MariPSRantanen

Ihmisroskaksi itsensä kokevat vanhukset

Olen tavannut tänä keväänä vaalikentillä valtavan määrän eri elämäntilanteessa olevia ihmisiä ja kuullut monia tarinoita arjen ongelmista. Varsin suuri osa näistä koskettavimmista kohtaamisista koskettaa vanhusten kohtelua ja hoivan puutetta. En saa mielestäni erästä 85-vuotiasta rouvaa, joka sanoi, ettei hän aio äänestää, kun sillä ei ole mitään merkitystä. Hän kertoi kokevansa itsensä ihmisroskaksi ja kyynelehtien poistui paikalta. Tämän rouvan hartiat olivat lysyssä. Täysin lannistunut. Se näkymä sattuu sydämeen edelleen. Poliitikkona häpeän. Häpeän sitä, että maamme on tällaisessa tilanteessa.

Seuraavan sukupolven moraalinen velvollisuus on pitää huolta edellisestä. Erityisesti tämän tulisi korostua nyt, kun hoivan ja palveluiden saajat ovat taistelleet itsenäisyydestä ja jälleenrakentaneet tämän maan. Emmekö me todella pysty parempaan?

Leikkaaminen vanhustenhoidosta on jatkunut Kataisen hallituksesta alkaen jatkuen tähän päivään. Johdonmukaisesti, härskisti ja täysin poliittisena valintana. Ensin leikkasi Kataisen hallitus ja Sipilä perässä.

Näin ei voi jatkua. Vanhukset on nostettava seuraavan eduskunnan erityiseen suojeluun. On varmistettava niin hoivan hoitajamäärät ja valvonta kuin hankintalain pykälien myötä kilpailutusten järkevyys. Asiakasmaksukatot on yhdistettävä ja laskettava. Lääkekorvausten 50 euron omavastusta on luovuttava. Vanhuspalvelulaki on päivitettävä ja nostettava vanhusten hoidon laatua lailla kunnianhimoisesti.

Yle peräänkuulutti maahanmuuton kustannusten uutisoinnissa auttamisen hintaa. Mikä on vanhusten, siis kunniakansalaistemme, auttamisen hinta? Onko vanhuksella oikeus apuun vai onko hän omassa maassaan ihmisroska?

Jotain rajaa.

https://yle.fi/uutiset/3-6961877

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/tasta-hallitus-ei-puhu-3-miljardin-sote-saastolistalla-vanhukset-vammaiset-ja-nuortenpsykiatria-23925134

https://yle.fi/uutiset/3-10695029

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit ()

Irja Hirsivaara

Minusta vanhusten hoivaa ei ratkaista lakiin laitettavalla 0,7:llä. Se ei auta asiaa lainkaan.

Sitä ei myöskään ratkaista sillä, että hoivakodit otetaan kunnan haltuun, sillä vaikka mm. ay-liike ja demarit muuta väittää, huonoja hoivakoteja on tutkimusten mukaan lähes yhtä paljon julkisinakin.

Hoivakoteihin pitää lisätä hoiva-avustajia, joiden lisääminen käy nopeasti, kun siihen sopivat varmasti useat nyt työttöminä olevat ilman hoitajoulutusta olevat henkilöt, esimerkiksi ne vanhemmat, joita ei enää oteta entisin töihinsä. Ja ei tarvittaisi kuin pienehkö työhön perehdyttäminen.

Ruuan jakelu, syömisessä avustaminen, ulkoiluttaminen, jutteleminen potilaan kanssa jne heille varmasti kävisivät ja uskon, että he pitäisivätkin työtä

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset