MariPSRantanen

Oodi Halla-aholle

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio vie Helsinkiä maailmalle kertomalla juuri avatun Oodin olevan suojamuuri populismia vastaan. Samassa yhteydessä Laitio toteaa hankkeen olleen poliittinen. Melkoista puhetta kaupungin virkamieheltä. On kovin vaikeaa uskoa, että New York Times olisi niin perillä Suomen sisäpolitiikasta, että kyseiset toimittajat tuntisivat niin tarkasti Suomen tilannetta kun artikkeli antaa ymmärtää. Luonnollisesti virkamies kertoo, ettei ole moisia sanonut.

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/729119-nyt-keskustakirjasto-oodi-tehtiin-populistien-ja-jussi-halla-ahon-pysayttamiseksi

Tällä tavallako Laitio vie Suomea maailmalle? Haukkumalla demokratiaa? Haukkumalla Perussuomalaisia ja sitä kautta heidän äänestäjiään.Onko demokratia kriisissä vai onko niin, että kansalaiset ovat kyllästyneet pienen piirin vallankäyttöön ja äänestävät Laitionkin etupiirin vastaisesti?

Laitio kertoo tarkoittaneensa että populismi on kansan kahtiajakoa. Jos ei edes peruskäsitteet ole kunnossa, onko pakko mennä antamaan haastatteluja kansainvälisesti merkittäviin julkaisuihin? Tommi hyvä, googlaa populismi niin määritelmä tulee tutummaksi.

Kuinka pitkälle ollaan valmiita menemään Perussuomalaisten pysäyttämiseksi? Entä Perussuomalaisten äänestäjien? On hyvä muistaa, että voidakseen kannattaa demokratiaa, on myös hyväksyttävä se että vaalien tulos ei aina ole itselle mieluinen. Minulla on tästä kokemusta. Sattuu vietävästi, ettei Perussuomalaisia ole esimerkiksi Helsingin valtuustossa enempää.

Virkamiehen tulisi olla täysin poliittisesti sitoutumaton tai ainakin toimia sen mukaan ettei oma ajattelu näy työssä. Työ hoidetaan erillään poliittisesta suuntautuneisuudesta, mutta tämä oli klassinen esimerkki siitä kun roolit menevät sekaisin. Tämä oli härskiä Tommi Laitiolta.

Oodin piti olla kaikkien kaupunkilaisten yhteinen olohuone ja ylpeydenaihe. En ehtinyt Oodissa vielä käydäkään ja taidan jättää väliin jatkossakin, se lienee niiden oikeamielisten, suvaitsevaisten, kaiken tietävien ja vähän toisia yläpuolella olevien kokoontumispaikka. Menen lähikirjastoon, jota ei ainakaan vielä ole valjastettu noitarovioiden pitopaikaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

25Suosittele

25 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen
Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Johan se Hankamäkikin tuomitsi Oodin…

Haluaisinpa tietää, mistä löytyy PS-arkkitehtuurin helmiä? Minun on pakko myöntää, että en ole käynyt Kiasmassa kertaakaan vaikka olen käynyt kyllä Tukholman Moderna Museetissa. Täytyypä korjata aukko sivistyksessä. Kuin myös käydä Oodissa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Persut ovat taas vastanneet tämän päivän huumoripläjäyksestä Puheenvuorossa: yksi saarnaa lopun aikoja ja toisen mielestä Helsingin kaupunginkirjasto Oodi rakennettiin persujen vastustamiseksi ... :D

Mitähän hauskaa nämä veitikat keksivät huomiseksi?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Uskooko blogisti enemmän New York Times´iin kuin itseensä? Sinähän olet kaupungin valtuustossa ja avainpaikalla. Tuskin tällainen hanke on voinut jäädä seuraamatta. Itse en ole käynyt vielä, mutta kovasti on tuttavat kehuneet. Hankamäki täällä puheenvuorossa ei tainnut olla niinkään mielissään, mutta se varmaankin liittyi hänen vaalikäyttäytymiseen. Ja onko sillä merkitystä, miten jonkin virkamiehen sanomisia tulkitaan. Keskeistä on se miten Oodi ja sen mahdollisuudet siellä koetaan. Mutta täytyy palata asiaan kunhan on käynyt siellä. "Tuoksuuko" siellä populismin vastustaminen vai onko kysymyksessä olohuone ja mahdollisesti uusi vientituote? Se olisi kyllä hieno juttu. Muttu tuntuuhan tuo oudolta jos pelkän ulkomaisen jutun takia tekee päätöksen olla käymättä paikan päällä. Pitäkää siellä mieluummin yksi valtuuston kokous.

PS. Asustelin sielläpäin 15 vuotta niin senkin takia kiinnostaa. Mielestäni meillä on hieno pääkaupunki ja sinne sitä joutuu aina rantautumaan viikonlopun ja pikkulomien viettoon.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ulkomaiset lehdet kirjoittelevat mitä sattuu, vaikka voi tietysti olla, että virkamies on syöttänyt tarinaa juuri tuolla tavalla.

Lukeminen tosin pitää kyllä populismin loitolla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

New York Times ei kirjoita mitään Suomesta, ellei täältä käsin joku syötä tietoa.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Jos paikalla on huono brändi, niin en itse ainakaan sellaisessa käy. Oodi on pilannut maineensa jo ajat sitten yrityksessään herättää mediahuomiota. Rantasen mainitsema artikkeli on vain yksi vahinko lisää.

Tyhmä luulisi, että julkinen kirjasto on tehty sitä varten, että sinne voi mennä ihan lainailemaan kirjoja, sähköistä materiaalia tai vaikka lukemaan lehtiä rauhassa ilman häiriöitä... Sen sijaan käveletkin paikkaan, joka on jonkin poliittisen ideologian vaikutusväline.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Joo, persujen Tynkkynenkin ihan ideologisista syistä jättää Fazerin suklaat ostamatta, Fazer kun kannattaa GCM:ää...

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/9b5306f7-e53...

Fazer ja GLobal Compact: https://www.unglobalcompact.org/

Aika surkuhupaisaa sakkia nuo Perussuomalaiset.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #10

BB-yliopistosta ei hankita edes yhden A:n kielitaitoa…

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #10

Voi jestas kuinka lapsellisia nämä Halla-ahon kriitikot ovat. Saisi Halla-aho itse kirjoittaa tänne blokejaan mutta tietää että kritiikki tulisi olemaan pelkkää henkilökohtaista irvailua niin jättää tekemättä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #12

Ei kai tässä Halla-ahoa ole kukaan muu maininnut kuin Rantanen välillisesti. Mutta Tynkkynen kyllä kaivoi taas vaihteeksi ihan itse oman kuoppansa…

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #14

Ei oleellista ole Halla-aho tai perussuomalaiset vaan järkeen perustuvat mielipiteet lynkataan järjestään vihervasemmiston ja muiden kokoomuslaisten toimesta. Suomen surkea talous on juuri näiden humanitaarien syytä, verovaroja jaetaan ympäri maailmaa ilman mitään vastuuta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #18

Eipä noita järkeen perustuvia mielipiteitä ole lynkattavaksi asti riittänyt...

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Mari. Voimia toimia. Olet oikeiden asioide ajaja. Kiitos. Siunausta. Lasse.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Mari, on hienoa, että jaksat kirjoittaa asiatekstiä. Monet eivät.

Perussuomalaiset saivat kaksissa, viimeisissä eduskuntavaaleissa 'jytkyt'. joita Soinikin onnessaan jytkytti!

Hallitusvastuu lienee ollut, kannatuksen vahvuuden takia, ainoa oikea veto pääministeri Sipilältä.

PS sai useita, merkittäviä ministeripaikkoja; Ulkoministeri Soini, Puolustusministeri Niinistö, Sosiaali- ja terveysministeri Mattila, Kulttuuriministeri Terho.

Eduskunnan puhemiehen tehtävän sai PS Lohela.

Perussuomalaisten puheenjohtajan vaihduttua kesken hallituskauden, Soinista Halla-ahoon, ministeripaikat säilyivät, puolue häivytettiin ulos.

Ministerit perustivat pikimmiten oman puolueensa, säilyttääkseen paikkansa.

Kansan keskuudessa aiheuttaa syvää hämmennystä se, että Perussuomalaisesta puolueesta on, muiden suurten puolueiden keskuudessa, tehty 'hallituskelvoton'!

Vihreiden pj. Haavisto yritti läpimurtoa, ei ulkoistanut muiden puolueiden tavoin Perussuomalaisia mhdollisesta tulevasta hallitusvastuusta.

Vihreiden arvojen painostamana, hän perääntyi, mutta sovittelevana henkilönä totesi, että yhtään puoluetta ei pidä 'demonisoida'!

Pitääkin kysyä, onko Perussuomalaiset nyt suurempi uhka demokratialle, kuin viime tai sitä edellisissä eduskuntavaaleissa?

Ps. alkuperäiset ministeriroolit ovat jo osin vaihtuneet.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Tähän asti olen Leppävaaran selloa pitänyt Suomen parhaana kirjastona . Sellos kuukausia tullut kirjastos notkuttua . Mut katsotaan kun Oodiin kerkeän onko parempi .

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

"Tällä tavallako Laitio vie Suomea maailmalle? Haukkumalla demokratiaa? Haukkumalla Perussuomalaisia ja sitä kautta heidän äänestäjiään.Onko demokratia kriisissä vai onko niin, että kansalaiset ovat kyllästyneet pienen piirin vallankäyttöön ja äänestävät Laitionkin etupiirin vastaisesti?"

En nyt oikein tunnista sitä demokratiaa jota persut ovat ajamassa sellaiseksi demokratiaksi jonka itse olen oppinut.

14.9.2011 Savon Sanomissa kerrottiin edellisen päivän Halla-ahon kommenteista Facebookissa seuraavasti:

" - Yksinkertainen tosiasiahan on, että demokratia (=vaalit) estää mitä tahansa poliittista hallitusta ryhtymästä mihinkään sellaisiin toimiin, joilla *oikeasti* olisi mitään vaikutusta Kreikan konkurssitalouteen, Halla-aho kirjoitti.

Mellakoijat Halla-aho poistaisi kaduilta voimakeinoin.

- Juuri nyt Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta, jonka ei tarvitsisi välittää suosiostaan ja joka voisi panna lakkoilijat ja mellakoijat kuriin panssarivaunuilla. "

Persujen halu on siis demokratian sijaan mobilisoida tankkeja kaduille.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Kuinka pitkälle ollan oikein valmiita menemään perussuomalaisten pysäyttämiseksi" Entisenä kotikuntani kuntailiiton terv.ltk:n jäsenenä ja nykyisen kotikuntani sos.lautakunnan entisenä varajäsenenä, useaan kokoukseen osallistuneena on pakko kysyä, oletko olleenkaan tehtävisiesi tasolla. Sosiali-ja terveyslautakuntaa on yleisesti pidetty poliittisesti neutraalina, asiantuntija-lautakuntana joka pyrkii välttämään politiikan tuomasta asioihin jotka eivät pääsääntöisesti ole poliittisia vaan perustuu lainsäädäädääntöön. Mutta kuka sen kissan hännän nostaakaan, ellei kissa itse.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kirjaston tehtävänä lienee sivistää kansaa. Sivistys ihan määritelmällisesti on suojamuuri populismille. Ergo - Oodi on vastavoima populismille.

Pekka Määttä

Tein blogistin toiveen mukaan ja googlasin populistin määritelmää, tämä oli ystävällisestä päästä: Populisti esittää olevansa ja tekevänsä niinkuin kansa haluaa. Kun tulee valituksi, niin vähät enää muistaa lupauksiaan. Vastakohta taas ajaa samoja aatteita ja asioita ennen sekä jälkeen vaalien. Näin kärjistetysti. Populismi on äänten ja suosion kalastelua pinnalla olevilla aiheilla esim. maahanmuutto tai koulutus. Blogistin kirjoitus on muutoin jonkinlaista uhriutumista - voi voi nyt emme voi mennä enää kirjastoon kun virkamies sanoi noin pahasti.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Ottamatta kantaa tuohon puolueeseen, rasismia on yhden puolueen telkeäminen vaikkapa kirjastolaitoksen ulkopuolelle.
Se on sama kuin romaania ei päästäisi kapakkaan, mistä saa kyllä oikeudessa tuomion, kuten me kaikki tiedämme.

"Tietämättömyys on voimaa", tarkoittaa sitä, että keksitään omia verukkeita oman hyödyn edistämiseksi sumentamalla tunnettu totuus. Jos Oodi tuolla tavalla toimii, minäkin jätän menemättä sinne, vaikka sieltä saattaa pian löytyä minun kirjoittamia kirjoja.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mari Rantanen tässä telkeää pahimpia persuvouhkaajia Oodin ilojen ulkopuolelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset