MariPSRantanen

Lihaa ei saa syödä, mutta lapsia voi silpoa?

Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli eilen pitkään ja hartaasti siitä, että lihan ja maitotuotteiden käyttö on puolitettava. Vihreiden tekemä aloite palautui valmisteluun äänin 42-39 siten, että kaupunki puolittaa lihan ja maitotuotteiden tarjoamisen vuoteen 2025 mennessä. Voi vanhusparkoja, joiden hauras elimistö tarvitsisi monipuolista proteiinipitoista ruokaa, johon suukin on tottunut.

Jätin kokouksessa aloitesovellukseen aloitteen, joka tähtää lasten sukuelinten silpomisen ehkäisyyn tekemällä Helsinkiin toimintasuunnitelma ja toimenpide-ehdotukset. Lisäksi aloitteeni esitti, että kaupunki samassa yhteydessä pohtii toimenpiteet, joilla kaupunki voisi edistää näiden törkeiden tekojen saattamista rikosoikeudelliseen vastuuseen.

https://yle.fi/uutiset/3-10230068

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta myönsi järjestöavustuksista Ihmisoikeusliitolle 40 000 euroa somalinkielisen mieshenkilön palkkaamiseen silpomisen ehkäisyn nimissä tälle vuodelle 2019. Kun katsoo lukuja ja ilmiön laajuutta, ei yksi ihminen riitä tähän työhön. Jokainen lapsi, jota emme pysty suojelemaan Suomessa, on liikaa. Sen vuoksi on äärimmäisen tärkeää tuoda esiin ilmiö, teon tuomittavuus ja brutaalisuus sekä tehdä esityksiä näiden ennaltaehkäisemiseksi.

Toivottavasti toistaiseksi allekirjoittaneiden määrä on kokousjärjestelmän tökkimisen syytä, sillä en haluaisi tulla siihen johtopäätökseen, että kaupungissamme saa lapsia silpoa jatkossakin ilman, että kaupunki tähän haluaisi puuttua. Mutta lihaa, sitä älkäämme syökö? Mikä voisi olla tärkeämpää kuin suojella lapsia tältä hirvittävältä tavalta, joka jättää valtavat arvet sekä ruumiiseen että sieluun? Ei kait ainakaan vastustaa persuja? Tai vielä karmeampaa, sulkea silmänsä olemassa olevalta ongelmalta jos se näyttäisi monikulturismin rumat kasvot. Helsingin hullut päivät jatkuvat?

Kokouksen loppuun mennessä aloitteen oli allekirjoittanut 10 valtuutettua 85 valtuutetun joukosta, tietysti Ps ja muut pääsääntöisesti salin oikeasta laidasta. Jätän aloitteen vasta ensi kokouksessa, josko silloin ei tietojärjestelmä tai muukaan töki tärkeässä asiassa.

Aloiteteksti:

 Lasten sukuelinten silpomista ehkäisevä toimintasuunnitelma

Suomessa arvioidaan olevan noin 10 000 silpomisen läpikäynyttä tyttöä ja naista. Silpomisen riskissä heitä arvioidaan olevan noin 650–3 080 riippuen siitä, huomioidaanko arviointilaskelmassa toisen polven ulkomaalaistaustaiset tytöt. Poikien ei-lääketieteellisiä ympärileikkauksia/silpomisia tehdään Suomessa noin 400 vuosittain.

Lasten silpomisen perinne heikentää tasa-arvoa ja itsemääräämisoikeutta sekä aiheuttaa terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja.

Huolestuttavia viestejä kuuluu myös siitä, että koulujen loma-aikoina lapsia saatetaan lomamatkoilla silpoa. Vaaravyöhykkeellä arvioidaan olevan jopa 3000 tyttöä.

Suomessa ei edelleenkään ole käyty yhtään oikeusistuntoa lapsen silpomisesta, vaikka Suomessa arvioidaan olevan tuhansia silvottuja lapsia.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Helsinki laatii koko kaupungin laajuisen lasten sukuelinten silpomisen ennaltaehkäisyn toimintasuunnitelman toimenpiteineen. Toimintasuunnitelmaan tulee myös sisällyttää toimenpiteet siitä, millä tavoin kaupunki voi olla mukana saattamassa näitä törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkistön omaavia tekoja rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Oikein hyvä aloite! Lapsia on aina suojeltava, tyttöjen silpominen on törkeä pahoinpitelyrikos. Katson että se on jopa vielä pahempi rikos kuin kertaluontoinen raiskaus, koska naisella on silpomisen johdosta elinikäiset vaivat ja kipuja. Silpominen pitäisi aina johtaa lapsen huostaanottoon ja vanhempien joutumiseen rikosoikeudelliseen vastuuseen. Tässä ei mielestäni pitäisi olla mitään epäselvää.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Koskakohan Mari ryhtyy suojelemaan lapsia huonolta huumepolitiikalta? Nyt käsittääkseni tuet nykyistä rikollismyönteistä linjaa.. Joka ei lapsia huumeilta suojele.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Rinnastuksesi on uskontofriikeille tyypillistä lasten seksuaalisen väkivallan vähättelyä. Tätä maailman toiseksi suurimman uskonnon pyhittämää tuhatvuotista silpomisperinnettä ei ole edes kriminalisoitu erikseen ja rinnastat sen kannabiksen dekriminalisointiin?

Ymmärrätkö, että lapsena poisleikattu klitoris on lopullisesti poissa? Seksuaalisuuden elinikäinen invalidisointi on vähän eri tason ongelma kuin huumeongelma, josta voi päästä irti!

6.2. 2019 vietettiin kansainvälistä tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista päivää, noteerattiinko sitä mitenkään, vaikka 38.000 perinnettä harjoittavista maista lähtöisin olevaa tyttöä ja naista elää Suomessa nykyään. Kaikkiaan maailmassa elää yli 200 miljoonaa silvottua naista.

Poliittinen islam sanelee aivan liikaa sanavapauden rajoja. Ruotsin taannoinen tasa-arvoministeri Nyamko Sabuni, Zairesta muuttanut musta nainen yritti saada silpomiset loppumaan, mutta sai ruotsin valtamedian, feministit, antirasistit ja muslimit kimppuunsa sillä seurauksella, että joutui väistymään ja sai kaiken päälle henkivartijat elämäänsä tappouhkausten vuoksi. Nykyisin silpominen Ruotsissa on ihan normaalia toimintaa. Eräässä ruotsalaisessa koulussa ilmeni, että luokan kaikki tytöt olivat silvottuja.

Kumarran syvään Marille tästä äärimmäisen tärkeästä lastensuojelullisesta aloitteesta ja pyydän, informoi Mari hyvä edelleen, miten aloitteeseen eri puolueiden edustajien taholta suhtaudutaan, niin tiedetään ennen vaaleja, ketkä edustajista ovat myötäeläviä ihmisiä ja ketkä uskonnollisen fundamentalismin hyödyllisiä idiootteja, valmiita epäinhimillisiin uhrauksiin aatteensa vuoksi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Poliittinen islam sanelee aivan liikaa sanavapauden rajoja."

- Myös Hesarin tänään 14.2. julkaisemaan uutiseen perustuen tuntuu tosi ikävältä sanoa tämä nimenomaan ystävänpäivänä, mutta valitettavasti tuossa lausumassa on perää muutenkin kuin Salman Rushdien tappokäskyn osalta. Hänen ystävänsä, brittiläis-pakistanilainen kirjailija Hanif Kureishi sanoi vuonna 2009, että ”kellään ei olisi nykyään munaa kirjoittaa Saatanalliset säkeet, saati julkaista se”. Kirjassahan viitataan koraanin alkuperäisiin säkeisiin joissa puhutaan myös naispuolisista jumalallisista henkilöistä - https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006000585.html

Länsi ei ole oikein vieläkään näkevinään samankaltaisuuslinkkejä ja osin selviäkään yhteyksiä jo kaksi vuosikymmentä sitten alkaneen ja vasta kymmenisen vuotta sitten hiljalleen tunnistetun ja tunnustetun 'geopoliitikan' uudelleentulemisen ja sen rinnalla samoihin aikoihin uudelleenkiihtyneiden geopoliittisten uskontokulttuuritaustaisten jälkijäristysaaltojen välillä Lähi- ja Keski-Idästä, Afrikasta ja Aasiasta Eurooppaan.

Nykyinen länsimainen ajattelumme pyrkii mielellään rajaamaan uskonnot ja niihin perustuvat kulttuuri-ilmiöt yhteiskunnallisen ja varsinkin oikeudellisen päätöksenteon ulkopuolelle. Tämä nojaa kuitenkin perusvireeltään nykymaailman ja oman yhteiskunnallisen tilanteemme realiteetteja ajatellen liialliseen kehitysoptimismiin tarkasteltaessa vaikkapa tämän hetken suomalaista lainsäädäntötyötä, joka on tosiasiassa jo joutunut muutospaineiden alle uusien osin uskontokulttuuritaustaisten kysymyksenasettelujen vuoksi.

Poliittisesti korrekteimmissa kommenteissa ei uskonnoilla ja uskonnollisuudella ole oltu näkevinään mitään käsitteellistäkään yhtymäkohtaa eri kulttuuritaustoihin perustuvien yhteiskunnalliseen päätöksentekoon vaikuttavien sosiaalisten ja poliittisten ja yhteisön jäsenten käyttäytymistä eri tasoilla säätelevien asennerakennelmien, perinneuskomusten ja tapakoodistojen kanssa. Näin osa uskonnollisuudesta on 'vastuullisimmissa' pohdinnoissa rajattu kätevästi tarkastelusta maton alle.

Arjen ohittaneeseen kehitysoptimismiin pohjaavan perusvireen hengessä ollaan yleisemminkin viimeaikaisessa pohdinnassa haluttu keinotekoisesti käsitellä yksin länsimaisen rationalismin, demokratian ja liberalismin syntaktisin termein ja ajatusulottuvuuksin omaan elämäämme yhä enenevästi vaikuttamaan pyrkiviä ilmiöitä ja arvopohja-asiakokokonaisuuksia. Sellaisiakin, joita ei voi riittävästi hahmottaa tunnistamatta ja tunnustamatta niiden osin uskonnollistaustaista luonnetta myös niiden osin teologisilla ja tunnustuksellisillakin tasoilla. Valitettavasti tuo puolivuosisatainen kehitysoptimismimme on nähdyn empirian tasolla käytännössä osoittautunut merkittäviltä osiltaan epärealistisen idealistiseksi maanosamme ja maamme nykytilanteessa.

Tämä on nähty viime aikoina paitsi eräiden yhteiskuntien voimakkaana ei-maallistumiskehityksenä, myös tämän vaikutuksena jopa suomalaiseen lainsäädäntötyöhön. Aatteelliset ja uskontokulttuuriset taistelukentät ovat käytössä aseellisten toimintojen tukena.
Lue tarkemmin: Teopolitiikka - geopoliittisen maailmanvaltapelin erillinen tarkastelukenttä?
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269576-t...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Tätä maailman toiseksi suurimman uskonnon pyhittämää tuhatvuotista silpomisperinnettä ei ole edes kriminalisoitu erikseen ja rinnastat sen kannabiksen dekriminalisointiin?"

Onko juutalaisuus muka maailman toiseksi suurin uskonto?

"Poliittinen islam sanelee aivan liikaa sanavapauden rajoja. Ruotsin taannoinen tasa-arvoministeri Nyamko Sabuni, Zairesta muuttanut musta nainen yritti saada silpomiset loppumaan, mutta sai ruotsin valtamedian, feministit, antirasistit ja muslimit kimppuunsa sillä seurauksella, että joutui väistymään ja sai kaiken päälle henkivartijat elämäänsä tappouhkausten vuoksi."

Miksi sekoitat islamin johonkin tyttöjen silpomiseen?

Silpominen pääasiassa afrikkalaista kulttuuria jolla monituhatvuotiset perinteet kun naisia kun vähän mutiloidaan eri tavoin niin niitä ei viedä orjiksi. Orjia kun vietiin massiivisesti arabeille niin se silpomisjuttu jonkin verran tarttunut sinnekin mutta koraanin mukaan se ei kuulu islamiin. Ymmärtääkseni joissakin piirreissä naisten sukusilpominen on vähän samanlainen juttu kuin nunnaksi alkaminen. Näin siis naisilla.

Aavikkokansoilla sitten on sitä miesten ympärileikkausta jota todellakin muslimitkin harjoittavat juutalaisten tapaan. Sillä tosin on lääketieteellistäkin merkitystä mutta sitä myös tehdään rituaalisesti, täysin turhaan.

Mielestäni tuollainen rituaali kuuluu täysi-ikäisille ellei lääketieteellistä syytä ole ja mielestäni afrikkalaisia naisten mutilointiperinteitä ei pidä sotkea islamiin. Miesten ympärileikkaus on abrahamin uskontojen juttu. Jeesuskin ympärileikattiin, että ei ole kristityillekään vierasta.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #23

"Miksi sekoitat islamin johonkin tyttöjen silpomiseen?

Ohessa yksi linkki suomeksi:

Naisten sukuelinten silpominen liittyy islamiin, vaikka se jakaakin mielipiteitä islamilaisissa maissa. Yhdistyneiden Kansakuntien alaisuudessa oleva järjestö World Health Organization (WHO), joka vastustaa kaikkia tyttöjen sukuelinten silpomismuotoja totesi vuonna 1979 Fact Sheet No.23:ssa, että yksi sukuelinten silpomismuotoja on Sunna. Sunna on Profeetta Muhammadin elämäntapa, joka välittyy perimätiedon, eli Hadithin mukaan, joka on islamissa Koraanin jälkeen toiseksi tärkein tekstikokoelma. Sunna tässä kontekstissa tarkoittaa profeetan sanomisia ja määräyksiä, jotka ovat harjoitettavia ideaaleja malleja muslimeille.

Profeetta Muhammed on perimätiedon mukaan ottanut kantaa naisten sukuelinten silpomiseen. Tärkein lainaus – jota myös Väestöliitto on lainannut väestötietosarjassaan 13 vuodelta 2004 - on tapaus, jossa Muhammedin on kerrottu sanoneen Medinassa tyttöjen sukuelinten silpomisia harjoittavalle naiselle: ”Älä mene leikkaamisessa liiallisuuksiin, sillä se on parempi naiselle ja tekee hänestä haluttavamman miehelle”. Eräs toinen lainaus perimätiedosta toteaa, että ympärileikkaus on noudatettava malli pojille ja jalo tapa tytöille. Ne islamilaiset koulukunnat, jotka määräävät sukuelinten silpomista, perustelevat toimenpidettä myös sillä, että se vähentää naisten seksuaalista halua. Kuitenkin kaikki neljä islamilaista koulukuntaa pitää naisten sukuelinten silpomista vähintään suotavana. http://seso.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233889-kuuluu...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #34

Niin... Eihän kristityt pidä jumalalle omistautunutta nunnaa mitenkään huonona ja tarkoitus onkin olla selibaatissa, että se naisten ympärileikkausjuttu islamin teksteissä nähdäkseni vähän sitä. Semmoista jaloutta kun valitsee siveellisyyden.

Se kyllä ymmärrettävää että se on hyvin pitkään jatkuneen, erityisesti arabimaihin suuntauneen orjakaupan vaikutuksesta näkyy se afrikkalainen kulttuuri sielläkin ja Muhammed sitten sanonut että ei saa vetää överiksi. Poikien ympärileikkaus sitten vähän eri juttu. Se kun tulee sieltä Abrahamin jutuista.

Pointti nyt vähän se, että islamissa sitä ympärileikkausta ei edellytetä. Abrahamilainen perinne pojille ja afrikkalainen tytöille.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

"Joka ei lapsia huumeilta suojele."

Suojelee se enemmän kun sun "huumeet joka kotiin" politiikka...

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Puolittamalla lihan syönnin, et ole varma onko se pois nollapäästöisestä biomassasta ja yksilön sukueliten silpominen on ihmisoikeus rikkomus, mutta miljoonien silpominen on "kulttuuria".

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Toivottavasti sisällytät lakiin kiellon intersukupuolisten lasten silpomisesta. Sitähän täällä harrastetaan ihan suomalaisten toimesta.
Ja ota nyt huomioon poikalapsetkin; Miksi pala esinahkaa nähdään täysin eri asiana kuin tyttöjen silpominen? Eikö pikkupojan ympärileikkaus tapahdu myös yleensä ilman suostumusta asiaan? Eikö siitäkin voi aiheutua komplikaatioita - kyllä voi! Mutta onneksi olet sentään kiinnittänyt huomiota tyttölasten kokemaan vääryyteen.
Pisteet siitä.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Poikien ympärileikkaus yritettiin saada kriminalisoitua osana väkivaltarikollisuutta, kuten tyttöjen silpominen, mutta silloinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) tyrmäsi uskonnollisin perustein tehtävän ympärileikkauksen kriminalisoinnin.

"Miksi pala esinahkaa nähdään täysin eri asiana kuin tyttöjen silpominen?"

Ilmiönä sama asia, mutta vaikutuksiltaan tyttöjen ympärileikkaus on dramaattisesti kohtalokkaampi, siinä laajimmillaan leikataan irti klitoris sekä sisäiset ja ulkoiset häpyhuulet.

Mutta kyllä, hyvä lisäys aloitteeseen, pojat ja tytöt, samoin transsukupuolisten mielivaltainen leikkely on ehdottomasti käsiteltävä yhtenä kokonaisuutena, lapsen seksuaaliseen kehitykseen rikollisena kajoamisena ja ruumiinvamman tuottamisena.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

"...silloinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) tyrmäsi uskonnollisin perustein tehtävän ympärileikkauksen kriminalisoinnin."

Jännä juttu, että uskonnon varjolla voi tehdä melkein mitä vaan ja vedota siihen kun tekee jotain "ei niin suosittua yhteiskunnassa."

Ja kyllä minä tiedän mikä ero on poikien ja tyttöjen silpomisella, ja vaikka toimenpiteenä poikien sukuelinten silvonta onkin pikkujuttu tyttöjen sukuelinten silpomiseen, niin se ei ole estänyt edes länsimaissa kaikkia komplikaatioita. Osalla leikkaushaavat ovat silti tulehtuneet, jonka seurauksena koko penis on pitänyt sitten poistaa. Tosin näitä 2vahinkoja" ei toki tilastoida niin usein kuin niitä, että vuosittain kymmenet pikkutytöt vuotaa kuiviin silpomisen jälkeen.

https://www.researchgate.net/profile/David_Ben-Mei...

Mielestäni vaan mikäli lakia aletaan väsäämään, niin sen pitäisi huomioida kaikki lapset tasapuolisesti, eikä vain yhtä osastoo syntyvistä lapsista.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ajallisesti aloitteiden käsittely taisi olla ainoa syy huonolle aasinsillalle. Minä tosin olisin voinut allekirjoittaa aloitteesi. Lähtökohtaisesti silpomisen estäminen on oikeaa politiikkaa vaikka jokainen varmasti epäilee sen johtuvan persuiluun sisäänrakennetusta rasismista. Muualta tulleena aloite olisi varmaan saanut varauksettomampaa kannatusta. Tosin kaupungin mahdollisuudet puuttua asioihin lienevät melko rajallisia käytännössä. Asia on lopulta lainsäädännöllinen .

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Näin vaalien alla vietämme varmaan erilaisten tuohtumisten juhlaviikkoja. Mikään ei ole niin hyvä vaaliase kuin vastustajien, rikkaiden ja virkamiesten mustamaalaaminen. Tavalla tai toisella. Ei kai kukaan tolkun ihminen tyttöjen eikä edes poikieankaan sukuelinten silpomisesta pidä. Mutta asia vain on nyt hoidettava lainsäädännön kautta.

Eihän tuossa vihreiden aloitteessa sinänsä mitään tolkkua ole. Mutta jos kerran Suomen raavain mieskin on pystynyt lisäämään lihasmassaa kasvispohjaisella ruokavaliolla, niin ei siitä punaisesta lihastakaan nyt ehkä kannata hirveästi intoilla.
https://www.hs.fi/urheilu/art-2000005913788.html

Vaikka itse kyllä nautin siitä edelleen, kohtuullisesti. Mutta yritän myös noudattaa tuota suositusta, että päivän aikana uppoaisi vähintään puoli kiloa kasviksiakin. Kaikenlaisista päällepäsmäreistä vaan ei ole kuin pelkkää riesaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Persuilun vuoksi taidan itse pysyä kaukana tuosta jos afrikkalaisia naisten mutilointi käytäntöjä orjakauppiaiden takia sotketaan islamiin, tai sitten maahanmuuttoon.

Persuilun ydinasia tuntuu olevan uskonsota ja minusta uskonsoturit voisi painua kaikki menolipulla Syyriaan. Siellä on Isiksen kanssa tehtävää.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#7

Tässä kiteytyy politiikan hulluus....tai ainakin vihreiden harrastaman politiikan.

Hyvääkin ehdotusta jätetään kannattamatta, jos se tulee väärältä puolueelta.
"Muualta tulleena aloite olisi varmaan saanut varauksettomampaa kannatusta. Muualta tulleena aloite olisi varmaan saanut varauksettomampaa kannatusta."

Sitten vielä ihmetellään miksi ihmisillä menee usko politiikkaan.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Tässä kiteytyy politiikan hulluus....tai ainakin vihreiden harrastaman politiikan."

Korjaisin mielelläni, että uusvihreät, sillä vielä 80-luvulla vihreät suhtautuivat mielestäni asioihin asioina, mutta SKDL:n hajoamisen jälkeen 40% prosenttia sen jäsenistä siirtyi vihreisiin (Anna Kontula) ja nykypolitiikan valossa ne SKDL:sta siirtyneet on nähtävästi olleet näitä Ajatollah Khomenein islamilaisen vallankumouksen kannattajia, tai poliittisen islamin symppaajia lännen vastaisena voimana.

Vaikea tätä poliittisen islamin paapomista on silti ymmärtää, etenkin feministien logiikkaa, että islamilainen paternalismi kaataisi läntisen patriaakaatin?! Saman kolikon kääntöpuolia kun ovat, ja toinen niistä primitiivisempi, eikö kaiken järjen mukaan pitäisi molempia miesjumala-uskontoja vastustaa!

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Silpomisen vastustaminen on todella hyvä juttu. Jatka!
Mutta tuo blogin alku on todellinen floppi. Juuri ehdin kirjoittaa blogin uskonnollisten persujen lihasaarnoihin liittyen ja heti todistit, että olen laajemminkin oikeassa:
http://esa-jussisalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Oletko ottanut selvää, paljonko lihaa vanhukset saivat aikaisemmin? Mitäs luulet, miksi japanilaiset loistavat yli satavuotiaiden tilastoissa? Kai sitä vanhuskin saa itsensä hautaan syödä, jos tykkää, mutta kyllä julkisen vanhustenhuollon on hieman perustuttava kansanterveydellisiin ja yhteiskunnallisiinkin näkökohtiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Japanilaisten ruokakulttuuri on kokonaan erilainen eikä siihen pystytä hyppäämään Suomen vanhustenhoidossa. Ensinnäkään siksi, että samoja ainesosia ei samassa laajuudessa yhtäläisin kustannuksin ole saatavilla eivätkä vanhukset ole tottuneet eksoottisiin aterioihin. Muistan kun eräs sairaalapotilas kyseli hoitajilta miksi kanaviillokin kanssa ei tarjota riisiä perunoiden sijasta, kun riisi sopisi siihen paremmin ja perunoita on muutoinkin joka aterialla. Vastaus oli, että "iäkkäämmät ihmiset ovat tottuneet saamaan perunoita joka aterialla".

Ala nyt sitten heille tarjoamaan raakaa tonnikalaa sashimimuodossa washibimausteella maustettuna, palan painikkeena erillinen kuppi keitettyä riisiä, juomaksi vihreää teetä. Seuraavana päivänä tempuraa eli friteerattuja rapuja daikonilla ja mirin-kastikkeella palan painikkeena kupillinen kuumaa sakea, soppana misokeittoa merilevineen ja tofupaloineen j.n.e.

Pointtini on siis se, että lihasta luopumalla ei Suomessa välttämättä tuoda tilalle lainkaan sitä samaa kuin esimerkiksi Japanissa, vaan siitä jää vain aukko dieettiin.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

"on hieman perustuttava kansanterveydellisiin ja yhteiskunnallisiinkin näkökohtiin."

Kyllä kyllä. Sen on perustuttava kaikkeen muuhun kun vanhuksen omaan tahtotilaan. Annetaan vaan vanhusten kitua hyvän tulevaisuuden nimissä...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Huokaus, vaikka silpomisen ehkäisyyn liittyvä toiminta on kannatettavaa, niin ei taas voi kuin ihmetellä tätä täysin erillisten asioiden vastakkainasettelua.

Mitä sitten tulee kokouskäytäntöhin, niin lienee suotavaakin se, että kaupunginvaltuutetut keskittyvät kokouksessa käsiteltävään asioihin ja keskusteluun eivätkä väijy jotain aloitesovellusta tableteiltaan, jonne Rantanen saattaa olla kirjoitellut uuden aloitteen. Se kun ei ollut ko kokouksen asialistalla.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Luulen, että vanhusten osalta lihankäyttö puolittuu jo sillä, että palautetaan lihan osuus ravinnosta sille tasolle, johon he nuorempana ovat tottuneet.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juu, sota-ajan kaurapuuroa vain, mitäs nyt heitä paapomaan!

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Tällaista rakentavaa kommenttia osasin kyllä odottaa.

Sodan loppumisesta on kulunut 74 vuotta, harva sen ajan muistava enää on elossa.

Mutta lihan kulutus oli puolet pienempi vielä silloin, kun nykyiset vanhukset viettivät omia ruuhkavuosiaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Ikäluokka 80 vuodesta ylöspäin tällä hetkellä muistaa vielä sota-ajan. Ja sota-ajan jälkeenkin lihan syönnin vähyyteen edelleen vaikutti säännöstely useita vuosia.

Kyllä minä aika selvänä kustannussäästöjen tavoittelun valekaapuna pitäisin vanhusten lihan saannista tinkimistä ympäristöllisillä tai terveydellisillä perusteilla. Ja kun puhutaan hoitokotien vanhuksista ikäluokka 80v - 90v on sitä tyyppi-ikäluokkaa. Siitä ylöspäin ja siitä alaspäin lienee sitten saman verran hoidettavia.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #17

Tässähän haastoin sitä, ovatko vanhukset edes tottuneet nykyiseen ylenpalttiseen lihansyöntiin.

Jos lihaa korvataan korkealaatuisilla kasviksilla ja kalalla, kustannukset todennäköisesti nousevat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

En usko, että niissä sairaaloissa ylenpalttisesti Entrecotea tai Chateubriania vuoteen ääreen kanniskellaan, mutta vanhukset ovat tottuneet syömään läskisoosia, lihapullia, makkaraa ja karjalanpaistia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Lisään vielä aiempaan kommenttiini, että lihan syönnin puolittaminen yhdistettynä aiempaan tottumukseen olisi jollain tavoin mahdollista, jos lihaa on tarjottu kokolihapihveinä tai vastaavassa muodossa.

Sen puolittamisen ei tarvitsisi merkitä puhtaasti kasvisaterioiden lisäämistä, vaan kokolihan vähentyessä jäljelle jäisi edelleen mm. lihamakaronilaatikko, hernekeitto lihoineen, leikkeleet leivän päällä ...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #18

Tuossahan se ongelma lieneekin. Joka asiassa kukin näkee vain oman napansa. Kala on tosiaan kallista, ainakin jos ostaa muuta kuin kasvatettua kirjolohta tai norjalaista lohta. Kirjolohesta et koskaan voi olla varmaa, maistuuko se mudalta. Ja kyllähän korkealaatuiset kasviksetkin maksavat, varsinkin, kun meillä on kolme neljännestä vuodesta sellaista, että ulkona kasvatettua tuoretta ei saa.

Tuossakin parempi tapa olisi vaikuttaa niihin ruokalistan laatijoihin, ruuan tekijöihin ja mikseipä kunnan kukkaron nyöreihinkin. Ammattitaitoinen kokki tekee kyllä monipuolista ja hyvää ruokaa, kun hänelle antaa tilaisuuden.

Vanhukset taas tottuvat siinä kuin muutkin ihmiset. Toiset paremmin, toiset huonommin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#13:
Perustuuko tuo mielipide johonkin tietoon vanhusten nykyisestä ruokavaliosta vai onko se pelkkä mutu? Koskeeko se myös maitotuotteita, jotka ovat kalsiumin lähteenä tärkeitä osteoporoosin torjunnassa ?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Helsingin kaupunki puolittaa vihreiden aloitteen perusteella lihan ja maitotuotteiden tarjoamisen vuoteen 2025 mennessä.

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta myönsi järjestöavustuksista Ihmisoikeusliitolle 40 000 euroa somalinkielisen mieshenkilön palkkaamiseen lasten sukuelinten silpomisen ehkäisyn nimissä.

Tuon toiminnan absurdius ei kaipaa kommentointia, se tulee selväksi aivan itsestään.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Mari. Pidin. Kiva, kun jaksat puhua ja kirjoittaa näistä kipeistä asioista. Kyllä se on kamalaa, kun perkele on niin monessa asiassa "niskanpäällä" ja ollut jo vuosia. Onneksi meillä on toinen parempi Henki olemassa, joka on jo voittaja kaikille Häneen turvautuville. Ja kerran Hän on voittaja. Vain Hän voi meidät viedä iankaikkiseen Elämään. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Silpominen on törkeää väkivaltaa ja sellaisena rikoksena rangaistavaa.

Näissä lasten silpomisissa tärkeintä on ennaltaehkäisy. Ei lasta auta silpojan rankaiseminen teon jälkeen.
Aikomuksen rankaiseminen on kuitenkin hankalaa .
Joten lopulta ainoaksi keinoksi jää valistus.

Jokunen jo tapahtunut poikien ympärileikkaus on päätynyt oikeuteen , mutta vain komplikaatioiden vuoksi.

Näiden aloitteiden ongelma on se, että niissä ei esitetä uskottavia konkreettisia toimia, joilla silpomiset oikeasti estettäisiin, ainoastaan pyritään ylläpitämään mielikuvaa käytäntöjen "islamilaisista"juurista.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ja ei kannata kuvitella vanhusten puolesta, mihin he ovat tottuneet. He ovat kaikki ihan yhtä yksilöllisiä kuin muutkin ihmiset, jopa ruokailutottumusten suhteen.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Että vanhuksen kuviteltu punaisten lihajalosteiden himo on sitten sellainen pyhä asia persujen mielestä, johon on vastattava, muuten voi vanhojen ihmisten oikeuksille haistattaa pitkät.

Käyttäjän SuneKristerSahlstedt kuva
Sune Sahlstedt

Pikkutyttöjen silpominen on barbaarinen teko! Vai onko joku eri mieltä? Mutta se, että mitään lakia ei ole vielä tehty sen estämiseksi osoittaa vain miten hampaaton meidän yhteiskuntamme on kun se kohtaa näitä kulttuureja. Ja vaikka sellainen laki tulisikin, niin nämä vieraat kulttuurit eivät siitä välitä. Se on niille yhdentekevä asia, josta he eivät tule välittämään. On laskettu, että melkein 20.000 Ruotsissa syntynyttä tyttöä ovat joutuneet kokemaan tämän. Iso-Britanniassa luku taitaa olla 130.000, eikä yhtään tuomiota ole vielä tullut. Mistä tämä kertoo?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Onhan meillä laki sen estämiseksi.
Ongelma on näytön saaminen tekijästä ja tekijän saaminen oikeuteen.

Jos säädetään erityinen laki uskonnollisista syistä tehdyistä ympärileikkauksista, se ei muuta asiaa miksikään.
Jos leikkaus vielä on tehty maassa, jossa se on laillista, juttu on hyvin huteralla pohjalla.

Tyttöjen kohdalla turva leikkauksilta on kuitenkin parempi Suomessa kuin se olisi Afrikassa.
Joten tätä riskiä nyt ei voi ainakaan käyttää karkotusperusteluna.
Eikä kai kukaan sentään ajattele, että "tehkööt tytöille Afrikassa mitä lystäävät, kunhan eivät tee sitä täällä"?

Ja entä pojat ?
Juutalaiset eivät ole lähiaikoina luopumassa poikien ympärileikkauksista , mikä tarkoittaa merkittävää hidastetta asian eteenpäin viemisessä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Vai onko joku eri mieltä?"

Niin... siis silpominen lähtenyt siitä, että ei kaapata sitä naista johonkin haaremiin, plantaasin omistajan makuuhuoneeseen, bordelliin tai muuhun vastaavaan kuten on siellä afrikassa ollut pitkät perinteet.

Varmaan ihan järkevä selviytymismekanismi, että kertoo vähän siitä kuinka ahtaalla ihmiset joutuneet elämään.

Ei sitä tietenkään enää mikään pakota että pitäisi yksiselitteisesti kieltää.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kotihoidossa olevista vanhuksista 86 % kärsii aliravitsemuksesta tai sen uhasta. Ongelmana on, että vanhukset syövät vähän, ja eivät saa riittävässti proteiinia. Ruokaa pitäisi tarjota vanhuksille heidän ruokatottumustensa mukaan. Siksi vanhusten ruokavalion rukkaaminen on varrallista heidän terveydelleen.
http://mikkoahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269658-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset