MariPSRantanen

1,0 hoitajamitoitus alle eurolla per tunti

Viimeaikainen uutisointi hoivapalveluiden hoitajamitoituksesta ja sen puutteesta on ollut erinomainen herätys siitä, millaiset arvot maassamme tällä hetkellä on. On kuitenkin erikoista, ettei samassa yhteydessä ole puhuttu lainkaan siitä hoivasta, jota annetaan kotona omaishoitajien turvin.Omaishoitajat tekevät hoitajamitoituksella 1,0 työtä ympäri vuorokauden. Hoito ja hoiva on edullisempaa kuin missään, inhimillisyydestä puhumattakaan. Omaishoitolain alimman hoitopalkkion osalta tuntipalkkioksi tulee 0,5 euroa ja ylimmän hoitopalkkion osalta noin 1 euro per tunti. Melko edullista hoitoa verrattuna ympärivuorokautiseen asumiseen, saati laitoshoitoon ja hoitajamitoitus on aina kunnossa, vähintään yksi hoitaja hoidettavaa kohden. Vapaapäiviä on kuukaudessa 2-3 ja ne pidetään jos voidaan, maksamalla siitä tietenkin erikseen.

Ei siis ole kunnan eikä omaishoitajien kannalta kovin järkevää politiikkaa säästää omaishoidon kustannuksista ”tarkistamalla kriteerejä” useimmiten kiristävään suuntaan. Itse asiassa omaishoitoon tulisi panostaa huomattavasti enemmän ottaen huomioon eritoten niiden kuntien tilanne, jossa ikääntyvä väestö lisääntyy. Verrattuna mihin tahansa muuhun hoivapalveluun kustannustehokkuus on täysin omaa luokkaansa ja kaiken laskuopin mukaan tähän voitaisiin panostaa vielä enemmän, jos sillä vältetään tällä hetkellä huonolaatuista voittoa tavoittelevaa hoivapalveluiden tarvetta.

Perussuomalaiset ovat esittäneet omaishoidon tuen verottomuutta ja hoitopalkkioiden maksatuksen kriteerien höllentämistä osoituksena omaishoitajien arvostuksesta. Lisäksi esitämme, että intensiivistä hoitoa antavat omaiset saisivat nykyistä suurempaa tukea. Suuri epäkohta ja puute lainsäädännössä on saattohoidon antaminen kotona. Tällöin olisi järkevintä jos saattohoitoa antavan omaisen työstä poisjäänti korvattaisiin reilusti. On epäinhimillistä, että ihminen elämänsä raskaimmassa tilanteessa saattohoitaen läheistään joutuu vielä taloudelliseen ahdinkoon. Näin ei saa olla. 

Maailmassa on vain neljänlaisia ihmisiä
heitä, jotka ovat olleet omaishoitajia
heitä, jotka ovat omaishoitajia
heitä, joista tulee omaishoitajia
ja heitä, jotka tarvitsevat omaishoitajia. 

Rosalynn Carter

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Lisätään vielä, Omaishoitajakin tarvitsee lomaa, aikaa hengähtää. Luonnollinen sijainen lienee lähisukulainen. Vaihtoehtona ammattilainen avustustyötä tekevä henkilö. "Ajantasainen" palkka auttaa kummasti löytämään korvaajan tarvittaessa.

Kustannuksista on turha puhua. Väliaikainen laitospaikka maksaa moninkertaisesti.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Huomasin blogin hieman myöhään, vaan haitanneeko tuo...

Taitaa omaishoito kuulua lähinnä kategoriaan "Kutsumusammatti". Tuohon jos tulee luokitelluksi se tarkoittaa yleensä halvalla tekemistä. Poikkeuksena eräs porukka, mikä itse sanoo olevansa kutsumusammatissa, mutta he eivät tee halvalla.

Kuukaudessa on n. 720 h. Jos siitä 2/3 on omaistyöaikaa ja 1/3 varallaoloa, kustannuslaskelma saattaa hyvinkin pitää paikkansa.
Ongelmana ja kilpailijana on tälläkin alalla halpatyövoima. Kovin moni hoitaa omaistaan täysin ilman korvausta ja sehän sopii päättäjille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset