Laittomasti maassa olevien kustannuksia vaikea selvittää

Olen pyrkinyt selvittelemään mitä vuonna 2018 maksoi Helsingin kaupungin veronmaksajille laittomasti maassa olevien sosiaali- ja terveyspalvelujen laajennus.

Valtuustossa kustannuksiksi arvioitiin noin 700 000 euroa vuodessa. Valtuusto myös samalla päätti, että se käsittelee toukokuussa 2017 asetetun työryhmän raportin asiasta. Raporttia ja asiaa ei ole sen koommin avattu. Mitä ilmeisimmin valtuuston päätöksiä ei tarvitse noudattaa, jos ei haluta?

Kustannusten osalta olen päässyt suorien kustannusten ja järjestöavustusten kautta noin 1 200 000 euroon. Se ylittää merkittävästi valtuustossa esitetyn 700 000 euroa. Tästä luvusta näyttäisi uupuvan tulkkikulut, lääkekulut, asuntokulut ja erikoissairaanhoito.

Erikoissairaanhoidon kustannusten osalta asia on erittäin merkittävää, sillä juuri siellä on kalleimmat hoidot. Hus:n lisäbudjetteja on tehty mm. infektiotautien lisääntymisen vuoksi. Mikä on lisääntynyt, sitä ei ole kerrottu, edes kysyttäessä. Jos ajatellaan, että esimerkiksi xdr-tuberkuloosin hoito yhdellä potilaalla maksaa puoli miljoonaa euroa vuodessa, saattaa erikoissairaanhoidossa piillä isojakin kustannuksia. Erikoiseksi kustannusten puuttumisen tekee se, että niitä on kuulemma vaikeaa selvittää. En oikein ymmärrä tätä perustetta, sillä kiireellisen hoidon Hus laskuttaa Kelasta ja tämän laajennuksen myötä ”välttämättömän” hoidon kuntalaskutuksena Helsingiltä. Tai sitten on toki se vaihtoehto, ettei Hus tiedä mitä keneltäkin laskutetaan, mutta se ei liene aivan uskottavaa.

Kun kerran Helsingin valtuusto on tehnyt päätöksen laajentaa palveluja, olisi vähintä seurata kustannuksia ja tuoda ne avoimesti esiin. Lisäksi valtuuston päätöksiä olisi syytä noudattaa ja avata tämäkin asia uudelleen, kuten valtuuston päätöksessä lukee. Tosin Perussuomalainen valtuustoryhmä teki tammikuussa ryhmäaloitteen, jossa esitetään tämän laajennuksen purkua ja palaamista lakitasoiseen tilanteeseen, jossa tarjotaan hätäapua ja ensiapua. Eli asia tulee kyllä käsittelyyn. Lähtökohta kuitenkin on se, että laittomasti maassa olevien tulee poistua maasta.

Joku varmasti viisastelee tähänkin blogiin, ettei kustannukset ole suuria. Vain 1,2 miljoonaa. Mutta on hyvä huomata, että tuolla rahalla voitaisiin palkata yli 20 opettajaa tai sairaanhoitajaa lisää Helsinkiin. Se on paljon se. Asiat kun ovat vastakkain aina politiikassa.

Tolkkua, rotia ja jotain rajaa, sitä tämäkin asia kaipaa. Ei punaviher-hallitusta, joka löisi laajat oikeudet lakiin laittomasti maassa oleville.

https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunginvaltuusto/Suomi/Paatos/2017/Keha_2017-11-29_Kvsto_21_Pk/3FEA5876-6612-C47D-8181-60597EC00006/Valtuutettu_Veronika_Honkasalon_aloite_paperittomi.pdf

ttps://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2015031119338970

https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunginvaltuusto/Suomi/Paatos/2019/Keha_2019-01-30_Kvsto_2_Pk/81935B2E-3735-C871-A304-68DB90B00004/Motioner_inlamnade_vid_sammantradet.pdf

MariRantanen1
Perussuomalaiset Helsinki

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, ensihoitaja
www.marirantanen.fi
mari.rantanen@eduskunta.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu