MariPSRantanen

Seis tai ensihoitaja käyttää voimaa!

Ensihoitoalan johtava suomalaislehti Systole julkaisi eilen 5.9 nettisivuillaan jutun ”Mitä pirua STM?”, joka kyseenalaistaa voimakkaasti kesällä lausuntokierrokselle laitetun lakiluonnoksen uudeksi asiakas- ja potilaslaiksi ensihoidon näkökulmasta.

http://www.systole.fi/index.php/422-lakiluonnos-tuli-puskista-mit%C3%A4-pirua-stm

Lakiluonnoksessa ensihoitajille suunnitellaan rajoitettuja voimankäyttöoikeuksia potilaita kohtaan. On kiinnipitoa, poistumisen estämistä, henkilöntarkastusta, henkilönkatsastusta, asuntoon tai olinpaikkaan menemistä ja niin edelleen. Ensihoitoa koskevat pykälät löytyvät lain 100§ alkaen.

https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=c951a516-0f4f-4f05-8722-d3a55b0fa4a7&proposalLanguage=da4408c3-39e4-4f5a-84db-84481bafc744

Poliisin tehtäviä siis ollaan siirtämässä ensihoitajille, ilman riittävää koulutusta ja välineistöä. Ensihoidolle, jonka tehtävä on auttaa ja hoitaa ihmisiä, ei laittaa heitä nippuun ja ottaa itsekin siinä sivussa turpiinsa. Vaikuttaakin siltä, että lain valmistelijat eivät todellisuudessa tunne ensihoidon toimintaympäristöä kovin hyvin. Mikä moitittavinta, Stm ei ole lähettänyt lausuntopyyntöä yhdellekään ensihoidon palveluja tuottaville tahoille vaan vain palvelun tilaajille. Valitettavasti sairaanhoitopiirien johtajat harvoin tuntevat ensihoitoalan työtä, sen tuntevat ensihoitajat ja ensihoidon asiantuntijat.

Olen kouluttautunut ja tehnyt sekä ensihoitajan että poliisin työtä. Mielestäni tällä taustalla voin hyvällä omalla tunnolla sanoa, että tämä laki toteutuessaan olisi todellinen virhe. Vodakseen käyttää voimakeinoja potilaaseen, olisi koulutuksen oltava yhtä perusteellinen kuin poliisilla ja jos ajatellaan vielä, että se tulisi tehdä ilman mitään apuvälineitä, on ajatus täysin tuulesta temmattu. On ylipäänsä syytä kysyä mikä ajatus tällaisessa on taustalla? Se, että terveydenhuolto ryhtyy hoitamaan väkisin? Kun emme saa hoidettua niitäkään, jotka apua haluavat, ainakaan terveysasemien, päivystysten ja erikoissairaanhoidon ruuhkien perusteella. Hämmästelen myös intoa hoitaa kaikkia päihdepotilaita väkisin. Mistä lähtien 7 päivän pakkohoito on ollut tehokasta ja etenkin kustannustehokasta?

Ensihoitoyksiköissä on kaksi ihmistä ja muun muassa lain esittämät vartijat eivät ole ensihoitajien käytössä kuten ei seuraavalla osastolla olevat lisäkädet. Ensihoitoyksikkö on yksin.

Viime aikoina on puhututtanut kovasti ensihoitajiin kohdistuvat uhka- ja väkivaltatilanteet. Nyt tällä lailla niitä tullaan lisäämään.

Älkää nyt ainakaan säätäkö tätä lakia kuulematta niitä, jotka tekevät ensihoitotyötä joka päivä ja tuntevat työn sekä toimintaympäristön. Me emme voi olla poliiseja olematta poliiseja. Emmekä me voi paikata poliisin resurssivajetta, se paikataan palkkaamalla poliiseja. On asioita joita ei tule sotkea ja tässä on nyt yksi sellainen.

Nyt järki käteen ministeriö, hallitus, eduskunnan valiokunnat ja suuri sali.

 

(Tänään 6.9 Stm on jatkanut lausuntoaikaa 16.9 saakka jatkaen sitä viikolla alkuperäisestä ja ilmeisesti viitaten Systolen artikkeliin, kertoo twitter-tilillään, että lakia voi lausua myös ilman lausuntopyyntöä)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Tässä kyllä voin olla oikein samaa mieltä blogistin kanssa. Olen töissä itse psykiatrisessa sairaalassa, jossa rajoituskeinoja aika ajoin käytetään lain puitteissa, mutta ensihoidon kenttä on ihan eri. Sairaalassa on paljon hoitohenkilökuntaa ja ongelmallisen tullen N määrä hoitajia juoksee paikalle hälytyksen painamisen jälkeen. Mutta ambulanssissa tilanne on aivan toinen. Eivät taida lakiesityksen laatijat tietää kentän tilanteesta juuri mitään.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Kuka helvetin tunari on mennyt tälläistä lakiluonnosta edes miettimään ?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Sellainen, joka ei tiedä käytännön työstä yhtään mitään.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Mari. Pidin.

Te tarvisette runsaasti apua ja lakienlaatijat, ketkä perehtyvät teidän työvaikeuksiin, sekä tekevät tarvittavat korjaukset mahdollisimman pian.

Lämpimin, Siunaavin terveisin Lasse Hietanen.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ensihoitajien ei pidä käyttää väkivaltaa. Poliisi on sitä varten olemassa, heillä on laillinen oikeus väkivallankäytölle.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ei kai poliisillakaan ole oikeutta käyttää väkivaltaa. Pakkokeinot toki ovat toisen ihmisen fyysistä rajoittamista, mutta minä miellän väkivallan paremminkin turpiinvetämiseksi. Tuskin poliiseilla tuollaista lupaa on.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset