MariPSRantanen

Sirkus Rautatientori

Olen viimeiset viikot kiertänyt ympäri Helsinkiä kuuntelemassa mitä kaupunkilaisilla on sydämellään ja mitä he toivovat tulevan valtuuston tekevän. Yksi kestoaihe on ollut rautatientorin ”mielenilmaus”. Se ei saa varauksetonta empatiaa helsinkiläisiltä vaan pikemminkin ärsyttää suunnattomasti. Ja välillä tuntuu, että Perussuomalaisten teltta on ihmisille ainoa paikka missä he saavat tämän mielipiteensä sanoa leimaantumatta.

Tilanne on vähintäänkin ihmeellinen. Jokamiehenoikeuksien nojalla on sallittua leiriytyä väliaikaisesti toisen maille. Yleisen käytännön mukaan yöpyminen esimerkiksi telttaillen on sallittua 1-2 vuorokauden ajan, mutta pidempiaikaiseen leiriytymiseen tarvitaan maanomistajan lupa.  Eli tässä tapauksessa kysymyksessä täytyy olla Helsingin kaupungin lupa sillä rautatientorin telttoja, rakennelmia ja sirkustelua ei enää voida mitenkään tulkita mielenilmaukseksi. Näin ollen lienee perusteltua kysyä Pekka Saurilta (vihr) ja Jussi Pajuselta (kok), missä mennään?

Näen vallitsevassa tilanteessa kaksi ongelmaa yli muiden. Kun seuraavan kerran romanileiri saapuu Helsinkiin, millä perusteella heidät voidaan häätää kaupungin keskeiseltä paikalta jos sitä ei nyt tehdä? Kaupungin on noudatettava tasapuolisuutta kaikessa toiminnassaan, joten nähtävästi Helsingin keskusta on paikka jossa kuka vaan voi tehdä mitä vaan? On myös hyvä muistaa, että kaupunki rikkoo käsitykseni mukaan nyt itse tekemiään sääntöjä, jossa leiriytyminen muualla kuin niihin varatuille alueille muutama vuosi sitten kiellettiin. Onko tämä tilanne tavoiteltava ja jos ei ole, nyt olisi syytä kiireesti tehdä johtopäätökset ja ryhtyä toimiin leirin purkamiseksi.

Toinen ikävä puoli on se, että nyt kun kaupunki ja nähtävästi myös poliitikot jarruttavat leirin purkua, aiheuttaa se suotta poliisille uskottavuusvajetta. Kovin on vaikea uskoa, että nyt vallitseva tilanne, jossa poliisin resursseja hukkaantuu jatkuvaan leirin vartiointiin, tämä olisi toiminnan etu. Poliisi on valmis varmasti toimimaan välittömästi, kun Helsingin kaupunki virka-apua pyytää. Suomalainen poliisi on luotettava, ammattitaitoinen ja arvostettu. Älkäämme hukatko tätä politisoimalla poliisia varsinkaan tilanteessa, jossa yleinen mielipide ei asetu harjoitettavan politiikan taakse. Tämän me saimme lukea viime viikolla sisäministeriön julkaisemasta tutkimuksesta.

https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79477/09_2017...

Tähän liittyen on myös hyvä kysyä, onko vallan kolmijako-oppi enää käytössä? Vallan väärinkäytön ehkäisemiseksi myös Suomessa on ollut käytössä vallan kolmijako-oppi, jossa on erotettu toisistaan lainsäädäntövalta, tuomiovalta ja toimeenpanovalta. Näiden kolmen tulee toimia toisistaan riippumattomasti, jotta systeemi toimii. Poliisin voidaan ajatella sijoittuvan tässä toimeenpanovaltaan, jolloin poliisi toimeenpanee säädettyä lakia. Herää tietysti kysymys, että jos kyseiseen leiriin ei ole kohdistettu esimerkiksi ulkomaalaisvalvontaa, onko lainsäädäntövalta eli poliitikot joltain osin olleet vaikuttamassa asiaan? En millään tohtisi ajatella tällaista typeryyttä, mutta ei maalaisjärjellä oikein tahdo muuhun ajatuskulkuun pääsevän.

Ratkaisuksi on politiikan vasemmalta laidalta esitetty leiriytyjille oleskeluluvan antoa, kun he eivät halua lähteä maasta ja viimeisimpänä eräs Uuden Suomen blogisti esittää työlupien jakoa laittomasti maassa oleskeleville. Leirillä vierailevat niin poliitikot, virkamiehet kuin jo ilmeisesti päiväkotiryhmätkin. Mitä vielä? Nyt järki käteen ja johtajuus esiin. Näin ei Helsinkiä johdeta elinvoimaiseksi turvalliseksi turistikaupungiksi. Laittomasti maassa olevat ovat yksiselitteisesti laittomasti maassa ja silloin heidän on lähdettävä kotiinsa eikä telttailtava Helsingin keskustassa.

”Koitetaanhan uudelleen, vänrikki. Kyllä se lähtee.” -Upseeri Kaarna Tuntematon sotilas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Erittäin hyvä kirjoitus. Helsinkiläiset saavat toisaalta nyt täsmälleen sitä, mitä ovat itse tilanneet äänestämällä Vihreitä ja Kokoomusta. Kansallismielisen suomalaisen alkaa olla yhä vaikeampi kokea Suomea enää kotimaakseen.

Käyttäjän ossikurkisuonio kuva
Ossi Kurki-Suonio

Hei,

muutama viikko sitten haastattelin ylikomisario Jari Taposta aiheesta sekä tuolloin kaavaillusta "puhdistuksesta". Rautatientorin leiriä tarkastellaan mielenosoituksena eli kokoontumislain tarkoittamana yleisenä kokoontumisena, eikä leiriytymisenä. Lisää täällä: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/216011-facebookis...
Kokoontumislaki Finlexissä: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/1999053...

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Siis olenko ymmärtänyt oikein: Helsingissä voi kuka tahansa leiriytyä mihin tahansa niin pitkäksi aikaa kuin huvittaa, kunhan kutsuu sitä mielenosoitukseksi.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Niin tarkastellaan kun on päätetty tarkastella niin. Miksi ja kenen toimesta? Aivan yhtä hyvin puuta voi sanoa metsäksi jos niitä ei erota toisistaan.

Jaakko Häkkinen

Pitää odottaa, että kodittomat pystyttävät leirin ja "mielenosoittavat" muutaman kuukauden. Eiköhän kaupunki yhtäkkiä muuta silloin tulkintaansa...

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Tuskin siihen niin pitkää aikaa menee, jos asunnottomat leiriytyvät Rautatientorille. Ovathan Suomessa laittomasti oleskelevat ulkomaalaiset aivan eri asia kuin huono-onniset syntyperäiset Suomen kansalaiset.

Tosin taitaa olla hiukan liikaa toivottu, jos uskoo kaupungin järjestävän heille asuntoja eikä pelkästään häädä heitä leiristään.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #17

Pahimmillaan kunnallisten päättäjien järjenkäyttö menee ikäänkuin lukkoon, koska sosiaalinen hyväksyntä ja pyhä hurskaus.

Hyvä esimerkki päättäjien naurettavasta pöllöilystä löytyy naapurista, Malmöstä. Kulkijoiden leirin purkua saivat Malmölaiset odottaa pari vuotta. Oli muuten monella kuppi täynnä. Ja Svenskit ovat sentään erittäin joustavia.

http://qet.se/2015/11/29/malmo-stad-viker-sig-for-...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Toivottavasti Stadin päättäjät ovat järjissään ja ymmärtävät, että järjestyssääntöjen rikkominen ei ole ennenkään ollut hyväksyttävä asia.

Ai niin, tämähän onkin vaan tällainen väärin kohdeltujen ressukoiden järjestämä mielenilmaus ilkeitä ja tyhmiä populisteja, virkamiehiä ja natseja kohtaan, jotka eivät mitään ymmärrä monikulttuurisuuden ja avoimien rajojen ihanuudesta.

Joten siis Stadilaiset, nauttikaa rohkeasti ja pystypäin rikkaudesta, jota Kaupunkinne viisaat päättäjät Teille suovat.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Koetetaanhan uudestaan vänrikki, kyllä se lähtee" No, mites sille upseerille, kapteeni Kaarnalle oikein kävikään, niinpä, huonosti kävi.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Kuljen päivittäin Rautatientorin vieritse. Ujona ihmisenä en aluksi uskaltanut mennä tuolle teltalle. Kun lopulta rohkaistuin, en enää pysty kulkemaan Rautatientorin ohi käymättä teltalla. Se on päivän lämmin hetki. Olen alkanut etsiä teltalta tuttuja kasvoja ja teltalla olijoista (turvapaikanhakijoista) jotkut tulevat juttelemaan, esittävät toiveita yhteydenotoista kansanedustajiin, kunnan ihmisiin ym. Eräällä kerralla otin valokuvan teltan yksinäisestä miehestä (selkäpuolelta) ja kuvan kera kirjoitin blogitekstin Uuteen Suomeen verraten heitä ja 1960-luvun Suomen sisäisiä siirtolaisia (meitä) toisiimme. Syvä yhteenkuuluvaisuus. Kumppanuus. Yhteinen tulevaisuus. Meillä ja heillä.

Nykyhallituksen, Sipilän, Risikon, Soinin, Terhon maastakarkotuspolitiikka on ajettava alas. Muuta mahdollisuutta ei ole. Pitäkäämme tästä huoli.

Mari Rantanen käytti kerran blogissaan ilmaisua "savolainen pottunenä" vai oliko perunanenä. Mielestäni se oli halventava ilmaus. Helsinkiläiset (kuten Mari Rantanen) katsovat oikeudekseen käyttää muista (myös muista suomalaisista) millaisia nimityksiä tahansa. Sitä on heidän "suomalaisuutensa".

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Hyvä Juhani, kuten tuossa jo joku muukin kommentoi, emme me voi sinulle juttukavereita maksaa veronmaksajien rahoilla. Laittomasti maassa oleva on laittomasti maassa ja maasta on silloin poistuttava kohti kotia, ei viihdyttää ohikulkijoita rautatientorilla.

Mitä sitten tulee tuohon savolaiseen pottunenään johon viittaat, olen itsekin sellainen poislukien savolaisuus. Kielikuvista ei ehkä kannata loukkaantua siten, että se on ainoa asia jonka blogeistani muistat.

Jaakko Häkkinen

Juhani, tajuatko ollenkaan, mitä laittomien maahanjättäminen aiheuttaa? Se tarkoittaa, ettei kielteisellä päätöksellä ole mitään merkitystä, vaan kaikki saavat jäädä maahan. Siitä seuraa, että miljoonat "mukahädänalaiset" väärinkäyttävät turvapaikkajärjestelmää ja vyöryvät Suomeen ilmaisen elätyksen toivossa.

Haluatko todella ajaa alas hyvinvointiyhteiskunnan? Aikuisten oikeesti?

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Jos on kovin ujo ja heikolla itsetunnolla varustettu ihminen, niin se varmaan lämmittää, jos joku hymyilee tai tulee juttelemaan. Älä silti vaadi, että minun pitäisi osallistua tällaisen sinulle tarpeellisen terapian rahoittamiseen.

Jaakko Häkkinen

Persut saavat kiittää nousevista kannatusluvuistaan mamuleirin ja Helsingin päättäjien munattomuuden aiheuttamaa ärsytystä ihmisissä. :)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Jokainen leiripäivä sataa vaaleissa Persujen laariin.

Se minulle on jäänyt epäselväksi, 1) mitä "yleisen kokouksen" mielenilmaisijoilta on tähän mennessä vielä jäänyt sanomatta, ja 2) miksei paikalla laittomasti olijoita oteta säilöön ja joko lähetetä palautuslennolle tai viedä oman maansa suurlähetystön huostaan konsulipalveluiden piiriin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Nämä irtolaiset tai leiriytyjät elävät jollain muulla kuin pyhällä hengellä ?

Täsähän on tuhannen taalan paikka kunnallispoliitikoille hyödyntää halvalla näkyvyys, ja laittaa oman puolueen logo teltan seinään. Alle reilusti teksti, "me xxxx sponssaamme veronmaksajien rahoilla leiriläisiä ja olemme ylpeitä toiminnastamme ! "
Näin vaalien alla on kohtuullista tietää ne puolueet ja muut tahot, jotka ovat mukana toiminnassa.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Vihreiden taikasanalla "YHTEISÖLLISYYS" mennään....

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Terveellä ihmisellä on itsesuojeluvaistoa ja terveellä kansalla on itsenäisyydensuojeluvaistoa. Tämä vaisto ei tunnu olevan tervettä ainakaan kunnallisella tasolla ja se näkyy kaiken aikaa katukuvassa Helsingissä. Rautatientorin leireily on siitä vain konkreettinen esimerkki. Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan leiri voitaisiin purkaa, ohjata leiriläiset bussiin ja viedä heidät ”parempaan talteen” odottamaan karkotusta. Miksi tätä ei tehdä?

Viimeisen gallupin mukaan monella ihmisellä itsesuojeluvaisto tuntuu olevan heräämässä. On tultu huomaamaan, että Perussuomalaisten joutuminen ”sivuraiteelle” tietäisi ajattelun ”koti, uskonto, Isänmaa” joutumista lapsipuolen asemaan tässä maassa. Käsityksen mukaan meillä ei ole pienenä kansana varaa siihen. Suomalaiset ovat muuttumassa ”muukalaisiksi” omassa maassaan.
Kokoomuksen aikanaan perään kuuluttamat tärkeät itsenäistä kansaa tukevat perusperiaatteet siirtyivät Perussuomalaisiin ja sen todistavat kiistattomasti eduskunnan pöytäkirjat mm. jalkaväkimiina-äänestyksineen. Kokoomus ja ”vihervasemmikot” ovat Helsingissä johtavissa asemissa, mutta eivät tee yhtään mitään tämän leirielämän lopettamiseksi. Se toimii jo nyt ”käyntikorttina” maailmalle somessa.

Äänestämättä jättäminen antaisi omalta osaltaan valtakirjan myös tämän leirielämän jatkumiseen. ”Nukkumisella” tätä ongelmaa ei saada poistumaan.

Euroopan ihmisoikeussopimuksesta kannattaa lukea ennen kaikkea artiklan 5 kohta f ja artiklan 11 kohta 2.

http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1999...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset