MariPSRantanen

Joko viimein Lex Sarah Suomeen?

Jaan alla Case Esperin vuoksi 16.4.2015 kirjoittamani blogin Lex Sarah Suomeen. Lakimuutoksen edistäminen olisi nyt mitä ajankohtaisinta:

Kerrankin rakkaasta naapuristamme Ruotsista olisi jotakin hienoa, joka pitäisi kopioida Suomeen.

Tämä blogikirjoitus kumpuaa suoraan keskusteluista niin vaalikentiltä kuin kokemuksista työssäni. Sosiaali- ja terveydenhuollossamme vallitsee jostain syystä osittain vielä kulttuuri, jossa epäasiallinen hoito ja kohtelu vaietaan. Ei ole mekanismia, jolla yksittäinen työntekijä voisi puuttua asiaan ilman, että hänen oma työn tekeminen vaikeutuu. Miksi emme uskalla nostaa kissaa pöydälle ja puhua asiasta avoimesti? Meillä on myös mahdollisuus parantaa tilannetta lainsäädännön keinoin ja laatia laki mallia Lex Sarah.

Lex Sarah on nimitys Ruotsin sosiaalipalvelulain pykälälle, joka velvoittaa työntekijää raportoimaan tietoonsa tulleet väärinkäytökset vanhusten tai kehitysvammaisten hoidossa. Lakipykälä tuli voimaan vuoden 1999 alussa ja se koskee sekä julkisia että yksityisiä hoivapalveluiden tarjoajia.

Lex Sarah on saanut nimensä perushoitaja Sarah Wägnertin mukaan. Hän kritisoi lokakuussa 1997 Ruotsin television uutisohjelmassa työnantajaansa ISS Carea, joka piti vanhainkotia Solnassa. Vanhusten annettiin huutaa tuntikausia apua ja he saivat makuuhaavoja. Wägnertin paljastukset johtivat asian laajaan käsittelyyn tiedotusvälineissä ja lopulta lakipykälän syntymiseen.

Suomessa laki potilaan asemasta ja oikeuksista 2 luku 3§ 2 mom. toteaa seuraavaa: ”Potilaalla on oikeus laadultaan hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon. Hänen hoitonsa on järjestettävä ja häntä on kohdeltava siten, ettei hänen ihmisarvoaan loukata sekä että hänen vakaumustaan ja hänen yksityisyyttään kunnioitetaan.” Ja mitä sitten? Potilaalla on oikeus tehdä muistutus mikäli hän kokee puutteita hoidossaan tai epäasiallista kohtelua. Entäpä jos potilas/asiakas on terveydentilansa vuoksi estynyt tekemään näitä muistutuksia? Tämän vuoksi olisi syytä ulottaa tämä velvollisuus koskemaan sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä. Kuka muukaan olisi parempi ihminen kuin sellainen ammattihenkilö, jonka eettiseen arvoperustaan tulee kuulua potilaan parhaan varmistaminen ja joka tietää mitä potilaalle on tapahtunut.

Tämä on selkeä puute lainsäädännössämme ja se tulisi korjata pikaisesti. En keksi yhtään hyvää syytä miksi tätä lakia ei tulisi säätää. Itse ajattelisin, että meillä tämä laki tulisi ulottaa koko sosiaali- ja terveydenhuoltoon, se toimisi tällöin myös ennaltaehkäisevänä ja mielestäni tämä ilmoitus tulisi voida tehdä valvovalle viranomaiselle ilman, että ilmoittajan nimi tulee ilmoituksen kohteena olevan henkilön tai toimintayksikön tietoon.

Vi kan görä också liten bättre.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tästä vaan kansalaisaloite seuraavalle eduskunnalle.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Varmaankin hyvää tarkoittava laki. Se vain ei taida paljon parantaa tilannetta. Jos työnantaja haluaa painostaa ilmoituksen tekijää, niin mikä sen estää. Ei mikään. Esperin kaltaisia tapauksia ei juurikaan voi välttää. Resurssit niukkenevat, vanhukset lisääntyvät ja kansainvälinen raha odottaa helppoja voittoja. Jos sote toteutuu, ongelmat vain lisäääntyvät. Maakunta on täysin kädetön toimija valtion rahoituksen varassa. Valvonta ei paljon auta, kuten on jo nyt nähty.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Terveysbisnes on sairasta. Laadukasta vanhustenhuoltoa ja bisneksen tekemistä on vaikea yhdistää. Ei ehkä pitäisi yrittääkään. Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta on maailman paras juuri siksi että terveydenhuolto ja koulutus ovat julkisen sektorin hommia. Laadulla on tekijänsä, samoin bisneksellä. Ja ne ovat eri tekijät. Tätä se vastuunkanto sitten on. Tulokuningatar kantaa vastuunsa jättämällä tehtävänsä. Seuraavaa irtisanoutumista odotellessa. Attendo?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset