MariPSRantanen

HUS sakkaa

Kirjoittelen tätä blogikirjoitusta Malmin sairaalassa jossa lapseni on ”hoidossa”. Olemme nyt kahdeksatta viikkoa saaneet tutustua maailman parhaaksi kehuttuun julkiseen terveydenhuoltoon. Tämä matka on ollut hätkähdyttävä monellakin tapaa.

Olemme olleet päivystyksen, osaston sekä kotisairaalan asiakkaina. Kotisairaala saa näistä toiminnoista melko puhtaat paperit poislukien se fakta, että byrokratia estää tässäkin järkevän toiminnan esimerkiksi silloin kun kotisairaalan potilas tarvitsee vaikkapa röntgenkuvauksen. Tuolloin potilaan tulee mennä jonottamaan päivystykseen, josta röntgenlähete voidaan tuntien ja taas tuntien jonotuksen jälkeen kirjoittaa. Vaikuttaa siltä, että kellään ei ole enää aikaa tai kiinnostusta miettiä miten asiat soljuisi järkevimmin, niin järjestelmän kuin potilaan kannalta.

Päivystys on ollut näinä useina käyntikertoina järkyttävää nähtävää. Aivan kuin oltaisiin amerikkalaisessa ghettosairaalassa. Syy ei ole henkilökunnassa, heitä on liian vähän ja he ovat täysin ylikuormittuneita. Lääkärit ovat liian kokemattomia päivystystyöhön. Logistiikka päivystyksessä on lähes naurettava, lähtien jo siitä että kukaan ei näe potilaan nenänpäätä ennen kuin hänen vuoronumeronsa tulee, toisinaan vasta jopa kahden tunnin päästä nk. triagehoitajalle. Jos vaikkapa korkeariskisen oireen omaava rintakipupotilas tulee omin jaloin sairaalaan, ei sitä tiedä kukaan, potilaisiin kun otetaan kontakti suljetun oven takaa vuoronumerolla. Tällainen ei ole laadukkaan akuuttipäivystyksen toimintatapa jos käytävälle saa kuolla ennen kuin kukaan huomaa. Prosessit eivät ole kunnossa ja liian moni asia riippuu henkilökunnasta, ketä kulloinkin sattuu olevan paikalla.

Sairaalassa ei ole välineitä, meidänkin tapauksessa tarvittavat tuotteet tulivat taksilla toisesta sairaalasta. Osa hoitovälineistä pitää tuoda sairaalaan itse. Hoitajia on vähennetty, vaikka potilasmäärät eivät ole vähentyneet. Kivunhoito ei toimi. Diagnosointi ei toimi. Herää kysymys mikä toimii? Vai onko kyse siitä, että vammaisia ei tarvitse tai haluta hoitaa? Olemmeko ainoat, joilla tökkii?

Olen tämän reissun aikana keskustellut usean henkilökuntaan kuuluvan kanssa. He eivät itsekään katso järjestelmän toimivan, mutta mitä he voivat tehdä? Äänestää jaloillaan. Varsin moni niin tekeekin ja tilanne vain vaikeutuu. Ongelmana näyttäisi olevan myös se, että kun työtä on pakkotahtisesti, ei enää riitä energia toiminnan kehittämiseen vaan henkilöstö yrittää vain selvitä kustakin työvuorosta. Kuormitus alkaa näkyä käyttäytymisessä ja lopulta kaikesta kärsivät potilaat.

Tilanteeseen vaikuttaa moni asia. Kun Helsinki kasvaa vuosittain noin 8000 henkilöllä ja samaan aikaan ei tule lisää perusterveydenhuollon palveluja, kotihoidossa on yhä huonokuntoisempia potilaita, vuodepaikkoja vähennetään ja sairaaloita ei tule lisää, käy suppilo liian pieneksi ja palvelut sakkautuu.

Olen jo pitkään sanonut, että julkisen terveydenhuollon ongelmia ei korjata pelkällä rahalla. Sitäkin tarvitaan, mutta myös asenteen, työ- ja toimintatapojen sekä johtamisjärjestelmän muutos on välttämätön. Olen aina ollut julkisen järjestelmän vankka puolustaja, mutta tällaista julkista terveydenhuoltoa en suostu puolustamaan. Joko sekä poliitikot että julkinen terveydenhuolto ottaa lusikan kauniiseen käteen ja alkaa kiireesti korjaamaan ongelmia tai sitten ryhdytään uudelleenarvioimaan koko järjestelmää. Näin ei voi jatkua, että rahaa palaa, mutta laatu on täysin onnetonta.

Sakkauksen varoitusmerkkejä on siis useita olemassa, kun ne vain nähtäisiin. Nyt on kiire oikaista kone ennen kuin olemme syöksyssä, joka johtaa järjestelmän romuttumiseen. Tämä ei ole maailman parasta terveydenhuoltoa.

Jk. Tässä valossa ottaa päähän Antti Rinteen esittelemät kysymykset, joissa haluttiin tietää ilmastonmuutoksesta, Afrikan asioista ja kehitysavusta. Aivan kuin ei olisi omiakin ongelmia ja rahareikiä, joihin tarvittaisiin kipeästi ratkaisuja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

27Suosittele

27 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Pidän suomalaista erikoissairaanhoidon ja työterveydenhoidon tasoa edelleen korkeana, mutta ne ongelmat taitavat kasautua perusterveydenhoidon puolelle.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Totta on, että terveydenhuollossa olisi paljon tehtävää. Ongelmana on kuitenkin, että puolueet ovat ottaneet sen oman valtansa lisäämisen välineeksi.

1. Terveydenhuollon valtakunnallista kokonaisuutta poliitikot eivät hallitse, mutta päsmäröivät sitä yksityiskohtia myöten.
2. Todellisia asiantuntijoita, jotka kykenisivät tekemään kunnollisia suunnitelmia, ei päästetä niitä tekemään.
3. Taloudellisuudella ei ole poliittisten tavoitteiden rinnalla mitään merkitystä.

Tilanteen ratkaiseminen olisi paljon helpompaa kuin luullaan. Annetaan työryhmien tehtäväksi valmistella ilman poliittista ohjausta useita eri vaihtoehtoja - ei vain yhtä kuten viimeksi. Niistä pitäisi tehdä myös vaikutusarvioinnit sekä toiminnallisuuden että taloudellisuuden suhteen niin, että lähtökohtana olisi kokonaisuuden optimointi yksittäisten osatekijöiden optimoinnin sijaan. Yhtenä vaihtoehtona tulisi olla myös tähän asti pimennossa pidetty Pelkistetty sote (https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/etu...), joka tuottaisi tasoa laskematta miljardisäästön nykyiseen verrattuna joka vuosi ja jolla olisi selvästi paras tulevaisuuspotentiaali.

Vasta sen jälkeen, kun asiantuntijat ovat tehneet laatineet suunnitelmansa ja niiden arviot, asia siirtyisi poliitikkojen päätettäväksi.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin, kuten blogisti toteaa, ongelma on prosesseissa, ei itse hoidossa.

Väittäisin, että ongelman juurisyy on siinä, että prosesseja eivät johda prosessien, vaan hoitotyön ja lääketieteen ammattilaiset.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Mari. Pidin. Tosi kiva, kun kirjoitit. Oli ihana johdatus, että sinä, asioita ymmärtävä ihminen menit juuri sinne. Onnea ja Suiunausta sinulle, kun pääsit eduskuntaan hoitamaa näitä epäkohtia kuntoon. Kiitos. Ystävällisesti, Lasse.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Eikös Helsingin kaupungin pudjetti ole runsaasti ylijäämäinen? Ei se pelkästään rahalla korjaannu, mutta palkkaamalka hoitajia ja pitämällä kalusto kunnossa pääsee erittäin pitkälle.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tärkeämpiä menoeriä:

Helsingissä Lauttasaaren sillalla on parhaillaan menossa perusteellinen kaivutyö. Senjälkeen ajoradat asfaltoidaan ja palautetaan takaisin 4-kaistaiseksi, jotta Sinnemäki voi sitten kaventaa 3-kaistaiseksi. Muuten, jos silakanonkija nostaa pitkän vapansa merestä liian innokaasti, saattaa kala mätkähtää auton tuulilasiin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kunhan nyt paperittomien asiat hoidetaan ensin kuntoon, katsotaan muut sitten sen jälkeen.

https://www.hs.fi/paivanlehti/26042019/art-2000006...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Eikös Mestarinne ole sitä mieltä, että sosialiturva Suomessa on luksusta? Asiat ovat siis kohdallasi ok?

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen

Niinhän se onkin, haittamaahanmuuttajille, olipa taas naurettava provoyritys sinulta.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Terveydenhoitojärjestelmän ylimmät johtajat eivät uskalla tunnustaa tosiasioita. Toisaalta Suomessa toiminnan taso vaihtelee aika rajusti paikkakunnittain eli joku päättäjä voi vedota aina sellaiseen paikkakuntaan, jossa asiat ovat jokseenkin kunnossa.

Pahinta on, että terveydenhoidon piirissä on ammattilaisia, jotka tietävät ihan tarkkaan miten prosessit pantaisiin kuntoon, mutta heillä ei ole valtaa. Sillä aikaa systeemi ajetaan murtumispisteeseen. Tahallaanko?

Meillä on kymmeniä tuhansia koulutettuja hoitajia, jotka ovat lähteneet pois alalta tilanteesta johtuen. Koulutamme liikka väkeä tarpeettomasti. Kun asioita ei laiteta kuntoon, niin kaikki alkaa pettämään.

Ei tämä homma kaipaa sitä sotea, jota Sipilän hallitus yritti väkisten saada aikaan. Nykysysteemin fiilaus hallituilla kokeiluilla olisi paras tapa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Nykytilanne vaatii paljon lisää henkilökuntaa ja lääkäreitä! Ei ole kenenkään etu, että ihmiset jonottavat kuukausia terveyskeskukseen, kuten esim. Tapiolassa tehdään. - Lääkäreitä ja muita avustavia käsipareja on liian vähän. Jorvin päivystykseen ystävä jonotti yöllä 9-tuntia, ennen kuin sai avun. / / Miksi lääkäreitä ei kouluteta enemmän? Hakijoista ei ole ainakaan pulaa./ / Psykologeja on myöskin liian vähän ja koulutukseenkin otetaan vain 5- prosenttia hakijoista, vaikka tiedetään tarpeen lisääntyvän joka ikinen vuosi. Ei kovin järkevää suunnittelua. Miksi?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

” Lääkärit ovat liian kokemattomia päivystystyöhön” toteaa blogisti aivan oikein.

Määrä ei korvaa laatua ainakaan lääkärintyössä. Yliopistosairaalat ovat omineet itselleen lääkärien koulutuksen. Ennen nuoret opiskelevat lääkärit oppivat työnteon ja vastuunoton keskussairaaloissa.

Nykyinen koulutuskapasiteetti on jo nyt aivan liian korkea yliopistosairaaloiden koulutusresursseihin nähden. Ei ryhmätöillä ja kirjoja lukemalla tulla lääkäreiksi. Eikä varsinkaan pääsemättä itse henkilökohtaisesti tutkimaan ja hoitamaan potilaita.

Nykytilanne on synkkä ja tulevaisuus vielä synkempi niin kauan kun nykyinen tapa kouluttaa lääkärit yliopistosairaaloissa jatkuu.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Jossen väärin muista niin jotain sotea edellinen hallitus yritti saaha aikaiseksi . Ja sitä edellinen jne.

Oppositiosta sitä terhakkaasti luonnollisesti on osattu torpedoida ja sabotoida .

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

HUSissa on kuulemma enemmän johtajia kuin lääkäreitä. Henkilökunnan aika menee johtajien vaatimien raporttien laatimiseen. Johtajat tarvitsevat raportteja perustellakseen oman tarpeellisuutensa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olen samaa mieltä, että soteuudistus on saatava valmiiksi.

HUS-päivystys on ihan umpisolmussa. Olin vähän aikaa sitten Malmilla jonottamassa, pakon edessä, yksityisen lähettämänä. Lähetteen mukaan olin sairaalahoidon ja eristyksen tarpeessa.

Istuin lähetteestä huolimatta seitsemän tuntia muiden potilaiden kanssa, kunnes lopulta pääsin lääkärin pakeille ja sitten suoraan eristyshuoneeseen osastolle.

En ole vielä ymmärtänyt, miksi HUSin hallintoylilääkäri kehuu meidän julkista terveydenhoitoamme laadukkaaksi. Kyllä muutaman tunnin jonotus Malmilla karistaisi häneltäkin uskon työn laatuun ja tehokkuuteen.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Hussis on kuulemma ymmärtääkseni eräänlainen sisäinen "yksityissairaala" jossa rikkaat ulkomaalaiset pääsee erikoishoitoon jne.

Janne Kankaanpää

Husin bioanalytiikan ammattilaisena voin sanoa, että edellisen hallituksen sote ei olisi korjannut, vaan lisännyt terveydenhuollon ongelmia Helsingissä ja lisännyt maksuja. Ongelmana juurikin PERUS terveydenhuollossa on osittain se, että erikoissairaanhoito menee edelle. Tätä ongelmaa ei saada korjattua nopeasti millään. Tarvittaisiin erityisesti lisää lääkärejä, sen jälkeen hoitajia, mutta lääkärit ovat suurin pullonkaula. Tämän hoitamiseen koulutusmääriä ja rekrytointia pitäisi lisätä. Jos lääkärien kouluttamista lisättäisiin vaikka 100% tänään jokaisessa Suomen yliopistossa, he alkaisivat paikata Suomen lääkärivajetta vasta yli 5 vuoden päästä. Tässä tapauksessa myöhään on parempi kuin ei koskaan. Meidän alallamme on ihan sama tilanne, työpaikkoja olisi vapaana, mutta ei koulutettuja ammattilaisia, palkka on erittäin heikko koulutukseen ja työn vaativuuteen nähden. Pitäisi lisätä koulutusmääriä ensin ja sen jälkeen henkilökuntaa. Koska jos nyt rekryttaisiin alalleni 10% lisää työntekijöitä, niitä ei löytyisi mistään, koska kaikki koulutetut ovat jo nyt reilusti ylityöllistettyjä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Perusterveydenhuollon tilannetta kuvaa hyvin tilanne, kun soitin terveysasemalle saadakseni tietää HUSissa tehty hoitosuunnitelma. HUSista kotiuttaessa pyydettiin olemaan terveysasemaan yhteydessä. Terveysasemalta hoitaja soitti soittopyyntöni jälkeen. Hän luki, sen minkä olin itse lukenut Omakannasta. Esittämiini lisäkysymyksiin en saanut häneltä vastausta, mutta hän varasi omalle lääkärilleni soittoajan kolmen viikon päähän!

Olin tuon kolmen viikon aikana kerran ollut osastohoidossa ja kerran päivystyksessä asiani kanssa. Lääkäri kyllä soitti sitten kolmen viikon päästä ja kysyi, miten voisi olla avuksi!

HUS pudottaa potilaat tyhjän päälle, kun perusterveydenhuollossa ei ole pallo kenenkään hyppysissä.

Itse uskon nimenomaan, että sote tarvitaan. Resurssointikysymyksiä ja työtapoja ei pystytä kunnostamaan, kun perusterveydenhoitoa hoitaa kuntaorganisaatio ja erikoissairaanhoitoa kuntien näennäishallinnoima yhteisö. Henkilöstön lisääminen ei auta itse organisointiongelmiin. Hallinto on äärettömän huonosti hoidettu ja prosessit auttamattoman heikkoja.

Suurin ongelma on tietenkin siinä, minkä Solakivikin totesi: Prosesseja johtavat lääkärit ja hoitajat. Nykymallin sijaan sairaalat tarvitsisivat ammattijohtajia. Hallintoylilääkäreiden, ylilääkäreiden ja ylihoitajien aikakauden soisi jo loppuvan.

Janne Kankaanpää

Tilanteesi oli hyvin ikävä ja vastaavaa ei saisi tapahtua kenellekkään muulle. Mutta neuvon tulemaan paikan päälle terveydenhuolto-organisaatioon. Meillä on välillä tosi pitkät jonot ja niitä ei voi mitenkään purkaa paremmalla resursoinnilla, meillä on kaikki henkilökunta kiinni pakollisilla työpisteillä ja toiminta on kohtuu tehokasta, henkilöstö ei tosiaankaan lintsaa töistä. Pääkupunkiseudulla potilasmäärät kasvavat eksponentiaalisesti, mutta terveydenhuollon resurssit ja työntekijämäärät eivät kasva samassa suhteessa. Kun työntekijöitä on liian vähän ja työkuorma on ihan liian suuri, se johtaa väistämättä kaikkeen ikävään potilaiden kohdalla. Oman ongelmansa Hus alueelle tuo kohta meille tuleva apotti. Se juuri oli ykköshanke, jonka piti vähentää työmäärää, parantaa resursointia ja työtapoja. Tähän mennessä järjestelmä on lisännyt hoitohenkilöstön työmäärää huomattavasti. Husissa parannetaan ja tehostetaan kaikkia prosesseja jatkuvasti ja otetaan parempia laitteita käyttöön, jotka vähentävät työstä poissaoloja ja lisäävät työtehoa. Mutta tämä ei riitä paikkaamaan työntekijävajetta, vanhentuvan ja kasvavan väestön aiheuttavaa lisääntyvää työtaakkaa. 50 vuoden päästä meillä on muistaakseni yli 4 kertaisesti 90-vuotiaita nykytilanteeseen nähden.
Ratkaisu terveydenhuollon tilanteeseen on lisätä työvoiman koulutusta, palkata lisää työvoimaa ja jatkaa organisaation uudistamista ja prosessien parantamista. Mutta tämä onnistuu ainoastaan lisäinvestoinneilla perusterveydenhuoltoon.
Jos kulurakennetta sen sijaan halutaan muuttaa halvemmaksi, niin perusterveydenhuollon asiakasmaksuja pitää tämän lisäksi korottaa. Se ei ole mahdollinen yhtälö, että palvelun nykyiset ongelmat ratkaistaan ja kaikki tehdään halvemmalla samaan aikaan kun palvelujen tarve lisääntyy ja väestö ikääntyy nopeaa vauhtia.
Sote tarvitaan, mutta viime hallituksen ajama sote olisi ajanut julkisen terveydenhuollon vielä huomattavasti nykyistä huonompaan tilanteeseen ja lisännyt terveydenhuollon kuluja nykytilanteeseen nähden samaan aikaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Miksi ei enemmän painosteta lääkäriliittoa, ketkä ymmärtääkseni ovat aina vastustamassa lääkärien lisäkoulutusta ja lisätarvetta?? Lienee puhtaasti palkkakysymys ja puhdas itsekkyys.

Juri Sivonen

Husilaisena voin myös todeta, että keskustelussa todetut perusterveydenhuollon ongelmat ovat alkaneet valua pikkuhiljaa myös erikoissairaanhoitoon.

Henkilökuntaa on liian vähän, työmäärä on lisääntynyt, ts samalla porukalla tehdään enemmän, mikä johtaa väsymiseen ja sairauslomien määrän kasvuun.

Avoimiin työpaikkoihin saapuneiden hakemusten määrät ovat tippuneet kolmannekseen aiemmasta.

Pikkuhiljaa koko julkinen terveydenhuolto kurjistetaan, jolloin voidaan helposti perustella tehtävien siirto yksityisille yrityksille.

Käyttäjän PasiMarkkola kuva
Pasi Markkola

Pyrkimys on tietyillä tahoilla (jotka ovat lähellä yksityisiä terveydenhuolto firmoja ja olleen hallitusvastuussa) saada julkinen terveydenhuolto rampautettua, jotta on perusteltua ajaa läpi soteuudistus jossa terveydenhuoltopalvelut yksityistetään hyvin tuottavilta osin ja lopuista jää sitten julkinen vastaamaan. (+ tietekin julkinen puoli joutuu korjaamaan yksityisen soteuudistetun terveydenhuoltopalvelun tekemät virheet, he eivät tietenkään voi olla vastuussa omista mokistaan, sehän voisi vähentää voittoja ja pienentää osinkoja )

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset