MariPSRantanen

Nälkä ei odota

Arman Alizad twiittasi tänään Hurstin leipäjonosta ”Oon nyt ollut kolmatta päivää Hurstilla töissä. Tänään on ruokajako klo 9:30 ja jonossa oli ihmisiä jo klo 7 lumimyrskyssä. Tänään jonottaan n3000 ihmistä. Sanotaan et yhteiskunta tunnetaan siitä miten se kohtelee heikompiaan. Miten vitussa Suomi ei pysty pitämään omistaan huolta?”

Twiitti sai arvoisensa huomion ja itsekin menin osallistumaan keskusteluun kertomalla, että me Perussuomalaiset esitimme Helsingin järjestöavustuksia jaettaessa Hurstille myönnettävän summan tuplaamista 100 000 eurosta 200 000 euroon. Olisimme ottaneet tuon summan pois Helsingin diakonissalaitoksen laittomasti maassa olevien hätämajoitukseen esitetystä summasta, joka oli alun perin 202 500 euroa. Helsingin diakonissalaitokselle myönnettiin lopulta lisää rahaa 182 500 euroa.

https://www.hel.fi/static/public/hela/Sosiaali-_ja_terveyslautakunta/Suomi/Paatos/2017/Sote_2017-12-12_Sotelk_22_Pk/5D915863-1677-C01F-855A-606E42A00008/Sosiaali-_ja_terveyslautakunnan_avustukset_jarjest.pdf

http://marirantanen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247623-helsinki-ja-yhden-asian-puolueet

Sain niskaani taasen lokaa. Minä kurja asetan maailman köyhiä vastakkain. Ja minä kurja olin mukana sovussa, jossa kaikki saivat läpi esityksiään lautakunnassa. Kyllä vain, mutta tätä Hurstin apua en halunnut poistaa sovunkaan myötä. Siinä puhutaan niistä kaikkein heikoimmassa asemassa olevista kaupunkilaisista. Nyt poliittista vastuuta ei tahdottaisi kantaa.

Milloin ihmiset ymmärtävät sen, että kun meillä ei ole mitään taikaseinää josta rahaa tulee, on väkisinkin valittava. Rahaa on X määrä, jota jaetaan ja silloin tehdään valintoja siitä mikä on tärkeintä.  Se juuri on sitä politiikkaa. Jos rahaa on laitettava esimerkiksi laittomasti maassa olevien hätämajoitukseen, on se muilta mahdollisilta avuntarvitsijoilta pois. Maailman heikko-osaiset eivät ole toisiaan vastaan, mutta valitettavasti käytännössä silloin ovat kun julkista rahaa jaetaan. Meidän tehtävämme on huolehtia ensisijaisesti omista kansalaisista ja kuntalaisista.

Tänään on esitetty myös kommentteja kuinka kaupunki nyt katsoo kestävämpiä ratkaisuja tilanteeseen ja ylipäänsä ruoka-apuun tälle vuodelle myönnetyn rahan ehtona oli se, että ulkona jonotus on saatava loppumaan. Poissa silmistä, poissa mielestä? Se on kuitenkin varmaa, että nämä ihmiset eivät kestä odottaa kevään loppuun ja tilanne olisi nyt ratkaistava siten, ettei ihmiset joudu tyhjän päälle.

Kun kerran valtio ja kaupunki ei kykene turvaamaan ruoka-apua, olisiko mahdollista löytää suomalaisista yhteisöistä ja yrityksistä talkoohenkeä siten, että Hurstin valinta ei kaadu? 

Nälkä ei odota.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Tuulimyllyt jauhaa sähköä 500 miljoonan tuella.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

1918 muistovuosi alkaa hahmottua ihan elävissä tunnelmissa. Realismin lisäämiseksi ruokajakelu voitaisiin siirtää Suomenlinnan maisemiin.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Minusta se laittomuus/laillisuus pitäisi olla se jakoperuste. Yhteiskunta ei pysy pystyssä ilman lakeja: niistä voi joskus joustaa - mutta vain joskus. Tämä suunta ei vain ole oikea! Ja se Helsingin päätös laajentaa laittomien palveluja, sillä tulee olemaan kyllä suuret seuraukset, pahoin pelkään.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Suomen kansan heikoimmassa asemassa olevat kärsivät meidän surkeasta herraonnesta. Aina kun kuvittelee, että nyt oli kautta historian maamme huonoin pääministeri, tulee vielä seuraava.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Aivan ja Mari Rantasen puolue oli edesauttamassa että tämä umpisurkea hallitus syntyi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Näin pääsi käymään. Torilla tavattaessa tiedustelin kouluarvosanaa meidän ministereille kokeneelta puolueaktiivilta, kun hallitustaivalta oli jo jatkunut puolisen vuotta. Se oli jotain kutosen luokkaa. Itsekin muistan tuolloin toivoneeni, että meidän asiat tulevat hallituksessa esille vähän myöhemmin ja että hallitussopu... Niinhän ne asiamme kaiketi olivatkin listalle häntäpäässä, mutteivät ollenkaan tarkoitettuina toteuttaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tämä umpisurkea hallitus on saanut talouden vahvaan kasvuun, työllisyyden kasvun ja velkaantuminenkin saadaan viimein hallintaan ensi vuonna.

Vieläkö olisi pitänyt olla surkeampi ?

Lento Pro Vastaus kommenttiin #31

...tempputyöllistämällä, poistamalla kuolleita työttömyysrekisteristä ja saattamalla Saksan talouden nousuun investoimalla Kreikan valtion pankkivelkoihin?

En heinä kehuis.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Köyhistä huolehtiminen pitäisi tietenkin perinteisesti olla ennenkaikkea kunnan tai valtion tehtävä, mutta jos ei, on kai mietittävä muita vaihtoehtoja. Vapaaehtoiskonsertti nimekkäitten suomalaisten tähdittämänä? Ehkä vähän noloa, mutta hyödyllistä. Olisiko kirkolla varoja auttaa? Tähän on tultu, oikeasti...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Valitettavasti Helsingin kristillinen seurakunta ei voi auttaa, koska investoimme juuri uuden piispamme asunnon remonttiin 100 000 euroa. Myös seurakunnan viinikellarin täydentämiseen upposi rahaa yllättävästä kulutuksesta johtuen.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

On se kumma että maa ei pysty pitämään huolta köyhistään. Ei tällaisia ruokajonoja muissa pohjoismaissa ole, tällaiset ruokajonot on suorastaan kansallinen häpeä. Suomessa harjoitettava sosiaalipolitiikka on ilmeisen epäonnistunutta ja vääristynyttä. Yhteiskunnan arvot mitataan sillä, miten se kohtelee heikompiaan...Ei tunnu siltä että ollan tässä "yhdessä", niinkuin presidentti Niinistö sanoo. Hursti sanoi haastattelussa, että eilen oli Helsingissä 2500 jonottamassa ruokaa. Hyvinvointiyhteiskunta? Häpeällistä. Suomea tehdään taas tunnetuksi maailmalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Ei tällaisia ruokajonoja muissa pohjoismaissa ole"

Niin, Suomessa siis nälkää näkevällä on yksi mahdollisuus enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Ruotsi ainakin on niin omanarvontuntoinen, ettei salli ruokajonoja. Ei suostu myöskään ottamaan vastaan EU:n ruoka-apua, vaikka se sillekin myönnettäisiin. Muuan eronnut yksinhuoltajakollegani ruotsalaisessa firmassa siellä työskennellessäni kertoi minulle omasta osastaan, että "viimeisellä viikolla pitää aina päättää ostaako bensaa vai maitoa".

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Euroseikkailut syntyvaiheineen toivat leipäjonot 1990-luvulla Suomeen.

Harri Happari

Eduskunnan alaisen Sitran yliasiamies kuittaa vuodessa palkkaa 267000 €. Onneksi meillä on pääministeri, joka omaa laajan arvopohjan ja hallitus, joka jakaa pääministerin arvot. Muutenhan köyhillä olisi nälkä!

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Olisin suositellut muuten mutta miksi pitää laittaa aina persaukiset ihmiset vastakkain?

Sieltä taikaseinästä minäkin elantoni riipaisen, kerran kuussa.

Ruokajonoja oli jo 90-luvulla jolloin olin nuori aikuinen. Ketään ei kiinnosta laittaa asioita siihen kuntoon ettei näitä nöyryyttäviä ruokajonoja olisi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Ruokajonoja oli jo 90-luvulla jolloin olin nuori aikuinen. Ketään ei kiinnosta laittaa asioita siihen kuntoon ettei näitä nöyryyttäviä ruokajonoja olisi."

Juuri näin, populisteille he ovat vain ruokaa omien mielipiteiden esille tuomiseen. Eipä perussuomalaiset asialle mitään tehneet kun hallituksessa istuivat.

Toni Rintala

"Eipä perussuomalaiset asialle mitään tehneet kun hallituksessa istuivat."

PS vaati lisää rahoitusta silloinkin. Muut hallituksessa halus rahat ulkomailta tulleille, ja suomalaisilta pois. Paikallistasolla esim. meillä on PS perustanut organisaation, joka jakaa ruokaa.

Ruokajonoja on aina ollut, mutta rahoituksesta niihin joutuu aina tappelemaan. Kokoomus ja muut vastustaa aina. Lisäksi jonot on viime vuosina pidentyneet, kuten Alizad ja Hursti kuvailivat.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Toiovttavasti ette itse putoa ruokajonoon tai takaisin sinne; sillä meillä on raju alamäki EU:n nuolijoina.

Suomessa byrokratia ja tietenkin EU ja sitä nuoleksivat ( uskovat liitovaltioon ) Sipilä, Orpo sekä presidentti Niinistö ovat kovaa vauhtia menossa kohti uuttamaailmanjärjestystä UMJ, ja niin se oli jo Paavo Lipponenkin menossa, joka muuten on kertonut julki sen mitä tämä' UMJ oikeastaan on hänen mielestään; se on; `sitä, että ns. G 20 maat ottavat ohjat käsiinsä`,

anyway, me olemme menossa kohti orja yhteiskuntaa - orjuus ostetaan vapauden lupauksila.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ruokajonot eivät ole EU:n syytä. Ne ovat poliittisia päätöksiä ja ihan Suomen sisäisiä asioita.

Pekka Iiskonmaki

#15
Tuulimyllyt tappaa linnut ja aiheuttaa terveyshaittojen lisäksi tukiaisillaan nälkää suomalaisille.

Onko se sen arvoista?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #16

EU ei ole rakentanut yhtään tuulimyllyä tai myöntänyt euroakaan niille tukea, ei myöskään edellyttänyt niiden kaavoittamista ja tukemista. Täysin kotimaista hölmöilyä se.

Niiden ruokajonojen ruoat muuten tulevat ainakin isoilta osin EU:sta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #16

Myös sähköjohdot tappaa lintuja ja autot surmaa elukoita satojatuhansia vuosittain. EU::n vika

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Sinänsä koomista että kommentoija itse suosittelee omaa kommenttiaan :)

Käyttäjän SeppoIlvessalo kuva
Seppo Ilvessalo

Ruokajonot ovat ongelma, mutta jos niiden poistamiseen ei rahaa löydy, mutta esim. ay-liikkeen jäsenmaksujen ja sijoitustoiminnan verosubventioihin kyllä löytyy satojen miljoonien edestä, niin kysymys on poliittisista arvovalinnoista ja prioriteeteista.Minun ehdotukseni on, että poistetaan aluksi ay-jäsenmaksujen vähennyskelpoisuus ja käytetään sen johdosta lisääntyvää verokertymää mm.leipäjonojen poistamiseksi tarvittaviin toimiin.Jään mielenkiinnolla odottamaan, millaista palautetta esittämäni ehdotus yhteisten verovarojemme uudelleenallokoinnista saa. Onko leipäjonojen poistaminen ihmisten mielestä tärkeämpää kuin miljardiomaisuuden omaavan ay- liikkeen sijoitustoiminnan ja sen työssä käyvien jäsenten jäsenmaksujen tukeminen yhteisin verovaroin?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ammattiyhdistyksien jäsenmaksut maksamme me, jäsenet.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jokainen tuon tietää. Kyse olikin edellisessä kommentissa ay-jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuudesta. Niiden ei pitäisi olla vähennyskelpoisia laisinkaan. Ei kenelläkään.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #23

Ammattiyhdistyksen verovähennys ei koske minua. Valita niille muille joilla se on.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #25

Miksi sitten kirjoitat maksavasi kirjoittamalla "Ammattiyhdistyksien jäsenmaksut maksamme me, jäsenet."? Me sanaa käyttämällä kerrot itse myös maksavasi. Kannattaa miettiä miten kirjoittaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Ruokajonot ovat ongelma, mutta jos niiden poistamiseen ei rahaa löydy ..."

Ruokajonojen poistaminen ei maksa mitään, jos niitä ongelmana pidetään.

Omalta puoleltani uskon kyllä, että ruokajonojen kieltäminen olisi suurempi ongelma niille, jotka sieltä ruokaa hakevat.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Ja mitä tulee tuohon Tarun, èi ketään kiinnosta`, niin kohta sitä ei enää kysytä kiinnostaako vai ei, sillä se joukko joka määrää asioista pienenee ja suomalsislta ei enää kukaa kysy yhtään mitään, ei edes silloin, kun askel vie kohti ´vapaahtoista` eutanasiaa ... please wake up

Käyttäjän TimoNyman kuva
Timo Nyman

Ruokajonoista lukiessa saa helposti sen käsityksen että hallitus yksin on hyysäämässä Suomeen muualta väkeä joka sivuutta erilaisissa jonoissa täällä pidempään asuneet suomalaiset. Näin yksiselitteinen asia ei todellakaan ole. Oppositiossa kyyhöttää valtava arsenaali väkeä joka huutaa pää punasena ettei Suomessa tulla toimeen ilman muualta tulevia jononjakajia. Suomalaiset ovat vaan laittaneet tärkeysjärjestykseen asiat ja nyt on vaaka kallistunut siihen suuntaan että laillisesti tai laittomasti tänne tulleet tai kutsutut ovat saavuttaneet suosituimmuusaseman, joka sekään ei ole kummoinen mutta näemmä sen verran kiinnostava että se puhuttaa! 2000-luvulla Suomessa jonotetaan ruokaa lumisateessa. Kyllä pokka on hyvä päättäjilläkin kun toteavat että "hyvin menee mutta menköön". Olikohan kaikki muu rahankäyttö perusteltua ennen näitä ikäviä asioita?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Nälkä ei odota"

Oletko kokeillut? Eka päivä ilman ruokaa menee suht' vaivattomasti, toka päivä on pahin, mutta sen jälkeen ei nälkä vaivaa. Voit olla vaikka kuukauden syömättä ilman ongelmia, jos vain rasvavarastoja riittää. Itse asiassa olo tuntuu mahtavalta.

"Rahaa on X määrä, jota jaetaan ja silloin tehdään valintoja siitä mikä on tärkeintä. Se juuri on sitä politiikkaa."

Voivoi, olet tukevasti aivopesty. Lue tästä, miten asia oikeasti on:

Sananen rahan kierrosta

Todellisuus ja näkökulma -- Minkä muotoinen on kahvimuki?

Jonne Peto

Kyllä maassa rahaa on, demokratian mukaan poliitikot päättävän kenelle sitä jaetaan. Nyt vaan mamu/muslimien kulut yli yhden miljardin euron (9 nollaa luvussa). Oopperaa subventoidaan kymmenillä miljoonilla euroilla (miehet kireissä trikoissa näköjään tärkeää). Ainoa keino on muuttaa joko kansa tai poliitikot. .. Sinä päätät äänestysuurnilla .. Hävettää ettei Hurstille löydy vihervasemmiston dominoimasta kaupungin johdosta rahaa. Eikö juuri he mainosta ajavansa köyhien asiaa? Totuus vihervasemmistosta on että heitä kiinnostaa saada muslimeja maa pullolleen. Käsityskyky ei riitä ettei sitten enään ole veronmaksajia elättämään tätä porukkaa.

Käyttäjän MariHakkala kuva
Mari Mattila

MaVi kanavoi EU:n tukea ja sen kanssa sopimuksen tehneet 21 järjestöä jakavat 2 miljoonaa kiloa ruokaa vähävaraisille. Rahaa näille järjestöille jaetaan melkein 4 miljoonaa euroa. Hursti ei ole hakenut kumppanuussopimusta MaVin kanssa.

Käyttäjän JaniMiettinen11 kuva
Jani Miettinen

Taikaseinä on olemassa. Se on pankkien rahanluontioikeus: pankit luovat rahaa aivan tyhjästä. Kun otetaan velkaa, velkaraha tehdään puhtaasti bittejä käsittelemällä. Kun velkaa maksetaan takaisin, käsitellään taas bittejä, ja - simlabim - raha katoaa.

Me otetaan tällaista taikaseinärahaa joka vuosi miljardeja valtionvelkana, ja maksetaan takaisin korkojen ja käsittelykulujen kera.

Jos jotakuta oikeasti kiinnostaisi kansan asiat, hän ottaisi tämän asian käsittelyyn ja kyseenalaistaisi sen, miksi me maksamme tyhjästä taiotusta velkarahasta näin paljon. Näiden korko- ja käsittelykulujen muodossa nimittäin vuotaa koko ajan rahaa ulkomaille. Niitä on maksettu viime vuosikymmeninä jo luokkaa 70 miljardia euroa. 70 miljardia siis siitä hyvästä, että joku on käsitellyt bittejä.

Asiaan ei kuitenkaan tule muutosta niin kauan kuin poliitikot eivät tiedä, mitä raha nykyään on.

Ks. esim. http://www.talousdemokratia.fi/?q=suomen_pankin_va...

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Joku konkreettinen ratkaisu tähän täytyy löytyä, koska eihän sitä voi sallia, että tämä Helsingissä niin tärkeä Hurstin ruonjakelu loppuu (2500 asiakasta/päivä).Jos valtio ei voi tätä rahaa löytää budjetistaan, eikä Helsingillä ole siihen varaa, ehdottaisinkin että tämä raha kerättäisiin kansanedustajilta kertaluontoisena suorituksena, solidaarisuusrahana köyhille. Esim 500e/ kansanedustaja, mikä tekisi 100 000e. Sillä pyörittäisi taas vuoden tätä tarpeellista toimintaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kysymys tähän: Miksi meidän lottovoittajien maa on ilmeisimmin ainoa koko EU:n alueella, jossa on ns. " leipäjonoja " ?

EU:n korkeimmat verot, EU:n korkeimmat julkiset menot, valtavasti panostuksia sosiaaliturvaan ja samalla ruokajonot - vallan merkillinen yhdistelmä.

Lento Pro

Koska Suomi ei ole EU:ssa ainoa maa, jossa on "leipäjonoja".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Asiahan on nyt ratkaistu, kun Paavo lupasi 50.000 euroa omasta pussistaan Hurstin porukalle, KUN hänet valitaan presidentiksi. ;)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

"Miten vitussa Suomi ei pysty pitämään omistaan huolta?”

Miksi tällaista kielenkäyttöä, auttaako tämä jotenkin leipäjonossa seisovia.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Kukapa kieltäytyy ilmaisesta ruoka-avusta. Suurin osa tuostakin 3000:sta kävelee lähimpään viinakauppaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkä liian yksioikoisesti todettu, koska jos lähimpään viinakauppaan kävelisi samana päivänä yli 1500 ihmistä, niin aikamoinen jono senkin edessä olisi.

Mutta sanomasi tarkoitusta kyllä komppaan sikäli, että tokihan ilmaista ruokaa on vastaanottamassa aina niin paljon ihmisiä kuin keille se ilmainen ruoka riittää. Kun siellä ei kysellä mitään, niin kukapa ei mieluummin maidot, leivät, mehut ja maksalaatikot ottaisi ilmaiseksi, jos saa ja jos on mahdollisuus oman aikataulunsa puolesta käydä niitä jonottamalla hakemassa.

Kuten ylempänä totesin, ruokajonojen poistaminen sinänsä ei maksa mitään. Se on hvyin yksinkertaista. Kieltämällä ne. Sitten tilanne niiden suhteen on Suomessa aivan sama kuyin se on nyt Ruotsissakin. Siellä niitä ei sallita.

Kari Piispanen

Et ole Keijo tainnut koskaan käydä kyseisissä jonoissa? Minäpä olen ja voin vakuuttaa, ettei siellä räntäsateessa seisoskella tuntikausia jonottamassa -30% sapuskaa ihan pihiyttään. Tai sen takia, että kaljaa saisi niillä säästyvillä pennosilla. Useimmilla siellä jonottavilla ei ole niitä pennosia! Poliitikkojen olisi hyvä mennä jonon päähän seisomaan ja kuunnella ihmisten tarinoita, kuinka ovat sinne jonoon päätyneet.
Nämä hallituksen säästöt ovat usein kohdistuneet samoihin ihmisiin, niin, että on valittava asuuko katon alla vai kadulla. Syökö lääkkeitä vai ruokaa. Hoidattaako hampaansa vai vetää itse hohtimilla pois.
Suosittelen muutaman tunnin viettämistä ruoka-apujonossa. Saattaisi avartaa maailmankuvaa valtavasti!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tämä hallitus ei ole säästänyt, vaan lisännyt julkisia menoja ja lisännyt verotuloja valtiolle - jos nyt Piispanenkin edes hieman paskanjauhannasta todellisuuteen malttaisi palata.

Tällä hallituksella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että Helsingin kaupungin päättävät punaviheriköt eivät näytä arvostavan juurikaan köyhimpiään.

Kari Piispanen

Ajattelinkin asiaa hieman laajemmin. En siis asu Helsingissä tällä hetkellä. Kuitenkin vuonna 2017. Lääkekulut nousi 600eur/v. Lomarahoista lähti 1/3. Lääkkeisiin 50eur omavastuu. Asumistuki pieneni. Hammashoidon Kelakorvaus aleni. Helsingin ulkopuolella TK käynti on maksullinen.
Monelle jo nämä menonlisäykset on kova paikka. Ja useilla vielä isompia heikennyksiä toimeentuloon.
Eikä näillä ole mitään tekemistä Helsingin punavihreiden kanssa. Ruokajonoja on koko maassa.
Terveisin Paskanjauhaja

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Julkiset menot silti vain kasvavat vain ilman yksittäisiä argumentteja. Menoja vain ohjataan toisille kehyksille aiempien sijaan.

Itse asiassa Suomen julkiset menot ovat kasvaneet rajusti enemmän viimeisten 10 vuoden ajan verraten muihin EU-maihin ja sekin vain veronkorotuksin ja velkarahoin.

Voit itseksesi aprikoida, mihin rahoja on tarvittu ?

Samaan aikaan ilman talouden kasvua maahan on rakennettu paljon uutta julkista ja yksityistä lattiapinta-alaa, mutta ei juurilainkaan tienkunnostusta.

PS. Suomen julkisen sektorin palkka-ja eläkemenot elävät omaa todellisuuttaan pilvien yläpuolella velkarahoin ja maailman korkeimmin verotuksin samalla kotitalouksien velkatapin ollen EMU:n viheliäisimpiä -ikävä kyllä Kreikan tavoin.

Kari Piispanen

Kas kun nälkä on ihan subjektiivinen käsite. Suuria linjoja on helppo vedellä, mutta siellä toisessa päässä on aina yksilö, joka ei voi odottaa kunnes suuret linjat vaikuttavat ja talous kääntyy plussalle. Kyse on priorisoinnista. Valtion ydintehtäviin kuuluu turvallisuus, koulutus, terveydenhuolto, liikenne työ. Ei välttämättä tässä järjestyksessä.
Yksilö on kuitenkin se pienin yksikkö. Rahaa valtio kerää X määrän. Ei ole pakko jatkuvasti repiä niitä säästöjä siltä kaikista puolustuskyvyttömimmältä. Muitakin vaihtoehtoja on.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset