Hoitaja hoitaa, ministeri haukkuu

Ulkoministeri Soini esitti filippiiniläisten hoitajien tuontia Suomeen ratkaisemaan vanhustenhoidon ongelmia. Soinin mukaan filippiiniläiset hoitajat ovat työteliäitä ja omaavat korkean moraalin. Lausunto antoi ymmärtää, että suomalainen hoitaja on laiska ja ei omaa ainakaan korkeaa moraalia. Aivan oikein, hoitoalan ammattiliitot reagoivat eettisyyteen, rahdata nyt kielitaidottomia ihmisiä tänne pohjolan perukoille pienellä palkalla ja aiheuttaa auttavien käsien katoaminen omasta maasta.

Suomalainen hoitaja on ollut korkeasti koulutettu. Suomalainen hoitaja venyy äärimmilleen, syö ruokansa ja käy vessassa, jos ehtii.

Suosittelisin lämpimästi ministerille ja muille päättäjille, kannattaisi mennä vaikka päiväksi tutustumaan esimerkiksi Helsingin päivystyksiin tai kotihoitoon. Silloin tulee parempi näkemys siitä, mikä on suomalaisen hoitajan työteliäisyys ja moraali. He todella tekevät töitä. Suurin osa sydämellään ja korkealla tietotaidolla. Ja ne, jotka eivät enää jaksa hymyillä, ovat olleet suomalaisen terveydenhuollon palveluksessa ja puristuksessa liian kauan. Liian paljon työtä, työn vaativuuteen ja määrään nähden liian pienellä palkalla. Mutta sitä ei ministeri tiedä tai halua tietää.

Jos jotakin halutaan parantaa, on se ensimmäisenä hoitoalan koulutettavien laatu ja opetuksen määrä. Nyt meillä ihmisiä laitetaan opiskelemaan lähihoitajakoulutukseen, vaikka olisi alalle sopimaton henkilökohtaisten ominaisuuksiensa tai jopa päihdeongelman vuoksi. Ja sitten ihmetellään, miksi alalla on sopimattomia ihmisiä.

Ministeri Grahn-Laasosen esittämä laki soveltuvuuskokeista jää torsoksi, sillä lain hengen mukaan opiskelija voidaan jättää ottamatta opiskelijaksi, jos hän saa nolla pistettä soveltuvuuskokeista. Kiinnittäisin huomiota "voidaan jättää valitsematta" kohtaan. Nolla pistettä voi saada käytännössä, jos hakija ei osaa vastata mihinkään kysymyksiin. Rajan tulisi olla vähintään 3-4 pistettä. Hallituksen lakiesitys on haamulaki. Haamulaki haamuhoitajien perään. Onpa hienoa.

Toisekseen on syytä kiinnittää huomiota työn palkkaukseen, työolosuhteisiin, työelämän joustoihin ja johtamiseen. Hallitus heikensi jopa vuorotteluvapaajärjestelmää, joka on ollut runsaasti käytetty mm. hoitoalalla juuri työn kuormittavuuden vuoksi. Jos työ ei ole houkuttelevaa eikä tukitoimia alalla pysymiseen ole, ihmiset eivät joko hakeudu lainkaan tai vaihtavat alaa kohtalaisen nuorena.

Ammattitaitoiset hoitajat hoitavat kovassa paineessa ja kiireessä. On äärimmäisen loukkaavaa, että kovaa työtä arvostellaan valtioneuvoston taholta tavalla jolla ministeri Soini teki. Hoito- ja hoiva-alan ongelmat voidaan ratkaista kotimaisin keinoin, jos on tahtoa laittaa siihen rahaa. Ja jos tämänkaltaiset asiat ovat arvoissa korkealla eikä arvojen pohjalla.

Hoitajia ei pidä syyllistää poliitikkojen tekemistä virheistä. Jos ei ole mitään järkevää sanottavaa, silloin kannattaisi olla hiljaa.

MariRantanen1
Perussuomalaiset Helsinki

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, ensihoitaja
www.marirantanen.fi
mari.rantanen@eduskunta.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu