MariPSRantanen

Helsingin hullut päivät jatkuvat

Aina kun luulee, ettei Helsingin kaupunginvaltuusto voi enää hullumpia esityksiä käsitellä ja hyväksyä, tulee ehtymättömästä lippaasta lisää.

Tänään valtuusto käsitteli Mirita Saxbergin (Kokoomus, nyk. Liike Nyt) aloitetta, joka esittää että kaupunki ryhtyy testaamaan huumausaineita. Siis, että verovaroin ylläpidetään paikkaa, johon henkilö voi tulla testauttamaan huumausaineensa ennen käyttöä.

Sekä poliisin että virkamiesten lausunto toteaa, että esitys on Suomen lain vastainen, mutta silti sosiaali- ja terveyslautakunta sorvasi esitykseen Perussuomalaisten vastustuksesta huolimatta lauseen, jolla silti jatketaan tämän testausjärjestelmän toteuttamisen selvittämistä.

Yritimme tänään poistaa tämän lauseen valtuustossa tekemällä seuraavanlainen palautusesitys:

Poistetaan esityksen viimeinen lause:

”Huumeiden tunnistamispalvelun toteutukseen liittyvien kysymysten käsittelyä jatketaan eri toimijoiden kanssa tehtävän käyttöhuoneselvityksen yhteydessä.”

Nykyinen lainsäädäntö ei anna mahdollisuutta järjestää huumausaineiden tunnistustyötä eikä se ole yhteisten varojen vastuullisen käytön mukaista toimintaa. Kaupungin tulee noudattaa toiminnassaan tarkoin Suomen lakia ja sen vuoksi on mahdoton hyväksyä valtuuston kirjausta siitä, että huumausaineiden tunnistamispalvelun toteutukseen liittyvien kysymysten selvittämistä jatkettaisiin edelleen.

Arvannette jo miten äänestyksessä kävi? Aivan, Perussuomalaiset jäivät jälleen kerran yksin puolustamaan niin lakia kuin kaupunkilaisjärkeä. Tätäkin kahelismia kannatti koko orkesteri oikealta vasemmalleJätimme koko ryhmän voimin eriävän mielipiteen eli emme hyväksyneet tätä päätöstä.

On aika huimaa ajatella ensinnäkin sitä millä tavalla muut puolueet käyttävät kaupungin yhteisiä varoja. Toisaalta pidän myös outona ajatusta, jossa ei voida varmistaa kuka tällaista palvelua käyttää, huumeidenkäyttäjät vai myyjät. Millä varmistetaan etteivät alaikäiset testauta aineitaan?

Joskus tulee mieleen, että mahtavatko nämä ”haittoja vähentävän päihdepolitiikan” puolustajat pohtia koskaan kuka heitä lobbaa. Huumausainekaupan kovin kärki kun on mukana liike-elämässä, politiikassa ja erittäin vaikutusvaltaisilla paikoilla kun katsotaan kansainvälisesti. Siinä viedään helposti kuin pässiä narussa.

Tulee mieleen Axel Oxenstiernan sanat: “Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.” Mutta nythän te tiedättekin.

Tässä illan päälle käy viimeisenä ajatus, pitäisikö aivan ensimmäisenä testata kaupungintalon pullat ja leivät.

https://www.helsinkikanava.fi/kanava/fi/videot/live?id=3912

https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/kaupun...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

H5vä ja kannatettava aloite. Kaikki mikä tähtää haittojen minimointiin on veronmaksajien etu.

Pekka Pylkkönen

Tämä ei riitä alkuunkaan. Kaupungin on tarjottava kaikille näiden haluamat päihteet. Hurstin huumejonosta voisi tulla kansainvälinen nähtävyys, joskin vasemmisto toki rupeaisi välittömästi kiljumaan kuinka epäinhimillistä jonotus on.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Väitä siis että Hustin leipäjonossa on vain huumeidenkäyttäjiä. Melkoinen pohjanoteeraus.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #6

Ovatko päihteet tuhonneet sisälukutaitosi vai tehneet sinusta vainoharhaisen?

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Huomma kuinka tästä aiheesta on mahdotonta vieläkään yrittää käydä järkevää keskustelua. Aina tulee joku Pylkkösen tapainen omahyväistä kaikkitietävyyttään huokuva neropatti laukomaan jotain olkiukkoja, ja tappamaan kaiken asiallisen keskustelun. Pylkköselle tiedoksi vielä, että olet kaiken lisäksi asenteinesi asian suhteen täysin väärässä, joten omahyväisyyteesi ei edes ole aihetta. Kannattaisi hankkia sitä tietoa ennakkoluulojen sijaan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kuka lobbaa sua? Järjestäytynyt rikollisryhmä, he kun eniten hyötyvä huumeista.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Miten olisi pedofiileille käyttöhuone, jossa he voisivat selvittää kumppaninsa iän?

Pekka Pylkkönen

Myös kunnanvaltuutetuille voisi olla oma pehmeä huone jossa he voisivat harjoittaa keskenään sellaista politiikkaa kuin lystäävät.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Olisiko sille sinulle käyttöä. Melkoinen aivopieru sinulta.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Miten olisi perussuomalaisille lukuhuone, jossa he voisivat käydä selvittämässä että ovatko heidän kirjoituksensa rikollisia (esim. kiihotus kansanryhmää vastaan, kunnianloukkaus jne.)

Miten yleensäkään pedofiilit liittyvät päihdepoliittiseen keskusteluun.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Lukuhuone eukkukielen tulkitsemiseksi on hyvä ajatus, mutta onko multikultti-sanakirja jo julkaistu?

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Miten olisi kaltaisillesi olkikasa jossakin pellolla, jossa voivat rakennella olkiukkoja rauhassa muita ja järkevää keskustelua häiritsemättä? Jos ei kykene järkevään keskusteluun, kannattaisi vain olla hiljaa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Marin kannattama huumepolitiikka edistää haittoja, huumekuolemia, naisten ja lasten hyväksikäyttöä, ihmiskauppaa, laitonta asekauppaa,korruptio, muutamia esimerkkejä sun edistämästä huumepolitiikasta.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Ei ole haitatonta päihdettä, mutta suurin osa laittomista päihteistä (puhtaana ja turvallisilla pitoisuuksilla) on vähemmän haitallisia kuin laillinen alkoholi, joka yksi haitallisimmista päihteistä niin käyttäjälle, kuin yhteiskunnalle.
Huumeet eivät ole terveellisiä eikä laittomilla markkinoilla ole laadunvalvontaa ja nykyään, kun tulli löytää vuosittain uusia aineita, jotka matkii ns klassisten päihteiden vaikutusta eli muuntohuumeet, mutta mistä ei ole juuri mitään tutkimusta edes lyhytaikaiskäytössä, tuollaiselle tunnistuspalvelulle olisi todellakin tilausta.
Huumeiden laillistaminen ei ole niiden vapauttamista, vaan säätelyn, kontrollin (ikäraja- ja laadunvalvonta) ja haittaverotuksen tuominen huumekauppaan, nythän kaupankäynti on niin vapaata kun voi olla, kuka vaan voi myydä kenelle vaan ihan mitä vaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #25

"Ei ole haitatonta päihdettä"

Ehkä. Kahvi kuulemma närästää joitakin ihmisiä ja on sydämmen tykytykset ja riippuvuus.

En sitten tiedä oisko kokapensaan lehtien pureskelu haitatonta? Tuotahan ne inkkarit tekee että saa päivän käyntiin.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Huume nimenomaan muuttuu turvallisemmaksi laillisena. Ja korruption, suuren osan kuolemista jne syyllinen on nimenomaan kieltolaki, ei huume itsessään. Jos vedestä tehdään laitonta, se aiheuttaa aivan samalla tavalla korruptiota, rikollisuutta jne kuin huumeet nykyään. Kyse on siis laittomuuden ilmiöistä, ei itse aineen.

Tästä on tutkittua tietoa, faktoja ja tilastoja. Sinulla on vain väärät käsityksesi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Ja sinun mielestäsi huumet on vain terveellisiä, ne ei aiheuta kuolemia, ei siihen liittyvää naisten prostituutio "alistamis"businesta."

Tuolla toisessa blogissa tuli vahva argumentti sen puolesta, että pitäisi saada valvottua myyntiä.

Yksikin vääränlainen pilleri, semmoisia mitä voi laittomissa ja valvomattomissa kaupoissa olla, voi kuulemma aiheuttaa pysyvän aivovamman.

Ottamatta kantaa tuon todenperäisyyteen, se kyllä tarkoittaisi sitä että päihdevalikoimaa pitäisi monipuolistaa turvallisilla päihteillä että saisi laittomat markkinat pois.

Kyllä se viinakin on turvallisempaa ostaa alkosta niin ei mene näkö.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Mistä tietää, että alaikäiset ei käytä palvelua"

Pitäisikö alaikäisten mieluummin kuolla niihin aineisiin?

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

"”Huumeiden tunnistamispalvelun toteutukseen liittyvien kysymysten käsittelyä jatketaan eri toimijoiden kanssa tehtävän käyttöhuoneselvityksen yhteydessä.”"

Huumausaineiden testauspalvelu ja käyttöhuonekokeilukin ovat käytännössä tällä hetkellä lainvastaisia, jos lakia noudatetaan pilkulleen.

Kaupunginvaltuustohan tiedostaa tämän kuten myös mahdolliset ristiriidat lainsäädännön ja viranomaisten linjausten kanssa. Eivät he ole perustamassa huumetestauspalvelua tällä hetkellä vaan selvittävät sen mahdollista toteuttamista tulevaisuudessa ja toteuttamisen eri vaihtoehtoja.

Ennen toteutumistaan se vaatii todennäköisesti lainsäädännön muutoksia ja viranomaisyhteistyön toteuttamista eri toimijoiden kesken. Helsinkiä voidaan pitää Suomen merkittävämpänä kaupungina. Kun tulevaisuudessa haetaan uusia keinoja ja toimintatapoja huumausaineiden aiheuttamien kokonaishaittojen vähentämiselle, niin näen erittäin positiivisena, että Helgingin kokoinen kaupunki pyrkii aktiivisesti asioihin vaikuttamaan ja erilaisia vaihtoehtoja ja toimintatapoja selvittämään. Varautuminen tulevaisuuteen ja uusien toimintatapojen selvittäminen ja jopa vaikuttaminen lainsäädäntöön (esim. lausunnoin) uusien toimintatapojen luomiseksi on tehokasta päihdepolitiikkaa. Helsinki toimii päihdepolitiikan edelläkävijänä pyrkiessään varautumaan tulevaisuuden toimintamalleihin jo nyt.

"Toisaalta pidän myös outona ajatusta, jossa ei voida varmistaa kuka tällaista palvelua käyttää, huumeidenkäyttäjät vai myyjät. Millä varmistetaan etteivät alaikäiset testauta aineitaan?"

Sillä kuka palvelua käyttää ei ole oikeastaan väliä. Silloin kun sekä myyjä että käyttäjät tietävät myymiensä, ostamiensa tai käyttämiensä aineiden koostumuksen mahdollisimman tarkasti on huumetestauspalvelu toiminyt tarkoituksenmukaisesti.

Ääriesimerkkinä voisi ottaa esim. "lääkeväärennösbentsot" jotka todellisuudessa sisältäisivätkin erittäin vaarallisen määrän fentanyyliä. Yksikään myyjä ei halua "tappaa" kymmeniä asiakkaitaan myymällä vahingossa "fentanyyliä" "bentsoina". Eikä myöskään käyttäjä tahdo kuolla fentanyylin yliannostukseen luullessaan ottavansa "bentsoja". Mitä varhaisemmassa vaiheessa ja mitä suuremman käyttäjäkunnan tietoisuuteen tulee se että esimerkin laisia "pillereitä" liikkuu "katukaupassa", niin sen vähemmän tulee tapahtumaan huumausainekuolemia.

Alaikäisten huumeidenkäyttö on ongelma, mutta kumpi on suurempi ja pahempi ongelma. Se että alaikäiset testaavat mitä aine on laboratoriossa esim. nimettömänä vai se että he testaavat niitä "nahkalabrassa" itsellään. Kumpi menetys on pahempi. Alaikäisen nuoren henki vai tekemättä jäänyt lastensuojeluilmoitus.

"Joskus tulee mieleen, että mahtavatko nämä ”haittoja vähentävän päihdepolitiikan” puolustajat pohtia koskaan kuka heitä lobbaa. Huumausainekaupan kovin kärki kun on mukana liike-elämässä, politiikassa ja erittäin vaikutusvaltaisilla paikoilla kun katsotaan kansainvälisesti. Siinä viedään helposti kuin pässiä narussa."

Jos puhutaan miljoona- tai miljardiluokan huumebisneksestä niin sen kokoluokan toimijoille on erittäin tärkeää että huumausaineet pysyvät laittomina, mahdollisimman kalliina ja vaikeasti maahantuotavina pienten toimijoiden osalta. Samoin heille olisi tärkeää että esimerkiksi kannabiksen kotikasvatus pysyisi laittomana ja mahdollisimman vähäisenä. Myöskin mitä tiukempi PKV-lääkekäytäntö, niin sitä parempi.

Esimerkiksi kiristynyt PKV-lääkereseptikäytäntö ja sähköinen resepti vähensivät apteekkialkuperää olevien huumaavien lääkkeiden päätymistä päihdekäyttöön ja "katukauppaan". Suurimmat taloudelliset hyötyjät olivat "lääkeväärennösbentsojen" valmistajat ja myyjät. Ongelmakäyttäjät eivät saa enää helposti PKV-lääkkeitä joita käyttäisivät päihteenä tai vaihtaisivat keskenään vaan joutuvat ostamaan käyttämänsä päihteet ja tekemään enemmässä määrin huumausainekauppaa tai muita rikoksia käytön mahdollistamiseksi. Esim. yleistyneet apteekkimurrot ovat yksi lieveilmiö tästä.

Tiukan linja huumepolitiikan edustajat ovat usein tietämättään huumausainebisneksen parhaimpia tukijoita ja edesauttajia. Siinä missä he myöskin tietämättään edistävät huumausainehaittojen pahenemista ja laajentumista. Nykyisin esim. THL on huumausaineen käyttörikoksen dekriminalisoinnin kannalta, juuri kokonais- ja yksilötason haittojen vähentämiseksi.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ostan käytetyn auton ja myyjä sanoo tehoja olevan 300 hv. Testaako Helsinki autoni tehot jotta ohitukset ovat turvallisia kuten oletan?

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Tehoja oleellisempaa ohituksen turvallisuuteen on auton tekninen kunto (esim. renkaat, ohjauksen osat jne), kuljettajan ominaisuudet (osaako ajaa autoa, (ajokortti), onko päihtynyt jne).

Auton liikennekelpoisuutta valvotaan mm. katsastuksilla. Lisäksi sinulla on mahdollisuus viedä autosi kuntotarkastukseen joillekin katsastusasemille, korjaamotkin auttavat alustavasti, auton tehot pystyy tietyissä paikoissa "penkittämään". Sinulla on monia laillisia ja toimivia vaihtoehtoja joilla voit testata autosi kunnon ennen ohituksia. Ei siihen tarvita Helsingin kaupunkia.

Kuljettajan ominaisuuksia voi selvittää esimerkiksi lääkärissä käymällä. Tietyissä sairaustiloissa lääkäri voi määrätä ajokieltoa, jolloin ei autoilu ole suositeltavaa (eikä välttämättä niin laillistakaan).

Jos ostat auton jossa on 300 hv, etkä oikeasti tiedä että ovatko ohitukset turvallisia sillä, niin kehotan ottamaan autokaupoilla autoista tietävän kaverin mukaan. Muuten on suuri vaara että tulet huijatuksi. 300 hv autoa ei oikeasti kannata ostaa ellei tiedä mitä on ostamassa.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Eli kaman ostajan pitää ottaa ostoreisulle mukaan toinen kokeneempi kamankäyttäjä/toinen myyjä joka toteaa ostettavan aineen olevan relevanttia...

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #17

Käsittääkseni puhuttiin autojen kunnosta ja laadusta. Annoin muutaman toimivan käytännön keinon millä voit vaikuttaa 300 hv auton "ohitusturvaliisuuteen". Mitä tuo kama liittyy tuohon autoon mitenkään.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Mielesteni idea on mitä parhain. Edelliset kommentoijat pistävät läskiksi, mutta ehdotus on järkevä ja varmaankin hyvin perusteltu esittelijän toimesta. Perustelut olivat varmaankin huumekuolemien vähentäminen ja erilaisten myrkytystilojen ennaltaehkäisy. Jos rahasta puhutaan, mitä maksaa nykyisin, yksi sairaalavuorokausi, monta sataa euroa?

Ensireaktio voi olla ymmärrettävästi blogin kaltainen, otsikon Hullut päivät eivät ole niin hulluja, jos asiaa ajattelee laajemmin, tajuaa että vihdoinkin koitti Järjen päivä huumepolitiikassa.

Huumepolitiikka on kuin maahanmuuttopolitiikka, persuna blogisti on varmasti kokenut kuinka väärinymmärrettyjä ja solvattuja maahanmuuttokriitikot ovat kun yrittävät ajaa järkevää siirtolaispolitiikkaa. Sama jjuttu järkevän huumepolitiikan kanssa. Kun koko valtiovallan koneisto on sinun asiaasi vastaan ja kaikki mitä sanot pistetään läskiksi tai epäillään natsiksi. Omia asenteita kannattaa tarkistaa, ovatko ne kenties mielipidemuokkauksen tulosta, vaiko ihan aidosti oma mielipide.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Helsingin viimeaikainen kaupunkisuunnittelu on tähdännyt Detroitin kehityksen kopioimiseen, miksi ei siis tässäkin asiassa.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Itse kannatan huumeitten laillistamista. Se toisi huumeet kuluttajansuojan piiriin ja veroja valtiolle.

Huumeitten käytön pahimmat ongelmat johtuvat niitten laittomuudesta.

http://asfalttikukka.blogspot.com/2019/01/karoliin...

Pekka Pylkkönen

Riippuvuutta aiheuttavien huumeiden pahimmat ongelmat johtuvat niiden addiktiivisuudesta, ei laittomuudesta.

Pari päivää takaperin oli melkoinen juttu subunkäyttäjästä.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005966745.html

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Vaikka aineiden addiktiopotentiaalit vaihtelee huomattavasti, silti ongelmakäyttäjien määrä ei juurikaan / aine, esim kannabis n 10% kokaiini 20%, addiktion taustalla on lähes aina jotain, mt-ongelmia, käsittelemättömiä traumoja, huonot sosiaaliset olot jne.
Tämä subuhemmo kärsii selvistä mt-ongelmista.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Suurin osa Suomen päihteiden aiheuttamista haitoista johtuu alkoholista, tavalla tai toisella. Se on suomalaisten ongelmapäihde ja kallein päihde yhteiskunnalle.

Huumausaineilla on erilaisia addiktiopotentiaaleja. Jos perinteisiä huumeita verrataan alkoholiin niin alkoholi on addiktiopotentiaaliltaan keskitason yläpuolella. Merkittävä osa huumausaineista on haitoiltaan, riskeiltään, päihdyttävyydeltään ja addiktiopotentiaaliltaan alkoholia vähäisempiä. Laillistamalla tiettyjä huumausaineita ja tekemällä niistä "turvallisempia" voitaisiin huumausaineiden ja muidenkin päihteiden aiheuttamia haittoja vähentää kokonaisuudessaan.

Suurin osa huumausaineiden haitoista johtuu merkittävässä mitassa niiden laittomasta jakelukanavasta lieveilmiöineen.

Kaikki päihteet ovat haitallisia ja sisältävät riskejä. Jopa energiajuoma on haitallista liiallisesti käytettynä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Riippuvuutta aiheuttavien huumeiden pahimmat ongelmat johtuvat niiden addiktiivisuudesta, ei laittomuudesta."

Ehkäpä sen päihdepolitiikan pitäisi olla johdonmukaista, että sallisi aineita jotka ei olennaisesti addiktoi tai ole hyvin vaarallisia, tai heikennä kansanterveyttä ja verottaa ne. Ja sitten pyrkiä hävittämään ne myrkyt.

Nythän se päihdepolitiikka ei ole johdonmukaista.

Käyttäjän JaSo kuva
Jani Somero

"Millä varmistetaan etteivät alaikäiset testauta aineitaan?"

Jos kirjoittaja kysyy tämmöisiä, niin hän kysyy sitä shokeerausvaikutuksen takia tai hän ei yksinkertaisesti ole perillä lastensuojelulaista. Veikkaan jälkimmäistä.

Jos lapsella on huumeita on jokainen terveydenhuollon ammattilainen velvoitettu ilmoittamaan asiasta poliisille ja sosiaaliviranomaisille, jonka jälkeen lapsi otetaan välittömästi huostaan.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Jonka jälkeen lapsi otetaan välittömästi huostaan."

Höpö höpö.

Ihmettelen suuresti, mikä on kaikkien niiden huostaan otettujen tuhansien lasten sekä niiden, joita ei vielä ole otetu huostaan, loppusijoituspaikka?

Ymmärrän täysin Marin pointin tässä asiassa.

Muutoin kuin lailliset edellytykset täyttävä huumausaineiden käsittely se vain on laitonta ja rangaistavaa. Piste. Ennen kuin lakia muutetaan. Piste. Helsingin kaupunki ei voi asettua voimassa olevan lainsäädännön yläpuolelle. Piste. Ei edes humaanein tarkoitusperin. Piste.

Käyttäjän JaSo kuva
Jani Somero

"Lastensuojelulain mukaan lapsi on otettava sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen huostaan ja järjestettävä hänelle sijaishuolto, jos puutteet lapsen huolenpidossa on huumeiden ja päihteiden takia vaarantaneet lapsen terveyttä tai kehitystä tai lapsi itse vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään käyttämällä huumeita tai muita päihteitä."

ja toinen:

"Vuonna 2017 sijoitettiin kiireellisesti 4 081 lasta, mikä on 15 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016. Huostassa olleiden määrä pysyi vakaana ja oli vuonna 2017 yhteensä 10 526 lasta."

https://thl.fi/fi/tilastot-ja-data/tilastot-aiheit...

Jos lapsi tulee testauttamaan herskaansa, niin jokainen terveyedenhuollon ammattilainen on velvoitettu ilmoittamaan asiasta poliisille ja sosiaalityöntekijöille. Lapsen huumeidenkäyttö on peruste ottaa lapsi huostaan.

Että höpö höpö vaan sulle.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Suomessa on enemmän huumeita käyttäviä alaikäisiä kuin laitossijoituspaikkoja huostaanotetuille. Vakavemmissa tapauksissa päädytään huostaanottoon, lähinnä viimeisenä vaihtoehtona. Viime vuosina on ollut kuntia ja kaupunkeja joissa on paljastunut nuorten "kannabispiirejä" tai laaja-alaista huumeidenkäyttöä. EIkä näissä kunnissa ole päädyttä kymmenien nuorten yhtäaikaiseen huostaanottoihin.

Mutta jos terveydenhuollon ja sosiaalityöntekijöille selviää että alaikäinen käyttää "rännäämällä" kovia huumeita niin huostaanotto on hyvin todennäköistä ellei muulla keinoin käyttöä pystytä estämään.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Tavallaan jos ajatellaan jotta huumekartelli tuo 100 000 pilleriä jotain päänsekoittajaa . Tulee kalliiksi jos joka nappula erikseen testataan . Kun voisivat pikkueränkin testaa jos kama samaa on . Voidaan tieten miiettiä kenen kuuluu rahoittaa testaus .

Tässäkin tullaan Suomalaisten idioittimaiseen itsetuhoiseen sinisilmäisyyteen . Kun ventovierailta ostetaan nappula vaikka se olisi syanidi kapseli .

Ravintoloissa kun humalas joku nappuloita juomalaseihin ja tarjotaan "tupakkaa" joka ei ole tupakkaa . Ravintoloihinhan on avoimet ovet kaikilla hirviöillä , laki määrää .

Suomes jotkut teini tytöil ostareil tarjoaa marihuanaa tupakin sekaan laitettuna ja fanta limsaan ekstaasia .

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Miksi muka tarvitsisi testata jokainen pilleri erikseen. Jos pillerin lähtettä testattavaksi niin se jää sille tielle. Mutta ajatellaan että joku "pikkukauppias" ottaa 100 pilleriä välitykseen ja omaan käyttöön ja lähettää yhden testattavaksi. Jos tämä yksi pilleri samast erästä on kalkkitabletti, niin ovat luultavatsi muutkin. Jos se on sitä mitä pitääkin tai jotain muuta päihdettä niin sitä ovat luultavasti loput 99 pilleriä.

Samoin jos joku ostaa esim. esso-tabletteja 10 kpl omaan käyttöön ja lähettää yhden testattavaksi, niin hyvin todennäikoisesti loput 9 ovat samansisältöisiä kuin se yksi testattukin.

Ei tarkoitus ole testata jokaista yksitellän vaan yksi tabletti tai pieni määrä "pulveria" tiettyä erää kohden.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Jotenkin pitäisi saada selkeästi valvotuksi kun kerroit, että yksikin pilleri voi aiheuttaa aivovamman.

Järkyttävän vaarallista kun nuo nyt on valvomattomassa ja laittomassa kaupassa.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Huumesota on hävitty jo aika päiviä sitten. Se ei ole koskaan toiminut, eikä tule koskaan toimimaan. Olisi jo aika tunnustaa tämä tosiasia ja siirtyä eteenpäin miettimään sitä, miten nykyistn huumeiden käytöstä saadaan aikaan mahdollisimman turvallista ja vähän haittoja aiheuttavaa. Siihen tuokin aloite onneksi pyrkii, ja onneksi järki alkaa vähitellen voittamaan, joskaan ei näköjään perussuomalaisten piirissä.

Valitettavasti täällä änkyröiden maassa lainsäädäntö raahaa pahasti perässä, vaikka maailmalta on jo saatu selkeät luvut ja merkit siitä, että nimenomaan tuo haittojen minimointiin perustuva ja sallivampi huumausainepolitiikka tuottavat parempi tuloksia kuin ehdottomat kiellot ja rankaiseminen.

Yritä sinäkin Mari ymmärtää että sinut samoin kuin 90+% vanhemmasta kansasta on valheilla ja propagandalla aikanaan aivopesty huumeiden suhteen, ja käsityksesi niistä ovat vääriä. Sinulle on kerrottu vain yksi puoli asiasta, ja se on kaukana koko totuudesta. Siten myös ratkaisumallisi asiaan ovat vääriä, tuhoisia ja haitallisia.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kun ymmärtää sokerin olevan addiktoiva ja merkittävä kansanterveyttä haittavaa aine,
kun ymmärtää kahvin olevan laillistettu huume,
kun ymmärtää kannabiksen olevan kahviin verrattavissa oleva mieto aine,
kun ymmärtää että alkoholi tappaa ihmisiä,
kun ymmärtää että tupakka on ylivoimaisesti pahin riippuvuutta aiheuttava aine,

..niin sitten alkaa olla keskustelussa järkeä.

Kyllähän se tiedetään että on laittomia aineita joissa kiellolle on hyvä peruste mutta päihdepolitiikka nyt vaan ei ole johdonmukaista.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Aika typerä lista! Kannabis, alkoholi ja nikotiini aiheuttavat pysyviä rappeutumismuutoksia aivokudokseen. Sen sijaan sakkaroosista syntyvä glukoosi kuuluu välttämättömänä ihmisen aineenvaihduntaan. Kofeiinilla on paljon aivojen prosesseja tehostavia hyviä vaikutuksia, joskin liiallisella käytöllä voi olla myös haittavaikutuksia. Sokerin ja kahvin addiktoiva vaikutus on aika heikko eivätkä ne johda vahvempien päihteiden käyttöön.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell Vastaus kommenttiin #41

Mitään todisteita siitä, että kannabis aiheuttaisi tuhoa aivoissa ei tietääkseni ole. Pikemminkin tutkimuksissa on todettu, että juuri mitään haitallisia vaikutuksia aivojen terveydelle kannabiksella ei ole. Ainoastaan pitkällinen ja suurimääräinen käyttö näyttäisi mahdollisesti vaikuttavan muistin toimintaan, mutta muuten kannabis voi joissain tapauksissa toimia jopa aivoja suojaavana aineena.

Ja mitä tulee tuohon "johda vahvempian päihteiden käyttöön"-kommenttiin, sinullekin tiedoksi etteivät johda huumeetkaan. Porttiteoria on jo aikoja sitten kumottu. Korrelaatiota on, mutta kausaatiot ovat aivan muualla kuin itse aineissa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #42

"Mitään todisteita siitä, että kannabis aiheuttaisi tuhoa aivoissa ei tietääkseni ole."

En luottaisi siihen, että jos paljon käyttää vuosikymmenestä toiseen niin voi se jotain tehdä.

"Ja mitä tulee tuohon "johda vahvempian päihteiden käyttöön"-kommenttiin, sinullekin tiedoksi etteivät johda huumeetkaan."

Johtuen sokerin addiktoivasta vaikutuksesta karkkihyllyjen täytyy olla syynä suomalaisten viinan juontiin. Yksikin nallekarkki tekee alkoholistiksi.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #41

"Kannabis, alkoholi ja nikotiini aiheuttavat pysyviä rappeutumismuutoksia aivokudokseen."
Juu siksihän sitä tutkitaan mm skitsofreniaan ja alzeheimeriin, kannabinoidit on neuroprotektoreja, ei todellakkaan RAPPEUTA, vaan suojaa aivoja.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #41

"Sokerin ja kahvin addiktoiva vaikutus on aika heikko eivätkä ne johda vahvempien päihteiden käyttöön."

Muistan lukeneeni tästä jonkun tutkimuksen, että alkoholi tosiaankin addiktoi enemmän kuin kahvi. Yhtä tehokas addiktoimaan kuin heroiini, mutta addiktion haitat heroiinissa valtavan paljon suuremmat. Nikotiini sitten addiktoi kaikista eniten.

Kannabiksen addiktoiva vaikutus sitten hyvin heikko. Tutkimuksen kaikista aineista tämä oli heikoin addiktoimaan. Käytännössä olematon.

Sokeria ei siinä ollut mukana mutta se vaikuttaisi olevan huomattava addiktoimaan, tiedän useita sokeririippuvaisia ihmisiä joilla on karkkia ja hillopullaa joka puolella. Todennäköisesti yhtä vahva addiktoimaan kuin kahvi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Suomen hullun päihdepolitiikan päivät jatkuvat:

Hulluruoho - sallittu
Kannabis - kielletty
Sokerin syöttäminen lapsille - sallittu
Khat - kielletty
Tupakka - sallittu
Psilosybiini - kielletty

Voisiko joku avata tätä logiikkaa???

Käyttäjän JuuliaJrvenp kuva
Juulia Järvi

Asiantuntijat ja tutkimustieto ovat jo vuosikausia kannattaneet laittomuudesta aiheutuvien haittojen kitkemistä ja toisenlaista päihdepolitiikkaa. Valitettavasti aiheesta ymmärtämättömät poliitikot ovat syypäitä lukuisiin huumekuolemiin ja muihin käyttöön liittyviin oheisongelmiin.

Valtaosa huumeita kokeilevista ei koskaan jää koukkuun vaan elää ihan tavallista elämää myöhemmin. Kuitenkin pelkkä kokeilu voi olla vaarallista, jos aine onkin jotain ihan muuta tai on vaikkapa vahvempaa kuin kokeilija luulee. Aineiden testaaminen on ehdottomasti järkevä keino vähentää kokeiluun ja käyttöön liittyviä riskejä ja haittoja.

Rauno Partanen

Siis, että verovaroin ylläpidetään paikkaa ja järjestelmää, jossa henkilöä hoidetaan loppuelämänsä kun käytti testaamattomia huumeita (kuten vaikkapa Ketipinoria offlabel-tarkoitukseen lääkärin määräämänä, laillisesti)? Enkä nyt tarkoita yksin kaupunginvaltuustoa. Axelin sanat tosiaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset