MariPSRantanen

Hoitaja hoitaa, ministeri haukkuu

Ulkoministeri Soini esitti filippiiniläisten hoitajien tuontia Suomeen ratkaisemaan vanhustenhoidon ongelmia. Soinin mukaan filippiiniläiset hoitajat ovat työteliäitä ja omaavat korkean moraalin. Lausunto antoi ymmärtää, että suomalainen hoitaja on laiska ja ei omaa ainakaan korkeaa moraalia. Aivan oikein, hoitoalan ammattiliitot reagoivat eettisyyteen, rahdata nyt kielitaidottomia ihmisiä tänne pohjolan perukoille pienellä palkalla ja aiheuttaa auttavien käsien katoaminen omasta maasta.

Suomalainen hoitaja on ollut korkeasti koulutettu. Suomalainen hoitaja venyy äärimmilleen, syö ruokansa ja käy vessassa, jos ehtii.

Suosittelisin lämpimästi ministerille ja muille päättäjille, kannattaisi mennä vaikka päiväksi tutustumaan esimerkiksi Helsingin päivystyksiin tai kotihoitoon. Silloin tulee parempi näkemys siitä, mikä on suomalaisen hoitajan työteliäisyys ja moraali. He todella tekevät töitä. Suurin osa sydämellään ja korkealla tietotaidolla. Ja ne, jotka eivät enää jaksa hymyillä, ovat olleet suomalaisen terveydenhuollon palveluksessa ja puristuksessa liian kauan. Liian paljon työtä, työn vaativuuteen ja määrään nähden liian pienellä palkalla. Mutta sitä ei ministeri tiedä tai halua tietää.

Jos jotakin halutaan parantaa, on se ensimmäisenä hoitoalan koulutettavien laatu ja opetuksen määrä. Nyt meillä ihmisiä laitetaan opiskelemaan lähihoitajakoulutukseen, vaikka olisi alalle sopimaton henkilökohtaisten ominaisuuksiensa tai jopa päihdeongelman vuoksi. Ja sitten ihmetellään, miksi alalla on sopimattomia ihmisiä.

Ministeri Grahn-Laasosen esittämä laki soveltuvuuskokeista jää torsoksi, sillä lain hengen mukaan opiskelija voidaan jättää ottamatta opiskelijaksi, jos hän saa nolla pistettä soveltuvuuskokeista. Kiinnittäisin huomiota "voidaan jättää valitsematta" kohtaan. Nolla pistettä voi saada käytännössä, jos hakija ei osaa vastata mihinkään kysymyksiin. Rajan tulisi olla vähintään 3-4 pistettä. Hallituksen lakiesitys on haamulaki. Haamulaki haamuhoitajien perään. Onpa hienoa.

Toisekseen on syytä kiinnittää huomiota työn palkkaukseen, työolosuhteisiin, työelämän joustoihin ja johtamiseen. Hallitus heikensi jopa vuorotteluvapaajärjestelmää, joka on ollut runsaasti käytetty mm. hoitoalalla juuri työn kuormittavuuden vuoksi. Jos työ ei ole houkuttelevaa eikä tukitoimia alalla pysymiseen ole, ihmiset eivät joko hakeudu lainkaan tai vaihtavat alaa kohtalaisen nuorena.

Ammattitaitoiset hoitajat hoitavat kovassa paineessa ja kiireessä. On äärimmäisen loukkaavaa, että kovaa työtä arvostellaan valtioneuvoston taholta tavalla jolla ministeri Soini teki. Hoito- ja hoiva-alan ongelmat voidaan ratkaista kotimaisin keinoin, jos on tahtoa laittaa siihen rahaa. Ja jos tämänkaltaiset asiat ovat arvoissa korkealla eikä arvojen pohjalla.

Hoitajia ei pidä syyllistää poliitikkojen tekemistä virheistä. Jos ei ole mitään järkevää sanottavaa, silloin kannattaisi olla hiljaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Hoitotyössä täytyy osata varmasti hyvää suomenkieltä, sillä vanhusten puhe on monesti epäselvää, eikä monikaan ymmärrä englantia. Aika kauon filippiiniläisten pitäisi opetella suomea, jotta hoitotyö onnistuisi. Paljon helpompi on kouluttaa suomalaisista työttömistä hoitajia.

Juri Sivonen

Hyvin sanottu! Avain hoito-alan vetovoimaisuuden säilyttämiseen ovat palkkauksen parantaminen ja työolosuhteiden kehittäminen. Ei apukäsihoitajien tuottaminen halpatyövoimaksi ulkomailta.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Jos tulijat syrjäyttävät koulutetun suomalaisen tämä jää kortistoon. Tilalle otettu saa ehkä jotain 2-3 eur/h ja tarvitsee siis veronmaksajien apua selviytyäkseen. Vaje sen kun kasvaa. Ei häiritse Soinia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvä huomio Pekka!! Samaa olen joskus ajatellut myöskin virolaisten, pienipalkaisten rakennusmiesten kohdalla. Lopputulema on, että niin hoitaja ja suomalainen esim. rakentaja jää työttömäksi ja myöskin veronmaksajien kontolle. Vuokra-ym tukea siis tarvitsevat molemmat ryhmät. Viisastako?

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#9

Juuri tuohon Jussi Halla-aho puuttui Ykkösaamun haastattelussa 16.2.

https://areena.yle.fi/1-4575973#autoplay=true

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ihan ensiksi kannattaisi tehdä selvä pesäero hoitajien ja muun henkilöstön suhteen: hoitajat vain hoitavat; siivoojat vain siivoavat; talonmiehet tekevät talkkarin töitä; pesulatyöntekijät pesulatöitä; kokit ja emännät ruoanvalmistusta jne...

Näin hoitoalan töiden arvostus ja palkkaus nousisi ja työ kiinnostaisi jatkossa myös meidän omia nuoriamme.

TE-toimistoista kyllä löytyy nykyäänkin siivoojia, talkkareita ym. apumiehiä vähemmän koulutusta vaativiin töihin hoito- ja hoivalaitoksiin.

Onko tätä jotenkin vaikeata ymmärtää? Arvokeskustelua käydään, mutta mitään konkretiaa ei kuitenkaan tapahdu. Eihän tämä olisi kuin yksi nopea asetus vanhusten, vammaisten ja lasten hoidon lakeihin, että koulutetut hoitajat tekevät vain sitä hoitotyötä, johon he ovat koulutetut.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#3

Kirsi, ilman sarvia ja hampaita: ehkä olisi pitänyt sanoa "siivoojien fokus on siivoamisessa" tms. :-)

"Vain" voi kuulostaa siltä, ettei siivoojien työtä niin tarvitsisi arvostaa. Kuitenkin, samoin kuin sairaalahygieniassa, on hygienia vanhustenhoidossa a ja o.

Vanhusten vastustuskyky on usein heikko ja he ovat alttiita esimerkiksi erilaisille tulehduksille.

Hyvä hygienia, joka ei useinkaan ole näkyvää, on tällöiln avainasemassa. Koulutettu siivooja ei koskaan puhdista ovenkahvaa ja vessanpönttöä samalla siivousliinalla jne.

Kunhan tarkensin :-) "Arvon hekin ansaitsevat...".

Käyttäjän TommiMessi kuva
Tommi Messi

Kyllä itse aloittaessani lähihoitajan "uraa" tein jo opintojen loppuvaiheessa n. 50 työhakemusta, työtä ei todella ollut tarjolla. Sain ensimmäisen määräaikaisen työn aloitin keittiöstä ja kun päätin tämän työsuhteen päätin sen pesemällä uunia keittiössä.

Mitä taas tulee palkkaukseen sen voi karkeasti laittaa näin yksityisellä se on n. 11.80 e/h jos katsotaan lastensuojelu tai vastaanottokeskuksen palkkausta on n. 12.50 - 13.50 e/ tunti. (työssä käynti alue; Pirkanmaa)

Varhaiskasvatuksen puolella on palkka 12 e molemmin puolin. Keskustelussa unohtuu se todellisuus, että myös lähihoitajilla on perhe jonka kanssa on ihan kiva viettää perhe-elämää. Ja kaikille niille jotka uskottelee, että ompa helppoa olla tuolla työssä, Jaksotyössä on työvuoro listassa 3 omaa vapaata ja sitten sattumalla saat 3 muuta ja siinä se elämä sitten onkin; työvuorolistassa 3 viikon jaksossa. Ilmaiseksi tätä työtä ei tee kukaan.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Suosittelen lämpimästi Suomen kansalle, etteivät enää äänestä perussuomalaisia.

Tällöin ei Timo Soinin kaltaiset tyypit enää nouse ministereiksi, tai oikeastaan koko Juha Sipilän hallitusta ei olisi saatu kasaan ilman perussuomalaisia äänestäneitä.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...etteivät enää äänestä perussuomalaisia".
Onko Soini Persu ? Eikös Soini hypännytkään Sinisiin ? Olenpa pönttö, kun en sitä tiennyt.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Ei Soini sinisten listoilta eduskuntaan päässyt (eikä tule pääsemään). Perussuomalaisten äänestäjien ansiosta hän ja muut uuvatit ovat hallituksessa.

Sitä sai mitä tilasi.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola Vastaus kommenttiin #23

"Ei Soini sinisten listoilta eduskuntaan päässyt (eikä tule pääsemään). Perussuomalaisten äänestäjien ansiosta hän ja muut uuvatit ovat hallituksessa.

Sitä sai mitä tilasi."

Sitä sai mitä tilasi. Aiemmin tästä Soinista olisi päästy eroon jos Sipilä ja Orpo noudattaisivat oikeita arvoja. Hallitus olisi pitänyt panna uusiksi silloin ajallaan. Pahemmanlaatuinen koplaus pääsi tapahtumaan.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Itse suositellen etteivät äänestäisi suomalaisia, aivan sama minkä puolueen suomalaisia äänestää, sulle mulle periaatteilla ne päätökset on tehty tähän asti ja tässä ovat syyllisiä kaikki puolueet.

Tällainen kuva olen saanut Kotkan sosiaali-ja terveyslauttakunnassa.

Sitä paitsi Filippiinien sairaanhoitajatutkinto ei kelpaa suomessa, joten kielenopetuksen lisäksi heidän olisi läpäistyvä sairaanhoitajatutkinto.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

#4

Jiri: "Suosittelen lämpimästi Suomen kansalle, etteivät enää äänestä perussuomalaisia.

Tällöin ei Timo Soinin kaltaiset tyypit enää nouse ministereiksi, tai oikeastaan koko Juha Sipilän hallitusta ei olisi saatu kasaan ilman perussuomalaisia äänestäneitä."

Olen tullut samaan tulokseen. Jonkun toisen puolueen olisi nyt aika terävöittää otettaan maahanmuuttokysymyksessä.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#27

Höpö, höpö.

Koko Suomi tietää, että Jussi Halla-aho toi haittamaahanmuuton julkiseen keskusteluun, ja tietää myös, että kukaan tässä maassa ei ole nähnyt yhtä paljon vaivaa pitääkseen asiaa esillä, ja esittääkseen säästötoimenpiteenä haittamaahanmuuton lakkauttamisen.

Väkeä toki sopii hiihtämään perään sille ladulle, jonka Halla-aho on avannut. Perussuomalaiset ovat, kuten Ykkösaamun haastattelussa kuultiin, hyvässä iskussa nyt ja varsin yksituumainen joukko, joka kattaa koko Suomen.

Erinomaista, että maahanmuuttokriittisyyttä alkaa löytyä muistakin puolueista.

Tosiasiana kuitenkin pysyy, että ilman Halla-ahoa ja kumppaneita asiasta ei keskusteltaisi julkisesti vieläkään.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Miksi perussuomaliset haluaa leikata lisää julkisen puolenpalveluista?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Lähihoitajat ei oo kyllä kovin hyvin koulutettuja, lisäksi nykyisin kuka vaan pääseen lähihoitaja koulutukseen.

Käyttäjän TommiMessi kuva
Tommi Messi

Mielestäni Lähihoitajan koulutus antaa todella hyvän mahdollisuuden tehdä monessa eri alueella työtä. Kouluohjaaja,vammaistyössä,maahanmuuttajatyössä.

Ainoa sosiaali ja terveys alan tutkinto jolla myös lääkeoikeudet ja osallistuu myös opetukseen. Tosin siitä, että alalle on päässyt soveltumattomia ei ole alalle soveltumattomien syy vaan Kokoomuksen koulutus reformin syy.

Kokoomus olettivat, että ammattillisen tutkinnon kun suorittaa niin se automaattisesti kuntouttaa ja ehkäisee syrjätymistä, kun sitten alelle soveltumaton tulee työryhmään. Ei osata tulla työvuoroihin oikeaan aikaan, työnantajan omaisuutta rikotaan, tehdään hoito ja lääkevirheitä. Suurin ongelma on myös se, että se kotikasvatus on jäänyt saamatta.

Itsellä ei ole motivaatiota uudelleen kasvattaa ketään työssä, jos se on jäänyt kesken kotona ja peruskoulussa. Siksi 75 000 alan osaajaa on muualla töissä. Itseohjautuva 16 vuotias opiskelija on Jumalan yhdeksäs ihme, Kokoomuksen "luomana" #Kokki, #Lähihoitaja,#Koulukäynnin ohjaaja,#Teologian opiskelija

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Rantanen, ei ministeri voi astella tutustumaan kotihoitajan arkeen Helsingissä. Yksikään kotihoidon työntekijä ei voi kutsua ministeriä seuraamaan työtään. Jos hän niin tekee ja ministeri ilmaisee kiinnostuksensa, viraston johto tulee väliin. Ministerin tulee olla ensin yhteydessä kaupungin sosiaali- ja terveysalan viraston johtoon, joka osoittaa ministerille vierailuohjelman.

Sosiaali- ja terveysvirasto haluaa antaa ministerivieraalleen omasta tekemisestään kiiltokuvakertomuksen. Virasto haluaa osoittaa vierailuun hoitajan, joka varmasti osaa kertoa kotihoitajan työn riittävän ruusuisena ja asiakkaiden tarpeita tyydyttävänä. Vierailupaikat valitaan huolella niin, ettei reaaliarki näyttäydy.

Ministerille ei hoitajan arkea esitetä. Tunnen yhden vierailuyritystapauksen vastikään sivusta seuranneena.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#8

Mitäs se Niemeläinen siellä taas saivartelee. Protokollan kautta mentäisiin, tottakai, mutta tarpeetonta sen selvittämiseen on käyttää blogitilaa. Kaikki tämän ymmärtävät selventämättäkin.

Mutta sen sanon, että vaikka olisi hoitajien mallioppilas asialla ja vanhuksista mallivanhuksen päivä esiteltävänä, niin kyllä työn luonne silti välittyisi hyvinkin.

Muita vanhuksia ja heidän hoitajiaan ei voi siivota pois tieltä yhteisistä tiloista ja yhteisistä ruokailuhetkistä. Kokonaisuus kyllä hahmottuu, ja se, että työn luonne on _hidasta_. Kaikki käy hitaasti ja vaatii sekä hoitajalta että hoidettavalta suurta kärsivällisyyttä.

Työhön sisältyy paljon nostoja. Suihkupäivinä omat riskinsä muodostavat liukkaat, vedestä kastuneet pinnat, jolloin nostoissa ja tukemisessa on oltava aivan erityisen tarkkana.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ministeriä käytetään kotihoidossa potilailla, joita ei nostella, jotka seurustelevat sopuisasti, eivät ole alkoholiongelmaisia ja jotka avaavat kotinsa ministerivieraalle. Kotihoidon asiakkaan suihkuhetkiä ei luonnollisestikaan voida ulkopuolisen läsnäollessa suorittaa.

Kotihoitajan arki ei tämänkaltaisesta kiiltokuvaesittelystä tule esiin. Hoitajien kertomukset ja esittelyssä annettava kuva ovat ihan eri paria. On vaarana, että vierailut entisestään heikentävät päättäjien kuvaa hoitajien arkitekemisestä ja saattavat edesauttaa tilannetta, jossa ministeri kuvittelee hoidon toteutuvan asianmukaisesti.

Jos hoitajat saisivat itse sopia asiakkaidensa kanssa ministerivierailusta ilman esikunnan ohjaamista, kutsuvan hoitajan ääni ja hänen arkitodellisuutensa välittyisivät vieraalle. Tällaista viraston esikunta kaikin tavoin haluaa välttää.

En saivarrellut enkä syyttänyt blogistia mistään, vaan toin esiin, ettei ministerivierailulla päättäjä tule saamaan hoitotyöstä realistista kuvaa. Sen esteenä on viraston esikunta, ei valtuutettu Rantanen.

EDIT: erityisesti viraston esikunnassa halutaan välttää ministerille kerrottavaksi - tai ainakaan osoitettavaksi - normaalia työvuorolistaa, sijaisten säännöllistä käyttöä ja toteutumalistan osoittamia hoitajapuutteita (mm. lääkeluvattomien käyttö) ja sitä, ettei hoitajalla ole oikeasti aikaa hitaan vanhuksen hoitamiseen eikä tuohon kärsivällisyyteenkään. Edes lyhintä, viidentoista minuutin toteumaa, ei pystytä toteuttamaan kuin poikkeustapauksissa.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #33

#33

Kyllä ministeri varmaan pääsee halutessaan myös vanhainkotiin katsomaan paikkoja ja ihmisiä. Haasteellisenpiinkin kohteisiin tehty ministerivierailuja :-)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #47

Ei varmasti ohi sosiaali-ja terveysviraston esikunnan. Toki omaisen tai ystävän mukana voi mennä tapaamaan yksittäistä asiakasta ohi esikunnan propagandaosaston.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #52
Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen
Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Olikoham Soinilla kovakin kankkunen, kun noita juttujaan kirjoitti. Eihän noissa ajatuksissa ole järjen hiventäkään: tuoda nyt ulkomailta kielitaidotonta halpatyövoimaa ja tehdään omaa väkeä sillä työttömäksi. Eivät kykene töihinsä eivätkä pärjää kelvottomalla palkallaan. Hoito huononee ja sosiaalikulut kasvaa. Että näin ministeri hoitaisi maan asioita.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#11

Huomiota keinolla millä hyvänsä. Säälittävää porskuttelua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pointti on pitkälti siinä, että hoitoalan työntekijöistä on todellista pulaa. Ei niitä sieltä Filippiineiltäkään Suomeen pilvin pimein ole tulossa, mutta voisi osaltaan helpottaa tilannetta. Pitää ajatella vanhusten parasta.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#16

Yksinkertaisempaa kuin alkaa lennättää tänne kieltä osaamatonta väkeä olisi pysähtyä hetkeksi kysymään, että miksi hoitoalan työntekijöistä on pulaa?

Sitähän tässä on viime päivät ruodittu: huono palkka, liian vähäinen miehitys työvuoroissa, välinpitämätön työnantaja, pakko sulkea silmänsä epäkohdilta, jos haluaa pitää työpaikkansa jne.

Ei kai kukaan täyspäinen jaksa katsella vanhusten huonoa kohtelua päivästä toiseen ilman mahdollisuutta puuttua asioiden kulkuun.

Samahan se on päiväkodeissa; työntekijät lähtevät pois alalta tai vaihtavat toiseen päiväkotiin, kun eivät kestä katsella näkemäänsä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #19

Syyllisiä hoidon huonoon tilanteeseen ovat kuntapäättäjät, muun muassa valtuutettu Rantanen. Hoitajien palkka on liian pieni houkutellakseen motivoimattomaan työhön. Kun työ ei houkuta ja hoitaja saa parempaa palkkaa toisesta, vähemmän rasittavasta asiakaspalvelutyöstä, hoitajat siirtyvät alalta pois.

Kunnallisissa hoivapaikoissa kustannukset / vanhus ovat suuremmat kuin yksityisellä, siksi kunnat kilpailuttavat hoivayrityksiä. Yritykset maksavat kuntaakin pienempää palkkaa, koska joutuvat tuottamaan palvelun kunnan vaatimalla hinnalla. Kunta pakottaa hoivayritykset tuottamaan huonoa palvelua kilpailutuksillaan.

Jos hoivayritys voisi kilpailla kunnan palveluja vastaan kunnan hintaa vastaan, olisi tilanne huomattavasti parempi myös yksityissektorin hoivapalveluissa.

Hoitajapula on todella suuri, siksi kaikki liikenevät hoitajat on käytettävä. Houkuttavuutta on lisättävä. Nythän osaavimmat nuoremme eivät tälle alalle hakeudu ja valmistuneista pätevimmät siirtyvät ulkomaille tai muihin tehtäviin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

#11 Erkki, eiköhän kyse tuossa Soinin avautumisessa ollut se että yrittää saada Filippiinien suurlähettilään paikan itselleen kun hän itse sellaista sinne nyt kaavaileekin...

Tunnen jonkin verran noita Suomessa olevia filippiinohoitajia ja ainakin he puhuvat erittäin hyvää suomea ja ovat myös äärimmäisen ahkeria töissään. Kyse onkin siitä, että miksi heitä halutaan tänne halpatyövoimaksi? Toisin sanoen orjatyövoimaksi... Vastenmielistä äärikapitalistista politiikkaa, jota näköjään myös Sinisten Soini nyt yhtäkkiä tukee. No toisaalta, mitä muuta voi odottaa takinkäännön maailmanennätysmieheltä?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

#29
Ministeriltä aika outo kirjoitus. Voi liittyä johonkin tuon tapaiseen, mistä mainitsit. Filipinoista ei huonoa sanaa, ja varsinkin jos ovat ammattitaitoisia ja kieltä osaavia niin siitä töihin. Ei kuitenkaan halpatyövoimana.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama Vastaus kommenttiin #41

#41 juuri näin. Mukavia hyviä ja osaavia ihmisiä. Eivät todellakaan mitään orjatyövoimaa kuten Soini kaavailee. Mutta koska Suomestakin löytyy työttöminä osaavia hoitajia niin sanon kuitenkin, että suomalaiset ensin. Niinhän sanovat mm. filippiiniläisetkin omassa maassaan jos sinne haluaa töihin. Eli mm. tarveharkinta siellä on paljon tiukempaa kuin täällä meillä.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Hyvä ja asiallinen kirjoitus, Mari!

Olen seurannut alaa läheltä, joten ymmärrän, mistä kirjoitat.

Timo Soini sen sijaan näyttää irronneen Tellukselta suoraan kuuta kiertävälle radalle; miksi ihmeessä pitäisi perustaa suurlähetystö Filippiineille, jos sieltä haluttaisiin hoitohenkilökuntaa tänne?

Ei siihen suurlähetystöä tarvita.

Tahtooko Soini Filippiineiltä seuraavan postin? Ja siksi pitäisi perustaa häntä varten suurlähetystö Filippiineille? Haloo nyt taas.

Minulla oli kerran yhdessä työpaikassa filippiiniläinen työkaveri, hyvä ja ahkera ihminen, jolle tuotti vaikeuksia kutsua minua pelkällä etunimellä, koska olin häntä vanhempi; niin syvällä oli kunnioitus vanhempaa henkilöä kohtaan.

Nyt, kun tästä Soinin lasautuksesta keskustellaan, lienee paikallaan korostaa, että meillä ei ole mitään filippiiniläisiä vastaan, mutta järkevintä suomalaisten kannalta on ottaa työvoima omasta maasta, kun täällä kerran työttömiä riittää ja olisi suomenkielentaito valmiiksi hallussa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Keksitkö keinon, millä seulotaan pätevä "työvoima omasta maasta" tekemään raskasta ja heikosti palkattua työtä, jossa ei palkitsevia osia juurikaan riitä? Palliatiivinen tai edes säilyttävä hoito on raskasta eikä mitattavia hoitotuloksia juuri synny. Työmotivaatiota toki nakertaa osaltaan myös se, ettei työvuoroissa juuri koskaan ole riittävästi ihmisiä.

Kuinka moni työttömistämme olisi valmis kouluttautumaan parin vuoden ajan tehdäkseen työtä 2100 bruttotuloilla tai 3-4 vuoden ajan 3000 euron bruttotuloihin yltääkseen? Kuinka moni työttömistämme selvittää soveltuvuuskokeet ja selviytyy esimerkiksi lääkelaskujen kokeista ja tutkinnon valmiiksi? Nykyisistä valmistuneista monet eivät pysty uusimaan lääkelupaansa työpaikalla.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#53

Saattaisinpa keksiäkin :-)

Täällä jossakin kohtaa threadia totesimme, voitko kuvitella, yksimielisesti Max Jussilan kanssa, että vanhustenhoitajaksi ryhtyminen ei välttämättä edellytä lähihoitajan koulutusta.

Vähempikin voisi riittää.

Mites, jos vaikka kysyttäisiin ensin kaikilta työttömiltä, että kiinnostaisiko vanhustenhoito?

Sitten kysyttäisiin, mitä osaat ja ymmärrät jo valmiiksi?

Sen jälkeen voitaisiin kysyä, että ketkä kiinnostuneiden joukosta ovat erityisen kiinnostuneita näistä mainitsemistasi lääkelaskuista – ja heille opetetaan se asia ja he ryhtyvät tekemään lääkelaskuja ja palvelemaan niihin liittyvissä asioissa.

Sitten kysytään, että ketkä harrastavat voimanostoa ja voisivat kokea mummojen ja pappojen nostelun jonkinlaisena treeninä? Nämä ohjattaisiin nosteluhommiin.

Ne, jotka tykkäävät lutrata veden kanssa, voisivat keskittyä suihkutushommiin.

Ne, jotka tykkäävät koriste-esineistä ja kodeista, voisivat olla kotihoidossa auttelemassa kotien siivoamisessa ja pölyjen pyyhkimisessä. Ja toimia samalla vähän seurustelu-upseereina. Lähtökohtaisesti tulisi tunnustaa, että seuranpitokin on tärkeää työtä. Monet vanhukset kärsivät kovasti yksinäisyydestä.

Ja niin edelleen.

Kyllä ymmärrän, että kuolemaa jo lähellä olevien ja sitä kohti kulkevien ihmisten kohtaaminen päivästä toiseen on raskasta, etenkin, jos ihminen ei enää ole edes tolkuissaan. Siksi pitäisikin olla sitä, mitä kutsutaan ymmärtääkseni työhönohjaukseksi: aina välillä pitää voida purkaa työhön liittyvät ajatuksensa ja tunteensa ryhmässä tai jonkun psykologin (tai vastaavan) kanssa. Kaikkien osapuolien pitää voida tunnustaa työn luonne.

Ja jaksamisesta pitää saada myös kiitosta. Kiittäminen on työnjohdon tehtävä. Se osataan Suomessa huonosti, mutta sen voi oppia.

Jos tässä rinnalla kyetään pitämään esillä sitä tosiasiaa, että nämä vanhukset olivat kerran Suomen rakentajia ja heidän hoitamisensa on arvokasta työtä, vaikka se välillä haisee, kysyy kärsivällisyyttä ja mahdollisesti jopa turhauttaa, niin tämä _ehkä_ auttaisi ylläpitämään motivaatiota. Jos tarina hoidettavan henkilön takaa olisi tuttu, niin ehkä tämäkin osaltaan auttaisi motivaation ylläpitämisessä – ja tässä kohtaa voivat omaiset auttaa; he voivat kertoa, kuka tämä ihminen kerran maailmassa oli, mitä teki ja sai aikaan.

Se, että työvuoroissa ei ole riittävästi ihmisiä, on siis nyt se asia, johon tulee puuttua. Arvokasta työtä tekemässä pitää olla riittävä määrä ihmisiä, sen me olemme Suomen rakentajille velkaa.

Lisäksi tapaan tehdä työtä voisi tehdä lisää tilaa persoonallisille tulkinnoille hyvästä vanhuudesta. Juttelin yli 10 vuotta sitten yhden terveydenhoitajaksi opiskelevan kanssa, joka oli työharjoittelussa vanhainkodissa. Hän sanoi, että miksi ei voisi sallia vanhukselle sitä, että tämä voi olla yöpaidassa koko päivän, jos sattuu sitä haluamaan. Että onko ihan pakko ylläpitää laitosmeininkiä, joka ei jousta mihinkään suuntaan?

Ei ole pakko. Ei sitä mikään laki määrää.

Sitä ei tiedä etukäteen, kuinka moni kiinnostuneista työttömistä selvittäisi soveltuvuuskokeet, mutta se on hyvä, että kokeet on nyt palalutettu eikä alalle pääse ihan mitä sattuu.

Työhön tympiintymisen ehkäisemistä kannattaisi myös miettiä etukäteen. Joka kolmas tai neljäs vuosi pitäisi viettää joissain ihan muissa hommissa, kaukana raihnaisuudesta ja kuolemasta, ettei oma elämänilo kärsi. Sitten voisi taas palata kehiin uudistuneena ja elpyneenä. Ja tämä homma järjestettäisiin talon puolesta. Joku "vaihto-oppilassysteemi" tähän sitten kehitettäisiin.

Myös ihmisten vuorovaikutustaitoja kehitettäisiin niin, että työyhteisö olisi mahdollisimman terve ja elinvoimainen niin, että mikään tarpeeton nega ei verottaisi työntekijöiden voimavaroja. Vahvan me-hengen luojat olisivat arvossaan tässä kohtaa.

Että josko jotakin tällaista.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Miksi vanhuksen syöttämiseen, hygieniasta huolehtimiseen, pukemiseen ja lääkkeiden antamiseen tarvitaan kolmen vuoden koulutus? Tuohon riittää kahden viikon perehdyttämiskoulutus.

Eivät ne suomalaiset Ruotsissa vanhustensairaaloissa työskennelleet muuta koulutusta saaneet, eikä se kielitaitokaan kaksinen ollut. Ajoin Tukholmassa ambulanssia ja näin vanhushoidon riittävän läheltä. Näitä ”sjukvårdsbiträdeja” oli myös akuuttisairaaloissa.

Suomessa ylikoulutetaan aivan naurettavassa määrin.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#18

Ihme tapahtuu jälleen: olen kanssasi samaa mieltä, jo toisen kerran tämän elämän aikana.

Koulutusteollisuus ylläpitää itseään pitkillä koulutusajoilla.

Eipä vauvojen vanhempiakaan juuri kouluteta lastenhoitoon ja kummasti vain kaikki oppivat uimaan. Suomen neuvolajärjestelmälle toki iso kiitos tuesta!!

Vanhustenhoito edellyttää ennen kaikkea sydäntä ja kärsivällisyyttä. Maalaisjärjellä pärjää pitkälle. Hyvät vuorovaikutustaidot nousevat arvoonsa ryhmätyössä muiden hoitajien kanssa.

Osa vanhuksista on painavia, joten miehiä pitäisi alalle saada lisää. Osa on väkivaltaisia, niin siinäkin kohtaa olisi parempi, että paikalla olisi vahva mies.

Mutta palkkaus ei ole kohdallaan, joten alan työpaikat eivät ole top tenissä. Kannattaa myös muistaa, että työ on osalle porukasta vuorotyötä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ihmeiden aika ei ole ohi: suosittelin kommenttiasi.

Suomessa on pitkistä koulutusajoista huolimatta harvinaisen paljon epäpäteviä ihmisiä ja länsi-eurooppalaisittain surkeat palkat suhteessa koulutukseen.

”Koulutusteollisuus” on hyvä sana.

Käyttäjän TommiMessi kuva
Tommi Messi

Ehkä Max sinun pitäisi tutustua lähihoitajan koulutukseen suomessa ja sitten sen jälkeen mennä vaikkapa tutustumaan, vaikka erityisen tuen tarvitsevien lasten opiskelua erityislasten ryhmässä. Ota mukaasi Ministerit: Soini,Sipilä, Orpo,Laasonen. Ja sitten ei järjestettyä tilannetta vaan ihan normaaliin päivään yllätyskäynti. Voisi olla kysymyksiä tuottava vierailu. Lavastettuihin vierailuhin ei todella usko.

Siinä sitä olisikin todella tasokasta ja tavoitteellista oppimista ja opettajalla ei olisi mitään mahdollisuutta opettaa kun 2 viikon perehdyttämiskoulutuksen käynyt jaksaisi sen yhden päivän työssä.

Ja oliko puolueesi Kokoomus? Epäilemn että ikääntyvä väestömme tulee tulevaisuudessa lisäämään osaamisen vaatimuksia lähihoitajien ja sairaanhoitajien opintojen keskellä , ei suinkaan vähentämään opiskelun ja erityisosaamisen tarvetta.

2 viikon perehdyttämiskoulutus on ihan käsittämän kehitysidea tilanteessa jossa jo nyt sosiaali ja terveys alalla on todella vakavia puutteita johtamisessa ja lain noudattamisessa. 14 kuollutta ikäihmistä. Lapsia on ollut luvattomissa päiväkodeissa hoidossa ja myös ihan kaikki perusasiat ovat olleet lain vastaisia.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Lähihoitajatko vastaavat erityislasten opiskelusta? Lähihoitajatko vastaavat laitosten toiminnan lainmukaisuudesta?

Kylvettämiseen ei vaadita lisäkoulutusta. Lähihoitajan työ on arvokasta, muttasen arvo ei synny tai lisääny turhasta koulutuksesta. Miehiäkin mahdollisesti saataisiin ko. ammattiin enemmän koulutusaikaa radikaalisti lyhentämällä ja viemällä opetus työpaikoille. Jätkät kun eivät oikein näytä opiskelusta nykyisinkään piittaavan. Koulutuskustannukset (turhat) voisi muuntaa palkanlisäksi.

Käyttäjän TommiMessi kuva
Tommi Messi Vastaus kommenttiin #31

Kyllä kouluissa on yleensä koulunkäynti ohjaaja työssä ja hyvin usein koulu/kunta palkkaa lähihoitajan , kun on myös niitä opiskeljoita jotka tarvitsevat lääkkeitä.
Myös on kouluja aisti- ja- monivamma lapsille ja sielläkin kuule Max, kun opettaja on vapaalla tai sairaana tai koulutuksessa. Lähihoitaja opettaa ja ohjaa niitä lapsia! Joten olisi minusta todella reilua, että ensin tutustuu siihen lähihoitajan koulutuksen vaativuuteen ja nimenomaan työtehtävien vaativuuteen. Katsos siellä on ihan lakitekstejä, jotka määrittelee miten työtehtävät hoidetaan. Kyllä lähihoitajan tulisi olla ensimmäisten joukossa tekemässä ilmoitusta ja puuttumassa epäkohtiin - tässäkin laki, jopa edellyttää että pitää puuttua.
Suihkussa käyminen vaatii monta osaamista; apulaitteen käyttö , siirtotekniikka ja yleensä ikäihminen peseytyy kahden hoitajan toimesta, koska siirrot ovat raskaita ja potilasturvallisuus on tärkeintä. Ei toimi , et voi tehdä tätä ilman teoriaa jos et ymmärrä miksi teet. 2-3 on ok koska myös koulutuksen aikana voi lähteä pois.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #34

No, näytä nyt ne lainkohdat, joiden mukaan lähihoitaja valvoo toiminnan lainmukaisuutta. Ilmoitusvelvollisuus on eri asia.

Ruotsissa riitti ”handledaren” kahden viikon ohjaus vanhustenhoidossa. Työn ohella opittiin varmasti myös apulaitteiden käyttö. Kaikki toimi muistini mukaan hyvin.

Kun lähihoitaja ei saa lääkkeitä jakaa kaapista, eikä THL:n sivuston mukaan edes rokottaa, niin jo tiedetyn lääkkeen antamiseen henkilö ei varmasti tarvitse kuin lukutaidon, näkökyvyn ja toimivat raajat, ei kolmen vuoden koulutusta.

Käyttäjän TommiMessi kuva
Tommi Messi Vastaus kommenttiin #38

https://docplayer.fi/18453078-Terveydenhuollon-amm...

Kun lähihoitaja valvoo omaa toimintaa ja vastuuta. Oikeuksia ja velvollisuuksia. Niin on minusta jo todella hyvin asiat, työntekijällä, työyhteisöllä ja asiakkailla. Jos taas ei tiedä mitään ei edes omia oikeuksia ja vastuita. Voi työntekijää ja asiakkaita. Tes on ihan hakusessa ja sitten se että ei edes ymmärretä ammattiliiton hyödyistä.

Varmasti toimi silloin hyvin. Nyt mieläni on turhaa haikeana muistella sitä mennyttä aikaa ja suurin ongelma työssä on se , että nuori ikäpolvi ei osaa tehdä työtä. Jos ei osaa kantaa itsestään vastuuta, miten voidaan olettaa, että kantaa muista vastuuta. Tähän lyhyempi koulutus ei tuo mitään lisäarvoa vaan lisää ongelmia.

En oikeasti ymmärrä mitä kohtaa olet lukenut, kyllä lähihoitaja jakaa lääkkeitä ja antaa niitä myös asiakkaille, ja myös antaa insuliinin ja pistoksen lihakseen, roketteet antaa yleensä terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja. Ikäihmisen elämään kuuluu paljon muutakin kuin vain kylpyyn pääsy.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #42

Ei lähihoitaja käy lääkekaapista hakemassa yhtään pilleriä, ne on valmiiksi jaettu ja lähihoitaja voi kyllä antaa ne potilaalle.

Ei se vanhuksista huolehtiminen ole millään tavalla muuttunut. Nyt sitä vain tekee ylikoulutettu henkilökunta = lähihoitajat.

Käyttäjän TommiMessi kuva
Tommi Messi Vastaus kommenttiin #43

Riippuu asiakkaasta ja missä asiakas asuu. Jos tehostetussa palvelukodissa niin on jo valmiina annospusseissa, mutta jos kotona osa on valmiina lääkedosetissa ja osa otetaan ihan lääkepurkista tai jääkaapista - mikäli on sellaisia lääkkeitä määrätty. Jopa tekee lääketilauksen apteekkiin ja iltavuoroon tullessa käy sen sieltä hakemassa.

Ikäihmisten hoiva on muuttumassa ja kotihoidon tilalle muodostunut perhehoitoa https://www.perhehoitoliitto.fi/perhehoito/ikaihmiset, Osuuskuntien kautta tehtyä hoivaa. Voi olla, että palaamme "syytinki" aikaan jossa valtio ostaa ikäihmisen hoivan perheeltä tai suvulta. Koska ei ole paikkoja eikä työhön riittävästi käsiä. Lähihoitaja ei ole ylikoulutettu. Hyvä muistaa, että tuo ole ainoa ammatti joka tekee tätä työtä. Tulee kösitys, että se miten oletat lähihoitajan työn olevan ei ole sitä joksi sen luulet. Katso kodista kotiin video ja ihmettele miten paljon hyvää voidaan tehdä : perhehoidossa ja lähihoitajan osaamisella.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #45

#45

Tommi, hyvä, että saadaan tänne kommentteja alaa opiskelleelta! Kiitos.

Kerrot kiinnostavia asioita.

Tuo osuuskuntien kautta kanavoituva hoivatyö voi hyvinkin olla tulevaisuuden vahva trendi. Tässä yksi esimerkki vanhojen ihmisten perustamasta osuuskunnasta:

http://pollokartano.fi/

Mainitsit myös "syytingin", lainausmerkeissä, koska ymmärsin sinun tarkoittavan juurikin tuota perhehoitoa eikä lainopillisessa mielessä syytinkioikeutta.

Tällaisia perhekoteja oli paljon mielenterveyspootilaille Sipoossa jopa vielä 80-luvulla. Nikkilän sairaalan vaikutusalue oli laaja ja osa potilaista oli todellakin sijoitettu yksityisiin koteihin.

Mainitsemasi malli "syytinki" voi olla hyvinkin kehittämisenarvoinen osanen, kun vanhustenhoitoa nyt ja tulevaisuudessa pohditaan.

Mainitsit myös toisessa kommentissasi aisti- ja monivammaisten lasten hoidon. Lähihoitajakoulutusta voisi ehkä jakaa peruskoulutusjakson jälkeen eri linjoihin, kuten esim. vanhukset, vammaiset, jne.?

Käyttäjän TommiMessi kuva
Tommi Messi Vastaus kommenttiin #48

Kyllä tässä on oltu työntekijänä hyvin erilaisissa tilanteissa tällä työalalla. Välillä ei ihan pysty uskomaan kaikkea mitä työssään ja mediassa näkee. Tällä hetkellä tuntuu, että ihmimisiä arvotetaan tässä yhteiskunnassa hyvin oudolla tavalla.

Syytinki on jäänne maaseudulta jossa vanha maatilan omistaja jäi tilalle asumaan omaan pikku torppaansa ja sain tämän asumismuodon kautta luvan asua uuden perheen huolenpidon alla. Ilmeisesti sen aikakauden eläke/eläkkeen lisä.

Itse pohtinut jos kodeissa hoidetaan lapsia ruuhkavuosien aikana. Miksi emme voisi hoitaa edes vähänaikaa omia vanhempiamme omissa kodeissamme? Uskon, että tarve muutokseen on jo tulossa yhteiskuntaamme.

Lähihoitaja voi valita suuntausmisvaihtoehdon moneen eri osa-aluisiin jo nyt.
https://www.tehy.fi/fi/apua/koulutus-ja-osaaminen/...

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #50

#50

Jep, syytinki käsite on minulle tuttu. Olen opiskellut mm. maatilaekonomiaa ja se tuli siellä esiin :-)

Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että meidän ehkä pitäisi tarkistaa sitä, millä kriteereillä arvioimme toisen ihmisen elämän arvoa tässä yhteiskunnassa.

Maalla asui ennen monta sukupolvea saman katon alla. Vanhusten ja lasten askeleet sopivat hyvin yhteen. Toisen askel on hidas, toisen lyhyt. Nopeus on sama.

Siinä vanhukset asuivat muun porukan kanssa luontevasti. Katsoivat lapsia ja tekivät muuta sellaista, mihin vielä pystyivät. Ja olivat neuvonantajia.

Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että vanhuksilla tulisi yhä olla sijansa kodeissa, vaikka varsinkin kaupunkikodit ovat pieniä.

Useammat ihmiset elävät nykyisin vanhemmiksi kuin ennen. Työikäiset ovat töissä, miehet ja naiset. Ja sitten on tämä kohtaanto-ongelma: miksi eivät kohtaa yksinäiset vanhukset ja työttömät, jotka voisivat pitää yksinäisille seuraa?

Tuntuu, että tämän kohtaanto-ongelman ratkaiseminen olisi vähintäänkin kuuraketin veroinen keksintö. Sitä ei vain kukaan keksi. Ei voi olla niin ylivoimaista – mutta on vaan!

Kiitos linkistä. Hyvä tietää. Se on mielestäni hyvä trendi, kun pojatkin nykyisin kouluttautuvat lähihoitajiksi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #43

Jussila, nyt taidat puhua sairaalaosastojen tai hoivakotien toiminnasta...? Kotihoidossa muistisairaiden lukolliset lääkepakit on asiakkailla ja lähihoitaja ne sieltä antaa.

Ja kyllähän sairaalassakin lääkkeiden jakajan lääkejaon usein tarkistaa lähihoitaja.

Mutta jos lähihoitaja on ylikoulutettu, niin mistä saisimme parin viikon kurssin käyneitä hoivaajia, jotka suostuisivat tekemään lähihoitajan työn lähihoitajan onnetonta liksaa paljon pienemmällä palkalla??

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #55

"Laitoksista" tietenkin kirjoitin.

Miksi palkan pitäisi olla huonompi kahden viikon perehdyttämisen jälkeen?

Aivan aliarvioimatta lähihoitajan työtä, mutta eivät nuo mitään neurologisia operaatioita suorita. Vähempikin koulutus riittää aivan varmasti vanhusten hoitoon. Ei kannata liioitella ammatillisia tarpeita tässäkään tapauksessa. Työssä oppii.

Riitta Jääskö Vastaus kommenttiin #38

Miltä vuosikymmeneltä Max Jussila 2010- luvulla höpisee. Olisit tyytyväinen että joskus 50-60- luvulla olet onnistunut kouluttautumattomana pääsemään Ruotsissa hoitotyöhön. Uskomatonta höpinää, lähes horinaa lääkityksistä ym. Elämme 2010- luvun sivistys Suomessa. Suomessa koulutetaan myös perushoitajat. Olisitko ystävällinen etkä soluttaisi harhaoppejasi vakavaan asiaan. Herää kysymys mihin pyrit kommenteillasi.

Käyttäjän TommiMessi kuva
Tommi Messi Vastaus kommenttiin #31

Kun minä aloitin lähihoitaja opinnot; Muuttui viimeisenä opiskelu vuonna näyttötutkintojen kirjalliset ohjeet kolme kertaa. Saman aikaan opettajille lisättiiin hallintoon kuuluvia tehtäviä, joka oli pois opetuksesta. Yrittäjyyttä opettiin 60 h ja sitä oli mielestäni aivan liikaan suhteessa - niihin osa-alueihin, joissa olisi ollut tarvetta. Mallioppiminen luokassa , Lääkeopetus, erityisryhmät, mielenterveys ja päihde työ jne. Eli kaikki ei ole turhaa opetusta, mutta kyllä tuollakin näkyy Kokoomuksen peukalon jälki.

Samaan aikaan opintojen aikana; keskenmeno perheessämme, ikäihminen kuolee toisessa harjoitelussa, viimeisessä harjoittelussa isoäiti kuolee amputaatio leikkaukseen, joka olisi voitu välttää esteettömän palveluasumiseen pääsyllä. Itselläni on ihan mitta täynnä ilmiöoppimista jota Kokoomus tuottaa joka puolelle. Se vain ei toimi ei tuu yhdellekkään syrjätymisvaarassa olevalle pojalle -oljenkortta johon tarttua! Sote ilman voitontavoittelua!

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Kun vaaditaan hoitajille lisää palkkaa (mitä tietysti kaikki kannattavat), pitää muistaa, että ne palkkarahat otetaan lopulta kuntalaisten veroista.

Eli nostetaanko veroäyrejä kunnissa vai karsitaanko muita kuntapalveluja ?

Leikitäänpä ajatuksella, että yhden suomalaisen hoitajan hinnalla saataisiin kaksi filippiiniläistä hoitajaa sinne vanhustenhoitoon. En ole ihan varma, kumman vaihtoehdon vanhukset valitsisivat - jäädäkö vuoteeseen ilman hoitoa vai tulla hoidetuksi huonoa suomea puhuvan filippiiniläisen voimin.

Käyttäjän TommiMessi kuva
Tommi Messi

Helsinki oli heti valmis koroittamaan hoitajien palkkoja. Minusta tässä on kyse siitä, että mitkä ovat kuntapäättäjien arvot. Vihreää ideologiaa ajetaan vaikka millä rahalla tahansa tai sitten tuo kasviruoka uudistus: hyvä huomata tämä myös opiskelija itse tekee valinnan syökö sitä kasvisruokaa ja näin ei sitten syö yhtään mitään koulussa- joillekin lapsille kouluateria voi olla se päivän ainoa ruoka jonka saa. Ikäihmisen ruoassa lihan merkitys on todella tärkeä ja siksi uudistus kasviruokaan on pois jälleen kerran heikommilta.

Filippiinäläinen hoitajaa tulee saada ihan sama palkka kun suomalaisen. Mediassa on ollut esillä, että tässä Attendo on käyttänyt sitä ettei tiedetä oikeuksia niin saa todella huonon palkan ja tälläistä "säästöä" en voi suomessa hyväksyä. Kyllä suomalainen haluaa omalla äidinkielellään sen hoivan saada. Perustuslaki. Pohjaton kassa tuntuu olevan yritystukien maksamiseen - Toki jos etujärjestö on lähellä omia poliittisia agendoja voidaan sinne laittaa isojakin summia rahaa.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Helsinki on varakas kaupunki, joten sillä on ihan eri mahdollisuudet allokoida rahaa hoitajien palkkoihin kuin jollain pikku kunnalla.

Toisaalta, jos huonoa suomea puhuvalle, huonommin koulutetulle filippiiniläiselle hoitajalle pitää maksaa sama palkka kuin suomalaiselle, häntä ei kukaan palkkaa töihin.

Käyttäjän TommiMessi kuva
Tommi Messi Vastaus kommenttiin #39

Niin vasta sitten tulee lisää palkkaa kun jäädään kiinni palkkakartellista. No itse tuolla ne jotka määrittelee palkkauksen kantaa siitä sitten vastuun. Rakennustuoteteollisuudessa on ihan samaa menoa - otetaan halvempi ja sitten työnjälki on jotain ihan kamalaa. Minusta voi tulla hoitajia muista maista ei ongelmaa, mutta sitten asiakasryhmä määrittelee sen kieli osaamisen. Suomen , Ruotsin ja joillain alueille jopa Venäjän kieli tulee kysymykseen.

Noilla on minusta isommassa merkityksessä polkea palkat alas ja sitten voidaan sanoa ettei ole varaa maksaa yhtään enempää. Potilas ja asiakas turvallisuuden ja työturvallisuuden vuoksi suomen kielen osaaminen on ehdoton vaatimus.

Tällä kielellä hän voi sitten tarvittessa hakea oikaisua väärin maksettuihin palkkoihin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kun vaaditaan hoitajille lisää palkkaa (mitä tietysti kaikki kannattavat), pitää muistaa, että ne palkkarahat otetaan lopulta kuntalaisten veroista."

Mistä luulet halpatyöntekijän asumistuen ja toimeentulotuen tulevan vai veronmaksajilta?

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Esitin vain muutaman näkökulman asiaan :)

Lähinnä pointti oli se, että näin vaalien alla poliitikot lupailevat kaikkea kivaa kansalaisille, mutta se rahoituspuoli tahtoo unohtua.

Pasi Karlsson

Eihän Soinia kannata ottaa tosissaan, sellainen pullaa mössöttävä törky-turpa.

Hirveä kommunistifobia ja homofobia, kuitenkin elänyt elämänsä kädet muiden taskuilla ja ylistää katolista uskontoaan jossa juttujen mukaan 80 % papistosta on homoja.

Kulkeeko Soinilla mukanaan nuoruudesta asti "luuranko kaapissa" jonka takia Soini kipuilee nyt ja haluaa sen peitellä näillä ulostuloillaan?

Käyttäjän OsmoJuntunen kuva
Osmo Juntunen

Luin juuri .kun eräässä vanhustnhoitopaikassa olivat vähentäneet lääkemääriä ,niin vanhukset olivat tulleet elävänoloiseksi ,nousseet ylös vuoteistaan ja alkaneet voimaan paremmin .Syötetäänkö heillä turhaan liikaa lääkkeitä ja sillä sängynpohjalla puolikuolleina viruvat .

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

juuri näin.

Tunnen monta suomalaista hoitajaa ja he tekevät kaikkensa.

Törkeä jätkä tuo hillotimo

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Aiemmin tästä Soinista olisi päästy eroon jos Sipilä ja Orpo noudattaisivat oikeita arvoja. Hallitus olisi pitänyt panna uusiksi silloin ajallaan. Pahemmanlaatuinen koplaus pääsi tapahtumaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset