MariPSRantanen

Helsinki romuttaa turvapaikkaprosessia

Helsingin kaupunginhallitus päätti äänestystuloksen jälkeen 20.11 lisätä laittomasti maassa oleskeleville oikeuden maksuttomiin

lääkkeisiin

majoitukseen

ruokaan

sairauksien hoitoon ja seurantaan

rokotuksiin

hammashoitoon

raskaana oleville ja pienten lasten perheille pidempikestoisen majoitukseen

apuun löytämään väyliä pois paperittomuudesta

oikeudelliseen neuvontaan

mielenterveyspalveluihin

toimeentulotuen lisäämiseen

Lisäksi kaikessa viisaudessaan kaupunginhallitus esittää, että edellä mainittuja palveluja tulee mainostaa kaupungin internet-sivuilla monilla kielillä mm. arabiaksi, somaliksi, bulgariaksi ja romaniaksi. Kaupungin henkilökunnan tulee myös tarjota palveluja aktiivisesti.

Tilanne on täysin absurdi. Samaan aikaan kun valtio pohtii (tai ainakin sanoo pohtivansa) miten laittomasti maassa oleskelua vähennetään tehokkaasti, kutsuu Helsinki kaikki kylään. Ilmaiseksi. Koko kalliissa turvapaikkaprosessissa ei ole enää mitään järkeä. Sen lisäksi että tällainen syö uskon lain noudattamiseen, on se täysin helsinkiläisen veronmaksajan harteilla. Ja kuten kaikki tietävät raha ei tule seinästä vaan se leikataan muilta avun tarvitsijoilta. Ilmankos oli omaishoitajilta leikattava. Kiireesti.

Mistä suomalainen saa ilmaiset palvelut ja lääkkeet? Ei mistään. Voiko tämä edes olla lain mukaista, että toiset maksaa, toiset eivät. Siis ne maksaa, joilla on laillinen oikeus olla ja ne eivät, joilla ei ole. Onko hullumpaa kuultu? Melkein tekisi mieleni kehottaa pienituloista suomalaista menemään ilmaisten palvelujen piiriin sanomalla huonolla suomella olevansa paperiton. Paperiton, jollaisella termillä pyritään koko asiaa legitimoimaan, kun kyse on tosiasiallisesti laittomasti maassa olemisesta.

Helsinki kehottaa työntekijöitään toimimaan niin, että löydetään ihmisille väyliä pois paperittomuudesta eli laittomasti maassa oleskelusta. Se on helppoa, henkilö poistuu maasta ja henkilön tulee poistua maasta.

Päätös on päätön ja täysin oikeudentajun vastainen. Puhumattakaan turvallisuudesta ja taloudellisuudesta. Lakia tai turvapaikkaprosessia ei tarvita? Mopo on lähtenyt täydellisesti käsistä.

Not my Helsinki.

https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/kaupun...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

35Suosittele

35 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Lista tuntuu olevan melko pitkä. Kuinka paljon pieniä lapsia perheineen on Helsingissä? Hyväksyn heidän auttamisensa täysin. Mutta olen ymmärtänyt että Suomeen on tullut lähinnä miehiä, eivätkä välttämättä edes köyhiä vaan ainakin osa hyvin toimeen tulevia. Miksi kaikki ilmaisesksi? Onko Helsinki tutkinut turvallisuusriskit? Yhteys terrorismiin, poliittiseen islamismiin? Tällaisia asioita tulee mieleen? Ehkei palveluja kuitenkaan kannata mainostaa eri kielillä koska ne saavuttavat suuren joukon ihmisiä ulkomailla, myös ne ihmiset joilla on pahat mielessä. Vaikka haluaa auttaa, ei tarvitse olla naiivi.

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Herätkää nyt herranjumala helsinkiläiset....oletteko te koomassa siellä ????

Harri Salonen

Demokraattisesti valittu hallintoelimemme on nyt päättänyt näin. Mitään ei ole tehtävissä.

Jos pystyisi, antaisin epäluottamuslauseen Helsingin johdolle ja ottaisin heti uudet vaalit. Mutta ei pysty. Nyt noita on katseltava neljä vuotta.

Käyttäjän AnttiKukkonen kuva
Antti Kukkonen

Höpö höpö, Harri. Tässä vaiheessa kyse on vasta kaupunginhallituksen ehdotuksesta. Päätöksen asiassa tekee kaunpunginvaltuusto kuun lopussa. Ottaisit selvää asioista!

Juuso Leväaho

Ei muuta kuin lakialoite vetämään, jonka mukaan suomalaisella veronmaksajalle annetaan oikeus päättää mihin maksettuja veroja saa käyttää ja mihin ei... Saattaa nopeasti loppua rahat tuostakin touhusta.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Se on todella koomista, kuinka kritiikittömästi ihmiset nielaisevat politikkojen puheet. Blogistin kertomaa päätöstä ei Helsingin kaupunginhallitus siis ole tehnyt, vaan siirtää aloitteen hallintosäännön vaatimalla tavalla kaupunginvaltuuston käsittelyyn.
Olisikohan syytä lukea tuo kaupunginhallituksen pöytäkirja ja pyrkiä jopa ymmärtämään, että se on palkästään esitys kaupunginvaltuustolle, ennen RL:n selailua. ;)
https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunginhal...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kiitos Ilkka Nielsenille tarpeellisesta oikaisusta!

Olinkin varsin järkyttynyt lukiessani kaupunginhallituksen esityksen takana olevien nimilistan, ja sen nähtyäni varsinkin siitä ajatuksesta, millaiset huithapelit olisivat vallan kahvassa päättämään näinkin kauaskantoisista asioista. Siksipä kysyinkin yllä kaupunginhallituksen toimivallan perään.

Helsingin kaupungin hallintosääntö on kylläkin varsin pitkäpiimäistä luettavaa sellaiselle, joka ei itse osallistu puoluepolitiikkaan. Mutta ehkäpä sekin pitää joskus kahlata läpi. Olen kiitollinen, jos joku osoittaa siitä rajanvedon kaupunginhallituksen vs. kaupunginvaltuuston päätösvallalle.

https://www.hel.fi/static/liitteet/kanslia/saannot...

Mutta varsinainen asiasisältö ei muutu siitä, että näitä päättömyyksiä ollaan vasta esittämässä kaupunginvaltuustolle. Tästä eteenpäin kaupunkilaisilla on kaikki syyt seurata asian etenemistä jatkossa, ja sen myötä yksittäisten valtuutettujen äänestyskäyttäytymistä kaupunginvaltuustossa, kun sen aika tulee. Nimet on syytä panna mieleen ja varustaa myrkyn merkillä ne, keitä ei ole syytä äänestää seuraavissa kuntavaaleissa.

Timo Westerfuld

Lähtisin kyllä "koeponnistamaan" tämän päätöksen oikeudessa tuon yllämainitun
5 luvun mukaisesti. Kenellä kaupunginhallitusesta olisi ns. "munaa" tehdä tämä?

Näin helsinkiläsenä veronmaksajana en kyllä voi tätä ymmärtää.

Tietenkin henkeä ja terveytä uhkaavissa tilanteissa autetaan muuta muuten mm.
ilmoittaminen netissä on täysin absurbi.
Tuo päätöshän kirkuu esim. Afrikkalaisille "Tule Helsinkiin hakemaan uudet hampaat" tyyliin.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Eli mielestäsi pitäisi siis evätä apu mm. raskaana olevilta naisilta ja pieniltä lapsilta, tai jos ihmisellä on jokin sairaus, niin hänet pitäisi jättää kuolemaan kadulle?

Ja leikataanko turvapaikanhakijoiden apu muilta avuntarvitsijoilta, voitko kertoa hieman enemmän, että keltä muulta avuntarvitsijalta Helsinki on leikannut, että saadaan turvapaikanhakijoille enemmän rahaa?

Harri Salonen

Kyllä pitäisi evätä kaikki apu, paitsi ensiapu, johon esim. synnytys kuuluu. Ketään ei pitäisi jättää kuolemaan kadulle, mutta tilanne on nyt se, että Irakista "sotaa pakoon" tullut isoäiti tulee tänne vain ilmaiseen kaihileikkaukseen. Myös tuhansia maksava hammashoito on hyvä tehdä ja meidän rahoilla kalliit tekohampaat.

Olen helsinkiläinen. Tuo tulee näkymään niin, että nyt jonotan hammaslääkärille puolen vuoden sijasta vuoden. Julkisen terveydenhuollon parissa olevat eläkeläiset voivat tippua kokonaan hoidon ulkopuolelle, kun heitä pallotetaan jonossa pari vuotta ja sitten he tippuvat pois, kun unohtavat uusia paikkansa jonossa.

Terveyskeskukset vastaavat tähän niin, että ihmisten läpimenoaikoja parannetaan ja laatu laskee. Sieltä saanee nykyään enää Buranaa ja 2 päivää saikkua, tai uusinnan vanhoille resepteille, eikä lääkärillä ole aikaa perehtyä juuri sinun sairauteesi. Todennäköisesti joudut sairaanhoitajalle, joka katsoo, ettet valehtele - ja pistää sitten hoidoksi pari päivää lepoa ja em. Buranat.

--

Efektiivisesti tämä antaa vaan paperittomille oikeuden mennä itsekseen jonon kärkeen ja jättää maksamatta. Jonon häntäpäässä olevat mummot jäävät sitten ilman hoitoa ja me, jotka kustannamme koko lystin, saamme nauttia pitkistä jonoista ja laskevasta palvelutasosta.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Kyllä, uskon myös vahvasti siihen, että ihminen lähtee hengenvaaralliselle matkalle Eurooppaan vain, että päästäkseen ilmaiseen hammashoitoon.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #37

Eihän se toki siihen jää, hammashoito on vain eräs yksityiskohta. Kyseessä on jättipotti, joka Suomessa tarkoittaa loppuiän kestävää asumisperäistä sosiaaliturvaa, tarvitsematta panna tikkua ristiin oman toimeentulonsa eteen, ja enimmillään bonuksena saa maahan koko sukunsa nauttimaan näistä samoista oikeuksista ilman velvollisuuksia.

Vaativa yliopistosairaalatasoinen erikoissairaanhoito maksaa helposti veronmaksajille premium-henkilöauton hinnan.

Pekka Pylkkönen

Tietenkään ei pidä evätä apua. Mutta jos kyse on laittomasti maassa olevasta, Suomi kantaa vastuunsa toimittamalla henkilön kotimaahansa saamaan hoitoa oman maansa standardien mukaisesti.

Toni Rintala

Se "toimittaminenkin" maksaa 2000-3000 eur per palautettava. Taitaa hoitaminen tulla usein halvemmaksi. Kun tuota hoitopalvelua mainostetaan, niin kotiin toimitettaviakin riittää.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #16

Palautuskustannus 2000–3000 € on peanuts verrattuna palauttamatta jättämisen kustannuksiin, jos viranomaisten passiivisuudesta seuraa loppuiän kestävä laiton oleskelu (tai jonkin kikkailun tuloksena oleskeluluvan myöntäminen, jolle tähän saakka ei ole todettu perusteita) henkilölle, joka ei tule elinaikanaan maksamaan (tulonsiirroilla tekemistään ostoksista maksettavaa ALV:ia lukuun ottamatta) mitään veroja Helsingin kaupungille eikä Suomen valtiolle.

"Kun tuota hoitopalvelua mainostetaan, niin kotiin toimitettaviakin riittää." – Voitko selventää? Edunsaajalle maksuton hoitopalvelu on mielestäni vetovoimatekijä, eikä suinkaan motivoi palaamaan kotimaahan.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #29

"Edunsaajalle maksuton hoitopalvelu on mielestäni vetovoimatekijä, eikä suinkaan motivoi palaamaan kotimaahan."

Tätä juuri tarkoitin. Aivan älytön ehdotus Helsingin kaupunilta. Oliko jo päätös vai vasta ehdotus?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #32

Luojan kiitos, älyttömyys on vasta ehdotuksen tasolla, ja päätöksen tekee kaupunginvaltuusto.

Useimmissa maailman maissa jo nykyinenkin laittomasti maassa oleskelevien palveleminen veronmaksajien kustannuksilla katsottaisiin aivan kohtuuttomaksi:

"Paperittomien [lue: laittomasti maassa oleskelevien] henkilöiden palveluiden nykytila

Sosiaali- ja terveystoimiala tarjoaa paperittomille henkilöille palveluita, joita ovat hätämajoitus, neuvonta, toimeentulotuki sekä akuutti terveydenhuollon päivystys. Vuodesta 2014 lähtien kaupunki on kiireellisen
hoidon lisäksi tarjonnut kaikille raskaana oleville ja alle 18-vuotiaille lapsille laajat terveydenhuollon palvelut, mukaan lukien neuvola- ja sairaanhoitopalvelut sekä synnytyksen jälkitarkastus. Tarjottavaan hoitoon kuuluvat lisäksi kiireellinen suun terveydenhoito, mielenterveydenhoito, päihdehoito ja psykososiaalinen tuki. Viimeksi mainittu koskee myös aloitteessa mainittuja itsemurhaa yrittäneitä henkilöitä.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala järjestää paperittomille lapsille ja nuorille esi- ja perusopetuksen sekä toisen asteen koulutuksen opiskelijahuollon palvelut. Psykologit ja kuraattorit palvelevat paperittomia lapsia ja nuoria samojen periaatteiden mukaisesti kuin muitakin esiopetuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa olevia oppilaita ja opiskelijoita. Kaikilla Helsingin alueella asuvilla lapsilla on oikeus käydä peruskoulua maahanmuuttostatuksestaan riippumatta."

Onko kukaan tehnyt vakavasti otettavaa selvitystä laittomasti Helsingissä olevien aiheuttamista tähänastisista kustannuksista? Onko esim. öljyrikkaalle Irakille harkittu lähettää laskua kansalaistensa Suomelle aiheuttamista kustannuksista, tai vaatia arvoltaan vastaavaa öljyn toimitusta Suomelle veloituksetta?

Etenkin kaupunginhallituksen esittämässä laajennetussa muodossa (= asiallisesti ottaen asumisperäinen sosiaaliturva samassa laajuudessa kuin oleskeluluvan saaneille tai Suomen kansalaisille) esim. terveyspalveluista ei mitään ole rajattu pois, siis kaikki länsimaisen lääketieteen tutkimukset ja hoitomuodot yliopistosairaalatasoa myöten olisivat tarjolla ihmisille, jotka eivät ole koskaan panneet tikkuakaan ristiin suomalaisen yhteiskunnan hyväksi ja kieltäytyvät poistumasta maasta saatuaan oleskelulupahakemukseensa valituskierrosten jälkeen lainvoimaisen kielteisen päätöksen.

Kätevää: kolmannesta maailmasta saa kuka tahansa tulla Suomeen sanomalla taikasanan "asylum", eikä pois tarvitse lähteä ellei itse halua; täysihoito on luvassa ilman takarajaa, ja jos siihen on lääketieteellinen peruste, täällä saa tarvitessaan vaikka sydämen tai maksan siirron kantaväestön veronmaksajien piikkiin ilman kustannusten ylärajaa.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

"Helsingin kaupunginhallitus päätti äänestystuloksen jälkeen 20.11 lisätä laittomasti maassa oleskeleville oikeuden maksuttomiin....". Ei kaupunginhallitus ole mitään päättänyt lisätä, eikä se voi. Hallitus on aivan oikein, esittänyt valtuuston päätettäväksi kyseisen aloitteen (Veronika Honkasalon), koska se on hallintosäännön mukaan esitettävä, mikäli aloitteen on allekirjoittanut vähintään 15 valtuutettua. Lisäksi on asetettu selvitystyöryhmä selvittämään tarpeet. Se on aloittanut työskentelyn vasta 09/17.
Nyt arvoisa valtuutettu, varakansanedustaja, ei joko tunne hallintomenettelyä tai ei halua sitä huomioida.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kuuluuko selvitystyöryhmän toimeksiantoon myös kustannusvaikutusten arviointi?

Paljonko virallisen tiedon mukaan Helsingissä on tällä hetkellä laittomasti oleskelevia?

On koomista, kuinka tässä asiassa sanoilla pyritään tekemään mielikuvapolitiikkaa:

"- Vastaehdotus 1
Raatikainen Mika
Termi "paperiton" vaihdetaan "laittomasti maassa oleskelevaksi". Lisätään lause "Laittomasti maassa oleskeleville jo tarjottujen ja mahdollisesti jatkossa tarjottavien erilaisten palvelujen kokonaiskustannukset selvitetään mahdollisimman kattavasti."

Raatikaisen vastaehdotusta ei kannatettu."

Kaupunginhallisuksen päätöksen mukaan siis ongelmat eivät koske ollenkaan sitä, että Helsingissä oleskellaan lain vastaisesti, vaan sitä, että kaupungissa oleskelee henkilöitä, joilla ei ole joko lainkaan tai riittävästi puukuituperäisiä paperiteollisuuden tuotteita: kirjoitus- ja käärepaperia, pehmopaperia eri käyttötarkoituksiin jne.

Ongelman ollessa täsmennetysti juuri paperittomuus eikä mikään muu, sen ratkaisuakin on ilmeisesti lähdettävä hakemaan kokonaan eri suunnalta: erilaisten paperituotteiden tuotantoketjusta ja jakelusta tarvitseville. Onkohan uusiopaperin käyttömahdollisuudet selvitetty hätäapuna polttavimpiin ongelmiin?

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Norjassa ja Tanskassa joutuis tämmöiset politikot selittään päätöstänsä lehdistön kautta kansalle.

Suomessa lehdistö ajaa ideologisesti maata samaan soppaan mikä meillä Ruotsissa on jo!
Ei piitata että Ruotsi on hyvä ja varoittava esimerkki miten ei pidä toimia!!!

Harri Salonen

Nyt jos olisin asunnoton Helsingissä ja ei olisi rahaa ruokaan, nimeni olisi tästälähin Abdullah Muhammed. Valkoinen ihonvärini ei saisi olla syrjimisen peruste, eikä se, että puhun täydellistä suomea. Paperit ovat kadonneet sodassa.

Antakaa asunto, lääkkeet, toimeentulo- ja ruokatukea. Ei enää kaverien nurkissa nukkumista tai ruokajonoja, kaikki tulee pöytään!

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Helsingin pitäisi laittaa helsinkiläiset etusijalle. Jos laittomasti maassa ei kuulu palvelut vaan säilöön ja palautus kotimaahan.

Jos ei lupaa olla maassa, niin tietenkään ei pidä antaa palveluita.
Helsinkiläiset jonottaa palveluihin jotka riittämättömät ja sitten laitetaan ohituskaista. Pitääkö alkaa paperittomaksi että saa palveluita?

Yleensäkään ei pidä mainostaa muilla kielillä internet sivuilla ja Helsingin kaupunkilaisille tarkoitetuille sivuille ei edes pitäisi päästä ulkomailta loggautumaan sisään. Tämä olisi myös hyödyksi palvelunestohyökkäysten vuoksi. Helsingin kaupunkin turisti sivuille tietenkin sitten voisi päästä ja laittaa ne eri serverille.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>....Tilanne on täysin absurdi. ...

ooo

Tuskin, niin kauan kun kaupungissa harrastetaan kerskakulutusta.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Siis en ylläty yhtään. Onhan siellä vihervassarit päättämässä asioista. Ton tuloksen ku näin et millanen on puoluejako, niin tämä oli ennakoitavissa. Ihan järettömii päätöksiä. Taas unohdetaan oma kansa!!! Mutta on tässä yks ns.hyväkin puoli, nyt nää vihreät viimeistään tippuu hallituspuolue kisasta pois. Tätä nyt levitetään ympäri nettiä ja kertoa et mitä tuleman pitää jos vihreitä vielä porukka äänestää. Onhan se ihan varma et kansa ei ole niin tyhmiä et tahalleen omaa leipää antaisi laittomasti maassa oleville..
Miksi jotkut puolueet haluaa vängällä täyttää Suomen ongelmilla?? Jos jossakin apua tarvitaan niin se apu viedään sinne ongelma paikkaan, ei todellakaan tuoda niitä ongelmia tietoisesti tänne!! Nyt herätys!

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Oudoksuttaa kaiken muun lisäksi päätöksessä oleva määräys Bulgarian ja Romanian kielien lisäämisestä tiedotteisiin.

Molemmat maat ovat EU:n jäsenvaltioita ja kyseisten maiden kansalaisilla ei ole syytä sen enempää kuin oikeuttakaan oleskella Suomessa paperittomina eikä muutoinkaan kolmea kuukautta pidempään ilman maassa oleskelun rekisteröimistä.

Päätös kuulostaa ikään kuin kutsulta kaiken maailman romaneille tulla hoidattamaan vaivansa Helsinkiin.

Seurauksena saattaa olla myös hippaleikki, jossa laittomat maassa olijat yrittävät hakeutua Helsingin palvelujen piiriin ja samaan aikaan piilotella ulkomaalaispoliisia.

V***u mikä farssi.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Ilmeisesti lääkevirasto jäi saamatta, kun lobbauksessa unohtui Romanian ja Bulgarian kieli.
Nyt Helsinki haluaa varmistaa, että saa edes kaikki EU:n paperittomat ja asunnottomat.

anita frisk

Nämä ehdotetut kielet (somalia, arabia, bulgaria ja romania) antavat hyvin selkeän signaalin siitä, minkä maiden kansalaisten haittamaahantuloa halutaan Helsinkiin lisätä. Noiden kahden EU-maan osalta ei kyse tietenkään ole muista kuin romaneista, joita Suomessa on varsinkin kesäaikaan jo tuhansia. Kukaan viranomainen ei pysty eikä ilmeisesti haluakaan kontrolloida tuota kolmen kuukauden vapaata oleskeluoikeussääntöä, mutta jos 3 kk ylittyy eivätkä ole rekisteröityneet niin laittomasti maassahan hekin ovat. Turvallisuusuhkana heitä en pidä, mutta jos pari vuotta sitten esim. Helsingin taskuvarkaustilastot olivat melkein kolminkertaiset New Yorkiin verrattuna, pistäähän se vähän miettimään. Ja koska varsinkin romanien terveydenhuolto noissa ko. maissa taitaa olla surkea, niin kyllä vieläpä ihan omalla kielellä saatu info ON aikamoinen vetovoimatekijä.

Kaikissa ehdotuksissa pitäisi olla mukana se vihreille ja vasemmistolle niin vastenmielinen kustannusvaikutus. Koska vihreät mainostavat olevansa korkeimmin koulutettuja, sieltä varmaankin löytyisi tarpeellinen määrä ekonomisteja ne laskemaan, ja samoin lääkäreitä, psykiatreja jne. jotka pro bono hoitaisivat nämä laittomat vapaa-ajallaan. Apulaiskaupunginjohtaja Razmyar voisi toimia esim. palkattomana tulkkina ja näin omalta osaltaan vähentää veronmaksajien taakkaa. Kun on tarpeeksi vahva ideologia, kyllä sen edestä täytyy vähän itsekin mukavuudestaan tinkiä!

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Elikkä paperittomien ilmaispalvelut menivät kaupunginhallituksessa läpi äänin 8-7.
Tässä näkee selvästi, et ketkä haluu tätä monikulttuurisuutta tänne vängällä, makso mitä makso...

Ilmaispalveluja vastaan äänestivät kaupunginhallituksessa Terhi Koulumies (kok.), Pia Pakarinen (kok.), Jaana Pelkonen (kok.), Mika Raatikainen (ps.), Wille Rydman (kok.), Tomi Sevander (sdp.) ja Jan Vapaavuori (kok.).

Ilmaispalveluiden puolesta äänestivät Paavo Arhinmäki (vas.), Veronika Honkasalo (vas.), Maria Ohisalo (vihr.), Marcus Rantala (rkp.), Nasima Razmyar (sdp.), Anni Sinnemäki (vihr.), Reetta Vanhanen (vihr.) ja Sanna Vesikansa (vihr.).

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

"Onhan se ihan varma et kansa ei ole niin tyhmiä et tahalleen omaa leipää antaisi laittomasti maassa oleville.."
Harvinaisen kolea on näiden persujen sielunmaisema.

Juhani Piri

#22

Olipas suloinen tunteisiin vetoava teksti. Eiköhän siis olisi sama laittaa al-jazeraan, romanian ja bulgarian medioihin teksti, että "Suomessa saat kaikki "välttämättömät" palvelut vaikka olisit laittomasti maassa, terve tuloa vaan mailma meille kylään!" Tämähän ei ole yhtään vetovoima- eikä houkutustekijä, eihän.

Tuollaisten aloitteiden tekijät pitäisi samon tein heittää pihalle päättävistä elimistä. Tuollaisella ei ole rationalisen ajattelumailman kanssa yhtään mitään tekemistä eikä jälkiseurauksia ajatella pätkääkään.

Vaikka asia ei ole vielä läpi mennytkään, niin kauhistelen kyllä sitä ihmisten naiviutta, sinisilmäisyyttä ja suoranaista tyhmyyttä näissä hyysäysasioissa. Ihan kun joku todella tärkeä palikka puuttuisi aivokopasta.

Perustuslakia pitäisi muuttaa että siellä tosiaan lukisi selvin sanoin "Suomen kansalainen"

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama
Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #27

Kupla, kuplan tarkoitus on kuvailla olemattomia asioita. Näin voisi sanoa tästä kirjoituksesta. Kaupunginhallituksen vastaus Honkasalolle on se, että asia on jo ok. Mitään uutta ei olla nyt antamassa kenellekään. Rantanen lista paperittomien tarpeista on selkeä. Nyt Helsingin valtuusto voisi lisätä Rantasen lista päätöstekstiin!

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #27

Päätösehdotus on tässä tapauksessa päättömyyden ehdotus.

Mutta onneksi veronmaksajilla on vielä viimeisenä toivonaan kaupunginvaltuutetut. Demokratiassa viulujen maksajille ei mikään ole niin kohtalokas virhe kuin väärin äänestäminen.

Hannu Soikkeli Vastaus kommenttiin #44

Tuota, mitenkäs mahtavat jakautua valtuustossa puoluekannat? Luulisinpa, että esityksen puoltajia on enemmän kuin vastustajia. Onneksi pääsen halutessani muuttamaan... Kauas pois.

Hannu Soikkeli Vastaus kommenttiin #44

Tuota, mitenkäs mahtavat jakautua valtuustossa puoluekannat? Luulisinpa, että esityksen puoltajia on enemmän kuin vastustajia. Onneksi pääsen halutessani muuttamaan... Kauas pois.

Käyttäjän TeuvoKuu-Karkku kuva
Teuvo Kuu-Karkku

Jos ja kun aloite menee läpi, niin kaikki EU:n alueella oleilevat paperittomat rynnistävät Helsinkiin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

... eikä se kännyköiden aikakaudella edes tule rajoittumaan EU:n alueeseen, vaan Helsinki tulee ottaneeksi elatus- ja hoitovastuun koko maapallon väestön siitä osasta, joka kykenee matkustamaan tänne ja lausumaan taikasanan "asylum".

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ja tämä episodi, että joku pyrkii edistämään, että Suomessa eletään perustuslain mukaan, harmittaa Monosta näin syvästi?

Jäämme odottamaan miljoonien maahanmuuttajien aaltoa? Vai olisiko aika Monosenkin ymmärtää, että hallituksen tehtävänä on käsitellä valtuuston päätettäväksi menevät aloitteet. Päätös on kaupunginvaltuuston. Paniikkiin, Mononen, ei ole syytä. Semmoinen tuppaa näköjään tarttumaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #39

Ks. viesti # 34. Jo nykyinenkin laittomasti maassa oleskelevien henkilöiden palvelutaso täyttää kirkkaasti perustuslain vaatimukset, ottaen nimen omaan huomioon, että kyseiset henkilöt ovat täällä luvatta ja laki vaatii heitä poistumaan maasta valituskierroksen jälkeen lainvoimaiseksi tulleella oikeuden päätöksellä, mihin lain rikkojat suhtautuvat välinpitämättömästi.

Tietääkseni yksikään muu maailman valtio ei pyri takaamaan kaikille kyseiseen maahan tulijoille koko ihmiskunnan keskuudesta samoja oikeuksia kuin syntyperäisille kansalaisille tai veronmaksajille. Maailmanennätyksen tavoittelu typeryydessä harmittaa tottakai, koska sen takia moni tärkeämpi yhteiskunnan tavoite jää toteutumatta varojen puutteessa.

Kerropa, Niemeläinen, miten sitten suu pannaan, jos nykyviestinnän viidakkorummussa sana leviää ja turvapaikkaturismi Suomeen todella moninkertaistuu pysyvästi? Vuoden 2015 tarpeettomasti maahan otettu 32 000 tulokkaan joukko oli vasta alkusoittoa, ja senkin lopulliset yhteiskustannukset salataan visusti veronmaksajilta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #43

Mononen, ei ole minkäänlaista merkkiä siitä, että turvapaikkahakemusten määrä olisi kasvussa. Hengitä rauhallisesti.

Yhteiskunnallinen nousukausi alkoi juuri siinä vaiheessa, kun valtio joutui satsaamaan miljardin turvapaikanhakijoiden kustannuksiin. Sattumalta?

Kun laitamme rahaa vaikkapa turvapaikanhakijoiden asumiseen, elämiseen ja tukemiseen, rahat pyörähtävät yhteiskunnan kehittymiseen. Yksikään euro ei mene sukanvarteen, vaan kaikki kiertävät taloutta elvyttäen takaisin. Laitoimme miljardin turvapaikanhakijoille ja pienen hetken päästä keräsimme parin miljardin euron edestä lisää verotuloa. Julkinen talous on jännä paikka, Mononen!

Mutta toki tiedän, ettet hyväksy edes nousukautta, jos se tulee väärien päättäjien tekemänä ja väärin voitein.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #45

Niemeläinen, eihän puheena olevasta älyttömyydestä vielä ole päätöstä, joten kuinka se vielä tässä vaiheessa voisikaan vaikuttaa. Myöskään Välimeren kumiveneilysesonki ei ole vilkkaimmillaan talvikautena.

Mitä tekemistä lisääntyneellä passiiviväestöllä on talouden suhdanteiden kanssa? En ole valtiovallalta vielä kuullut yhtäkään virallista tietoa vuoden 2015 kansainvaelluksen lisäkustannuksista julkiselle taloudelle, mahtaakohan niihin edes yksi miljardi riittää – mutta lisävelalla se on ollut pakko rahoittaa, ja pakko se on takaisinkin maksaa.

Kyllä, julkinen talous on jännä paikka, mutta verohelvettiä ei sentään pitäisi tehdä ehdoin tahdoin pelkän jännityksen tavoittelemiseksi, koska tuottavin väestönosa alkaa silloin äänestää jaloillaan. Kirjoitat väitteen, että julkistaloudessa hassattu raha muka tuottaa tuplasti saman veroina. Jos se pitäisi paikkansa, kommunistinen talousjärjestelmä olisi ikiliikkuja ja varsinainen runsaudensarvi. Kyllähän siihen Neuvostoliitossa pyrittiin, vaan mitenkäs kävikään talouden?

Olisiko kenties Suomessa ollut 2015 entuudestaan omasta takaa sosiaalisten tulonsiirtojen tarpeessa olevia, vai miksi piti maahan kutsua erikseen 32 000 ulkomaalaista rahaa kierrättämään, vaikka Dublinin sopimuksen nojalla heidät olisi voitu sovitusti passittaa siihen EU-maahan, johon he ensiksi tulivat?

Nousu- ja laskukaudet tulevat ja menevät markkinatalouden lainalaisuuksien pohjalta eivätkä järjestämällä julkistaloudelle tarpeettomia kivirekiä ylimääräisiksi taakoiksi.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Voitko nyt kertoa, että miten Helsinki on siirtänyt muiden apuatarvitsevien ihmisten avun turvapaikanhakijoille?

Vai onko tämäkin nyt vaan enemmän sitä, miten asiat koetaan?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kyllä ensihoitajan luulisi ymmärtävän välttämättömän avun merkityksen? Kun ihmisen henki on vaarassa, ihmistä on autettava. Auttamisen jälkeen voidaan kysellä papereita.

Juhani Piri

Niinhän me teemmekin jos on hengenhätä jo tälläkin hetkellä. Nythän koetetaan hoitaa asunnot, toimeentulotuoet, hammashoito, päihdehoito yms yms yms ja houkutellaan ihmiset tänne koska ei ole väliä onko luvattomasti maassa vai ei, kaikki palvelut tarjoillaan.

Paperittomilla tässä on tarkoitettu nimenomaan niitä jotka ovat saaneet kaikissa oikeusasteissa kielteisen turvapaikkapäätöksen eivätkä siitä huolimatta suostu poistumaan maasta.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset