MariPSRantanen

Follow the money, jos pystyt

Helsingin sosiaali ja terveyslautakunta käsitteli tänään 13.3 lausuntoa ponnen johdosta liittyen paperittomien (laittomasti maassa olevien) palveluiden laajentamisen kustannuksista. Esityksessä oli merkittäviä puutteita mm. erikoissairaanhoidon kustannukset uupuivat kokonaan. Tein asiasta palautusesityksen, jossa listasin seuraavia puutteita:

- lausunnosta puuttuvat erikoissairaanhoidon sekä lääkemenojen kustannukset kokonaan. 
- esityksessä ei ole huomioitu maahanmuuttoviraston ja poliisin arvioita siitä, että laittomasti maassa oleskelevien määrä saattaa kasvaa nopeasti ja on oletettavaa, että suurin osa jää pääkaupunkiseudulle ja Helsinkiin
- Käyntimäärien laskentatapa jää puutteelliseksi, kuinka moneen laittomasti maassa olevaan ihmiseen käyntimäärät ja kustannukset perustuvat
- lausunto ei ota huomioon sosiaali- ja terveysministeriön antamaa kuntainfoa "Kunnille suositukset laittomasti maassa oleskelevien kiireelliseen sosiaali- ja terveydenhuoltoon" eikä valtioneuvoston julkaisemaa toimenpidesuunnitelmaa laittoman maassa oleskelun ehkäisyyn ja hallintaan
- esityksessä tulisi olla suunnitelma siitä, miten kustannukset ovat selvitettävissä ja seurattavissa kaikilta osin
- lausunnosta puuttuvat ponnessa esitetyt raportoinnin edellytykset ja määrävälit sosiaali- ja terveyslautakunnalle
- On myös syytä pohtia, tuleeko Helsingin tarjota kotouttamispalveluita tilanteessa, jossa lähtökohtaisesti laittomasti maassa olevien tulisi poistua maasta, ei suinkaan kotoutua Suomeen ilman laillista perustetta oleskella maassa.

Kukaan ei kannattanut palautusesitystä vaan puutteineen se kelpasi melkoisen vasemmalta kokoomukselle asti.

On myös hyvä huomata, että jo nyt kustannusarvio on kasvanut 30%. Valtuustossa kustannuksiksi arvioitiin 0,7 miljoonaa ja nyt muutama kuukausi päätöksen jälkeen kustannukset ovat noin miljoonan tai 1,1 miljoonaa kuten alkuperäisessä lautakunnan esityksessä kerrottiin.

https://www.hel.fi/static/public/hela/Sosiaali-_ja_terveyslautakunta/Suomi/Esitys/2018/Sote_2018-03-13_Sotelk_5_El/F69AA61A-A664-CBDE-ACBE-620553000001/Sosiaali-_ja_terveyslautakunnan_lausunto_kaupungin.pdf

https://www.hel.fi/static/public/hela/Sosiaali-_ja_terveyslautakunta/Suo...

Olen yrittänyt joulukuusta lähtien saada Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä tietoa mitä "paperittomien" palvelut maksavat. Näihin tietoihin minulla on oikeus kaupunginvaltuutettuna ja sotelautakunnan jäsenenä. Vastaaminen on ollut hitaanpuoleista ja aloin jo huolestua onko kyse siitä, että kustannukset ovat melko suuret tai että kaikki kunnat ovat maksumiehiä Helsingin päätöksen johdosta. Vihdoin viime viikolla sain vastauksen, kustannuksia ei tiedetä. Paitsi se, on sovittu että nämä laskutetaan Helsingiltä, Espoolta ja Vantaalta kuntalaskutuksena. Muiden kuntien kanssa menetellään siten, että jos kustannuksia ei saada perittyä ”paperittomalta” itseltään, ne haetaan Kelalta. Sitä milloin tällainen linjaus on tehty, ei tullut esiin. On siis hyvin mahdollista, että laajennettuja palveluja ovat maksaneet kiltisti kaikki Hus:n jäsenkunnat. Kiitos Sipoo, Nurmijärvi, Raasepori, Lohja ja niin edelleen. Olemme Helsingissä iloisia saamastamme rahoitusavusta, kiva päättää teidänkin rahoista.

Vastaukset ovat vähintäänkin hämmästyttäviä. Onko siis niin, että Helsinki, Espoo ja Vantaa maksavat vapaaehtoisesti valtiolle kuuluvia kustannuksia? Näin on sovittu, kenen kanssa? Miten voi olla mahdollista, että Hus ei tiedä paljonko se laskuttaa kunnilta ja paljonko se laskuttaa Kelalta? Laskuttaako Hus tähän sopimukseen vedoten kunnilta sen mikä pitäisi laskuttaa Kelalta? Onko hyväksyttävää, että veronmaksajien rahoja voidaan käyttää täysin ilman seurantaa miten kukakin haluaa? Varsinkaan asiassa, jossa ei ole poliittista yksimielisyyttä saati koko Hus kuntien kuntalaisten mandaattia. Asiassa, joka ei nähdäkseni ole laajasti hyväksytty edes tätä ajavien puolueiden kannattajien keskuudessa.

Olen pöyristynyt tavasta, jolla yhteisiä eurojamme käytetään ilman seurantaa. Miten voi olla mahdollista kuntapäättäjänä tehdä päätöksiä ilman tosiasiallisia faktoja ja poliitikot tuntuvat hyväksyvän mitä hyvänsä jos se sisältää päätöksiä liittyen jotenkin maahanmuuttajiin. On surkeaa, että Perussuomalaiset ovat ainoita jotka uskaltavat näistä asioista sanoa ja kyseenalaista touhun mielekkyyttä. Ja sitten puhutaan vastuusta, tiedolla johtamisesta ja arvopohjasta.. Mikä ihme teitä vaivaa?

Follow the money. Ainoa vaan ettei se onnistu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kuulostaa aika erikoiselta, että yksilöityjä kuluja ei saada tietojärjestelmästä ulos ? Raporttien luominen hetkessä eri ulottuvuuksilla on pala kakkua, jopa surkeasta SAP ista. Jos kysymys on osaamattomuudesta tiedonkäsittelyssä on tilanne todella huolestuttava. Jos kysymys on taas systemaattisesta tiedon salailusta on tilanne vielä huolestuttavampi. Kysymys voi tietenkin olla normaalista velttoudesta ja välinpitämättömyydestä. Tällehän ei tokikaan voi mitään...

Joka tapauksessa kustannusten valvonta ja raportointi on selvästi erittäin leväperäisesti hoidettu. Kiva juttu tuo veronmaksjille kyllä, jos yhteisten rahojen käyttö on edes jossain määrin epäselvää.

Luulis kustannusten todella kiinnostavan kaikkia. Yli puoluerajojen.

Käyttäjän PirjoLampi kuva
Pirjo Lampi

Kyseessä lienee se että koska heillä ei ole papereita , heillä ei henkilötunnuksia, joilla heidät saataisiin kirjattua tietojärjestelmiin. Samaiset henkilöt käyttävät todennäköisesti myös salaisen klinikan palveluita. On käsittämätöntä ettei näistä henkilöistä saada tilastoja mitä he yhteiskunnalle maksavat. Sensijaan oman maan kansalaisten hintalappu kaikista palveluista on kyllä tarkkaan tilastoitu ja nostetaan esiin kuinka kalliiksi meidän hoitamisemme tulekaan. Ikäihmiset ovat oikein varsinainen riesa ja rasitus yhteiskunnallemme kun heidän hoitamisensa tulee niin kalliiksi. Siis oman maamme kansalaiset jotka ovat meille tämän hyvinvoinnin luoneet.
Sensijaan täällä jaksetaan jauhaa ihmisarvosta kun on kysymyksessä täällä laittomasti maassa olevista. Kiireellistä hoitoa täällä ovat saaneet ja saavat kaikki.
Kiitos Mari, että jaksat pitää ääntä tästä asiasta.
Valitettavasti täällä Turussa vihreät seuraavat silmä tarkkana mitä pääkaupunkiseudulla tehdään ja haluavat kaiken saman tänne. Täälläkin vain me perussuomalaiset tulemme vastustamaan näitten oikeuksien lisäämistä paperittomille.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Niin. Jos henkilötunnukselliset suomalaiset saadaan tunnistettua siten, että omavastuulasku tulee kotiin, voi ajatella että ne joille ei omavastuulaskua mene, ovat paperittomia. Poislukien ne ulkomaalaiset, joiden kustannukset peritään vakuutusyhtiöltä tai kotimaasta. Toisin sanoen, laskutuksessa pitäisi olla tieto niistä henkilöistä joille laskua ei lähetetä.

Lisäksi on hyvä huomioida, että Kela tosiaan maksaa ne kiireellisen hoidon ksutannukset, joita ei saada perittyä "paperittomalta". Paljonko on Kelasta saatu summa?

Itse taivun ajattelemaan, että summa ei ole poliittisesti lähelläkään sitä mitä Helsinki pyrkii nyt esittämään. Tai harmi on se, että kustannukset jakautuu sinne mistä ei ole päätöstä palveluiden laajenemisen johdosta. Tai molemmat syyt. Tämä ei ole demokratiaa eikä liiemmin kovin asiallista julkisen rahan käyttöä.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Helsingin eliitin hyvänmielen lisääminen näyttää tulevan kovin kalliiksi.

Apropoo, voinko minäkin lähteä Helsinkiin jos (kun) hoidon tarvetta tulee, jättää henkilötodistuksen kotiin ja saada kalliit hoidot ilmaiseksi? Silloinhan minäkin olen "paperiton".

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Jokainen tapahtuma kirjataan tietokantaan. Ellei sotua käytetä, niin varmasti jollain XX - tunnisteella tieto on tallennettu. Muussa tapauksessa kirjanpito, eikä mikään muukaan täsmää.

Kysymys tiedon julkistamisen puuttumisesta ei aivan varmastikaan ole tekninen. Tietoa ei haluta paljastaa, koska lukuihin voidaan helpommin tarttua ja samalla päästään tarvittaessa toki myös yksilötasolle katsomaan, mihin ne rahat ovat centilleen menneet.

Käyttäjän ekqvist kuva
Marko Ekqvist

Kotikunta kirjataan käyntien suhteen aina. Mikäli ei tiedossa, niin siinä tapauksessa käytetään 999 tms. numerotunnistetta virallisen kuntakoodin tilalla. Ei pitäisi olla kovin haastava juttu. Eli vähän tähän tyyliin...

SELECT x.kunta, SUM(x.tmpkust)
FROM x
WHERE kno = '999'
GROUP BY x.kunta;

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Blogisti:

Olen yrittänyt joulukuusta lähtien saada Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä tietoa mitä "paperittomien" palvelut maksavat.
...............

Oletko mistä lähtien yrittänyt kysyä sairaanhoitopiiriltä kuinka "paperittomat" voivat annetun hoidon jälkeen?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Älköön kukaan koskaan esittäkö väittämää, että mies, joka ei osaa laittaa kuvaansa oikein päin, osaisi esittää järkeviä kysymyksiä.

Kyseinen asia ei kuulu kaupunginvaltuutetulle millään tavalla toisin kuin se, mitä em. lysti kuntalaisille maksaa.

Toisaalta terveystoimen asiakkaiden terveystiedot ovat salassa pidettäviä, joten Mari ei niitä saisi tietoonsa vaikka kysyisikin.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#7
Älköön kukaan koskaan esittäkö väittämää, että mies, joka ei osaa laittaa kuvaansa oikein päin, osaisi esittää järkeviä kysymyksiä.

Kyseinen asia ei kuulu kaupunginvaltuutetulle millään tavalla
...........

Kaupunginvaltuutettu itse ei kysymykseen vastannut joten hän ei varmaankaan pidä asiaa millään tavoin tärkeänä.

Minun moraalitajuuni taas kuuluu ennen kaikkea pitää huolta kaikkien ihmisten hyvinvoinnista.

Käyttäjän ekqvist kuva
Marko Ekqvist

Ei kait niitä rivitietoja tässä olla peräänkuuluttamassa. Summatiedoistahan on kysymys.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Helsingin päätös terveyspalveluiden laajentamisesta on puhtaasti poliittinen. Se ei saa tukea mistään laista, ei edes perustuslaista, vaikka näin ilmeisesti uskotellaan. Laittomia maassa edelleen olevia, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita kohdellaan eri tavalla kuin esimerkiksi maassa laillisesti olevia EU:n ulkopuolelta tulleita turisteja. Näillehän tarjotaan vain akuutti sairaanhoito, josta siitäkin voidaan periä maksu.

Palautuspäätöksen saaneet pitää palauttaa mahdollisimman nopeasti käyttämästä niitä resursseja, jotka on varattu niihin oikeutetuille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset