MariPSRantanen

Hyvää omaishoitajien viikkoa!

Tällä viikolla vietetään omaishoitajien viikkoa. Juhlistamme siis niitä, jotka arvioidusti säästävät yhteiskunnan varoja noin 3 miljardia vuosittain ja jotka ovat jokaisen huulilla aina ennen vaaleja. Johonkin se omaishoitajan arvostus aina häviää vaalien välillä, kun pitäisi helpottaa omaishoitajan elämää suuntaamalla tähän yhteen kustannustehokkaimpaan ja inhimillisimpään hoitoon lisää rahaa.

Ikäihmisten palvelut ja omaishoito on ollut Sipilän hallituksen yksi kärkihankkeista. Miten tämä on näkynyt tavallisen omaishoitajan elämässä? Ei mitenkään. Seminaarit, webinaarit, juhlaseminaarit, muutosagentit, videot ja työpajat, joita tämä kärkihanke tuottaa, ei auta piirun vertaa tavallista omaishoitajaa. Kiva kun virkamiehillä ja poliitikoilla riittää tapahtumia, mutta pitäisikö olla jotakin konkreettista eikä vain taas juhlapuheita?

https://stm.fi/hankkeet/koti-ja-omaishoito

Valitettavasti palautteena omaishoitajilta tulee yhä pieneneviä omaishoidon palkkioita ja väheneviä vapaapäiväoikeuksia. Omaishoitolain uudistuksen myötä kaikille taattiin 2 vapaapäivää kuukaudessa, mutta käytännössä tämä laki on tiputtanut osalta omaishoitajilta 3 vapaapäivää 2 vapaapäivään. Tämä kehitys voi pahimmillaan johtaa yhä suurenevaan tarpeeseen ympärivuorokautista hoitoa, joka ei voi olla yhteiskunnan eikä hoidettavien etu. Ihmettelen suuresti miksi kuitenkin päätöksentekijät ajavat tilannetta vääjäämättä huonompaan suuntaan.

Yksi konkreettinen omaishoitajia helpottava asia olisi työssäkäyvien omaishoitajien oikeus tilapäiseen hoitovapaaseen omaishoidettavan sairauden vuoksi. Tämä sama palkallinen neljän päivän vapaaoikeus on alle 10-12 vuotiaan lapsen kanssa. Jos halutaan tukea työssäkäynnin ja omaishoidon yhdistämistä, olisi tässä yksi ehdotus helpottamaan sitä. Nythän omaishoitaja joutuu jäämään palkattomalle vapaalle, joka osaltaan voi aiheuttaa taloudellista ahdinkoa, jota ei pieni omaishoidon palkkio korvaa.

Esimerkkinä omaishoitajien taloudellista ahdinkoa helpottava ehdotus löytyi taannoin  Perussuomalaisten varjobudjetista, jossa omaishoidon palkkiota esitettiin verottomaksi. Tämä helpottaisi suoraan omaishoitajien tilannetta.

Voitaisiinko välillä puhua konkreettisista ehdotuksista omaishoitajien tukemiseksi juhlapuheiden fraasien ja latteuksien sijaan?

Hyvää omaishoitajien viikkoa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset