MariPSRantanen

Helsingistä koko maailman sosiaali- ja terveysasema?

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli eilen kokouksessaan lausuntoa kaupunginhallitukselle hätämajoituksen järjestämistä koskevista toimenpiteistä sekä valtuustoaloitetta ehdotuksiksi toimenpiteistä paperittomien tilanteen johdosta. Kokouksessa tehtiin lähes hurmostilassa Feministinen puolueen, Vasemmistoliiton, Sdp:n, Rkp:n, Piraattien ja Kokoomuksen voimin palveluiden laajentamista siten kuin ei voida pitää veronmaksajan eikä kokonaisturvallisuuden nimissä järkevänä.

Laki takaa jokaiselle Suomessa sekä hätämajoituksen että kiireellisen terveydenhuollon, siis riippumatta maassaolon statuksesta. Tämä on inhimillistä toimintaa, joka kuuluu edistyksellisen yhteiskunnan toimintaan tarkoittaen karkeasti esimerkiksi sitä, että ketään ei jätetä pakkaseen jäätymään ja auton alle jäänyt hoidetaan välittömästi terveydenhuollon toimin. Akuuttien tilanteiden hoito on kuitenkin tilapäisiä ratkaisuja, joiden ei tule olla mahdollisuus oleskella Suomessa pysyvästi tai pidempiä aikoja.

Eilinen lautakunnan esitys ja sen seuraus on syytä avata, sillä esitysten takana olevat puolueet tietävät tarkoin miten esitykset kannattaa muotoilla, jotta ne olisivat mahdollisimman monen hyväksyttävissä. Tästä ensimmäisenä esimerkkinä rahoitus, jossa osin käytetään järjestöavustuksia. Järjestöavustukset ei ole erillinen rahasumma vaan sisällä soteviraston budjetissa. Toisin sanoen kun johonkin laitetaan rahaa, on se muualta pois. Helsingin soteviraston talousarvioesitys on ensi vuodelta 13,6 miljoonaa euroa miinuksella ja tosiasia on että säästöjä tulee joka tapauksessa ja kaikki laittomasti maassa olevien palveluihin lisätyt varat vain syventävät säästötarpeita muualta. Kuten arvata saattaa, säästökohdetta ei tuotu esiin. Mutta viitaten tähän vuoteen, arvelen omaishoitajia ja vanhuksia tämänkin maksajaksi.

Helsinki on vuodesta 2014 laajentanut jo myös kaikki  laittomasti maassa olevien terveydenhuollon palvelut samalle tasolle kuin helsinkiläisillä alle 18-vuotiaille ja raskaana oleville mukaan lukien erikoissairaanhoito. Paperittomien eli laittomasti maassa olevien palvelut haluttiin nyt siis laajentaa vastaamaan turvapaikanhakijoiden saamia palveluita kaikille. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että kaikki laittomasti maassa olevat mukaan lukien itä-euroopan maiden romaaniväestö kuin kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat ovat oikeutettuja perusterveydenhuollon palveluihin, erikoissairaanhoitoon, lääkityksiin, terveystarkastuksiin, rokotuksiin, suun terveydenhuoltoon, tartuntatautien seulontaan, mielenterveyspalveluihin, sosiaalipalveluihin, kouluterveydenhuoltoon ja jos oikein tiukasti tulkitaan oikeuksia palveluihin, tulee mukaan asuminen, käyttöraha, tulkkipalvelut sekä työ- ja opintotoiminta. Lisäksi lautakunta halusi, että Helsinki tuottaa myös maksutonta oikeudellista neuvontaa tässä yhteydessä. Tämä kaikki siis siten, että helsinkiläinen veronmaksaja maksaa ja tämä summa säästetään muualta. On huomioitava myös ehdotukseen läpi mennyt kirjaus, joka toteaa ettei maksukyvyttömyys saa vaikuttaa palveluiden saantiin ja tämä voitanee tässä yhteydessä tulkita maksuttomuudeksi. Eikä tässä vielä kaikki. Kyseisiä palveluja tulee mainostaa mm. kaupungin nettisivuilla palveluiden saamiseksi monilla kielillä, kuten arabia, somali, bulgaria ja romania. 

Ensimmäisenä herää kysymys siitä, mikä järki tässä kaikessa on kun kuitenkin valtiovalta etsii tällä hetkellä keinoja poistaa maasta laittomasti oleskelevat henkilöt tai ainakin sanovat tekevänsä niin? Voiko olla niin, että Suomeen syntyy turvasatama nimeltä Helsinki, joka ei noudata sen paremmin lakia kuin ministeriön ohjeita ja suosituksia. Stm julkisti alkuvuodesta suositukset kunnille liittyen laittomasti maassa oleskeleville annettaviin palveluihin ja Helsinki toimii täysin vastoin suosituksia niin ilmoitusvelvollisuuden kuin epäterveiden houkutustekijöiden osalta. Hämmästyttäväksi tilanteen tekee, se että jopa tiukan talousajattelun omaava Kokoomus on mukana kannattamassa tämänkaltaista toimintaa. Tällaiset päätökset näyttäytyvät erittäin irvokkaina niin talouden kuin turvallisuudenkin kannalta tilanteessa, jossa meillä on useiden lähteiden mukaan myös ”käveleviä aikapommeja” maassamme.

Toisaalta pidän erikoisena sitä, että samaan aikaan kun suomalainen maksaa palveluistaan asiakasmaksuja, on maksukykyä tai ei, yksi ryhmä voi siitä vapautua. Meillä on varsin korkeat omavastuuosuudet niin terveydenhuollon kuin lääkkeidenkin maksukatoissa ja ne aiheuttavat huolta etenkin pienituloisille eläkeläisille. Onko tästä pääteltävissä se, että suomalaisenkin kannattaisi esiintyä paperittomana, jolloin hän saisi palvelunsa ja lääkkeensä ilmaiseksi. Etnistä profilointiahan ei saa suorittaa, joten mistä sen tosiaan tietää kuka on suomalainen?

Tein itse lukuisia ehdotuksia kokouksessa ilman kannatusta, poislukien ehdotus jossa esitin että järjestöavustukset eivät ole pelkästään laittomasti maassa olevien palveluja varten. Mitkään ehdotukset eivät olleet millään tavalla epäinhimillisiä vaan pyrkivät siihen, että Helsinki noudattaa Stm:n antamaa suositusta ja ettei Helsinki tue eikä edistä laittomasti maassa oleskelua. Valitettavasti Perussuomalaiset ovat ainoat, jotka eivät näe tällaisessa toiminnassa mitään järkeä. Meidät on valittu helsinkiläisten äänillä heidän edunvalvojiksi ja toisaalta me ymmärrämme sen, että rajalliset resurssit on käytettävä ensisijaisesti omien heikossa asemassa olevien palveluihin.

Mikäli edellä kerrottu palveluiden laajentaminen ei ole mielestäsi järkevää, ota yhteyttä valtuutettuusi ja kerro hänelle asiallisesti palautteesi jos olet sattunut Helsingissä äänestämään. Asiaa tullaan käsittelemään vielä sekä kaupunginhallituksessa että valtuustossa, joten palautteellasi voi olla merkitystä.

Me Perussuomalaiset teemme omalta osaltamme parhaamme ettemme asuisi Hölmölässä vaan Helsingissä. 

https://www.hel.fi/static/public/hela/Sosiaali-_ja_terveyslautakunta/Suo...

http://stm.fi/laittomasti-maassa-oleskelevien-sosiaali-ja-terveydenhuolto

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Eero Mattila

Äly hoi älä jätä;-( Helsingin päätöksentekijöitä ei näköjään äly haittaa.
- Vihreät oli varmaankin mukana siunaamassa paperittomien terveydenhuoltopäätöstä?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eurooppa 2020 sopimus.
Siellähän se lukee. Hyväksynyt eduskunnan enemmistö. Vanhasen II-hallitus.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kepu,kok,PS
Työtön 487e/kk+9e/pv matkoihin.Työtä 0 euroa/kk vastaan=

https://yle.fi/uutiset/3-9781024

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Järjetöntä kutsua ilmaisten terveyspalveluiden piiriin. Jos liikaa rahaa laittaisi kuntalaisten terveyspalveluihin.
Yleensäkin järjetöntä vierailla kielillä mainostaa mitään. Suomen viralliset kielet suomi ja ruotsi, joten niiden käyttö riittää, kun kuntalaisia ohjeistetaan.
On kyse myös kotoutuksesta että on kiinnostus paikallista kieltä kohtaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Omaraha
IS 4.2.2010
Työikäiset ovat nettomaksajia !
-Jukka Pekkarisen Finanssipolitiikan suunta 2010 –raportin mukaan 25–65-vuotiaat ovat nettomaksajia
- eli he rahoittavat julkiset palvelut ja etuudet.
-Pääosa näistä on palkansaajia,
-jotka eivät tarvitse niin paljon yhteiskunnan palveluita
- Ilmainen yliopisto, jonka päälle saa opintotuet, on aikamoinen etu, huomauttaa Kiander.
Koulutuspalveluiden lisäksi suurituloiset käyttävät Kianderin mukaan köyhiä enemmän myös terveyspalveluja.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Helsinki lähetti kutsun välimeren toiselle puolelle.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten Sipilän hallitus -15.

Oli upea kuva Suomesta Arabialaisessa lehdessä. 2 vaaleaa Eloveena-tyttöä ja "presitentin" tarjoamasta talosta.
"Presitentin " adjutantithan oli tuolloin Ps ja kok.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Hyvä kirjoitus! Eiköhän toi kaadu kaupunginhallituksessa, viimeistään valtuustossa. Mutta ei todennäköisesti ilman asian esiin nostamista.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

..kaikki laittomasti maassa olevat mukaan lukien itä-euroopan maiden romaaniväestö

Eikös EU-maiden kansalaisilla ole vapaa oikeus oleskella EU:n alueella?

Mikko Virtanen

Onhan tää nyt jo ihan järjettömyyden huippu! Eli suoraan ja kaunistelematta sanottuna, kokoomus, vihreät, demarit, vasemmisto-L ja RKP haluavat paperittomien jäävän Helsingin taakaksi jatkossa vielä varmemmin.

Tämmöinenhän on kuin kutsun varmistus, joka takaa että tulijoita riittää takuulla jatkossakin ja suomalainen veronmaksaja joka koko Helsingin sosiaali- ja terveyspuolen kustantaa, saa itse entisestään vain huonompaa palvelua.

Perussuomalaiset ovat ainoita jotka ajavat tämän maan ja kansan asiaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset