MariPSRantanen

Kaikki blogit puheenaiheesta Omaishoidontuki

Ratkaisu sote- työttömyys- ja yhteisöllisyyskriiseihin.

Sotekriisi: Meillä ei ole varaa hoitaa kaikkia. Hoidoista leikataan hoidontarpeen jatkuvasti lisääntyessä ja hoitajat poltetaan loppuun.

Työttömyyskriisi: Työn kysyntä on heikkoa ja työelämä on muuttunut todella vaativaksi. Kallis pitkäaikaistyöttömyys kasvaa.

Yhteisöllisyyskriisi: Ihmiset vieraantuvat toisistaan ja ”taistelu” vähenevistä resursseista johtaa vihan ja yksinäisyyden lisääntymiseen.


Ratkaisuiksi on esitetty hallintohimmeleitä, kuten erilaisia seteleitä, valinnanvapautta, tiukennuksia, keskittämisiä ja leikkauksia.

Viisi tehokasta tapaa näivettää omaishoito

 

 

Omaishoitajat kuuluvat yhteiskunnassamme siihen harvinaislaatuiseen valittujen joukkoon, joka nauttii yksimielisesti kaikkien ihmisten arvostusta. Ainakin juhlapuheissa ja periaatteen tasolla. Siinä vaiheessa kuitenkin, kun tuota arvostusta tulisi jollain tapaa osoittaa käytännön tasolla, ropisevat jalot sanat jalustaltaan kuin rankkasade Esterin... no, tiedättehän, ahterista.

 

Omaishoitajien toimenkuva, työ, velvollisuus, vaiko orjuus

Omaishoitajuus tulisi rinnastaa palkkatyöhön lomaoikeuksineen, työterveyshuoltoineen, sekä kunnollisella korvauksella, mitä voisi sanoa palkaksi. Yhteiskunta välttyy suurelta menoerältä omaishoitajien kustannuksella, mutta tehtyä työtä ei kuitenkaan arvosteta. Monille työaika on 24 tuntia vuorokaudessa seitsemän päivää viikossa ja lomat jäävät pitämättä. Läheinen sukulaisuus hoitajan ja hoidettavan välillä on yhteydessä siihen, etteivät omaishoitajat vaadi  korvausta tekemästään työstä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä