MariPSRantanen

Kaikki blogit puheenaiheesta Sotesoppa

Mitä enemmän kokkeja sitä SOTE

 

Mitä enemmän kokkeja sitä SOTE

 

Yleensä hyvin on paikkansa pitänyt hokema "mitä enemmän kokkeja sitä sotkuisempi soppa". Väittämä vahvistuu SOTE puuhissa lyömättömäksi.

Lakeja ja niiden rakentamista syvällisemmin tuntematta kirjoitan mielipidettäni julkisuuden tietojen varassa.

Kuka viheltää pelin poikki?

Sote- ja maakuntauudistus on ohi. Game over.

Uudistus lähti menemään siinä kohtaa pieleen, kun asiakkaat ja potilaat hävisivät uudistuksen keskiöstä ja tilalle tuli poliittinen lehmänkauppa. Tavoitteena oli kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitä kustannuksia. Tilalle tuli Kokoomuksen valinnanvapaus, Keskustan maakunnat ja Sinisten ministerit. Veronmaksajalle ja avuntarvitsijalle jäi käteen musta pekka.

Saako ihmisen elämällä rahastaa?

Mitä tekisit, jos sinulle tai jollekin rakkaallesi elintärkeän lääkkeen hinta 30-kertaistuisi? Suomalaisessa hyvinvointivaltiossa tällainen ajatus saattaa tuntua naurettavalta ja suorastaan absurdilta, sillä eihän kukaan viranomainen voisi osoittaa näin merkittävää välinpitämättömyyttä kansalaisia kohtaan. Näin kuitenkin kävi sadoille tuhansille suomalaiselle tyypin 2 diabeteksesta kärsiville, kun lääkkeiden korvattavuutta päätettiin alentaa vuonna 2017.

Sote-uudistus pitää kaataa. Tässä vaihtoehtoja tilalle.

Meidän on aivan turha myllätä terveydenhuoltojärjestelmäämme, koska se on jo yksi maailman parhaista. Digitalisaatiota voi kehittää ja hallintoa voi vähentää, sekä keskittää ilman maakuntiakin. Markkinatalous ei sovi terveydenhuoltoon, koska meille ei syntyisi toimivia markkinoita.

 

Sotesoppa paloi pohjaan. Toimiva ratkaisu vaalien jälkeen.

Surkeaakin surkeammille Kataisen-Urpilaisen ja Stubbin-Rinteen hallituksille kirjattiin tänään eräänlainen nollapiste. Sotesoppa kiehui ensin yli, ja nyt se paloi pohjaan. Hallitus heitti lopullisesti lusikkansa nurkkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä