MariPSRantanen

Suomi rikkoo räikeästi YK:n vammaissopimusta

Luin järkyttyneenä Helsingin Sanomien artikkelia Pipolakodin tilanteesta 3.7. Ihmisistä, joiden koti "lakkautetaan" jopa vuosikymmenien asumisen jälkeen. Millainen sivistynyt yhteiskunta unohtaa sekä YK:n vammaissopimuksen velvoitteet, ihmisoikeudet että inhimillisyyden?

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005741544.html

Perusteet, joilla Pipolakodin lakkauttamista perustellaan ovat kestämättömät. Ei voi olla niin, että vaikkapa omasta vessasta tehdään ongelma jos kiinteistö ja sen tarjoamat fasiliteetit ovat asukkaille mieleiset ja toimivat. Lisäksi peruste siitä, että asukkaiden määrää olisi vähennettävä, on erikoinen. Kysymys on ihmisten kodista ja perheestä, joka on ollut toiminnassa ja tarjonnut turvaa jopa vuosikymmeniä. Maassamme elää tällä hetkellä runsaasti muitakin ihmisiä, jotka asuvat vanhoissa rakennuksissa ongelmitta. Vai luuletteko, että kaikilla on edes sisävessaa vieläkään.

Pipolakodissa asuvien ihmisoikeuksia loukataan räikeästi, samoin kuin YK:n vammaissopimusta, jonka mukaan kehitysvammaisilla on oikeus asua missä haluavat ja kenen kanssa haluavat. Tätä ei voida katsoa läpi sormien virkamiehistössä, kuntien valtuustoissa eikä eduskunnassa.

Sen sijaan, että helsinkiläiset ovat menossa osoittamaan mieltään 16.7 valtion päämiesten tapaamiseen ihmisoikeudet edellä, olisi hyvä siivota ensin oma pesä kuntoon ja osoittaa mieltään kotimaisista ihmisoikeuksista, Yk:n vammaissopimuksen noudattamatta jättämisestä sekä kehitysvammaisten oikeudesta omaan kotiin. Myös tämän mielenilmauksen voisi järjestää hästägeillä #helsinkicalling ja #wecare.

Missä on nyt sitten ovat ne ihmisoikeudet, sopimukset, järki ja sydän, joita niin kovin usein peräänkuulutetaan?

Kehitysvammaisten Tukiliiton kannanotto 

https://www.tukiliitto.fi/ajankohtaista/pakkomuuttojen-on-loputtava-nyt/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Olen kirjoittanut blogin keräämällä esimerkkejä, että miksi kannatti kansalaisaloitetta vammaisten palveluiden kilpailuttamisen lakkauttamisesta allekirjoittaa:

http://topira.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243662-vamm...

Paljon muutakin on rikottu YK:n vammaissopimusta vasten. Vähän aikaa sitten ihmisoikeuskeskus osallistui YK:n vammaissopimuksen konferenssissa 14.6. ja on liitetty raportteja sekä selostettu Suomen tilanteesta.

https://www.ihmisoikeuskeskus.fi/?x5984785=6496497

Kelan taksikyydit, Kelan vammaisten palvelut, Kelan esim. saamelaisten pitää tilata palvelut itse ilman avustajaa puhelimitse... Huhhuh.

Nämä kaikki palvelut kautta linjan on särjetty vain yksinkertaisesti siitä kilpailuttamisesta. Ennen kilpailuttamista kaikki palvelut toimivat hyvin ja edistystä on koko ajan kehitetty. Kaikki hyvä työ on hävitetty.

EU-direktiivistä se ei voi johtua, sillä EU antaa jäsenmaille mahdollisuuden joustaa eli useat EU-maat ovatkin jättäneet vammaispalvelut kilpailutuksen ulkopuolelle.

Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan, joten jätetään nyt suosiolla vammaispalvelut kilpailutuksen ulkopuolelle ja palautetaan kaikki entiselleen. Jatketaan siitä, mihin se kaikki hyvä työ jäi kesken.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

YK:ssa tehtyyn sopimukseen vetoaminen on typerää. Ne ovat vain paperille kirjattuja, maailmaa syleileviä yleistavoitteita, joita kukaan ei ota vakavasti.

Hyvä esimerkki on kirjaus siitä, että kehitysvammaisilla on "oikeus asua missä haluavat ja kenen kanssa haluavat". Jokainen tervejärkinen ymmärtää, ettei tuollainen voi koskaan kaikkien osalta toteutua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset