MariPSRantanen

Älä hakkaa ensihoitajaasi

Ensihoitajiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja sillä uhkailua. TIlanne on vähintäänkin kummallinen sillä ensihoitajat ovat olemassa auttaakseen äkillisesti sairastuneita ja loukkaantuneita ihmisiä. Voisi kuvitella, että kukaan ei siinä tilanteessa hyökkäisi auttajaansa vastaan, mutta totuus on tarua ihmeellisempää. Olen itse ollut alalla noin 17 vuotta ja voin allekirjoittaa väkivallan ja sen uhkan lisääntymisen alalla.

Suomen Ensihoitoalaln liitto, Suomen Palomiesliitto ja Tehy ovat lähteneet voimallisesti kampanjoimaan rikoslain muutosta, jossa vaaditaan, että ensihoitajiin kohdistuvasta väkivallasta rangaistaisiin samalla asteikolla kun poliisin kohdistuvasta väkivallasta. Tämä ei tietenkään lopeta väkivaltaa kokonaan, mutta on omiaan osoittamaan ilmiön paheksuttavuutta ja toisaalta antamaan viestin siitä, että tilanteesta ei selviä samoin kuin nakkikioskitappelusta, sakoilla.

https://www.palomiesliitto.fi/fi/palomiesliitto/viestinta/uutisarkisto/?...

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ensihoitajien-avoin-kertomu...

Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen on jättänyt eilen 24.5.2018 lakialoitteen, jossa liittojen vaatimaa rikoslain muutosta esitetään. 

https://www.jarironkainen.fi/tiedote-edustaja-ronkaisen-ps-lakialoite-en...

Olen itsekin jo vuosia puhunut tästä asiasta oman ammattini kautta ja tuntuu hyvälle, että viimein on jotakin konkreettista tehty eduskunnassa, kiitos kansanedustaja Jari Ronkaiselle. Kannatan myös lämpimästi liittojen esitystä laajemmasta kansallisesta ensihoidon työturvallisuuden toimenpideohjelmasta seuraavalla hallituskaudella sillä työn ei tule loppua tähän vaan kehittämiskohteita on runsaasti jatkossakin, muun muassa ensihoitajien oikeusturvan osalta.

Tämä ei ole puoluepoliittinen kysymys vaan kaikkien poliitikkojen yhteinen asia. Ensihoitaja ja palomies, olethan yhteydessä omaan kansanedustajaasi ja pyydät allekirjoittamaan lakialoitteen. Näin voimme kaikki yhdessä osallistua turvallisemman huomisen luomiseen, kiitos.

Älä hakkaa auttajaasi, älä riko hoitajaasi. #ehjänäkotiin

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Aivan hyvä ehdotus tuo ensihoitajien statuksen muuttaminen samanlaiseksi kuin poliisin tai muun järjestystä pitävän henkilön. Eli nykylain mukaan ammattiryhmiin kohdistuva häirintä ei siis ole sanktioitu niissö rikoslain kohdissa joissa puhutaan esim. virantoimituksessa olevaan virkamieheen kohdistuvasta haitanteosta tai väkivallasta?

Väkivalta poliisia kohtaan on jotenkin ymmärrettävää koska he edustavat lakia ja järjestysvaltaa. Poliisin ammattiin kuuluu jo lähtökohtaisesti riski joutua väkivallan kohteeksi ja se huomioidaan jo koulutuksessa, ja aseistuksessa.Se että väkivallan ymmärtää ei tietenkään tee siitä hyväksyttävää.

Muttaa mikä saa väkivallan kohdistumaan hoitajia kohtaan? En kyllä näin maallikkona keksi muuta kuin hoidettavan harhainen mieli tai kemiallisista aineista itse aiheutettu sekavuustila.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Joo-o. Äläs vaan hakkaa hoitajaasi! Kuulostaa ihan yhtä järkevältä kuin ne takavuosien koulujen läheisyteen pystytetyt kyltit, joissa luki "Älä aja päälle". Kuka tavallinen voimissaan oleva nyt ajaisi tahallaan koululaisen päälle? Entä kuka tavallinen ja järjissään oleva kansalainen nyt hakkaisi apuun tullutta ensihoitajaa?

Joo, ei muuta kuin tukka pois ja linnaan, mokomat juopot, piripäät ja muut luuserit, jotka kehtaavatkin mätkiä ensihoitajia...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Asiassa on vain se pieni mutta. Koskemattomuuden suojan laajentaminen on loputon suo, kun siihen työhön lähdetään.

Wikipedia: "Virkamiehen väkivaltainen vastustaminen on Suomen rikoslaissa rangaistavaksi säädetty teko, josta voi seurata vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta. Virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen syyllistyy, jos käyttää tai uhkaa käyttää väkivaltaa virkatehtävää suorittavaa virkamiestä kohtaan tai kostaa väkivalloin virkamiehen tekemän virkatoimen hänelle tai hänen lähimmäiselleen. Tekoon voi syyllistyä myös, jos käyttää väkivaltaa ulkopuolista henkilöä kohtaan tarkoituksenaan estää jonkin virkatehtävän suorittaminen."

Yleisen oikeuskäytännön mukainen rangaistus virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta on vankeustuomio, vain muutamassa poikkeustapauksessa rikos on käsitelty sakolla.

Miksi virkamiehelle on lakiin säädetty korostettu suoja?

Se on siksi, että virkamiesten on pakko toteuttaa heille määrättyjä tehtäviä. Usein näiden tehtävien hoitamiseen liittyy pakkokeinoja, jotka taas eivät miellytä niiden kohdehenkilöitä. Virkamiehelle tuli säätää suoja, jotta he voisivat saattaa virkatehtävänsä loppuun ilman väkivallan uhkaa. Kyseinen säädös on säädetty jo tsaarinvallan aikaan.

Muilla kuin virkamiehillä ei toimintapakkoa ole. Ensihoitaja, vartija tai palomies voi vetäytyä hankalasta tilanteesta tai olla jopa menemättä vaaralliseen paikkaan ja hälyttää paikalle poliisin.

Poliisin on pakko hoitaa tilanne tavalla tai toisella, koska virkavastuu edellyttää sitä.

Siksi poliisilla on korostettu suoja väkivaltaa vastaan.

Kuten olemme useaan otteeseen viime vuosina saaneet nähdä, korostettukaan suoja ei anna turvaa väkivallalta silloin kun joku päättää sitä virkamiestä vastaan käyttää. Poliiseja on kuollut tai loukkaantunut vakavasti virkatehtäväänsä hoitaessaan.

Korostettu suoja ei anna 100% turvaa, mutta rajoittaa edes hieman niiden toimia, jotka eivät voi muutoin mieltään malttaa.

En vastusta sitä, etteivätkö ensihoitajat ja palomiehet ansaitsisi myös paremman oikeusturvan, mutta he eivät ole virkamiehiä. Heidät voitaisiin rinnastaa järjestystä valvoviin henkilöihin.

Muistettakoon myös se, että pahoinpitely on joka tapauksessa rangaistava teko, josta voidaan tuomita sakkoa tai enintään 2v. vankeutta.

Jos ensihoitaja ei jaksa tehdä rikosilmoitusta, niin menköön itseensä.

Ei poliisinkaan väkivaltainen vastustaminen prosessoidu itsestään, vaan rikosilmoitusmenettelyn ja esitutkinnan kautta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset