MariPSRantanen

Laittomasti maassa olevien palveluiden kustannuksia ei tiedetä

Helsingin Sanomat uutisoi 3.5.2018 Helsingin virkamiestyöryhmän valmistuneesta raportista koskien laittomasti maassa olevien sosiaali ja terveydenhuoltopalveluiden laajentamista Helsingissä. Otsikossa todetaan vaikutusten jääneen pieniksi. Tekstin sisältä voidaan kuitenkin lukea, että määrät ja näin ollen kustannukset voivat nopeasti kaksin tai kolminkertaistua. 

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005665714.html

Kun laittomasti maassa olevien palveluita käsiteltiin Helsingin kaupunginvaltuustossa, oli vuosittainen kustannusarvio 700 000 euroa. Nyt vuosittainen kustannusarvio on 1,2 miljoonaa, joten summa on lähes tuplaantunut valtuustokäsittelyn aikaisista perusteista. Huomionarvoista virkamiestyöryhmän raportissa on se, että kustannukset on laskettu 1500 laittomasti maassa olevan mukaan.  Sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli kokouksessaan 13.3.18 samoja kustannuksia päästen lähes samaan summaan, mutta ne oli laskettu noin 100 laittomasti maassa olevan mukaan. Jossain mättää.

https://www.hel.fi/static/public/hela/Sosiaali-_ja_terveyslautakunta/Suo...

Suurin harhaanjohtavuus esitetyissä laskelmissa on se, että niistä uupuvat erikoissairaanhoidon kustannukset kokonaan. Olen tuloksetta yrittänyt niitä selvittää Hus:sta, jostain syystä edes päätöksentekijälle ei näitä tietoja toimiteta. Olen saanut lähinnä vastauksen ettei sellaisia ole saatavilla. Tämä ei pidä paikkaansa. Kuten asiaan perehtyneet tietävät, maksaa Kela sairaanhoitopiireille paperittomien hoidon kustannuksia, joten ainakin kelalaskutuksen osalta olisi saatavilla tietoa. Tuskin sairaanhoitopiirit Kelaa laskuttaa ravistamalla luvut hihasta? On syytä huomata, että erikoissairaanhoito on nimenomaan se terveydenhuollon osa, joka maksaa eniten ja siellä hoidetaan hivit, tuberkuloosit  ja muut vakavat sairaudet.

Sain melkoisen myrskyn aikaiseksi kun kerroin eräässä sosiaalisen median julkaisussa sen, että Helsinki jakaa laittomasti maassa oleville maksusitoumusten lisäksi käteistä rahaa. Minua syytettiin valehtelijaksi, vaikka asia on fakta. Jäi silloin kertomatta, että tämän lisäksi Helsinki antaa Hsl:n kortin ilmaiseksi heille. Näytti siltä, että tämäkin asia on sellainen, jota ei tulisi kertoa. Viestintuojaa ammuttiin kovilla.

Mielestäni on äärimmäisen epäasiallista pyrkiä esittämään poliittisesti kuumaa asiaa parhain päin. Jos päätös on tehty, on kyettävä myös rehellisesti kohtaamaan sen seuraukset ja avoimesti avattava koko kuva ja kustannukset niin poliitikoille kuin kuntalaisillekin. Hämmästelen myös sitä ettei media ole kiinnostunut siitä, että syystä tai toisesta asiasta kerrotaan vain osa? Kustannuksista jää oletettavasti leijonan osa piiloon ja ketään ei kiinnosta annettava disinformaatio?

Totuus ei pala tulessakaan. Ja joka ikinen euro on pois jostain muusta. Jos meitä Perussuomalaisia ei olisi, kuka näistä asioista pukahtaisi sanaakaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

25Suosittele

25 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Toni Rintala

"Sain melkoisen myrskyn aikaiseksi kun kerroin eräässä sosiaalisen median julkaisussa sen, että Helsinki jakaa laittomasti maassa oleville maksusitoumusten lisäksi käteistä rahaa. Minua syytettiin valehtelijaksi, vaikka asia on fakta. Jäi silloin kertomatta, että tämän lisäksi Helsinki antaa Hsl:n kortin ilmaiseksi heille."

Näistäkin lauseista varmaan nousee myrsky täällä ;)
Näistä kun ei saisi kertoa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

itse tahtoisin noista käteis ja bussikorteista jotain todistetta.. maksusitoumuksen kyllä uskon

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Totuus ei pala tulessakaan", väitti Rantanen.

Rantasta syytettiin valehtelusta. Rantanen ei edelleenkään esitä mitään todisteita väitteensä tueksi.

Näyttää siltä että Perussuomalaiset ovat polttaneet totuuden. Sen jälkeen mitä tahansa väitettä voi hyvin kuvata sanalla "fakta".

Todisteita kaipailisin itse. Jotain, millä näytettäisiin toteen käteisen rahan jakaminen. Bussikortit ja maksusitoumukset ovat ihan OK. Samoin kuin tilisiirrot.

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Niin, olen sosiaali ja terveyslautakunnan jäsen ja tietoni luonnollisesti perustuvat virastosta saamiini tietoihin. En voi todisteeksi jaella minulle lähetettyjä sähköposteja, mutta jos asia oikein vaivaa, voisi joku pyytää vaikka mediaa selvittämään kuinka asia on. Mutta kuten olemme huomanneet, asiasta mieluummin vaietaan kuin tuodaan esiin faktat.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Rantanen, virasto on kiistänyt väitteesi. Virasto on omien sanojesi mukaan väittänyt sinun valehdelleen. Media ei ole väitteessäsi todistusvelvollinen, virasto ei ole omassa väitteessään todistusvelvollinen. Todistusvelvollisuus on väitteen esittäjällä. Sinulla Rantanen.

Itsestäni tuntuu, että virasto on oikeassa. Kaupunginvaltuutettu Rantanen esittää perättömiä väitteitä. Olisiko syytä kertoa totuus, Rantanen?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Uusin kotouttamissuunnitelma* toteaa jälleen kerran mmm. sen tilastollisen faktan, että kotoutettavat pakkautuvat suuriin kaupunkeihin joista suurin on Helsinki. Tuskin on pelkkää mutuilua sanoa, että samoin tekevät paperittomat. 1500 paperitonta Helsingissä kuulostaa alakanttiin arvioinnilta minkä lisäksi määrä kasvaa pian kun liki 10 000 hallinto-oikeuteen valittanutta turvapaikanhakijaa saavat vihdoin sen viidennen negansa, kielteisen turvapaikkapäätöksen. Eli vaikka kustannuksista ei mitään tiedetä se tiedetään, että ne tulevat yhä kasvamaan.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Helsinki jakaa laittomasti maassa oleville maksusitoumusten lisäksi käteistä rahaa."

Mistä tiedetään, onko henkilö laittomasti maassa? Kysytäänkö paperit? Jos ei kysytä, niin eikö kuka tahansa (suomalainenkin) voisi käydä nostamassa viikkorahaa?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Jos meitä Perussuomalaisia ei olisi, kuka näistä asioista pukahtaisi sanaakaan?"

Luulen enemmän olevan kysymys siitä, että toisia kiinnostavat muutkin asiat kuin maahanmuutto.

Helsingin sosiaali-terveydenhuollon kustannukset ovat suuruusluokaltaan 1,5 miljardia vuodessa. Tässä siis nostetaan tikunnokkaan yhden promillen kuluerä. (Kulu kieltämättä sekin.) Vaakakupissa toisella puolella sitten ovat ne arvot, joita noudattaen kohtelemme yhteiskunnassamme olevia heikko-osaisia. Jotkut kristilliset käyttävät siitä termiä lähimmäisenrakkaus.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tätä loputtomiin toisteltua argumenttivirhettä käytetään joko tahallisesti taikka tahatta, verrataan aina jotain budjetin sektorin osaa budjetin kokonaisuuteen* ja kerrotaan, että "eu - jäsenyys on vain kahvikupin hinta" tms. Oikeasti sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset koostuvat tuhansista ja tuhansista palasista ja kun säästötarvetta on meille kerrotaan pienistä puroista joita yhdistelemällä saadaan budjettiin vaikka 0.1% säästö joka sekin kuulostaa kai tietämättömän mielestä pieneltä summalta mitä se ei ole 1.2 miljoonaakin on iso raha jolla palkkaisi 20 henkeä lisää kotihoitoon (tämä on taas kuulemma populistinen argumentti), meillä Salossa on mm. säästetty pururatojen valaistuksessa a. 1000€ säästö 400 miljoonan kokonaisbudjetissa pienten purojen nimeen jne.

Suomessa on lait ja on suomalaisten arvojen mukaista ottaa laittomasti maassa oleva talteen palautuskeskukseen lähetettäväksi takaisin kotimaahansa ettei joudu elämään yhteiskunnan ulkopuolella se on lähimmäisenrakkautta se.

*Samaa tapaa hyväksikäytetään monessa muussakin mm. sanan-, julkaisu- ja ilmaisuvapauden kohdalla eli mitä väliä jos jotain pikkujuttuja kielletään, tiernapoikia sun muita, kun ne on sananvapaudesta vain 0.0001% ihan kuin vain sitten kun sananvapaus olisi kielletty kokonaan taikka jokin tietty, huomattava, taso siitä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

---Suomessa on lait ja on suomalaisten arvojen mukaista ottaa laittomasti maassa oleva talteen palautuskeskukseen lähetettäväksi takaisin kotimaahansa ettei joudu elämään yhteiskunnan ulkopuolella se on lähimmäisenrakkautta se.

Minä en ainakaan halua millään muotoa osallistua siihen, että lapsiperheitä pakotetaan takaisin Afganistaniin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #11

Afganistanissa asuu moniakin lapsiperheitä ja lisää tulee. Ei se mikään maanpäällinen helvetti ole, eivätkä sen kulttuurista johtuvat olosuhteet ole suomalaisten syytä.

Minkä pitäisi muuttua, että turvallisuus Afganistanissa olisi pohjoismaisella tasolla? Pitäisikö talibanit tappaa ihan viimeiseen mieheen? Aika paljon turvallisempaa siellä kai on sentään tänä päivänä kuin oli heidän valtansa aikana. Afganistan on itsenäinen valtio ja laillinen valta on afgaaneista koostuvalla hallituksella. Aika paljon heidän auttamisekseen on jo sentään tähän mennessä tehty, siitä ei kahta sanaa. Pitäisikö sinne lisäksi vielä lähettää Suomesta väkivallattomuutta saarnaamaan muutama idealistinen pollyanna?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Tätä loputtomiin toisteltua argumenttivirhettä..."

Mielestäni asia on juuri toisinpäin: on argumentoinivirhe poimia yksi lukema ja pöyristyä siitä suhteuttamatta sitä kokonaisuuteen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #13

Jos kokonaisuus koostuu tuhansista osatekijöistä on niistä jokainen liki merkityksetön jos vertaa kokonaisuuteen, liki jokaista maan hallituksen päätöstä voi puolustaa sillä, että ei tunnu missään jos verrataan koko 56 miljardin budjettiin, eu komission ehdotusta voi pitää kahvikupposena kun on vain 1% eu - alueen bkt:sta, ehdotettu 1.11% aiheuttaa reaktioita mikä on nauretavaa kun puhutaan 0.11% erosta mutta voidaan taas verrata vaikka Suomen 56 miljardin budjettia eu:n nykyisen 158 miljardiin, Suomen osuus kasvaisi 200 miljoonaa vuodessa tuolla 0.11%:lla koko bujetti nousisi 170miljardiin ja koko seitsemän vuotisen kauden luku olisi yli 1100 miljardia joka on kaiketi kaikkien mielestä aika paljon rahaa.

Numeromagiaa joka vahvistaa aina tarvittaessa kenen tahansa jo valmiita kantoja asiaan kuin asiaan jossei ole tarkkana. Voit joko puolustaa tai vastustaa ihan mitä vain vertaamalla valtavaan kokonaisbudjettiin, koulun sulkemista tai sulkematta jättämistä, oikeastaan mitä vain, ellei nyt sitten ota vertailuluvuksi vaikka sen että suljettaisiin vaikka kaikki koulut tai rakennettaisiin sata uutta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kun persussuomalainen kunnallispoliitikko sanoo, niin onhan sen oltava totta.

Ei näissä asioissa mitään todisteita tarvita, tämä on se uusi normaali.

Jotkut puhuu jostain valeuutisista tai jostain, kuka kumma sellaisia levittelee?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kuka loppujen lopuksi on maassa "laittomasti"? Jos turvapaikanhakuprosessi on kesken, henkilöllä on oikeus oleskella Suomessa. Kielteisistä päätöksistähän näköjään valitetaan useitakin kertoja, joten prosessi voi jatkua vuosia. SPR maksaa silloin yksityisen erikoissairaanoidon kustannukset ainakin osalle hakijoista.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Kuinkahan paljon nämä valitusprosessit maksavat ja kuka maksaa?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ne, joilla ei ole oleskelulupaa, ovat maassa laittomasti.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Turvapaikanhakijalla ei ole oleskelulupaa, mutta hänellä on oikeus oleskella maassa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #16

Jos turvapaikkahakemus on hylätty ja sen jälkeinen valitus on oikeusistuimessa hylätty, henkilö on maassa laittomasti ja oikeudettomasti.

Jos sama rumba voidaan välittömästi käynnistää yhä uudelleen n+1 kertaa ad infinitum, lainsäädäntömme on pähkähullu eikä vastaa lystistä kulut maksavan kansan oikeustajua.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #20

En tiedä, miten asia oikeasti on, mutta näyttää olevan monilla jo toinen valituskierros menossa.

Ei se heillekään henkisesti hyvää tee, pelkäävät karkotusta, mutta toivon kipinä on siinä samalla.

Aika erikoinen on lapsiperheiden tilanne; lapset käyvät koulua, vanhemmat eivät voi mennä töihin eivätkä oikein tehdä mitään, odottaa vain valituksen käsittelyä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #21

Karkotusta pelkäävän ei tarvitse ainakaan hengenmenoa pelätä omassa kotimaassaan – senhän sulkee pois turvapaikkaprosessi ja valitukseen kielteisen päätöksen tuottanut oikeusprosessi. Niihin virkavastuulla suhtautuvien Maahanmuuttoviraston ja oikeusistuimen virkamiesten rehellisyyttä ja vilpittömyyttä on tuskin tarpeen epäillä.

Pelkäämisen syy on sama kuin lottovoiton tai visailun päävoiton menetystä pelkäävällä. Elinikäinen asumisperäinen sosiaaliturva (mukaan lukien terveydenhuolto yliopistosairaalatasoa myöten) panematta tikkua ristiin siinä on hilkulla tulla sekä voitetuksi että hävityksi, ja maailmanmitassakin hyvin harvoissa arpajaisissa päävoitto on tuota luokkaa.

Toivon kipinä on siinä, että saa myytyä sepitteensä, jonka uskottavuus on vaakalaudalla. Lohia kannattaa aina pyytää, vaikka ei saisikaan – eihän siinä ole mitään menetettävää paitsi kaikkien osapuolten aikaa ja suomalaisten veronmaksajien rahaa. Jos tästä "Haluatko miljonääriksi" -visailusta karsitaan loppumetreillä, onhan pettymys ymmärrettävästi ankara, eikä kenties henkisesti hyvää tee ainakaan hetkellisesti. Mutta henkeä se ei vie – eihän Väyrynenkään vitutukseen kuollut vaikka sen riski häntä välillä huolestuttikin.

Kuinkahan paljon osallistujista on lopultakaan lapsiperheitä? Yhden käden sormilla laskettavia prosentteja? Onneaan kokeilemaan lähteneitä nuoria miehiä lienee aivan ylivoimainen valtaosa, jotkut tullessaan "partalapsiksi" tekeytyneinä paremmat lähtökohdat pelissä saadakseen. On tietenkin vastuutonta lapsia kohtaan, jos heidätkin on sotkettu pelinappuloiksi kisailussa kaukaisen pohjoisen maan sosiaaliturvasta, jonka luomiseen pelaajalla tai heidän sukulaisillaan ei ole ollut eläissään osaa eikä arpaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tästä Rantasen blogista tulee mieleeni jäsenyyteni entisen kotikuntani terveyslautakunnassa 80-luvulla. Käsitelimme budjettia, vastapäätäni istunut kokoomuslainen rouva takertui siihen miksi edellisvuoden pesuaineihin käytetyn 10.000 mk:n sijasta talouspäällikkö esittää seuraavalle vuodella 20.000 mk. Huomaamattani huokaisin syvästi, jolloin rouva totesi, että "minä nyt jatkan kuitenkin inttämistäni vaikka Granlund tuossa vastapäätää huokaileekin" Kun siirryttiin budejetissa pääluokkien käsittelyyn jossa puhuttiin miljoonista markoista lautakunnassa vallitsi syvä hiljaisuus. Politiikon on varsin helppoa nostaa profiliaan asioilla joilla kokonaisuutta katsottaessa ole minkäänlaista merkitystä. Suomen kokonaistalouden kannalta maahanmuutn kustannuksilla on minimaalinen merkitys, joten paljon melua tyhjästä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

En ole yllättynyt ettei Grandlund edes 80 - luvulla ymmärtänyt pienien purojen käsitettä taikka pääluokkia joista tunnetuin on henkilöstömenot joka vie aina yli puolet kuluista mutta joihin puuttuminen on yhä 2018 mahdotonta koska menoerä ei kuulu kunnalle vaan työmarkkina osapuolille.

Maahanmuuttajien menojen osalta voi toki verrata niitä muurahaisten miksei universumin tähtien määrään mutta ainakin minä pidän tätä kummallisena kun parempi on miettiä vaikka sitä, että Espoon toimeentuen saajista yli 30% on maahanmuuttajia ja olisikin hyvä kuulla onko tämä luku sitten 100%:sta paljon taikka vähän ...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tottakai ymmärrän, että budjetit koostuvat pienistä puroista, mutta kysymys onkin siitä, että nostamalla tälläisen yhden pienen "puron" esille nostaminen on puhdasta poltikointia ja muuhun ei näköjään persut pysty, kuin nostamalla kunta-ja kansantalouden kannalta merkitsemättömiä asioita julkiseen keskusteluun.

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Koko realiteetti Suomessa on absurdi. Kun ihminen on laittomasti maassa, hän on laittomasti maassa ja siitä kuuluu saada rangaistus. Laiton maassa ei ole paperiton tms. hänellä ei kuulu ollakaan mitään Suomen virallisia asiapapereita. Liberaaleilla on vissiin pää nyrjähtänyt oikeen kunnolla, kun em. seikkoja ei pysty pitämään itsestäänselvinä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset