MariPSRantanen

Elossa

Ylen realitysarja elossa 24h esitettiin tammikuun alussa televisiossa. Sarja seurasi niin ensihoitoa kuin hoitoa sairaaloissa eri puolella maata. Sarja oli vaikuttava ja kuvasi hyvin sitä valtavan hienoa työtä, jota terveydenhuoltomme tekee joka päivä 24/7 365 päivää vuodessa. Sarjassa esiintyi myös eräs ortopedi, joka pelasti oman lapseni hengen vuonna 2010. Sitä kiitollisuuden määrää en voi edes kuvata, mutta muistot palasivat mieleen kun katselin kyynelehtivää äitiä saadessaan tältä lääkäriltä soiton, että leikkaus meni hyvin ja tyttö on jo heräämössä.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/12/17/elossa-24h-uusia-tosielaman-tar...

Miksi me olemme nyt soteuudistuksella riskeeraamassa ja rikkomassa sitä mikä ei ole rikki? Millainen päättäjä ajaa sellaista uudistusta, jonka lopputuloksena voi olla kaiken tämän hienon hajoaminen.

Kaiken ongelman ydin lähtee siitä, että jos järjestämistapa vie rahaa liikaa, ei sitä jää enää sisältöön niin paljoa. Eräs sosiaali- ja terveysministeriön virkamies totesi marraskuussa, että 3 miljardin säästöt saavutetaan sillä, ettei valtio anna maakunnille rahaa riittävästi ja tällä tavalla säästöä syntyy. Toisin sanoen jos rahaa ei ole, ei ole myöskään hoitoa.

Uudenmaan maakunnassa tämä tarkoittaa ensimmäisten laskelmien mukaan sitä, että Uudellamaalla on maakunnan rahoituksessa 350 miljoonan vajaus vuonna 2020. Vaje kasvaa 1,2 miljardiin euroon vuosikymmenen loppuun mennessä. Siis jos Uudenmaan asukkailta puuttuu jo ensimmäisenä vuonna 350 miljoonaa euroa, tarkoittaa se vääjäämättä kajoamista joko palveluiden sisältöön tai saatavuuteen. Sisältö on niitä palveluita ja hoitoa jota annetaan ja saatavuus tarkoittaa jopa sairaaloiden sulkemisia.

Tässähän on kyse miljardien siirrosta yksityisten taskuihin, ei siitä että ihmiset saisivat hoitoa, sitä parasta mahdollista mitä on tarjolla. Suomessa käytetään terveydenhuollossa noin 500 miljoonaa euroa ostoihin yksityiseltä puolelta, kun sosiaalipuolella luku on yli 2 miljardia euroa. Mikään ei siis tälläkään hetkellä kiellä purkamasta jonoja vaikkapa kuvantamisen tai leikkaustoiminnan osalta siten, että palveluja ostetaan. Miksi ei osteta vaan annetaan jonojen olla? Miksi tehdä massiivinen uudistus kun jo nyt voitaisiin ostaa yksityiseltä tarvittaessa?

Nyt on korkea aika aloittaa keskustelu siitä, onko tämä uudistus ylipäänsä mielekäs. Ja jos jonkun mielestä on, on meidän tulevien maakuntalaisten kysyttävä mistä säästetään tai miten rahoituksen vaje turvataan. Vastauksia on saatava.

On selvää, että terveydenhuolto tarvitsee uudistuksia ja järjestelmien kehittämistä. Olen jo vuosia sitten kirjoittanut, että terveydenhuoltoamme vaivaa 3 ongelmaa, asenneongelma, työ- ja toimintatapojen kehittymättömyys sekä johtamisjärjestelmien moniportaisuus ja kahden johtamisjärjestelmän ylläpito. Työ- ja toimintatavat ovat monesti hyvin vanhanaikaiset ja uudet toimintatavat on vaikea hyväksyä ja viedä eteenpäin. Tästä hyvänä esimerkkinä voitanee pitää vaikka sitä, että asioita kysytään ja kirjataan monta kertaa saman potilaan ja saman vaivan vuoksi kun lähtökohtana pitäisi olla että, sama asia kun on kysytty ja kirjattu, sitä ei tehdä toista kertaa. Johtamisjärjestelmä on mielenkiintoinen. Lääkäreitä johtavat lääkärit ja hoitajia hoitajat. On apulaisosastonhoitajat ja -lääkärit, on osastonhoitajat ja -lääkärit, on ylihoitajat ja -lääkärit jne. Onko tämä tarpeen? Onko tällainen järjestelmä välttämätön, että potilaat saavat tarvitsemaansa hoitoa ja palaavat mahdollisimman pian sairastumista edeltävään tilanteeseen? Vai voisiko olla johtamisen ammattilainen johtajana ja substanssi tulee mukaan siinä kohtaa järjestelmää kun on tarpeen. Tekevätkö ihmiset niitä töitä joita ammatin perusteella pitäisi tehdä vai olisiko järjestelmässä sen osalta tarvetta päivittää? Määrittelevätkö ammattiliitot liikaa koko järjestelmää edunvalvonnan näkökulmasta ei niinkään potilaan näkökulmasta? Tässä muutamia ajatuksia havainnoista, joita kuulee ja näkee niin asiakkaana kuin terveydenhuollon ammattilaisena.

Joka tapauksessa terveydenhuoltojärjestelmämme on huikean hieno ja pelkään että hyvin pian olemme tilanteessa, jossa joudutaan valitsemaan ketä hoidetaan ja mitä hoidetaan jos tämä uudistus pääsee nyt tapahtumaan.

Olemmeko me vielä uudistuksen jälkeen elossa? Kuka on, kuka ei?

https://www.uusimaa2019.fi/uusimaa2019.fi/ajankohtaista/muutosblogi/blogi_myrskyn_merkkeja_uuden_maakunnan_taloudessa.29171.blog

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Tämä uusi SOTE malli vaatii maakuntahallinnon ei sekään ihan halpa ole. (Nämäkin varat voisi sijoittaa nykyiseen)
On tehty laskelmia että tämä ei säästä rahaa, niinkuin hallitus ilmoittaa vaan päin vastoin vie enemmän.
malli vie enemmän ja maakuntahallinnon rakentaminen ja ylläpito maksaa myös.
Jos tarkoitus on lisätä käyttöä ja parantaa palveluita, niin kyllä sen tietää ettei siinä nyt mitään säästetä!
Ei voi samaan aikaan lisätä palveluita ja säästää, tämän nyt ymmärtää sokea Kreettakin!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset