MariPSRantanen

Nyt halpuutetaan hoitajia?

Esperi Care tiedotti 5.3 palkkaavansa satoja uusia uusia hoitajia ja aloittavansa hoiva-avustajien koulutuksen. Tehy paheksui tiedotetta tuoreeltaan todeten, että Suomessa on hoitotyön ammattilaisia jopa 40 000 hoitotyön ulkopuolella ja resepti hoitajien palkkaamiseen on asialliset työolot ja palkkaus eikä hoitajien halpuutus hoiva-avustajiksi.

Attendo puolestaan on lehtitietojen mukaan vaihtanut suomalaisia hoitajia näihin työteliäisiin ja korkea moraalin omaaviin filippiiniläisiin. Ei niinkään edellä mainittujen ominaisuuksien vuoksi vaan sen vuoksi, ettei heille makseta asianmukaista palkkaa. Että kehtaatte.

Olen samaa mieltä Tehyn kanssa. Esperi ilmeisesti kuvittelee, että raapimalla hoiva-avustajakoulutukseen hoitotyöhön mahdollisesti kielitaidottomia, sopimattomia ja haluttomia ihmisiä, ongelmat ratkeavat. Eivät ratkea vaan pahenee.

Meillä on jo nyt ongelma siinä, että lähihoitajakoulutukseen hakeutuu ja pääsee sisään sellaisia ihmisiä, jotka eivät kuulu hoitoalalle. Asiaan on nyt hallituksesta reagoitu tuomalla mahdollisuus jatkossa soveltuvuuskokeisiin. Uusi laki lähtee siitä, että mikäli hakija saa nolla pistettä soveltuvuustesteistä, hakija voidaan olla ottamatta opiskelijaksi. Toisin sanoen laki on täysin susi, se ei edellytä, että hakijaa ei oteta. Keskusteltuani opettajakunnan kanssa, olisi pistemäärä oltava vähintään 3-4, jotta varmistetaan, ettei alalle pääse sellaiset joilla ei todellisia edellytyksiä turvalliseen hoitotyöhön ole. Haamuhoitajia seuraa haamulaki.

Meille kaikille on käynyt selväksi Esperin ja Attendon laatuasiat. Voitontavoittelu ajaa kaiken edelle ja kunnat ihastelevat edullista hintaa. Kuka voi vakavalla naamalla sanoa, että luotamme Esperin hoiva-alan koulutukseen? Miten ylipäänsä on mahdollista, että tässä maassa Esperi voi tällaista koulutusta järjestää?

Ammattitaitoisen hoitajan saa kun hänelle tarjoaa sellaiset työolosuhteet, että hän voi tehdä työnsä hyvin. Hoitajan saa myös kilpailukykyisellä palkalla. Lisäksi hyvän hoitajan saa, kun järjestelmä on sellainen ettei alalle pääse edes opiskelemaan jos ei ole siihen soveltuva.

Lopettakaa hoitajien halpuutus ja vaativan hoitotyön aliarvioiminen.

Ostaisitko sinä käytetyn auton Esperiltä tai Attendolta?  En minäkään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ahkera hoiva-avustaja voi olla tehokkaampi työssä kuin vaipanvaihtoa nirsoileva lähihoitaja. Ja näppärälle hoiva-avustajalle voi työnantaja maksaa suurempaa palkkaa kuin esim. edellä mainitulle nirsoilevalle lähihoitajalle, vai pitääkö palkan suuruus neuvotella Tehyn kanssa?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ahkeruus lähtee aina yksilötasolta, mutta ei se ahkeruutta edistä, jos työntekijä huomaa jossain vaiheessa tulleensa kusetetuksi.

Leskinen teki aikansa työt turvallisesti valtion leivissä, joten ymmärrys yksityssektorin työehdoista ei taida olla parasta A-luokkaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eivät taida palkat olla yksilöllisesti neuvotellessa suurissa hoitoalan yrityksissä. Kollektiivityöläisille maksetaan sopimuspalkkaa. Vaikka joku haluaisi maksaa hyvälle enemmän, niin muut saisivat sen tietää alta aikayksikön ja sitten tulisikin suuria ongelmia.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Leskinen mistä olet saanut sellaisen käsityksen, että lähihoitajat nirsoilevat?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tätä asiaa on ihmetellyt Kyösti Suokas, joka kyselee, että eikö voitaisi tehdä samanlainen järjestely, niin kuin rakennusalalla tehtiin.

http://kystisuokas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270813...

Ei se auta, että Filippiiniläiset tulevat hoitamaan, jos palkka on niin kurja kuin voi olla, niin siinä on kielimuuri ja kulttuuri, että on vaikeuksia ymmärtää toinen toistaan.

Sitä paitsi saattaisi olla, että toisen maan viranomainen ilmoittaa, että ei Suomeen kannata lähteä hakemaan rahojen perään, kun niitä ei noudateta niin kuin taannoin marjankerääjien kanssa tapahtui.

Mitä tätä Suomea vaivaa, että pitää olla kaiken maailman halvuutushommat jatkuvasti takomassa vaikka siitä on selvää, ettei niillä palkoilla mitenkään elä vaan joudutaan toimeentulotukeen.

Pahimmassa tilanteessa koko Suomi on toimeentulotuen varassa ja valtion kirstussa ei yhtään tuloja. Kannattaisi miettiä, että missä mahtaa olla vikaa? Ei ainakaan suomalaisilla vaan viranomaisilla ja päättäjillä.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Suomessa on jotain hyvin pahasti vialla. Ihmisille maksetaan niin huonoa palkkaa ettei sillä tule toimeen ja yhteiskunnan tuet(asumistuet, toimeentulotuet ym.) kasvavat kiihtyvää vauhtia. Samalla yritykset (äsken mm,ssa Härkis myytiin Norjaan)menevät ulkomaille, joten Suomesta on tulossa tytäryhtiötalous. Olemmeko kohta kehitysmaa, jossa on suuri joukko köyhiä ja pieni hyvin varakas vähemmistö?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Hoitajilla on kujanjuoksu edessä. Enempää palkkaa ei voida maksaa varsinkaan julkisella, koska rahaa ei ole, joten ala on ylä-astelaisten tehdessä uravalintojaan ns. pohjasakkaa ja hätävara johon mennä jos rahkeet ei riitä parempaan koulutukseen. Kyseessä on rankka ja vanhusten ruumiineritteiden takia jopa vastenmielinen työ, josta maksetaan niin surkeaa palkkaa kuin Suomessa voi saada.
Toivon, että ala saisi innovaatiota, jotta hoitajien työ helpottuisi ja jostain aukeasi taikakirstu, jotta heille maksettaisiin parempaa palkkaa. Siihen asti ei ole kuin populismia.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Hoitajan työ vaatii paljon osaamista, ei se ole pelkkää vaipanvaihtamista. Jotta työn voi tehdä kunnolla, ihmisellä täytyy olla pohjakoulutus. Muutamia välttämättömiä tieto/taitoja:

1. Osata kohdata sairas ja/tai dementoitunut vanhus, ellei tätä osata hoitotyö käy mahdottomaksi.

2. Tietoa ihmisen normaalin fysiologian toiminnasta, tunnistaa sairaustilat riittävän varhain ja ymmärtää kuinka kauan voi seurata tiettyä tilannetta ja missä vaiheessaa haettava apua muualta.

3.Lääkehoito - riittävä tieto lääkkeistä ja niiden käytöstä. Tiedän tapauksia viime vuosilta jotka eivät kestä päivänvaloa. Ihminen halvaantunut koska hoitaja ei ymmärtänyt lääkkeen tarkoitusta ja jätti siksi antamatta elintärkeän lääkkeen, toinen potilas jäi useaksi päiväksi ilman morfiiniaan ym...

4. Ihon hoito on tärkeää - haavojen hyvä hoito, haavoja on erilaisia, makuuhaavoja, huonon verenkierron johdosta jalkoihin tulee usein haavaumia - joko huonon valtimo- tai laskimoverenkierron johdosta. Diabeetikkojen haavat hankalia ja johtavat usein amputaatioihin - diabeetikoiden jalat pitää tarkistaa päivittäin.

5. Hoitajan pitää sanoa lääkärille suoraan silloin kuin tämä yrittää keinotekoisesti pidentää ihmisen elämää tai lähettää turhiin tutkimuksiin ja täten lisää esimerkiksi ihmisen kärsimystä - Esimerkki syöpää sairastavat kipupotilaat ja kuihtuneet dementikot, jotka täysin sänkyyn sidottu. Näissä tapauksissa hyvä ja inhimillinen perushoito on laadukkaampi hoitomuoto kuin kärsimyksen pitkittäminen ylihoidoilla.

Kun aikanaan opiskelin sairaanhoitajaksi meille painotettiin että hoitajan pitää toimia ikään kuin potilaan/asiakkaan asianajajana hoitotilanteissa, meidän on aina pidettävä ihmisen hyvinvointi ja mahdollisimman vähäinen kärsimys päätavoitteena. Kun kuolema on tulossa sitä ei saa keinotekoisesti pidentää "ylihoidolla" esimerkiksi antibiooteilla. Sitä vastoin riittävä kivun hoito on kaiken A&O. Jotkut nuoret lääkärit arastelevat riittävän kipulääkityksen antamista - hoitajan pitää näissä tilanteissa olla jämäkkä. Ottaa tarvittaessa yhteyttä vaikka toiseen lääkäriin...

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Eihän vanhuksista, sairaista eikä lapsista ole niin väliä.. Ne eivät tarvitse yhteiskunnan suojelua että niitä hoidettaisiin hyvin.. Nämä asiat voidaan hyvinkin siirtää yksityisille toimijoille mahdollisimman kustannustehokkaasti, ilman asianmukaista, kallista valvontaa...

Mutta yksi asia on kansanterveydellisesti niin tärkeää, ettei sitä voi luovuttaa yksityisien toimijoiden käsiin..

Se on alkoholi monopolin murataminen...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Taidat valitettavasti olla oikeassa :(

Myös nykyisten apteekkarien hyvinvointi menee muiden ihmisten edelle. Miksi ei esim. kuka tahansa provisori saa perustaa apteekin, jolloin ehkäpä tiettyjen välttämättömien lääkkeiden hinnat tulisivat alas? Edes ne ilman reseptiä saatavat tuotteet kuten jotkut kipulääkkeet - naisten vaihdevuosien paikalliset hormonihoidot (aivan välttämättömiä miltei kaikille naisille, ilman niitä sietämättömiä vaivoja) - miedot kortisonivoiteet ja perusrasvat.

Apteekilla on valtavat katteet ja kilpailua ei ole lainkaan. Toinen vaihtoehto: Terveyskeskus alkaisi myymään tiettyjä peruslääkkeitä ihmisille hyvin pienellä katteella. Monissa Euroopan maissa lääkkeet saa jopa ilmaiseksi.

Suomessa sairailla ihmisillä ja vanhuksilla ei ole ihmisarvoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset