Follow the money, jos pystyt

Helsingin sosiaali ja terveyslautakunta käsitteli tänään 13.3 lausuntoa ponnen johdosta liittyen paperittomien (laittomasti maassa olevien) palveluiden laajentamisen kustannuksista. Esityksessä oli merkittäviä puutteita mm. erikoissairaanhoidon kustannukset uupuivat kokonaan. Tein asiasta palautusesityksen, jossa listasin seuraavia puutteita:

– lausunnosta puuttuvat erikoissairaanhoidon sekä lääkemenojen kustannukset kokonaan. 
– esityksessä ei ole huomioitu maahanmuuttoviraston ja poliisin arvioita siitä, että laittomasti maassa oleskelevien määrä saattaa kasvaa nopeasti ja on oletettavaa, että suurin osa jää pääkaupunkiseudulle ja Helsinkiin
– Käyntimäärien laskentatapa jää puutteelliseksi, kuinka moneen laittomasti maassa olevaan ihmiseen käyntimäärät ja kustannukset perustuvat
– lausunto ei ota huomioon sosiaali- ja terveysministeriön antamaa kuntainfoa "Kunnille suositukset laittomasti maassa oleskelevien kiireelliseen sosiaali- ja terveydenhuoltoon" eikä valtioneuvoston julkaisemaa toimenpidesuunnitelmaa laittoman maassa oleskelun ehkäisyyn ja hallintaan
– esityksessä tulisi olla suunnitelma siitä, miten kustannukset ovat selvitettävissä ja seurattavissa kaikilta osin
– lausunnosta puuttuvat ponnessa esitetyt raportoinnin edellytykset ja määrävälit sosiaali- ja terveyslautakunnalle
– On myös syytä pohtia, tuleeko Helsingin tarjota kotouttamispalveluita tilanteessa, jossa lähtökohtaisesti laittomasti maassa olevien tulisi poistua maasta, ei suinkaan kotoutua Suomeen ilman laillista perustetta oleskella maassa.

Kukaan ei kannattanut palautusesitystä vaan puutteineen se kelpasi melkoisen vasemmalta kokoomukselle asti.

On myös hyvä huomata, että jo nyt kustannusarvio on kasvanut 30%. Valtuustossa kustannuksiksi arvioitiin 0,7 miljoonaa ja nyt muutama kuukausi päätöksen jälkeen kustannukset ovat noin miljoonan tai 1,1 miljoonaa kuten alkuperäisessä lautakunnan esityksessä kerrottiin.

https://www.hel.fi/static/public/hela/Sosiaali-_ja_terveyslautakunta/Suomi/Esitys/2018/Sote_2018-03-13_Sotelk_5_El/F69AA61A-A664-CBDE-ACBE-620553000001/Sosiaali-_ja_terveyslautakunnan_lausunto_kaupungin.pdf

https://www.hel.fi/static/public/hela/Sosiaali-_ja_terveyslautakunta/Suo…

Olen yrittänyt joulukuusta lähtien saada Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä tietoa mitä "paperittomien" palvelut maksavat. Näihin tietoihin minulla on oikeus kaupunginvaltuutettuna ja sotelautakunnan jäsenenä. Vastaaminen on ollut hitaanpuoleista ja aloin jo huolestua onko kyse siitä, että kustannukset ovat melko suuret tai että kaikki kunnat ovat maksumiehiä Helsingin päätöksen johdosta. Vihdoin viime viikolla sain vastauksen, kustannuksia ei tiedetä. Paitsi se, on sovittu että nämä laskutetaan Helsingiltä, Espoolta ja Vantaalta kuntalaskutuksena. Muiden kuntien kanssa menetellään siten, että jos kustannuksia ei saada perittyä ”paperittomalta” itseltään, ne haetaan Kelalta. Sitä milloin tällainen linjaus on tehty, ei tullut esiin. On siis hyvin mahdollista, että laajennettuja palveluja ovat maksaneet kiltisti kaikki Hus:n jäsenkunnat. Kiitos Sipoo, Nurmijärvi, Raasepori, Lohja ja niin edelleen. Olemme Helsingissä iloisia saamastamme rahoitusavusta, kiva päättää teidänkin rahoista.

Vastaukset ovat vähintäänkin hämmästyttäviä. Onko siis niin, että Helsinki, Espoo ja Vantaa maksavat vapaaehtoisesti valtiolle kuuluvia kustannuksia? Näin on sovittu, kenen kanssa? Miten voi olla mahdollista, että Hus ei tiedä paljonko se laskuttaa kunnilta ja paljonko se laskuttaa Kelalta? Laskuttaako Hus tähän sopimukseen vedoten kunnilta sen mikä pitäisi laskuttaa Kelalta? Onko hyväksyttävää, että veronmaksajien rahoja voidaan käyttää täysin ilman seurantaa miten kukakin haluaa? Varsinkaan asiassa, jossa ei ole poliittista yksimielisyyttä saati koko Hus kuntien kuntalaisten mandaattia. Asiassa, joka ei nähdäkseni ole laajasti hyväksytty edes tätä ajavien puolueiden kannattajien keskuudessa.

Olen pöyristynyt tavasta, jolla yhteisiä eurojamme käytetään ilman seurantaa. Miten voi olla mahdollista kuntapäättäjänä tehdä päätöksiä ilman tosiasiallisia faktoja ja poliitikot tuntuvat hyväksyvän mitä hyvänsä jos se sisältää päätöksiä liittyen jotenkin maahanmuuttajiin. On surkeaa, että Perussuomalaiset ovat ainoita jotka uskaltavat näistä asioista sanoa ja kyseenalaista touhun mielekkyyttä. Ja sitten puhutaan vastuusta, tiedolla johtamisesta ja arvopohjasta.. Mikä ihme teitä vaivaa?

Follow the money. Ainoa vaan ettei se onnistu.

 

MariRantanen1
Perussuomalaiset Helsinki

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, ensihoitaja
www.marirantanen.fi
mari.rantanen@eduskunta.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu