaa; on omistajan löytyminen huomattavasti todennäköisempää kun kissalla on rekisteröity mikrosiru mikä paljastaa omistajan yhteystiedot. Käytännöllä on myös suora vaikutus eläinsuojelullisesti lemmikkien asemaan – kun eläin on tunnistettavissa mikrosirun avulla, vähenee tarkoituksellinen hylkääminen ja kaltoinkohdeltujen lemmikkien omistajat pystytään helpommin saamaan tilille tekosistaan.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002909607.html

Kuten jo monesti todettua, yhteiskunnan sivistystä mitataan sillä miten se kohtelee heikoimpiaan. Katson eläimet tähän ryhmään sillä ne ovat täysin ihmisen sydämen sivistyksen tai sivistymättömyyden armoilla. Ja edellä kuvatut asiat kuuluvat mitä suurimmassa väärin myös kuntien valtuutetuille.

Meillä Perussuomalaissa on useita eläinrakkaita ehdokkaita, joilla on myös tahto viedä kunnallisella tasolla eläinten oikeuksiin ja hyvinvointiin liittyviä asioita eteenpäin. Eläimetkin ovat kuntalaisia ja on tärkeää, ettei heitä unohdeta kunnallisessa päätöksenteossa. Moni meistä on käynyt myös vastaamassa Eläinpoliittisen vaalikoneen kysymyksiin – käy tutustumassa! Omat vastaukseni voit lukea tästä

http://vaalikone.elainpolitiikka.fi/Ehdokas/Nayta/567#!RantanenMari

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Olen samaa mieltä että verot tulisi saada valtion maksettaviksi, mutta tämä koiravero on kyllä niin pieni kustannus koiran menoista että maksan sen mielelläni. Jos sitä perimällä saadaan tehtyä koirapuistoja ja muita koirien ja niiden omistajien elämää parantavia tai helpottavia juttuja, niin kaikin mokomin, sillä veron summalla kun ei saa edes yhtä isompaa pussukkaa koirannappuloita.

Siitä olen samaa mieltä että eläinlääkäripalvelujen hinnat ovat osin ruokottomalla tasolla. Onneksi vielä löytyy kuitenkin yksityisiä eläinlääkäreitä jotka tähän ryöstöhinnoitteluun eivät ole lähteneet mukaan. Kannattaa myös tarkistaa tilanne ja hoidon saatavuus Viron puolelta jos lemmikki tarvitsee erikoishoitoa, kokemukset sieltä hyviä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset