MariPSRantanen

Järki käteen Helsinki

On syytä täsmentää mistä on kysymys kun Helsingin kaupunginhallitus 20.11 kokouksessaan käsitteli aloitetta paperittomien palveluista. Asian noustua julkisuuteen, on esitetty, että kyse ei ole päätöksestä. Kyse ei ole tosiaan toimeenpantavasta päätöksestä vaan tämä on kaupunginhallituksen esitys valtuustolle, jota valtuusto käsittelee kokouksessaan 29.11. Asiaa voidaan verrata eduskuntaan. Hallitus tuo esityksen ja perin usein hallituspuolueilla on enemmistö, kuten on tässä tapauksessa aloitteeseen lisätyn tekstin kannattajilla. Toivon totisesti, että tässä asiassa järki voittaisi muissakin puolueissa kuin Perussuomalaisissa ja Kokoomuksessa.

Suosittelen lämpimästi lukemaan oheisen päätösehdotuksen, josta aukeaa mitä valtuustolle esitetään.

https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunginhallitus/Suomi/Paatostied...

Julkisuudessa on myös etenkin Vihreiden ja Vasemmistoliiton suulla tuotu esiin esityksessä sanaa välttämätön hoito ja huolenpito. Nythän jo meillä perustuslaki ja terveydenhuoltolain 50 pykälä takaavat sen, että äkillisesti sairastuneet hoidetaan ja hätämajoituksesta sekä elämän perustarpeista kuten ruoasta huolehditaan. Tämä on myös linjaus, jonka Stm on suosituksessaan tuonut esiin. Tämä on myös linjaus, jota ei kukaan vastusta. Lisäksi argumenttina käytetään vaarallisia infektiotauteja, joita pitää ehkäistä. Sekään ei ole kestävä argumentti sillä tästäkin huolehtii jo tartuntatautilaki, joka velvoittaa estämään yleisvaarallisten tautien leviämisen väestöön.

http://stm.fi/documents/1271139/3899844/Kuntainfo_2-2017_verkkoon.pdf/2a98f528-8e34-42c9-91ca-070a3c0d5e40

Nyt faktisesti ollaan laajentamassa palveluja myös pitkäaikaissairauksien hoitoon, majoitukseen, sosiaaliturvaan tavalla, joka ei ole asianmukainen eikä itse asiassa Helsingin kaupungin tehtäviin kuuluva saati helsinkiläisen veronmaksajan etu. Esityksen taustalla on vuonna 2015 eduskunnassa kaatunut terveydenhuoltolain esitys paperittomien hoidon laajentamisesta, jota vastustettiin laajasti lääkärikunnassa. Kuten jotkut muistavat, lain kaatoi demareiden Kari Rajamäki pyytämällä asian pöydälle eikä vanha eduskunta ehtinyt lakia enää käsitellä. Kyseisessä laissahan riskinä koettiin muun muassa nk. terveysturismi, joka voisi houkutella suuriakin määriä mm. tuberkuloosi ja hiv-potilaita Suomeen lähialueilta. Lisäksi tarttuvia tauteja sairastavat voisivat pahimmassa tapauksessa tartuttaa myös suomalaisia tullessaan hoidattamaan tautiaan Helsinkiin. Nyt tämän lisäksi Helsingin esitys olisi omiaan romuttamaan turvapaikkajärjestelmää, jonka päätöksellä ei itse asiassa olisi merkitystä kun huolenpidosta vastaisi joka tapauksessa Helsingin kaupunki.

Kun puhutaan välttämättömistä hoidoista, minkä sairauksien hoito ei ole välttämätöntä? Diabetes? Verenpainetauti? Syöpä? Hiv? Tuberkuloosi? Vatsan tulehdukset? Mykoplasma? Keuhkoputkentulehdus? Kivuliaat suonikohjut, liikavarpaat? Lista on loputon.

On tärkeää huomata se seikka, että tässä ei ole kyse vain kielteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista vaan käytännössä kaikista ihmisistä, jotka syystä tai toisesta tulevat Suomeen. Kun otetaan huomioon eu-maiden matalamman tulotason maat sekä lähialueemme, voivat vaikutukset olla merkittävät ja esitykseen lisätyllä internetmainostamisella jopa katastrofaaliset. Jos enää ei tarvitse kuin päättää olevansa ”paperiton” ja palvelut pelaa, mikä järki tässä touhussa on? Miettikää Viron, Latvian, Liettuan, Venäjän hiv-potilaita tai Ruotsissa olevia paperittomia, joita arvioidaan olevan useita kymmeniä tuhansia. 

Puolueet, jotka ajavat tätä palveluiden laajentamista, vetoavat perustuslain 19 pykälän kohtaan ”jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon”. Tämä lain vaatimus täytetään jo nyt kirkkaasti kun meillä kuitenkin on järjestelmä, jossa turvataan hätämajoitus sekä kiireellinen terveyden- ja sosiaalihuolto. On hyvä huomata, että perustuslain lähtökohta lienee se, että se koskettaa Suomessa asuvia, täällä laillisesti olevia. Laki myös lähtee siitä, että valta kuuluu kansalle ja tällä tavoin lakia voitanee tulkita lain myös koskettavan nimenomaan Suomen kansalaisia. Muutoinhan pian voidaan ajatella, että laittomasti maassa oleskelevilla tai paperittomilla kuten aloitteessa todetaan, pitää olla myös oikeus äänestää vaaleissa. Ei kait perustuslakia voi tulkita siten, että voi noukkia rusinoita pullasta ottamalla jonkin irrallisen kohdan ja käyttää sitä poliittisiin tarkoituksiin? Mitä perustuslakiin tulee, on siellä myös todettu yhdenvertaisuus. Miten voi olla mahdollista, että suomalaisella on lääkekustannusten katto, terveydenhuollon asiakasmaksujen katto jne riippumatta ihmisen tuloista? Eikö siis samalla tulisi esittää, että kaikki helsinkiläiset voivat tästä käyttää palveluja ilman maksuja? Saada lääkkeet ilman maksuja? Vai voidaanko vain todeta, että ei käy?

Toinen lainsäädännöllinen seikka on sitten kuntalaki. Sen 1§ 2mom. toteaa, että ”Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla.” Kuntalaki siis toteaa, että kunnan on järjestettävä asukkailleen palveluita. Onko esitys siis edes kuntalain mukainen ja kuuluuko laittomasti maassa olevien tai muutoin tänne saapuvien palvelut ylipäänsä kunnan tehtäviin?

Erityisen huolissani olen siitä, että esityksen kustannusvaikutuksia ei ole missään arvioitu eikä asiaan ole budjetoitu varoja. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että Helsingin sosiaali- ja terveysviraston budjetista tämä otettaisiin sisältä. Budjetti oli jo ennen talousarvion hyväksyntää reilun 13 miljoonaa euroa pakkasella, johon saatiin korjausta budjettineuvotteluissa 21 miljoonaa euroa. Kun tuo säästötavoite poistetaan, jää jäljelle reilut 7 miljoonaa euroa, jotka tulee neuvottelutuloksen perusteella käyttää mm. ikäihmisten palveluihin, omaishoitoon ja vammaisten palveluihin. Käytännössä kaikki tämä toiminta tulee säästää jostain muualta pois. Se, että emme tälläkään hetkellä tiedä mitä nämä palvelut maksaa, on jo huolestuttavaa. Mutta tämä päätös tekisi tilanteesta täysin arvaamattoman enkä voi kuvitella kaupunginvaltuutettua, joka tekee päätöksen täysin ilman budjettia ja arviota kustannuksista. Se ei olisi kovinkaan vastuullista toimintaa. Lainatakseni vuoden 2015 Iltalehden artikkelia: ”Hallituksen paperittomien lakiesityksessä kokonaiskustannukseksi on arvioitu enimmillään 550 000-650 000 euroa vuodessa. Jo yhden XDR-tuberkuloosipotilaan hoito maksaa lähes saman verran.” Helsingin valtuusto päättää siis erittäin merkittävästä asiasta myös mahdollisilta kustannuksiltaan. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015031119338970_uu.shtml

Olisipa myös hyvä tietää, kuka näitä palveluja saa. Miten varmistetaan maassaolon status? Jos siis kuopiolainen Irma menee terveysasemalle Helsingissä näyttämättä papereitaan ja sanoo nietu papir, saako hän palvelut ja lääkitykset ilmaiseksi? Vai millä tavoin tämä paperittomuus todetaan? Eihän kenenkään enää kannata sanoa kuka on ja mistä tulee. Tulee vain Helsinkiin, asuu sitten Kuopiossa tahi Kongossa.

Tilanteessa oudoksuttaa eritoten myös se, että Helsingin kaupunki ryhtyy ikään kuin tuottamaan omia turvapaikkoja Suomen valtiota vastaan. Vieläpä siten, että kaupunki pyrkii tarjoamaan oikeudellista neuvontaa etsimään väyliä pois paperittomuudesta.  Oleellista on se, että laittomasti maassa oleskeleva poistuu maasta kuten laki vaatii. Ei kaupunki voi ryhtyä tukemaan laittomuuden tilaa ja kannustaa jatkamaan sitä. Tilanne on käsittämätön kertakaikkiaan.

Järki käteen nyt, muutoin olemme todellinen Hölmölä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

28Suosittele

28 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Juhani Piri

Toivon totisesti ettei ko esitys mene läpi missään tapauksessa.

Kuten jo aiemmin sanoin, niin moisen ehdotuksen esittelijä ja eteenpäin viejä(t) pitäisi heittää ulos päättävistä asemista.

Tuo on niin törkeää välinpitämättömyyttä ja holtitonta varojen käyttöä, ettei ko henkilöllä (henkilöillä) pitäisi olla mitään asiaa päättäviin asemiin koskaan ikinä!

Onneksi tämä asia on otettu esille ja tätä pitäisi käsitellä laajemminkin lehdistössä että kansalaiset näkee kuinka typeriä ihmisiä siellä oikein häärää.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Kuten jo aiemmin sanoin, niin moisen ehdotuksen esittelijä ja eteenpäin viejä(t) pitäisi heittää ulos päättävistä asemista."

Eikös heidät ole tuonne äänestetty?

Juhani Piri

Sepäs se tässä huolestuttaakin kun ei ole ainoa paikka minne ihmiset näitä vastuuttomia rahantuhlaajia voivat äänestää ja äänestävätkin.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Tuo on niin törkeää välinpitämättömyyttä
........

Ihmisten terveydenhoito on törkeää välinpitämättömyyttä???

Juhani Piri

En tiedä luitko Rantasen kirjoitusta kokonaan tai edes laisinkaan. Suosittelen tavaamaan sen uudelleen jos kuitenkin olit lukenut sen. Jos ei kapasiteetti riitä ymmärtämään mikä on törkeää välinpitämättömyyttä tässä asiassa, niin siinä asiassa en kyllä voi valitettavasti auttaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #6

Kuten hyvin tiedämme, tahalliseen väärinymmärtämiseen ei ole lääkettä. Siitä huomauttaminen on silti perusteltua.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #21

En minä väärin ymmärtänyt minkä todistaa se, että kukaan ei pysty yksilöimään sitä, mitä väittävät minun väärin ymmärtäneen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Ihmisten terveydenhoito on törkeää välinpitämättömyyttä???"
€€€€€€€€€€€€€€

Lue se teksti. Auttaminenhan on useinmiten kannatettavaa. Pulma tulee siinä kohtaa, kun rahat pitäisi saada riittämään (jos ei riitä, niin otetaan muualta ja mistäs muualta....). Eli käytäntö unohtuu kaikessa kivassa halussa auttaa.

"Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla" on joskus turhankin osuva lausahdus....

########################
Ihan kaikkea ei voi kustantaa, jos ei ole loputonta rahastoa, mitä Suomella tahi Helsingillä tuskin on. Kannattaa miettiä miten rajalliset resurssit optimaalisesti käytetään (tuossa sitten päästään siihen riitelyyn mikä kenenkin mielestä on tärkeintä).

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #20

Makkosen kuplassa rahaa löytyy loputtomasti. Ainoastaan pahat rasistit ovat niin julmia, että eivät ilkeyttään halua antaa rahaa eriväristen auttamiseen. Reaalimaailman taloudelliset ongelmat eivät siis hetkauta häntä suuntaan, jos toiseenkaan.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #24

Makkosen kuplassa rahaa löytyy loputtomasti
......

Ei sitä loputtomiin löydy mutta ne rahat ovat pikkurahoja ja menevät ennen kaikkea inhimilliseen tarkoitukseen minkä kaikki normaalit ihmiset hyväksyvät. Sitä en tiedä kuuluuko persut sitten niihin normaaleihin?

Kummallista ettei esimerkiksi rikkaitten veroparatiisirahat kiinnosta persuja lainkaan vaikka siellä on piilossa rahaa vaikka millä mitalla.

Mutta auta armias jos autetaan heikoimpia ihmisiä?

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Kyllä tämä on aivan järetöntä toimintaa. Hohhoijaa. Ei voi kuin toivoa ihmettä ja tätä ei hyväksytä. Asiastahan on tehty kunta-aloitekkin, että kansa saa päättää, mutta se tuskin etenee.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Erittäin hyvä kirjoitus ja osoittaa, että poliitikoissakin on henkilöitä, jotka osaavat perustella asiansa ja vääntää sen rautalangasta. Yksi asian ydin on siinä, että valtakunnan ja kuntien rahojen käytössä pelataan nollasummapeliä: aina kun lisäät etuja yhdelle ryhmälle, otat niitä pois toiselta. Sekä valtion että kunnan budjeteissa tämä tarkoittaa, että nollasummapeli käydään terveydenhuollon tai sosiaalihuollon rahoilla. Loppujen lopuksi tullaan siihen, että kun lisäät etuja paperittomille, niin otat pois oman maan tai kunnan eniten tarvitsevilta.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Helsingin pitää huolehtia ensin omista kuntalaisista,
jos varaa antaa ilmainen hammashoito annetaan kuntalaisille.

Meillä ei ole varaa olla ilmainen terveydenhoitopaikka , jokaiselle joka viitsii tänne tulla.

Hoidetaan kuntalaisten sairaudet ja vanhukset ensin.

Maailmassa on miljardeja köyhiä ja sairaita. Lasketaan veroäyriä ja samalla ollaan lisäämässä valtavasti menoja.

Pitää myös muistaa MIGRI päättänyt ettei tarvetta oleskeluluvalle ole. Miten Helsinki sen jälkeen päättää meillä varaa elättää ja hoitaa koko maailman sairaat?

KUNTALAISALOITE LAITTOMASTI MAASSA OLEVIEN PALVELUISTA
https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/4737

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

On tuon esityksen läpimenossa puolensa:

- Helsinki imuroi itseensä valtaosan paperittomista muualta Suomesta
- Helsinki näyttää (varoittavaa) esimerkkiä muille
- Helsinki saa maksaa koko lystin itse

Luovutetaan Helsinki punavihreälle kuplalle:
http://puppek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237466-luov...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikäli Helsinkin kaupunkinvaltuusto päättää hyväksyä kh:n esityksen, niin vähemmistön on siihen vaan tyydyttävä, se kun on demokratiaa. Onko päätös tyhmä vai viisas, yksioikeutta sen arviointiin ei Mari Rantaselle eikä muille persuille ei kukaan tai mikään taho ole antanut. Toki eri mieltä asioista voi ja saa olla, mutta päätöksen "tyhmyyden" arviointi kuuluu äänestäjille.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Tottakai äänestäjät päättävät aina 4 vuoden välein, mutta jos edustajat ovat tekemässä mielestäsi vääriä päätöksiä, niin pitää sanoa se.

Voihan olla jos huomataan että kuntalaisen enemmistö on kunnanhallituksen kanssa eri mieltä.

Jos ei oikeutta olla maassa (MIGRI ei myöntänyt oleskekulupaa), miksi ihmeessä ruokkisimme, hampaat korjaamme ja kaiken terveyspalvelut ilmaiseksi.
Voimme ottaa säilöön ja pikainen palautus kotimaahan.

Oman kaupungin vanhukset ja köyhätkään ei saa ja ei Helsingillä riitä rahat

Varsinkin kun oikein houkutellaan arabiaksi, somaliaksi nettisivuilla, ei mitään järkeä

Maailmaan mahtuu köyhiä, mutta Helsingillä ei varoja auttaa kaikkia laittomia!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Onko Granlund siis sitä mieltä, että kaupunginvaltuutettu ei saisi esittää mielipidettä, vieläpä selkeästi perusteltua mielipidettä, sellaisesta asiasta joka on tulossa valtuuston käsiteltäväksi. Yksinoikeutta asian arviointiin ei kukaan nähdäkseni ole vaatinutkaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Totesin jo omassa kommentissani, että eri mieltä voi ja saakin olla, mutta jos arvostelee päätöstä "tyhmäksi" niin silloin nimittelee myös henkilöitä päätöksen takana tyhmiksi ja se ei ole sivistynyt, eikä sovelias tapa toimia kunnallisessa luottamustoimessa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #26

"mutta jos arvostelee päätöstä "tyhmäksi" niin silloin nimittelee myös henkilöitä päätöksen takana tyhmiksi"

Eihän tuo pidä alkuunkaan paikkaansa. Kyllä viisaatkin ihmiset tekevät tyhmiä päätöksiä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ilmainen terveydenhuolto, ilmainen ehkäisy, ilmainen se, tämä ja tuo. EI OLE ILMAISIA PALVELUJA. Joku ne maksaa. Ja kuka ne maksaa? Suomalainen veronmaksaja, joka ei itse meinaa päästä erikoissairaanhoitoon tai hammaslääkäriin. Tai anteeksi korjaan. Kyllä pääsee, jos maksaa itse. Rahalla. Omalla, itse tienaamallaan rahalla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ei ole mitään ilmaisia palveluita ei, mutta maksuttomia on, kuten vaikkapa kouluruokailu. On olemassa monia maksuttomia palveluita, jotka ovat yhteiskunnan kokonaisedun kannalta ovat kannatettavia.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Vertaat siis kouluruokailua tähän paperittomien hoitoon. Selvä. Kummasta luopuisit, jos rahat ei riitä? Jossain vaiheessa nimittäin verorahakin loppuu. Antaisitko ilmaiset palvelut myös suomalaisille?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

En suinkaan vertaa kouluruokailua tähän paperettomien hoitoon, otin vaan esimerkin, että ilmainen ja maksuton ovat eri asioita, mikään ei ole ilmaista, aineettomia hyödykkeitä, kuten esim. aurinkonvaloa lukuunottamatta. "Antaisitko ilmaiset palvelut myös suomalaisille", jossain tapauksessa kyllä jos se on yhteiskunnan kokonaisedun kannalta järkevää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kannattaisi lukea Eurooppa 2020 sopimus ja mitä EU on sovittu paperittomien kohdalla.
Lissabonin-sopimus-08 =EU lait ohittaa kansalliset lait.
Ex-hallituskumppani persujenkin luulisi olevan tietoisia noista sopimuksista.
Istuuhan H:ki valtuustossakin kansanedustajia jotka suuressavaliokunnassa (EU-asiat) on noista sopimuksista kuullut.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kalkelan ehkä kannattaisi itse lukea nuo sopimukset ja esittää referaatein, mitkä kohdat tässä Rantasen esityksessö olisivat sopimusten vastaisia. Pelkkä nimien luettelu kun ei paljoa merkitse, jos sisältö on jäänyt tuntemattomaksi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Luin tuon blogistin liitteen.

Ohessa lainaus :

” Kaupunginhallitus toteaa, että paperittomille taataan välttämätön huolenpito ja toimeentulo. Välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon sisältyvät ainakin välttämättömät lääkärin määräämät lääkkeet, majoitus ja ruoka.”

Tämähän tarkoittaa käytännössä myös maassa asiattomasti olevien palauttamisen estämistä käytännössä ? Jokainen paperiton, joka haluaa maahan tulla, tai maahan jäädä, kipittää pian Helsinkiin asustelemaan ja puuhastelemaan.

Lottovoitto. Onnea Helsinki.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eli loppukaneettina voisi sanoa, että äänestä perussuomalaisia, niin Suomi pelastuu!!

Galluppien mukaan kansa ei kuitenkaan näin tee, eli missä vika?

Oisko kyse siitä, että puhetta ja huutoa riittää, varsinkin näissä blogeissa, mutta kun asioiille pitäisi jotain tehdä, niin vallitsee hiljaisuus.

Yhden asian takia ei kukaan vaivaudu heitä äänestämään. Sellaista se elämä on.

Mutta ainakin kirjoituksia riittää, ja se on viihdyttävää.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Blogin otsikkoa siteeraten:

"Järki käteen Ritala."

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tilastokeskuksen mukaan terveydenhuollon kustannuksiin kunnat osallistuvat 36.8% osuudella (sivu 5) :

www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/134862/Tr26_...

Onko tähän liittyen selvitetty, mikä tulee olemaan Helsinkiläisten veronmaksajien osuus nyt suunnitteilla olevista uusista kuluista? Jos se on 100% niin hankala tuohon on toiselta paikkakunnalta vastaan väittää. Epäilen sen kyllä olevan jotain aivan muuta.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Kun katsot tuon Stm:n suosituksen kunnille koskien laittomasti maassa oleskelevia, todetaan siellä täysin ykskantaan, että yli lain vaatimien palveluiden eli siis hätäavun ja kiireellisen hoidon, vastaa kunta täysin kustannuksista. Ja näin se todella on, euron euroa ei ole tulossa apua valtiolta. Se onkin hurjaa sillä pelkästään 14 xdr-tubipotilasta veisi koko lisärahan, jonka puolueet saivat neuvoteltua sotevirastolle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset