MariPSRantanen

Helsinki leikkaa omaishoidosta

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kokouksessaan 7.11 uusista omaishoidon tuen kriteereistä ja valitettavasti tuki leikkaantuu. Lausuntonsa antaneet järjestöt varoittivat asiasta etukäteen ja näin kykeni päättelemään hivenenkin asiaan perehtynyt ihminen. Kurjinta tilanteessa on se, että omaishoidon rahallisia resursseja on vain lisätty, viimeksi budjetissa vuodelle 2018. Voi siis sanoa, että kyse on asenteista ja poliittisesta tahdosta. Ja kumpikin tuntuu olevan sellaisia, joka ei tue omaishoitoa.

Helsinki tarjoaa maksuttoman varhaiskasvatuksen, maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille, maksuttomat laajat terveyspalvelut laittomasti maassa oleville, mutta Helsinki ei kykene tarjoamaan omaishoitajille maksuttomia vapaapäiviä.

Sen sijaan omaishoitajat saavat vastaesitysten jälkeen vastata asiakaskyselyyn, ei käydä pääsääntöisesti työssä ja tuen leikkureita hieman kohtuullistettiin. Sikäli kun ensi vuoden jälkeen omaishoitajia juurikaan on ja jos on, leikkautuu osalta vapaapäivät sekä korvauksen taso huomattavasti. 

Tässä illassa kulminoitui hyvin se, että omaishoitajille on runsaasti ystäviä ennen vaaleja ja vaalien jälkeen he kaikkoavat "tärkeämpien" teemojen pariin.

Olen pahoillani. Hakekaa kotiin tuotava palveluasuminen tai pysyvä hoito kodin ulkopuolelta, sitä kai tässä nyt Helsinki haluaa.

https://www.hel.fi/static/public/hela/Sosiaali-_ja_terveyslautakunta/Suo...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Toin asiaasi esille toistamiseen omassa blogissa, johon ilman lupaasi kopioin näkyville havaintosi. On tämä verovarojen käyttö aivan uskomatonta huomioiden elokuun blogijuttusikin.

Kansalaiset eivät yhtään seuraa miten asioita meillä hoidetaan. Omaishoidon tärkeydestä on puhuttu vuosikymmen ja sitten tehdään jo muutenkin mitättömille tukirahoille leikkaus. Samaan aikaan rahaa riittää maahantunkeutujille, joilla ei edes oikeutta olla täällä.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Päätöstiedotteen mukaan omaishoidon tuki on nousemassa 10 miljoonalla eurolla vuosina 2016-2018. Mistä tarkalleen ottaen ollaan tekemässä leikkauksia?

Suora sitaatti:
”Omaishoidon tukemiseen on varattu vuonna 2017 noin 33 miljoonaa euroa, mikä on 8,5 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2016. Nyt esitetyt muutokset omaishoidon tuen myöntämisperusteisiin helpottavat omaishoidon tuen piiriin pääsyä. Muutokset lisäisivät omaishoidon palkkioihin kuuluvia kustannuksia nykyisillä asiakasmäärillä vuonna 2018 noin 500 000 euroa. Asiakasmäärän kasvun sekä siirtymisen ylempiin hoitopalkkioluokkiin, varsinkin alle 18-vuotiaiden ja 18-64 -vuotiaiden omaishoidon tuessa, arvioidaan aiheuttavan miljoonan euron kustannusnousun vuonna 2018. Vuonna 2018 omaishoidon tuen kustannusten arvioidaan edellä mainituista syistä nousevan yhteensä 1,5 miljoonaan euroa. Vuosien 2016−2018 aikana omaishoidon tuen kustannusten nousu olisi täten noin 10 miljoonaa euroa.”

Toinen mainittu asia on hoitopalkkioiden nostaminen sekä työssäkäynnin helpottaminen.

Suora sitaatti:
”Uudelleen valmistelluissa omaishoidon tuen myöntämisperusteissa hoitopalkkiot on nostettu Espoon tasolle. Palvelujen käytöstä tehtävät hoitopalkkion pienennykset noudattavat myös Espoon mallia. Hoidettava voi olla poissa kotoa 8−9 tuntia, ilman että se vaikuttaa hoitopalkkion määrään. Arvioitaessa omaishoitajan antamaa hoitoa ja huolenpitoa, otetaan huomioon ohjaus ja valvonta sekä hoidon psyykkinen kuormittavuus. Myöntämisperusteet mahdollistavat omaishoitajan työssäkäynnin hoitopalkkioltaan matalimmassa sekä keskimmäisessä hoitoisuusryhmässä. ”

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Nyt on asiaa pintapuoleisesti selvitelty. Muutamia pointti:
- Linjausta selkeytettiin erityisesti työnteon ja omaishoidon suhteesta yhtenäisemmäksi ja selkeämmäksi
- Alemmissa maksuluokissa työnteko on paremmin mahdollista, mutta ylemmissä se on rajatumpaa.
- Tässä yhteydessä arvioidaan uudestaan suhteita vastaamaan todellista nykytilannetta, jos esimerkiksi kuntoutettava kasvanut tai kuntoutunut.
- Pääsoin edut paranevat, mutta vaikkapa edellä mainitussa tapauksissa voi mennä myös toiseen suuntaan.
- Lautakunta lisäsi määrärahaa ehdotetusta 8 miljoonan euron lisäyksestä 10 miljoonaan euroon. Parannus on merkittävä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset