MariPSRantanen

Helsingin kotihoito selvitystilaan

Jälleen tänään saimme järkyttäviä uutisia vanhusten kotihoidosta Helsingistä. Vanhus oli jäänyt ilman apua useiksi päiviksi avainnipun hävittyä eikä vanhuksen tilaa oltu tarkistettu tilaamalla huoltoyhtiötä avaamaan ovea. Helsingin sotevirasto selvittää nyt perin pohjin mitä on tapahtunut ja miksi, se on hyvä asia. Mutta..

Olen saanut viime viikkoina lukuisia viestejä huolestuneilta omaisilta siitä, että heidän omaisensa ovat olleet kotona aivan liian huonossa kunnossa ja tarvitsisivat kiireesti ympärivuorokautista hoivaa. On ollut kaatumisia, päivystyskäyntejä, suurta huolta ja murhetta omaisen turvallisuudesta. Koskettavin oli puhelu eräältä pojalta, joka itkien puhelimessa kertoi, ettei hän haluaisi muuta kuin että äidin loppuelämä olisi turvallinen ja inhimillinen.

Niin kutsutun hyvinvointiyhteiskunnan ydin on juuri tässä. Huolehtia niistä heikoimmassa asemassa olevista, jotka eivät siihen kykene. Siis vanhuksista, lapsista, vammaisista ja muutoin sairaista. Se on ydintehtävä, jossa jokaisen itseään ja muita kunnioittavan päättäjän tulee toimia sen mukaisesti. 

Ongelmaksi on muodostunut vanhustenhoidossa kotihoito-fundamentti. Kotihoito sitä ja tätä. Totuus kuitenkin on se, että kotihoito on niin kauan hyvä vaihtoehto kun se on inhimillistä ja turvallista. Jos ihminen on kotihoidossa silloin kun hän ei tiedä nimeään eikä sitä missä edes on, on hän ympärivuorokautisen hoivan tarpeessa. Meillä vain on valitettavasti käynyt niin ettei paikkoja ympärivuorokautiseen hoivaan ole tarpeeksi vaan vaihtoehto on sairaalan päivystys, joka ei voi ratkaista tätä asiaa. Näin syntyy epäinhimillinen ja kallis ralli koti-ambulanssi-päivystys-koti-ambulanssi-päivystys..

Vielä ennen suurta markkinaehtoistumisen vimmaa meillä oli käytössä koti, vanhustentalot, vanhainkodit ja viimeisenä pitkäaikaisosastot/terveyskeskussairaalat, joissa siis siirtymät tapahtuivat kunnon mukaan. Nyt meillä on koti ja päivystys sekä kasa palveluasumista joihin on jonot ja jonne itse asiassa siirrytään hyvin huonossa kunnossa. Tilanne on täysin kestämätön.

Jos tämä olisi Helsigissä ainutlaatuista, voisi tilannetta pitää yksittäistappauksena mutta nopealla googlettamisella löytyy Helsingin osalta seuraavia tapahtumia ja nämä ovat vain murto-osa joka siis julkisuuteen tulee:

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/614699-helsinki-selvittaa-avai...

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005523064.html

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005239125.html

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/uupunut-kotihoitaja-en-meni...

Kotihoidon ongelmat on syytä selvittää nyt juurta jaksain riippumattoman tahon toimesta, jota toivon sekä sotelautakunnan jäsenenä että kaupungivaltuutettuna. 

Haluan myös tässä yhteydessä todeta, että en halua osoittaa sormellani työntekijöihin päin, jotka nähdäkseni ovat ylikuormittuneita ja jopa uupuvat liian suuren työtaakan alle. Haluan, että kotihoidon ongelmista kannetaan niin poliittista kuin työnjohdollista vastuuta ja ryhdytään toimenpiteisiin vanhusten inhimillisen ja turvallisen hoidon varmistamiseksi. Sen me olemme velkaa ikääntyneille kuntalaisillemme.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän MikkoToivonen1 kuva
Mikko Toivonen

Tuon kirjoituksen näyttää laukaisseen yksi onneton tapahtuma. Tosin syystäkin, sillä tällaista ei saisi sattua.

Kotihoitoa voi kuitenkin poliittisesti tarkastella kokonaisuutena ja silloin on kysyttävä onko kotihoidon laajamittainen käyttö sittenkään vanhuksen edun ja yhteiskunnallisen kustannuksen arvoista.

Varmaa on, että kotihoidossa vanhus joutuu olemaan turvattomana yksin suuria aikoja vaikka vanhuksen suurin tuki olisi sosiaalinen ympäristö eli vanhainkoti. Uskon että rationaalisti organisoitu vanhainkoti olisi myös kunnalle edullisempi.

Vanhainkodinhan ei tarvitse olla mikään Hilton tai Keskussairaala vaan ihan tavallinen talo missä on vanhuksille omia huoneita, yhteisiä ruokailu ja sosiaalisia tiloja ja joku joka auttaa tarvittaessa ja järjestää hoitoon kun sellaisen tarvetta tulee. Näin siis vanhuksille, jotka tulevat muuten itse toimeen. Tuon tarkemmin en palvelutasoa nyt määrittele kun siitä on varmasti kovinkin erilaisia mielipiteitä

Itse menisin mieluiten juuri "Koukkuniemeen" siinä vaiheessa kun yksin asuminen alkaa tuntua heikolta vaihtoehdolta.

Vanhainkoteja voi organisoida monella tavalla kuten aikaisemmin organisoitiinkin ja kunta osti niitä yksityistoimijoilta palveluina. Sellaiseen ja kunnan vanhainkoteihin ja myös vanhainkotien esiasumiseen vuokra asumisena senioritaloissa pitäisi olla mahdollisuutta paremmin kuin nyt on.

Ennen kaikkea vanhustenhoidossa pitäisi kaikin keinoin välttää pörssiyhtiöitä silla ne poikkeuksetta kasvattavat palvelua keinotekoisesti ja siten laskutusta kunnalle

Olen nähnyt esimerkiksi Latviassa entisiä kylpylähotelleja muutetun vanhainkodeiksi sillä entisellä hotellihenkilökunnalla. Sellaista tasoa voisi toteuttaa meilläkin motelleissa ja hotelleissa jotka nyt ovat joutuneet ulkomaalaisrahastuksen haltuun kun eivät riittävästi motelleina omistajilleen tuottaneet. Vanhainkotina olisi varmaan joka huone käytössä ja ruokalassakin vipinää

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

"Ennen kaikkea vanhustenhoidossa pitäisi kaikin keinoin välttää pörssiyhtiöitä silla ne poikkeuksetta kasvattavat palvelua keinotekoisesti ja siten laskutusta kunnalle". Tähän nykyinen sote on johtamassa. Kaupallisia yrittäjiä on jo täällä, Attendo, Esperi jne. Vanhus maksaa koko omaisuutensa ja kunta vielä lisää. Miten tästä päästään enää eroon?

Juha Hämäläinen

Suomessa on palattava aikaan jolloin suku piti huolta vanhuksistaan. Nykyinen yhteiskunnalle siirretty vastuu on sairas malli silloin kun vanhuksella on vielä omaisia.

Omaiset voivat aina järjestää asiansa niin, että he voivat olla vanhuksen lähellä ja varmistaa vanhuksen turvallisuus ja hyvinvointi.

Omaisiin kuuluvat mm lasten lapset, joiden turhien vapaa-ajan puuhien sijaan tulisi osallistua vanhusten hoitoon jo varhaisteineistä alkaen. Se on erinomaista oppia elämän realiteetteihin kuten vanhuuteen ja raihnaisuuteen. Se vähentää omaan napaan tuijottamista ja estää henkisiä ongelmia kuten paniikkikohtauksia, masennusta ja syömishäiriöitä. Ei ole liikaa aikaa miettiä itseään ja ulkonäköään.

Kotihoito, joka käy vanhuksen luona kerrasta kolmeen vuorokaudessa ja käynti kestää 10 minuuttia, ei ole lähellekään riittävä vanhuksen ollessa dementikko kuten suurin osa nykyään on.

Omaisilla, jotka eivät vanhuksiaan hoida, ei oikeastaan tulisi olla mitään oikeuksia näiden perintöön. Rahat valtiolle.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

>......lapset, joiden turhien vapaa-ajan puuhien sijaan tulisi osallistua vanhusten hoitoon jo varhaisteineistä alkaen.

ooo

Asiaa puhut. Joku lastenkasvattaja vaan sanoi, että lapset pelkäävät vanhuksia, kun eivät ole olleet heidän kanssaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Nykynuorilta ja heidän vanhemmiltaan on turha odottaa vastuuta omista vanhemmista. Ruuhkavuosien mentyä he suuntaavat etelään, ostavat sieltä asunnon ja viettävät mukavaa aikuisuutta ja omaa vanhuuttaan. Itsekkyys on astunut kuvaan. Valitettavasti. Heitäkin ovat hoitaneet muut kuin omat vanhemmat, joten omat vanhemmat saavat tuntea vuorostaan laitoshoidon tai olla kotona yksin ja saada sen hoitominimin mitä kunta tai kaupunki suo.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Typerää nyt kyllä jankata tästä etteivät lapset hoida. Itse en ainakaan haluaisi asua vanhuksena lapsieni hoivattavana.

Heillä on omakin elämä hoidettavanaan.

Niin ja joo, meidän suvussa on hoidettu hyvin omat ja vieraat vanhukset loppuun asti.

anita frisk

Aikoinaan tuo oli mahdollista kun asuttiin samassa pihapiirissä, kylässä tai kaupungissa, nykyään ei. On syyllistävää väittää, että "nykyään omaiset voivat aina järjestää asiansa niin, että he voivat olla vanhuksen lähellä ja varmistaa vanhuksen turvallisuus ja hyvinvointi." Eivät todellakaan voi; vaikka miten olisi vastuuntuntoa ja haluja niin se työpaikka ei useinkaan ole samalla seudulla jossa vanhemmat asuvat - myös ulkomaille yhä useammat siirtyvät/joutuvat siirtymään työn perässä.

Eiväthän vanhukset ole suinkaan se ainoa yhteiskunnalle (tosin surkeimmin) siirretty vastuumalli, epäseksikkäin tosin. Lapsiperheet! Opiskelijat! Työttömät! Maahanmuuttajat! Keistä puhutaan mediassa ja politiikassa jatkuvasti eniten? Montako vanhusten surkeaa tilannetta vastustavaa miekkaria tai telttaleiriä olemme nähneet?

Olen aikaisemminkin lukenut Juha Hämäläisen kommentteja joten oletan, että pikkupiruileva läppä oli tuo "perinnöt valtiolle". Kun tässä nyt on seurannut vuosikymmeniä valtion rahankäyttöä, niin ihan siihen vanhusten olojen parantamiseenhan nuo rahat sitten menisivät, mihinkäpä muuhunkaan...

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Hyvä, että joku pitää näitä asioita esillä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset